Sverige
16 oktober 2021 11:31
Ridsportplus

Publik på plats – då krävs polistillstånd

AktuelltVarje gång det väntas publik till ett evenemang, ska detta anmälas till polisen. "Det är nog många som inte känner till det", säger Jennie Sahlin, arrangör i Sundsvall.

Publik på plats – då krävs polistillstånd
Nu släpps publiken på igen. Restriktionerna till följd av corona har lättat, men vad innebär det för föreningarna? Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det tillfälliga regelverket under pandemin har fått många tävlingsarrangörer att inse att publika evenemang kräver tillstånd från polisen.

    2
    Jennie Sahlin

    Och detta är en sanning oavsett pandemi eller inte. Så fort ett idrottsevenemang med publik ska arrangeras, blir det en offentlig tillställning och ska anmälas till polisen, även om evenemanget är på den egna anläggningen.
    − Jag vet att det är många som inte gör detta, men vi har länge haft som rutin att göra en anmälan, säger Jennie Sahlin som är engagerad i Sundsvalls Ridklubb och som genom sitt arbete på kommunens fritidsförvaltning är väl insatt i regelverken kring evenemang.
    − Meningen med anmälan är att polis, räddningstjänst och ambulans ska känna till olika evenemang och kunna ha beredskap om något händer, fortsätter hon.
    − Det kan också hända att myndigheterna gör kontroller, och då är det viktigt att ha pappren i ordning.

    Första gången en tävlingsarrangör ska anmäla ett evenemang är det en del administration. Polisen begär en skiss eller karta över platsen med bland annat utrymningsvägar samt en säkerhetsplan som bland annat ska innehålla en riskbedömning och en bemanningsplan.
    − Men har du väl gjort detta går det rätt fort att anmäla, säger Jennie Sahlin.

    Har saknat publiken

    Jenny-andersson-2-191108-rt
    Jenny Andersson Foto: Roland Thunholm

    Andra tävlingsarrangörer som Ridsport varit i kontakt med bekräftar Jennie Sahlins bild av att kunskapen om detta inte är särskilt spridd.
    − Oj då, nej detta har vi inte sökt, säger en tävlingsarrangör, som samtidigt konstaterar att olycksriskerna varit färre på tävlingar under den publikfria tiden, och att det inte är odelat positivt att åter ta emot publik.
    − Vi har också upplevt att det varit säkrare och lugnare tävlingar utan publik. Samtidigt har vi saknat publiken och stämningen som den medför, säger Jenny Andersson, sportchef i Södertälje Ridklubb.

    Hon är medveten om skyldigheten att anmäla till polisen, och har noterat att det är väldigt långa handläggningstider.
    − Vi har tävlingar i oktober och jag skickade in anmälan i juli. Svaret kom i förra veckan.

    Att anmäla ett publikt arrangemang på den egna anläggningen är kostnadsfritt. Om tävlingen däremot ska arrangeras på en offentlig plats måste ett tillstånd sökas, och då tar polisen ut en avgift.

    Fakta

    Evenemang på en idrottsanläggning

    Ordningslagen 2 kap. 5 § säger bland annat följande
    Anmälningsskyldigheten gäller enligt huvudregeln för idrottstävlingar som hålls inom detaljplanelagt område (oavsett om tävlingarna hålls utomhus eller inomhus). Anmälningsskyldigheten har dock utsträckts till att också gälla för offentliga tillställningar som anordnas utomhus utanför detaljplanelagt område, om det på grund av det förväntade antalet deltagare vid tillställningen finns risk för att ordningen störs eller säkerheten äventyras vid den eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller för att trafiken störs. Om anmälan krävs eller inte beror alltså på omständigheterna i det enskilda fallet.

    Om det kan ske utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken, får anordnaren befrias från sin anmälningsskyldighet. Det är Polismyndigheten som fattar beslut om befrielse från anmälningsskyldigheten, och Polismyndigheten kan då ställa upp villkor som anordnaren ska uppfylla.

    • Av 2 kap. 6 § ordningslagen framgår bland annat att anmälan görs skriftligen eller muntligen till Polismyndigheten.
    • Om möjligt ska anmälan ha kommit in senast fem dagar före tillställningen. Anledningen till denna tidsfrist är att Polismyndigheten kan bedöma att det krävs särskilda villkor för genomförandet av tillställningen. I normalfallet ska denna tidsfrist därför hållas.
    • Enklaste sättet att anmäla är att använda formuläret på polisens hemsida
    • En skiss eller karta över platsen ska bifogas.
    • Gatunamn, utrymningsvägar och placering av t ex tält och servering ska framgå.
    • En säkerhetsplan ska också bifogas, med evenemangsprogram, riskbedömning och bemanningsplan
    • Den som inte söker tillstånd gör sig skyldig till brott mot ordningslagen. Straffet kan bli  böter eller fängelse i högst sex månader.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym