Hästägartips
23 juli 2015 08:48
Ridsportplus

Pulsträna din häst med app

Du tittar på klockan när du rider iväg och när du kommer hem. Men hur effektivt tränade du hästen under tiden och vilket tempo red du i? Använd hjälpmedel på mobilen för att få full koll på träningen.

Pulsträna din häst med app
Med hjälp av en app kan du konditionsträna även din häst.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pulsklockor har nog de flesta hört talas om i träningssammanhang. Pulsklockan sätts på hästen för att mäta hjärtfrekvensen under träningen. På en mottagare runt armen får ryttaren kontinuerlig uppdatering om hur hästens hjärtfrekvens varierar under träningspasset. Utrustningen är effektiv men ganska dyr i inköp och om du inte vet hur du ska använda den gör den ingen större nytta i den dagliga träningen.

Ett enklare sätt är att ladda ner en träningsapp till telefonen. Du har säkert använt mobilappen RunKeeper eller Endomondo om du löptränar. Faktum är att dessa appar går lika bra användbara när du rider. Appen visar den totala tiden, sträckan, medelhastigheten och vilken tid du hade på olika distanser. Dessutom kan du följa hela turen efteråt på en karta för att se vart du har ridit. För kuskar passar en vanlig cykeldator perfekt till att montera på vagnen. Cykeldatorn registrerar hastigheten och hur långt du kör och du kan dessutom se direkt på displayen i vilken hastighet hästen rör sig.

Vid konditionsträning kan appen kan vara till stor hjälp eftersom du hela tiden har koll på hästens tempo. Ett bra sätt att stärka konditionen på är att varva skritt och galopp i två minuter vardera. Låt hästen rulla på i en bra galopp under två minuter, följt av skritt i två minuter. Läs sedan av på appen i vilket tempo du red och försök att hålla samma tempo under nästa intervall. Efter några veckor kommer du att märka att din häst orkar mer och snabbare kommer tillbaka till normal andning i skrittpauserna.

Det är väldigt nyttigt att lära sig att känna av i vilket tempo du rider på även om du inte har för avsikt att tävla i distans, fälttävlan eller i körning där du måste hålla koll på kilometertider. För att göra träningen extra rolig kan du sätta upp en sträcka som du sedan tävlar mot dig själv på. Rid sträckan en gång och läs av tiden. Sedan rider du samma sträcka igen utan att kolla på klockan och försöker komma i mål på exakt samma tid. För att göra övningen extra svår kan du variera tempot och växla mellan olika gångarter men ändå komma i mål på samma tid.

En nackdel med dessa appar är att de kräver att GPSen är påslagen och den behöver förhållandevis bra mottagning på mobilen för att registrera träningen. Tänk på att ha din mobiltelefon ordentligt laddad när du ger dig ut. Appen drar batteri och skulle olyckan vara framme är det viktigt att du kan ringa efter hjälp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden