SvansdragNär fysioterapeuten drar i hästens svans verkar den gilla det och riktigt väger emot. Varför görs detta och vilken inverkan har det? Ridsport har pratat med djursjukgymnasten Pernilla Stenfeldt som ofta drar hästen i svansen.
Rätt drag i svansen stärker hästen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Djursjukgymnasten Pernilla Stenfeldt, Ängelholm, använder ofta svansen vid rehabträning.
– Man måste ha klart för sig vad man vill åstadkomma och exakt vad man vill behandla, säger Pernilla Stenfeldt. Svansdrag använder jag mycket, främst till olika övningar för att aktivera stabiliserande muskler och hjälpa hästen att återfå kroppsuppfattning och stabilitet efter skada.
Hon nämner knäledsskador som typiska för detta. Där hämmas lårmuskulaturens stabiliserande funktion och om den inte återfås, riskerar skadan att återkomma.
– Den stabiliserande funktionen och kontrollen av knäleden kommer inte tillbaka per automatik utan måste tränas tillbaka. Då är det effektivt att använda svansdrag i olika riktningar tillsammans med specifika övningar i stående, för att det neuromuskulära systemet ska återfå optimal funktion.
– Alla som haft en korsbands- eller meniskskada känner igen känslan av försämrad kontroll och instabilitet.

Muskler aktiveras vid rytmiskt svansdrag
Det går att aktivera de djupa stabiliserande musklerna längst in vid ryggraden och även motsvarande stabiliserande muskler i halskotpelaren, genom att dra lite i svansen. Det har veterinär Hilary Clayton och fysioterapeuterna Narelle Stubbs och Nicole Rombach forskat på. De visar med hjälp av ultraljud hur dessa muskler aktiveras i realtid när ett rytmiskt svansdrag görs.
– Svansdragen ska vara individuellt anpassade efter den diagnos hästen fått av veterinär och den bedömning legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut har gjort.
Svansdrag kan också användas som en viktig del i en neurologisk undersökning utförd av veterinär, för att undersöka svaghet, koordination (ataxi) och reflexer. Det görs i stående och under rörelse i skritt. Detta sker tillsammans med andra neurologiska tester för att bedöma om det finns en neurologisk påverkan till exempel vid skada i halskotpelaren.
– Detta är givetvis inget man som hästägare ska göra eller kan bedöma. Jag tycker över huvud taget inte att man som vanlig hästägare ska dra i svansen om man inte fått det förevisat korrekt, hästen är bedömd och det finns en väl genomtänkt tanke med övningen.
Det kan dessutom vara direkt farligt att stå bakom hästen och dra den i svansen, om det inte görs på rätt sätt. Sparkolyckor har inträffat.
Fakta
Att ”dra ut”:
Det pågår diskussioner om det går att mekaniskt ”dra ut” kotorna i bröst- och ländrygg genom svansdrag eller ej. Ett inlägg i den diskussionen kan en färsk pilotstudie vara; den visar att smärttröskeln höjdes hos 32 hästar med akut ryggsmärta, ryggmusklerna tålde mer tryck efter svansdraget.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på