Sista chansenBeskedet om att det inte blir något ponny-EM i år blev ett tungt slag. Inte minst för flera av toppryttarna i dressyr som rider sitt sista internationella ponnyår. "Ponnyerna är en stor del av min resa, men mitt högsta mål är att rida OS", säger Emilia Bergåkra som ändå är vid gott mod.
Pytt Hamberg: ”Vi hade ett drömläge för medalj”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Att det inte skulle bli något ponny-EM i polska Strzegom i mitten av juli stod klart för ett tag sedan, men hoppet om att det kanske skulle bli av senare i höst levde kvar. I förra veckan kom dock det definitiva beskedet om att det inte blir något EM alls i år. Något som slår extra hårt mot de unga ryttare för vilka det här var sista chansen.
– Redan när jag köpte Duplo var planen att jag skulle kunna rida EM detta året. Förra året gjorde jag nio nationella starter och vann åtta, och det kändes som att det var möjligt. Men det blir inte alltid som man har tänkt sig – detta året skulle ha varit vårt år, säger Elliot Nilsson som ingår i spetstruppen där alla fyller 16 i år och därmed rider sitt sista internationella ponnyår.
Stjärnponnyn HB Dancing Daylight, ”Duplo”, kommer så småningom att bli till salu, men det blir inga fler tävlingsstarter.
– Jag känner mig lite stor på honom, säger Elliot Nilsson som även rider ponnyn Caprinelle som ägs av tränaren Elin Aspnäs.
– Med henne rider jag kanske SM om det blir av, fortsätter han.
Även My Sandgren rider i spetstruppen och efter att ha fått många frågor, har hon lagt ut på Instagram att ponnyn Twenty Two är till salu. ”Då EM är inställt för i år och jag blir 16 letar den här stjärnan efter ett nytt hem”, skriver hon.
Den tredje ryttaren i spetstruppen, Mary Sophie Haid-Bondergaard, som också haft siktet inställt på EM med ponnyn White Love B, fick tidigare i år ta över tyglarna på sin första juniorhäst, Adora Nightingale.
– Mary Sophie satsar dock fullt ut på sina ponnyer även detta år, säger hennes mamma Charlotte Haid Bondergaard.
”Mitt högsta mål är OS”
Emilia Bergåkra rider i A-truppen och även hon faller för åldersstrecket. Men även om det finns en besvikelse över den missade EM-chansen, är hon ändå vid gott mod.
– Det är såklart tråkigt, men jag tränar inte bara för tävling utan för att bli en bra ryttare. Jag har lärt mig jättemycket på Jarno och Claus, mina ponnyer är en stor del av min resa, men mitt högsta mål är OS. Det är där jag vill vara om många år, säger hon.
Jarno RP 145 ägs av Karin Levin Angergård och den guldfärgade hingsten flyttade hem till familjen Bergåkra i Hälsingland, där den har haft stora framgångar med Emilia Bergåkra. I stallet står även ponnyn Bergåkras Amalia’s Claus som hon utbildar till FEI-nivå. Förhoppningen är att åtminstone få möjlighet att rida SM, som är flyttat från Dagstorp i augusti till vecka 44 i Helsingborg.
– Jag får ha kvar Jarno året ut och min lillasyster har förmånen att ta över Claus, om hon vill det. Det vore också roligt om hon ville testa Jarno, säger Emilia Bergåkra som känner sig hoppfull inför framtiden.
– Att det här skulle hända var inget vi kunde förutse, vi får bara göra det bästa av situationen och fortsätta träna. Vi har ju flera fina hästar här hemma också, och nu får jag tillfälle att lära mig lite på Cecilias Primavera. Vi systrar kan hjälpa varandra, fortsätter Emilia Bergåkra som vann children-SM 2018.
Storasyster Cecilia Bergåkra och lillasyster Olivia Bergåkra är de andra två i den framgångsrika syskon- och ryttartrion som driver Bergåkra gård tillsammans med mamma Sigrid Bergåkra.
”Detta var Sveriges ponnyår”
Landslagsledaren Pytt Hamberg ömmar lite extra för ponnyryttarna som nu inte får chansen att visa upp resultatet av allt jobb de har lagt ner.
– Just 16-åringarna som rider sitt sista ponnyår tycker jag väldigt synd om. Juniorer och young riders har ofta samma häst kvar, de kan börja träna lite svårare rörelser men ponnyryttarna måste byta.
– Flera av dem som red EM redan förra året var väldigt starka kandidater och det finns otroligt många starka ryttare just i år. Detta var Sveriges ponnyår, vi hade ett drömläge för medalj.
Förhoppningarna står nu till SM-veckan i Helsingborg, där 16-åringarna kan få en sista chans att verkligen skina på ponny.
– Det känns skönt att det flyttades så långt fram, nu får vi bara hoppas att allt blir lite mer normalt fram till dess, säger Pytt Hamberg.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på