Träningstips
8 januari 2020 08:26
Ridsportplus

Proffstipset: Se möjligheter – fastna inte i svackor

Jobba hårtGe aldrig upp. Jobba hårt. Bygg ett proffsigt team. Daniel Bachmann Andersen vet hur man gör för att ta sig uppåt i dressyrvärlden - här ger han Ridsports läsare sina åtta bästa tips för framgång.

Proffstipset: Se möjligheter – fastna inte i svackor
Daniel Bachmann Andersen var 16 år när han flyttade till Tyskland och blev beridare. Nu är han 29 och en av världens främsta dressyrryttare, tillika anställd av stuteri Blue Hors i Danmark Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

 1. Var beredd på att jobba
  Om du vill utvecklas och bli bättre behöver du ha viljan att investera den tid och det arbete som krävs. Jag började rida när jag var sju år och när jag var tio viss-te jag att jag ville bli dressyrryttare. När jag slutade skolan efter nionde klass åkte jag till Tyskland och började jobba hos Rudolf Zeilinger. Under flera år hade jag bara ledigt någon enstaka söndag och jag minns att jag inte åkte hem en enda gång det första året.
 2. Sök kunskap överallt
  Jag var bestämd och målinriktad redan från det jag var liten. Jag är en nörd och jag har läst allt som finns att läsa om and-ra ryttare, hästar, historia, militärhästar, sadlar, bett – ja, allt som kan förklara varför vi gör som vi gör när vi rider. Och jag letar hela tiden efter nya saker att lära mig.
 3. Ge aldrig upp trots svackor
  Det kan kännas omöjligt ibland, men även om det går trögt ska du inte ge upp. Dipparna kan vara länge, till och med pågå under år, men sluta inte försöka för det. Då kan det hjälpa att någon annan säger att det inte är så dåligt, och då börjar du se möjligheterna igen. Jag har ofta svackor och jag tvivlar på mig själv. Man kan falla ner i djupa hål och stanna där länge. Att vara snäll mot sig själv är man sällan på min nivå och som elitidrottsman.
 4. Bygg ett bra team
  De människor som du omger dig med betyder mycket för din utveckling. Sök hjälp av duktiga tränare och försök skapa ett team som fungerar och som ger dig bästa möjliga stöttning. Det har större betydelse än du kan tro.
 5. Finslipa kommunikationen
  Lär dig förstå och läsa din häst. Många vet inte varför hästen reagerar och gör på olika sätt. Det gäller även att lära sig att veta hur det ska kännas när det går bra. Det tar tid och krävs många ridtimmar att komma underfund med det.
  Även hästen ska byggas upp och bli stark, annars är skaderisken stor. Jag tittar mycket på hur hästen ser ut, hur den är musklad, för det visar vad vi ska träna på. Om den har muskler på fel ställen har jag gjort fel.
 6. Hitta den rätta hästen för dig
  Jag rider mina hästar från det att de är 3-åringar. Då märker jag också vilka hästar jag kommunicerar och fungerar bäst med.  Temperamentet är viktigt, att de är arbetsvilliga och vill lära sig. Jag vill ha hästar med tre bra gångarter och en exteriör som är normal, men utseendet behöver för den skull inte vara exceptionellt. I bedömningen i dressyr kan hästens utseende påverka – eller snarare hästens karisma. Den behöver ha den rätta utstrålningen, det där lilla extra.
 7. Ta ett steg i taget och skynda inte
  Gå inte för fort fram utan ha en långsiktig plan och mycket tålamod.
  Om du har en yngre häst – tävla inte för tidigt. Då är det okej att tävla som träning, men inte annars. Tävlar du för tidigt är skaderisken stor. Hästen behöver vara stark och hållbar och den har bara ett begränsat antal ökad trav i sig. Inte förrän den är omkring tio år är den mogen att börja tävla mer, och sedan tar det ett par år innan den kan prestera på topp.
 8. Analysera  och ändra dig själv
  Om det inte fungerar som du vill när du tränar gäller det att analysera vad du som ryttare gör fel. Klandra inte hästen, den förstår inte. Ändra vad du själv gör tills hästen förstår.
  Om hästen är vild och lycklig – låt den avreagera sig så slappnar den av sedan. Blir farten för hög, balansera upp hästen och gör en stor volt.

Fakta

Daniel Bachmann Andersen tipsar

Daniel-bachmann-andersen-6-191125-rt
Daniel Bachmann Andersen Foto: Roland Thunholm

Om att bli framgångsrik:
Vill du utvecklas och bli bättre får du tacka nej och rida i stället, när kompisarna vill att du ska följa med på fest.

Glöm aldrig!
Ha tålamod – det tar tid att utvecklas som ryttare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden