Ridsport Play
16 oktober 2019 15:30
Ridsportplus

Proffstipset: Ta steget till inomhustävling

Träningstips med Louise HaagaProblem kan lätt uppstå när inomhussäsongen drar i gång och hindren placeras nära ridhussargen. Louise Haaga, A-tränare i hoppning, tipsar om hur du kan träna för att fixa säsongsskiftet galant - här kan du följa övningarna både genom film, banskiss och bilder.

Proffstipset: Ta steget till inomhustävling
Louise Haaga tipsar om hur du kan klara säsongsskiftet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inför inomhussäsongen gäller det att vara väl förberedd då många hästar kan bli spända när hindren ställs nära ridhusväggen. Om hästen tränger sig från väggen får ryttaren ofta svårt att komma rakt på hindret. I värsta fall missas det helt.

    Träna hästen i god tid innan inomhussäsongen drar i gång och gör det successivt.
    – Om ekipaget är orutinerat är det bra att börja med att bara rida över bommar som står intill väggen innan man hoppar hinder, säger Louise Haaga.

    Det är viktigt att träna på att hoppa vid vägg, från vägg och mot vägg. Louise Haaga är då noga med att ryttaren ska kunna inverka på sin häst på rätt sätt, med en stadig sits, för att få till en jämn rytm.
    – Släpp gärna stigbyglarna efter hindren på de första två övningarna för att komma ner ordentligt i sadeln och inte ”ta balansen” i hästens mun.

    Malin-zervos-intakt-7-190912-rt
    Hoppa hinder vid och mot en vägg. Foto: Roland Thunholm

    Övning 1

    Hoppa hinder vid och mot vägg

    l Börja med att galoppera över två bommar på marken intill ridhusväggen. När hästen gör det avspänt byts bommarna ut mot två små hinder som är placerade på samma ställe som bommarna. Linjen kan ridas på sex galoppsprång när hindren är låga och fem galoppsprång när de blir lite högre.
    – Det är bra att galoppera över bommarna först för att ryttaren ska få känna på vilken galoppsprångslängd som är lagom för distansen. Hästen måste kunna galoppera på mitten av bommarna och slappna av intill sargen, säger Louise Haaga.

    När två hinder på rad vid sargen går bra, förlängs övningen med ett hinder till. Det står placerat snett mot väggen och bildar en ny linje därifrån ut mot det första hindret som då hoppas åt andra hållet. Denna övning ger ryttaren träning i att hoppa hinder både vid och mot vägg.

    Skiss-1
    Skiss 1
    Malin-zervos-intakt-8-190912-rt
    Kombinationsträna vid vägg Foto: Roland Thunholm

    Övning 2

    Kombinationsträna vid vägg

    l Övningen får gärna hoppas flera gånger från båda hållen för att hästen ska bli helt avspänd. Här är det viktigt att hålla hästen rak och få den att ta för sig i kombinationen.
    – Många hästar står emot lite när kombinationen står vid väggen och därför har jag den på en låg höjd till en början, för att ryttaren ska kunna ta det lugnt där. Allt för att skapa förtroende och avspändhet, säger Louise Haaga.

    När det går bra att hoppa kombinationen rakt och avspänt utökas övningen. En oxer som står placerad innanför väggen läggs till efter kombinationen. Detta för att träna på att hoppa hinder även från vägg.
    – Här måste ryttaren tänka på att få till en bra väg på linjen och att hästen är mellan hjälperna. När hindren är låga kan man rida på ett extra galoppsprång.

    Skiss-2
    Skiss 2
    Malin-zervos-intakt-4-190912-rt
    Knyt ihop säcken. Foto: Roland Thunholm

    Övning 3

    Knyt ihop säcken

    l Den sista övningen är en bana som knyter ihop övning ett och två. Hindren kan här höjas upp lite och linjerna ridas på normalt antal galoppsprång.

    Längden på banan kan variera. Ett rutinerat ekipage kan till exempel hoppa en längre bana medan en orutinerad ryttare eller en unghäst får hoppa en kortare del av banan för att sedan ta den en gång till om det behövs.

    Dessa övningar behöver inte ridas under ett och samma pass utan kan delas upp i flera. Vissa ekipage kan behöva göra varje övning under flera pass innan de är redo att gå vidare till nästa.
    – Det är viktigt att det inte känns svårt, att ryttaren och hästen är avslappnade och väl förberedda för nästa steg. Avspändhet, små mjuka hjälper med korrekt balanserad sits är ledord genom alla övningarna, säger Louise Haaga.

    Skiss-3
    Skiss 3

    Fakta

    Tränaren

    Louise-haaga-5-190912-rt

    Louise Haaga är A-tränare med cirka 100 elever varje vecka. Hon är utbildad banbyggare, mental tränare och mental rådgivare. Louise har tidigare tävlat framgångsrikt i svår hoppning och utbildat många unghästar till framskjutna placeringar i unghästchampionat.

    Bor: Skästa gård utanför Västerås.

    Familj: Maken Christoffer och dottern Mollyh.

    Meriter: A-tränare i hoppning, C-banbyggare. Tävlingsryttare med meriter i 1,50-hoppning och SM-placeringar. Ansvarig för hopputbildningen på Celcius Idrottsgymnasium i Uppsala.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden