Träningstips
14 november 2021 09:22
Ridsportplus

Proffstipset: Så får du hästen liksidig

AssymetriHästar har ofta en starkare och en svagare sida – att få hästen liksidig är lättare sagt än gjort. Här tipsar Jens Fredricson om hur du kan träna och tänka.

Proffstipset: Så får du hästen liksidig
Jens Fredricson tipsar om hur du kan få hästen mer liksidig. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Din egen sits

    Innan du börjar jobba med hästen, se till att du själv sitter rätt över den, att du sitter liksidigt. Ta hjälp av en tränare, och kom ihåg att sitsen är en färskvara – du måste jobba med den hela tiden. Visst kan du träna utan stigbyglar ibland, men jag tycker att man ska kunna ha en bra sits med stigbyglar.

    Gå gärna på gym för att jobba upp fysiken, balansen och bålstabiliteten. Som ryttare är det viktigt att vara smidig och följsam, du kan aldrig träna för mycket på det.

    2. Rid mer framåt

    Rid alltid hästen framåt, då har den lättare att spåra. Du kan träna ute i skog och mark, eller i ridhuset. Där kan du vända upp mot spegeln och tydligt se om du håller linjen och att hästen spårar.

    3. Stöd på den svaga sidan

    I jobbet med att få hästen liksidig är det viktigt att stärka den svaga sidan och mjuka upp den starka. Lättare dressyrövningar är utmärkta: serpentiner, volter, åttvolter och därefter skolor. Dressyrens vägar är perfekt träning för att forma hästen omväxlande åt höger och vänster. Utan utvecklingsarbete är det svårt att få hästen liksidig – det är ett arbete som pågår hela tiden.

    Men det gäller att vara observant. Det är lätt att jobba för mycket med den starka sidan, vilket inte kommer att göra den svaga sidan starkare.

    Det kan också hända att för mycket arbete med den svaga sidan gör att denna plötsligt blir den starka. Det gäller att hela tiden var lyhörd för hur hästen reagerar.

    4. Skänkelläget

    Få en känsla för var du placerar dina skänklar. Nyckeln till en liksidig häst ligger i att rätta framdelen efter bakdelen; det kräver alerta skänklar så att hästen bjuder framåt och spårar.

    Som hoppryttare är det lätt att trampa ner hälen för starkt. Hälen ska vara sänkt och tån något riktad framåt. Det är lätt att hamna i en position med tårna pekande som när visarna står ”tio i två”. Tänk dig snarare att tårna ska vara som ”fem i ett”. Det är bättre, då är det också lättare att ändra skänkelläget när du behöver.

    Och glöm aldrig bort att rida i varje steg.

    5. När är det rätt?

    Det är lätt att veta när hästen spårar och är liksidig. Det känns! Hästen får spänst, blir som en fjäder. Men det är inte ovanligt att man gör felet att rida för starkt, vilket inte är någon bra väg till positiv ridning. Du ska rida med så förfinade hjälper som möjligt.

    Oavsett hur du börjar ett pass är nyckeln till spänst och smidighet att hästen vinklar sina bakben och trampar på igenom mage och rygg, lyfter manken, släpper ner halsen och sträcker nosen framåt mot kontakten.

    Känslan ska vara som att du sitter på toppen av en regnbåge, hållandes tygeln med tummen och pekfingret med ett
    leende på läpparna. Kan du påpassligt få spårning rakt fram – samt till höger och vänster, formad från nos till svans – då är du på riktigt rätt väg.

    6. Hästen på lina

    Om du kör fast kan du alltid longera hästen, fri från diverse inspänningar. Det är nyttigt att se hur hästen rör sig från marken. Då kan du jämföra hur hästen rör sig i höger respektive vänster varv och därigenom få en uppfattning om vilken som är den starka sidan (Det här med stark och svag sida kan också uttryckas som den stela och den mjuka sidan).

    Fakta

    Jens om i fall du kör fast:

    ”Om du känner att du är ute på hal is, läs Ridhandboken. Där står allt man behöver veta om sits, inverkan och rakriktning. Jag går själv tillbaka till den med jämna mellanrum”.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden