Veterinärt
22 augusti 2022 13:17
Ridsportplus

Pulsen ljuger aldrig

HästhälsaRegelbunden pulstagning ger hästägaren information om hästen, framför allt vad gäller kondition och hälsa. Men även känsloläget kan mätas med puls.

Pulsen ljuger aldrig
Hästens maxpuls är 200-240 slag/minut. Mjölksyra-tröskeln inträder vid 85-90 procent av maxpulsen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pulsen är antalet hjärtslag per minut. Pulsen kan tas med handen eller med ett stetoskop. Om pulsmätare används, syns hjärtfrekvensen direkt medan hästen anstränger sig.

    Vilopulsen är grundvärdet. Den får man fram genom att kontrollera pulsen några dagar i följd, under samma omständigheter.

    Vilopulsen varierar mellan hästar, en vältränad häst kan ha låg vilopuls på 28 slag/minut, medan normalhästen oftast har runt 44 slag/minut.

    Pulsen hittas på flera olika ställen på hästens kropp:

    • På bakre delen av kotan.
    • På vänster sida av bröstkorgen.
    • Under ganascherna.
    • På tinningartären mellan öga och öra.
    Pulsmatning-10
    På bakre delen av kotan kan du hitta hästens puls. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Pulsrytmen visar hjärtfrekvensen

    Hjärtat pumpar runt blodet i kroppen och detta för med sig näringsämnen och syre till musklerna samt transporterar bort avfallsprodukter som värme, koldioxid och mjölksyra.

    Vid ökat arbete ökar behovet av både syre och näringsämnen till musklerna, vilket kroppen tillgodoser genom ökad hjärtfrekvens, alltså förhöjd puls.

    Efter arbetet kvarstår en hög ämnesomsättning i muskulaturen, vilket gör att en hög hjärtfrekvens kvarstår tills ämnesomsättningen har normaliserats.

    En frisk och vältränad häst återhämtar sig snabbt, vilket visar sig i att hjärtfrekvensen snabbt återgår till nära hästens viloläge.

    Målet med konditionsträning är att hästen ska kunna utföra allt hårdare arbete med snabb återhämtning.

    Öka träningen

    När hästen fått en grund av lågintensivt arbete kan du lägga in allt mer styrketräning. Ett exempel är klättring i brant backe, det ger en puls på 160-180 slag/minut. Andra exempel på styrketräning är ridning i vatten eller djup snö.

    Toppen av träningstriangeln består av snabbhetsträning, som kommer efter det lågintensiva arbetet och styrketräningen. Snabbhetsträning ger puls på 170-200 slag/minut.

    Pulstagning-2
    Arbete som ger puls under 150 slag/minut räknas som lågintensiv träning. Den bildar platån i hästens grundträning. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    Pulsen visar stress

    Genom en speciell pulsmätare som är knuten till ett datasystem visas HRV, heart rate variability, som ger information om hästens emotionella status. Det visar relationen mellan det parasympatiska och det sympatiska systemet i det autonoma nervsystemet.

    Genom HRV kan man objektivt mäta stress.

    Ett viktigt verktyg vid träning

    Genom att regelbundet kontrollera återhämtningspulsen kan ryttaren se när hästen stadigt ligger på 60-80 slag/minut tolv minuter efter avslutat arbete. Då är den mogen att gå vidare till mer intensiv träning.

    Vid intervallträning används en annan form av återhämtningspuls, den visar när hästen kan göra en träningsomgång till. Korta repriser av intensiv träning varvas med skritt. Nästa intervall rids när pulsen ligger under 100 slag/minut.

    Om hästen vid något tillfälle har märkbart högre vilopuls än normalt, cirka åtta till tolv slag högre per minut, kan det bero på sjukdom, att hästen är överansträngd eller har fått en skada.

    Skada,-carpal
    Arbetspulsen hos en dressyrhäst under ett Grand Prix-program är mellan 60 och 160 slag/minut. Som jämförelse uppnår en fälttävlanshäst under terrängprovet en puls på 170-200 slag/minut. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

    När hästen har ont ökar pulsen, därför ingår pulskontroll i veterinärens undersökning.

    Vid mätning av HRV i vardagssituationer har man kunnat se att hästar blev stressade av annat än vad ägaren trodde, till exempel när en häst leddes bort från sin kompis och ställdes upp framför en publik. Den stod stilla och verkade helt lugn på ytan, men hade en puls på 170 slag/minut.

    Istock-1331050520
    Föl har högre vilopuls än vuxna hästar, mellan 100 och 120 slag/minut. Foto: Istockphoto

    ”Pulsen ljuger aldrig”

    ”Pulsen ljuger aldrig” säger de som vant sig vid att arbeta med puls som mätverktyg. Även om en häst känns energisk och verkar vilja arbeta mer, talar pulsen om det faktiska förhållandet. Genom att ha koll på pulsen vet ryttaren mer om nivån som träningen ligger på.

    Fakta

    3 viktiga pulsvärden

    1. Utöver vilopuls finns arbetspuls och återhämtningspuls.
    2. Arbetspuls tas under arbete (pulsmätare) eller omedelbart efteråt (hand/stetoskop).
    3. Återhämtningspulsen ger en bra bedömning om hästens kondition. Den tas tolv minuter efter arbetets slut medan hästen vilar och bör ligga på 60 till 80 slag/minut.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden