Avelsnyheter
8 februari 2017 12:00

Qvitt är årets Lojsta hed-hingst

Nu är det klart vilken hingst som får uppdraget att gå på Lojsta hed över sommaren och sedermera bli far till många små russ. 13-åriga Qvitt 619 är den utvalda.

Qvitt är årets Lojsta hed-hingst
Qvitt är en av hingstarna som har gått på Lojsta hed genom åren. Pernilla Hagg

I början av varje sommar släpps en hingst ihop med den runt 50 ston stora flocken på Lojsta hed. I år går avels-uppdraget till Qvitt 619 (f 2004,  e: Lustig 561 u: Matilda 2501, uppf Carola och Börje Johansson, äg Anna-Lena Holmer).

För Qvitt blir det en säsong på gammal hemmaplan. Han är nämligen född hos tidigare tillsyningsmanen på Lojsta hed, Börje Johansson. Numera bor Qvitt på fastlandet och uppges ha “idel ädel gotländsk russavel i blodet med stammar som i generationer utmärkt sig på travbanan såväl som på utställning.”

I år är det Whisky 595 (f 2003, e Winberg 549-Bokar 430, uppf familjen Melin-Johansson) som väntas bli far till runt 30 föl som resultat efter förra årets sommarvistelse på Lojsta.

Har du sett de härliga bilderna från när Whisky släpptes ihop med sin flock? KOLLA IN DEM HÄR.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden