Sverige
5 juni 2014 07:23

Projektet med gotlandsruss inlett

Tolv unga russhingstar har nu släppts på bete året runt för två år framöver. Syftet är att studera hur den biologiska mångfalden, liksom hästarna själva, utvecklas.

Det är forskare från SLU som står bakom projektet, som har två stora mål. Det ena är att undersöka om gotlandsrussen kan leva året runt på den växtlighet som finns på såväl naturbeten som skogsmark.
Det andra är att ta reda på om den biologiska mångfalden i området gynnas av hästarnas betande.

Gotlandsrussen betar nu på stora marker kring Krusenbergs gård, cirka två mil söder om Uppsala. Rasen minskar för varje år som går och är i dag en hotad ras. Förhoppningen finns att projektet kan visa att betandet gynnar den biologiska mångfalden och på så vis ge russen en ny chans.

De 1-åriga russen har delats in i tre grupper och kommer de närmaste två åren att leva på ett 10 hektar stort inhägnat område, varav tre hektar naturbetesmark och sju hektar skogsmark. Russen har tillgång till ligghall och vatten.

Inom projektet kommer hästarna och landskapet i hägnen att granskas i detalj. Biologerna ska studera förekomsten av växter och insekter såväl inne i beteshagarna som i uthägnader där hästarna inte kommer åt att beta.

– Vår förhoppning är att russens betande ska påverka landskapet på ett positivt sätt. Det kan bland annat innebära att marker inte växer igen och att blommande växter kommer att öka i området, säger Carl- Gustaf Thulin, forskare vid SLU, till HästSverige.

Hästarnas utveckling ska dokumenteras på flera sätt; hur de växer och utvecklas på det bete de erbjuds, hur de rör sig på betet och interaktionen med varandra, när hästarna använder ligghallarna, hur deras hovkvalitet påverkas och förekomst av parasiter. Russen kommer att undersökas av forskarna varje dag.

Läs mer

Källa: HästSverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-