Träningstips
16 december 2020 17:59
Ridsportplus

Proffstipset: ”Vinn hästens 
förtroende”

HoppningEn tittig häst blir ofta en bra hopphäst för den river sällan. Så säger hopptränaren Johan Spetz. Här berättar han hur du drar nytta av den tittiga hästen genom att vinna dess förtroende inne på banan.

Proffstipset: ”Vinn hästens 
förtroende”
Johan Spetz tipsar om hur du drar nytta av den tittiga hästen på hoppbanan (bilden har inget samband med texten). Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Hästen läser av dig

    Tänk på att hästen är tusentals gånger bättre på att läsa av dig än du är på att läsa av hästen. Det räcker med att du ser lite trumpen ut för att din häst ska registrera att du är arg, upprörd eller nervös. Därför är det viktigt att du inte utsätter hästen för din egen oro och rädsla.

    Dina känslor smittar direkt av sig på hästen. Bli aldrig arg om hästen blir rädd, den har alltid en anledning till att reagera som den gör.

    Hästar är flyktdjur och det är viktigt att vi ser saker ur deras synvinkel. Bara för att du inte tycker att något är läskigt gör det inte att hästen håller med.

    _dsc8530
    Johan Spetz, ridlärare, hopptränare och tidigare svårklassryttare. Foto: Natalie Lindholm

    2. Undvik stress och brådska

    Stressa inte och tvinga inte fram hästen. Det är så vanligt att ryttare som upplever att hästen krånglat på ett hinder genast ska hålla på och greja extra just där.

    Det du lär hästen då är att det verkligen finns något att akta sig för precis just där.

    På samma sätt kan du vara säker på att hästen kommer att krångla vid lastning just den dag som du kommer sent till
    stallet och måste skynda till träningen. Det handlar inte om otur utan om att hästen känner av din stress.

    3. Börja inte för tidigt

    Många har för bråttom när de tränar unga hästar. Du måste se till att du kan styra hästen ordentligt innan du rider på hinder. Det borde vara helt självklart men för alla är det inte det. Hästen ska gå för dina hjälper, vara framme för skänkeln, gå att rida rakt och vara i balans innan du börjar hoppa. En unghäst som viker sig i sidorna är svår att få fram till hindret på ett bra sätt. Börja med en bom på marken, fortsätt med låga cavaletti och känn att hästen är avspänd innan du tar nästa steg.

    4. Bygg ett förtroende

    Utsätt inte hästen för situationer där du försöker hoppa utan att den är tillräckligt lydig. Använd aldrig andra som jagar fram hästen till hindret, det skapar bara spänning. Om du bråkar med hästen förstärker du oron. Målet ska alltid vara att hästen ska hoppa avspänt. Hoppar den i rena förskräckelsen finns det ingen mening med träningen. En tittig häst behöver mer tid på sig för att inse att det inte är farligt.

    Hästen ska hoppa för att kommunikationen och tilltron är så stor att den litar på ryttaren. Det viktiga är inte att lära hästen att hoppa alla sorters hinder, för det kommer alltid nya typer av hinder. Det viktiga är att den hoppar för att den litar på dig som sitter på ryggen.

    5. Låt hästen bygga sitt självförtroende

    Målet får aldrig vara att bara ta dig över hindret, utan att ta dig över på rätt sätt. Om hästen till exempel kastar sig över vattnet men språnget ser förskräckligt ut eller den blir så stressad att den skenar iväg efteråt och river nästa hinder, så kan den inte hoppa vatten. Först när den hoppar avspänt blir det bra i slutändan.

    Är hästen tittig, provocera den inte utan träna på att få den riktigt avspänd på låga och enkla hinder. Om hästen är lite tveksam är det viktigt att inte öka farten.  Det är ingen naturlig reaktion för hästen att gasa fram till det som den är tveksam till. Sänk farten i stället, travhoppa om du behöver, låt hästen kika i lugn och ro och fokusera på att komma mitt på hindret.

    6. Var inte rädd för att få stopp

    Om du trycker på hästen lite extra varje gång du hoppar, av rädsla för att få ett stopp, kommer du få en häst som hoppar spänt och far iväg efter hindret. På så sätt har du skapat dåliga förutsättningar redan innan ni har kommit fram till hindret. Rid på som vanligt i stället eller sänk farten så att hästen får en chans att se hindret.

    Fakta

    Tips!

    Jämför inte din häst med andras hästar i samma ålder. Din häst bryr sig inte om ifall din kompis häst hoppar murar eller vatten. Låt den utvecklas i sin egen takt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden