Nyheter
31 december 2020 11:23

Redaktionen: Gott Nytt Ridsportår!

NyårskaramellEtt annorlunda år är till ända. Så här på årets absolut sista dag knyter vi ihop säcken, minns de sportsliga höjdpunkterna, nya samtalen och djupdyker i framtidsfrågor vi vill se mer av 2021.

Redaktionen: Gott Nytt Ridsportår!
Vad minns vi från året som gått? Och vilka är 2021 års höjdpunkter i hästvärlden? Foto: iStock
 1. Vilken ridsporthändelse minns du mest från 2020?
 2. Hur har din vardag påverkats av pandemin?
 3. Vad hoppas du allra mest kommer att hända i ridsporten 2021?
 4. OS-år väntar även detta år, tror du att det kommer bli av? Om ja, har vi chans på några ridsportmedaljer tror du?
 5. Hur firar du nyår?

Susanne Högdahl, webbredaktör, reporter och fotograf

Susannehogdahl
Susanne Högdahl Foto: Privat
 1. Det måste vara när jag sprang runt och intervjuade ryttare på Gothenburg Horse Show, som ägde rum precis innan ”corona exploderade”. Bland andra Cathrine Dufour och Rasmine Laudrup. Det var sista gången som ridsporten kändes ”som vanligt”. Den känslan bär jag med mig för alltid. Strax därefter förändrades allt som över en natt.
 2. Inte nämnvärt eftersom jag har jobbat hemifrån i många år. Är dessutom lite av en social ensamvarg, så egentligen passar det mig ganska bra att pyssla med mitt. Jag har förmånen att träffa spännande människor i mitt jobb, och det är jag tacksam för. Det jag verkligen saknar är tävlingslivet med hästarna och resorna med familjen.
 3. Jag hoppas att alla, oavsett nivå, får utöva den här magiska sporten till fullo, utan restriktioner – givet att pandemin ebbar ut.
 4. Är i grunden en ”glaset är halvfullt”- och ”det löser sig alltid”-person, men ett OS känns svårt. Ett EM känns mer genomförbart. Oavsett OS eller EM tror jag att Sverige har goda medaljchanser inom alla tre grenarna. För att vara ett så pass litet land har vi många starka ryttare.
 5. I familjens mjuka och varma famn 

Emelie Samuelsson Radell, webbredaktör och reporter

Emeliesamuelssonradell
Emelie Samuelsson Radell
 1. Ett öde Falsterbo är nog det första jag kommer att tänka på. Det var fantastiskt att överhuvudtaget få åka på tävling igen, och ryttarna verkade inte särskilt påverkade av att publiken saknades, men att gå längs de tomma läktarna förstärkte känslan av att det här verkligen är ett år då inget är som vanligt.
 2. Vardagen är kanske inte så påverkad egentligen, barnen går till skola och förskola, och jag jobbar hemifrån – så ser vår vardag ut, oavsett pandemi eller ej. Men man har ju saknat att träffa familj och vänner, och att resa – där har ju livet sett helt annorlunda ut.
 3. Att livet kan återgå lite mer till det normala, på alla nivåer. Att ridskolorna, som är en fantastisk ”fritidsgård”, kan få köra sin verksamhet som vanligt, och att tävlingarna kommer igång igen. Det är ju en liten del i pandemin, men man saknar att kunna göra allt det självklara.
 4. Jag hoppas och tror att det blir av, men det känns tveksamt om det blir inför publik. Angående medaljer så har det väl aldrig varit så svårt att sia – ingen har ju kunnat mäta sig mot de bästa på tävlingsbanan detta år. Men visst drömmer vi om medaljer!
 5. Med familjen, god mat och bubbel. Kanske i fjällen, om inte så blir det hemma i huset på Lidingö.

Anna Nyberg, webbredaktör, fotograf och reporter

Anna-nyberg-
Anna Nyberg
 1. SM i hoppning i Falsterbo, där jag var en av de lyckliga utvalda som fick följa evenemanget på plats. Jag minns förtjusningen över att det äntligen hände något detta hemska år, en förtjusning som blandades med känslan av ödslighet på ett Falsterbo utan publik. Jag kommer aldrig mer att klaga på trängseln som brukar råda. Det omvända är värre, tro mig.
 2. Som ensamjobbande frilansjournalist har vardagen egentligen inte ändrats på något avgörande sätt. Flera möten via digitala verktyg än andra år, och, förstås, färre tävlingar, både att bevaka som journalist och att vara ute på som domare eller överdomare. Tack och lov att det finns stall och hästar, det är en överlevnadsfaktor för mig.
 3. Att vi ska få fortsätta som vanligt igen, och det gäller såklart inte bara ridsporten utan hela samhället, men att vi också ska ta med oss insikten av att vi inte ska ta något för givet, utan vara mer ödmjuka och tacksamma för det vi har.
 4. Hjärtat säger ja, förnuftet säger nej. Det kommer i vilket fall att bli ett decimerat OS, utgår jag ifrån. Sverige tar medalj i hoppning och fälttävlan.
 5. Stillsamt med familjen som det ser ut nu.

Annelie Frank, webbredaktör och reporter

Annelie-frank
Annelie Frank
 1. Tävlingarna i Scandinavium i slutet av februari. Jag har tänkt mycket på de tävlingarna nu i efterhand detta pandemiår. Det är egentligen ingen speciell händelse därifrån även om det var härligt att se Norges Geir Gulliksen och Cathrine Dufour vinna världscupen i hoppning och dressyr. Det var helheten – att få uppleva sport på så hög nivå live, den härliga stämningen som en publik ger åt en tävling – sådana saker som vi innan pandemin tog för givet. Och som jag saknar så mycket. Tänk om vi då hade vetat då det vi vet i dag, undrar om jag hade njutit ännu mer av tävlingen då?
 2. Själva vardagen hemma på Öland har inte påverkats så mycket. Det är samma rutiner med hästar och jobb. Jag brukar alltid jobba en hel del hemma och trivs bra med det, men i år har det blivit hemarbete i stort sett hela tiden och det börjar kännas lite enahanda och långtråkigt. Men samtidigt är det fantastiskt att kunna ha den möjligheten, och att få vara frisk – så jag menar verkligen inte att klaga. Jag tillhör de lyckligt lottade. Och min lilla jack russell Svea älskar att matte alltid är hemma. Dessutom fick jag två underbara föl i somras som jag har haft mer tid för än vad jag hade haft om jag jobbat som vanligt med mycket resor.
 3. Att världen får bukt med pandemin så att tävlingar med publik kan komma i gång igen.
 4. Jag avstår från att tro något om OS för det skulle bara bli spekulationer. Det blir som det blir. Men om det blir är det klart att Sverige tar medalj i ridsport! Jag ska ju åka till Tokyo – om det blir – och på de tre OS jag har bevakat tidigare har det blivit svenskt ridsportsilver varje gång. Väntar fortfarande på att någon ska börja kalla mig Silver-Annelie, haha… Skämt åsido – Sverige har kapacitet för både lag- och individuell medalj i alla tre grenar, något ekipage eller något av lagen kommer att få allt att stämma just de där dagarna.
 5. Ingen aning mer än att det blir på ett smittsäkert sätt med god mat och dryck.

Lars Jansson, fotograf

Lars_jansson-634x1024
Lars Jansson
 1. Att få åka till Lisen och Peder på Grevlunda är alltid roligt – de avsätter alltid tid, är öppna och alltid väldigt trevliga. I år fick jag under ett uppdrag på Grevlunda även fotografera Peders mamma Stina, en mycket varm och tjusig person. Det var en riktig bra dag på jobbet.
 2. Precis som för alla andra har det sociala umgänget fått begränsas till ett minimum. Sen har jag inte kunnat träffa min snart 80-åriga mamma på snart 1,5 år och det börjar kännas jobbigt. Jobbmässigt har det också varit tufft, framför allt i våras, men jag har kunnat permittera mig själv i perioder. Det är roligare att jobba, så jag hoppas att det vänder snart.
 3. Jag hoppas att all sport och idrott får komma igång igen snart. Även om jag inser att det kommer att bli med restriktioner, så är all sport viktig för ett välmående samhälle.
 4. Jag tror tyvärr inte att OS blir av i år. Och skulle det bli av tror jag att många väljer att tacka nej. Så några medaljtips vågar jag inte komma med.
 5. Hemma i stillhet med familjen – och med en riktigt fin champagne för att fira att det här skitåret är slut.

Lena Sellman, redaktionschef

Lenasellman_byline
Lena Sellman Foto: Privat
 1. Att ryttar-OS ställdes in.
 2. Vi är av omtanke om både vårdpersonal, våra nära och kära och oss själva ganska strikta i att följa rekommendationerna, så tillfällena då vi umgåtts med andra sedan pandemin blev ett faktum är försvinnande få.
 3. Att ridsport ska nå ett erkännande som en ”riktig” sport bland alla sportintresserade, framför allt sportjournalisterna.
 4. Jag tror inte det blir av, men skulle det bli av hade det ju varit roligt med en individuell dressyrmedalj, det var ett tag sedan sist.
 5. Med man och barn hemma – och det känns helt ok!

Jenny Schwieler Staaf, reporter och fotograf

Jenny-schwieler-staaf
Jenny Schwieler Staaf Foto: Jenny Schwieler Staaf
 1. Det var den 1 maj när årets första unghästtest började i Skabersjö. In i det sista kändes det osäkert om bedömningssäsongen skulle bli av, och det kändes som en stor lättnad att allt satte igång och hela säsongen sedan även gick att fullfölja.
 2. Eftersom jag jobbar hemifrån är det inte så jättestor skillnad för mig, men jag saknar att umgås med vänner. Vi har också pausat alla fritidsaktiviteter och det känns tomt utan dem – å andra sidan är kvällarna plötsligt tomma när vi inte far iväg på något och vi har tid med sådant vi annars inte tar oss för. Vi har till exempel hunnit med att renovera tre rum i huset.
 3. Att FEI fortsätter i samma linje som de visat nu och skärper sina regler till hästvälfärdens fördel.
 4. Nej, jag tror vi är långt ifrån att ett så stort evenemang som OS kommer att kunna genomföras till sommaren. OS 2020/2021 antar jag går till historien som det Olympiska spel som aldrig blev av. Om det trots allt arrangeras skulle jag tro att hoppryttarna har chans på lagmedalj.
 5. Troligtvis hemma med familjen – med god mat och sällskapsspel.

Christel Behrmann, reporter

HŠst
Christel Behrmann
 1. SM i Falsterbo.
 2. Inget, förutom att vi inte fått åka och tävla i höst.
 3. Hoppas att tävlandet kommer igång och att de unga kliver fram rejält.
 4. Tveksamt om OS. Men om det blir av hoppas jag på lagmedaljer för hoppningen och fälttävlan.
 5. Nyår firar jag som vanligt i stallet för att försöka lugna hästarna. Hatar raketer.

 

Sandra Nordin, redaktör och fotograf

Sandranordinjohansson_byline.jpeg
Sandra Nordin Johansson
 1. Det är nog SM i hoppning i höstas när det stod tre tjejer högst upp på pallen. Det bådar gott inför svensk hoppsport i framtiden!
 2. Inte mycket alls.
 3. Jag hoppas utvecklingen fortsätter å hästarnas bästa och att FEI fortsätter sitt arbete för hästvälfärden. Jag tycker de tagit många beslut i rätt riktning i år.
 4. Det är svårt att sia om även det förhoppningsvis finns fungerande vaccin i sommar och att den värsta vågen är över. Om det blir ett OS kommer det iallafall bli ett unikt OS som inte liknar något tidigare mästerskap – det tror jag att vi alla kan vara överens om. Jag tror absolut vi kan ha chans på medaljer, vi har duktiga ekipage som med rutin och målmedvetenhet garanterat lagt det extra året på att slipa på detaljer. Det är ju detaljerna som är avgörande i absoluta toppen.
 5. Oklart, det brukar klarna framåt den 31 december.

Ann-Sofi Hjärn, redaktör

Annsofihjarn
Ann-Sofi Hjärn
 1. Minns mest icke-händelserna: väntan på besked om Falsterbo, OS, Friends
 2. Lyckligtvis inte så mycket, mer än att jag saknar att träffa släkt och vänner.
 3. Att 2020 års alla träningar, online-kurser och diskussioner resulterar i ännu bättre ridning.
 4. Ja, jag hoppas och tror på ett OS 2021 – och ja, jag tror vi har chans på medalj i alla grenar.
 5. I lugn och ro hemma, med sambo och hundar.

 

 

Hege Hellström, webbredaktör och reporter

Hegehellstrom_byline
Hege Hellström Foto: Mikael Sjöberg
 1. När DressagePower körde sina finaler i livesändning och det blev så sevärt och bra. Det går att se inte bara hoppningens världsup på tv, har det visat sig – något som känns positivt i detta annars så ledsamma år.
 2. Jag jobbade hemifrån redan innan pandemin, men nu gör även min man det – vilket gör att vi kan rida på morgonen, när det är ljust.
 3. Att pandemin försvinner så att OS i Tokyo blir av med publik och allt.
 4. Sverige tar givetvis guld i alla grenar och ridning blir sporten på allas läppar (inklusive sportreportrararnas).
 5. Med syrran och hennes familj, hemma hos oss så att vi kan fira tolvslaget med hästarna som bor på vår lilla gård.

 

Elisabeth Hoff, reporter och krönikör

Lisa-hoff
Elisabeth Hoff
 1. SM i Falsterbo på plats. En lika storartad som surrealistisk upplevelse.
 2. Förutom allt man inte kan/ska göra jobbar jag som vanligt på distans och åker som vanligt till stallet.
 3. Att någon form av VC-final i Göteborg blir av och – så klart – att tävlandet på alla nivåer kommer igång.
 4. Är ackrediterad och får info från ”press operations” (bland annat om att man kan få hjälp att skriva japanska namn). Känns ändå inte troligt att det blir av. Medaljer? Vem orkar tänka på det?
 5. Tar det lugnt tillsammans med make, hund och möjligen någon god vän.

Pernilla Hägg, fotograf

Pernillahagg_byline
Pernilla Hägg
 1. Det kommer förstås upp flera grymma händelser och fototillfällen i huvudet. Jag väljer dock Geir Gulliksens avfallning under prisutdelningen i Scandinavium. Jag hade gått iväg till kortsidan för att fota hans ärevarv medan de flesta andra fotografer stod kvar mitt på långsidan. Jag fick en härlig bildserie när han ramlade precis i ”knät” på alla de andra fotograferna. Som tur var klev han så småningom upp på benen och skrattade på vägen ut!
 2. Kanske inte så mycket som för många andra. Jag har även ett ”vanligt” heltidsjobb så det har rullat på nästan som vanligt. Däremot så har även jag lärt mig att hålla avstånd och bara kramas med mina familjemedlemmar.
 3. Jag hoppas att vi kan komma igång igen med tävlingsverksamheten, även om vi får vänta ett tag till och våren blir en repris av 2020.
 4. Ja, jag tror att OS blir av. Och ja, det blir en svensk medalj i hoppningen. Därutöver tror jag på svensk medalj i Para-OS också.
 5. Nyår firar jag med bara mina allra närmaste. God mat och skratt. Inga fyrverkerier.

Yvonne Karlsson, fotograf

Yvonnekarlsson
Yvonne Karlsson Foto: Yvonne Karlsson
 1. Den soliga torsdagen på SM i hoppning, när Fredrik Jönsson och Cold Play tog ledningen, i ett mycket annorlunda Falsterbo.
 2. Inställda evenemang och restriktioner som betytt att det inte blivit lika många tillfällen att fotografera som det brukar. Senaste veckorna istället mycket arbete vid datorn med att skanna in äldre negativ från 1980-talet och framåt. Är mycket tacksam och glad för att årets unghästbedömningar och ungponnybedömningar kunde genomföras utan problem.
 3. Att världen blir av med pandemin så att allt, inklusive ridsporten och hästverksamheten, kan återgå till det normala.
 4. Är tveksam till om OS 2021 blir av. Jag hoppas på det, i så fall tror jag att Sverige har bra medaljchanser, speciellt i hoppning.
 5. Det blir lugnt nyår hemma

Jeanette Flensburg, annonssäljare

Nettan 2
Jeanette Flensburg

1 När mässor och tävlingar blev inställda på grund av pandemin.

2 Inte så mycket inom ridvärlden då vi rider på ridskola och inte tävlar så mycket.

3 Att tävlingar och mässor startar upp igen.

4 Nej, tror inte det blir något OS detta år heller.

5 Hemma med min fyrverkerirädda hund.

Lina Nydahl, webbchef

Linanydahl_nyarsbyline
Lina Nydahl
 1. På det stora hela en sport som stannat upp, där det funnits tid för reflektion och även helt andra samtal än när ekorrhjulet tickar på. Gläds massor åt vår serie Avsuttet, som uppskattats mycket av både er läsare, men även av ryttarna som medverkar. Likaså det ökade intresset för förkovran och nödvändiga diskussioner, inte minst genom olika webinar, här är ett poppis exempel med Jens Fredricson! Upplever att djupare samtal har fått ta plats och att få möjlighet att kombinera dem med intresset för sporten tycker jag har varit bland det bästa detta år.
 2. En kluven känsla inför digitaliseringens enorma explosion. Som webbchef hurrar jag stort, men konstaterar samtidigt att ordet Teamsmöte inte direkt får mig att göra hundra kullerbyttor. Längtar efter analoga möten, med handskakningar och en och annan kram. Och längtar enormt efter att få krama mina äldre släktingar.
 3. Jag hoppas att alla innovativa tävlingsidéer– där de tävlande faktiskt involverats betydligt mer även i funktionärsuppgifter – kan leda till fler tävlingsmöjligheter och även att startavgifterna inte skenar i väg ett år där alla har ett stort ekonomiskt tapp att ta igen.
 4. OS….nja. Ytterst tveksam till om det blir av.
 5. Firar från tårna att detta skitår är till ända. Dock i städad form då jag fått det hedervärda uppdraget att hämta ett tonårsbarn på galej i grannbyn en timme in på det nya året. Tjoho!

Susanne Tornberg, vd och ansvarig utgivare

Sussitornberg
Susanne Tornberg
 1. Tyvärr är det nog alla händelser som inte fick hända 2020 som Falsterbo, GCT, SIHS. Men Gothenburg Horse Show blev ju av och där minns jag den rafflande omhoppning i Gothenburg Trophy, många svenskar startade men det var Deusser som vann. Bruksprovet veckan efter blev ju också av och jag minns att Lövsta sopade banan och fick dubbelvinnare.
  Den absolut roligaste RIDSPORT-händelsen är så klart att Ridsport har ökat i antal prenumeranter under året. Hela redaktionen med alla duktiga medarbetare runt om i landet har verkligen jobbat stenhårt med innehållet i både papperstidningen och på webben. En 15% ökning kunde vi visa i november och nu har faktiskt den siffran blivit ännu lite högre. Jag är så stolt över alla som har kämpat!
 2. Jag handlar mat till min mor och har lärt mig trycka till munskyddet så att inte mina glasögon immar igen, lider med alla inom vården. Försöker vara kreativ med uteaktiveteter som korvgrillning, fika, promenader, FaceTime med både släkt och vänner. I arbetet blir det många Teams och telefonmöten. Det går bra men måste säga att jag vissa frågor och vissa möten vill man gärna se och prata med folk irl.
 3. Att vår fina sport fortsätter att utvecklas. alltid med hästen bästa framför ögonen. OM det blir ett OS hoppas jag så klart att Sverige tar medalj.
 4. Jag tror tyvärr inte att det blir något OS.
 5. Med ett glas champagne i handen och utan något nyårslöfte.

Ett riktigt Gott Nytt 2021 från hela Ridsportredaktionen med frilansmedarbetare!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden