Sverige
31 december 2023 12:08

Redaktionen: Tack för i år och välkommen 2024!

Syr ihop säckenEtt ridsportår utan dess like är snart till ända. Vi har bjudits på sportslig magi, dramatiska nyhetshändelser som gett eko även utanför ridsportens bubbla, och galopperar nu in i ett nytt år tillsammans med alla er läsare. När redaktionen summerar året blir det en härlig mix av minnen, insikter och tankeställare. Gott nytt år kära Ridsportläsare, utan er är vi inget.

  1. Vilken ridsporthändelse minns du mest från 2023?
  2. Hur har din hästvardag påverkats av lågkonjunkturen och dess följder?
  3. Vad hoppas du allra mest kommer att hända i ridsporten 2024?
  4. Vilka ryttare och hästar tror du kommer att vara hetast i ridsporten under 2024?
  5. Hur firar du nyår?

Catharina Hansson, chefredaktör.

Byline-cath-dsc_4289
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin
  1. Kan inte välja! Men kanske genombrotten! Petronella Anderssons första femstjärniga Grand Prix-seger, som hon tog nu i Mechelen med Cassina Z. För fyra veckor sedan tog hon sin första fyrstjärniga Grand Prix-seger i Stockholm med Odina van Klapscheut. Och så Amanda Landeblad och For Killy som ägde i Hickstead.
  2. Lyckligtvis ganska lite, tack vare att vi kunde ha hästarna på bete långt, långt in på hösten. 
  3. Jag hoppas på en revolution, ett paradigmskifte. Att tjattret i sociala medier, uthängningar, drev, skitsnack och skvaller försvinner till förmån för kraftfullt agerande på alla nivåer – för en bättre hästvälfärd och schysst sport.
  4. Ska jag verkligen säga det? Jag tror jag sparar det till i början på januari när vi publicerar HETAST-listan med de unga hetingarna! Men jag ser fram emot att se vad glödheta senioren Jens Fredricson kan göra i Paris och veteranen Dante med Therese Nilshagen.
  5. Men vänner och familj hemma – och tolvslaget med hästarna i stallet.

Susanne Tornberg, vd och ansvarig utgivare.

Sussitornberg
Susanne Tornberg, vd och ansvarig utgivare på Ridsport.
  1. Då säger jag Göteborg Horse Show som äntligen blev av efter inställda år på grund av pandemin. Det var en härlig stämning, sportsliga framgångar och alla var glada.
  2. Inte mycket. Tyvärr har jag knappt ridit sedan i somras efter att den finaste stjärnan skadade sig i hagen och inte längre finns mer. Men jag vet att lågkonjukturen påverkar, det lagas och köps begagnat i stället för att köpa nytt ute i stallarna.
  3. Att Sverige tar medaljer under OS i Paris. Men också att hela ridsport-sverige jobbar vidare med hästvälfärdsfrågor.
  4. Gissar att det inte är en högoddsare att tippa att Henrik von Eckermann kommer att hålla sig väl framme. Han har ju flera kanoner i stallet och är en riktig vinnarskalle. Sedan har vi bröderna Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och i dressyren Therese Nilshagen.
  5. Med min närmaste familj som har utökats under året, jag har blivit mormor!

Jeanette Flensburg, annons- och prenumerationsansvarig.

Nettan 2
Jeanette Flensburg
  1. Helgstrand-dokumentären och visselblåsaren från Viegård.
  2. Vi har tagit paus med ridningen i vår familj så min vardag består av andra aktiviteter med lägre avgifter.
  3. Att vi får se fler kommuner som satsar på ridskolor med bidrag och nya stallar. 
  4. Jag tror Henrik von Eckermann och King Edward kommer vara hetast 
  5. Jag firar nyår med min hund i lugn och ro.

Emelie Samuelsson Radell, webbredaktör och reporter.

Emeliesamuelssonradell_mini
Emelie Samuelsson Radell. Foto: Ridsport
  1. Efter ett par glimrande guldår är det nog tyvärr den senaste tidens avslöjanden om hästar som far illa som överskuggar när man ska sammanfatta detta år – trots ett imponerande EM-guld i hoppning. 
  2. Jag äger ingen egen häst nu men har barn på ridskola, vilket börjar bli en saftig kostnad då de tvingas höja avgifterna på grund av höjda omkostnader. Visst, det är inte i närheten av vad det kostar att ha en egen häst, men det är många tusenlappar för de där 45 minuterna varje vecka. 
  3. Att alla är med på att det nu är 2024 och saker som ”funkat” i årtionden inte längre är okej – ridsporten behöver vakna och inse att om vi vill fortsätta vara en stor sport som får vara med i idrottens finrum så kan man inte bara sopa saker under mattan och låsa in sig (i sitt ridhus).
  4. Jag hoppas få se ännu mer av Sara Algotsson Ostholts fantastiska Dinathia, ett sto med en utomjordisk galopp som äter upp terränghindren, och som dessutom är det bästa Sara har suttit på – då har hon ändå haft många fina hästar… Det blir ett spännande OS-år, där jag även hoppas att King Edward får kröna karriären och bli odödlig på riktigt.  
  5. Med vänner hemma hos oss, en lagom kaosig mix av barn, bubbel och busiga hundar.  

Christel Behrmann, reporter och sportkrönikör.

  1. Självklart är det EM-guldet i lag jag minns mest, även om min kraschade rygg hindrade mig från att vara på plats. Hela året har, igen, varit ett stort triumftåg för svensk hoppsport, med Henrik von Eckermann som stolt fanbärare.
  2. Hästvardagen har inte ändrats speciellt mycket, mer än att jag muttrat över höjda priser på startavgifter och på foder. Det har också varit något trögt att sälja hästar.
  3. Det är redan på gång men jag hoppas på bättre insyn i ridsportens vardag, det vill säga, öppna dörrar på alla anläggningar, antingen det handlar om dressyr, hoppning eller någon annan gren. Däremot hoppas jag inte på sporrförbud, en anpassad sporre kan behövas som en förstärkning i tävlingssituation, kanske för att förhindra en krasch.
  4. Det är väl inget högre odds på att jag ser att Henrik von Eckermann fortsätter i världstoppen. Med King Edward i spetsen och ytterligare fyra 1,60-hästar kan det inte bara bli ny världscupseger utan också nya OS-medaljer. Det ska också bli väldigt roligt att se hur Rolf-Göran Bengtssons Zuccero utvecklas. Och om Jens Fredricson kan formtoppa Markans Cosmopolit än en gång.
  5. Nyår firar jag som vanligt i stallet eftersom omgivningen hänsynslöst fortsätter skjuta raketer. Det räcker att jag en gång haft en häst som fick systemkollaps av skräcken och dog. När ska vi äntligen få slut på eländet?

Sandra Nordin Johansson, redaktör Ridsport Island, fotograf.

Sandranordinjohansson_byline.jpeg
Sandra Nordin Johansson
  1. Jag minns islandshäst-VM i Oirschot, Nederländerna mest. Mycket på grund av att jag var på plats och bevakade det.
  2. Än så länge inte nämnvärt. Jag har en väldigt prisvärd hästhållning.
  3. Jag hoppas och tror att hästvälfärden kommer fortsätta diskuteras och stötas och blötas. Ibland känns det lite som en ”hästvälfärd-washing”, men jag tror att det kommer krävas med handgripliga förändringar – och jag tror det kommer ligga i fokus kommande året.
  4. Det kryllar av många spännande ryttare och hästar i alla discipliner. Jag ser som vanligt fram emot att se alla unga ryttare.
  5. Hemma med nära och kära – tvåbenta och fyrbenta.

Katrin Uddströmer, redigerare.

  1. Hur det vrålar från alla rum på redaktionen när svenskarna hoppade EM. 
  2. Deppiga ämnen på fikarasten.
  3. Vänligare tonläge och mer samarbetsvilja. 
  4. Enögda Cicci och Vilma Hellström är ett par som är både coolt och hett.
  5. Med nyårsgänget och en massa bubblor!

Lina Nydahl, webbchef och fotograf.

Linanydahl-breddare.1001
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark
  1. I den stora ridsportvärlden smolkas detta år det mesta av Helgstrandgate, även om det så klart finns fantastiska prestationer. EM-guldet i hoppning är en, våra grymma childrenryttare i dressyr som tog EM-silver i lag en annan (Som verkade glömmas bort när Svenska Ridsportförbundet hyllade alla årets medaljörer på Ryttargalan). I den lilla världen gläds jag åt min och dotterns fina 7-åring som nu gör stensäkra seriebyten.
  2. Absolut, inte minst när det gäller nödvändiga inköp av varor och tjänster, som foder och hovslageri, där priserna höjts rejält.
  3. Jag upprepar det jag skrev i en av årets sista krönikor, ”Ridsports rapportering skadar sporten” är ett mantra jag hoppas slippa höra 2024.
  4. Therese Nilshagen och hennes mjuka, välgymnastiserade Dante Weltino hoppas jag få se högre upp i resultatlistorna 2024. Jag hoppas också Ingrid Klimke får ett skadefritt år och därmed får bjuda på sin underbara ridning, på OS-nivå i både fälttävlan och dressyr.
  5. Med familj, hundar och hästar.

Daniel Sundin Brumpton, redaktör Ridsport Island.

Daniel-sundin-brumpton-image-(002)
Daniel Sundin Brumpton
  1. Caspar Logan Hegardts VM guld i femgångskombination, det var spännande och hade en bragd känsla över sig. Sedan min frus Katies bronsmedalj från SM i Tölt med vår Salvar frá Klukku, de gjorde en otrolig insatts och han slog till underifrån. Vi hade inte räknat med honom så det var kul att han fick visa framfötterna. 
  2. Det har faktiskt inte ändrats något, fodret är lika dyrt som 2018, dieseln lika dyr, vi människor anpassar oss oerhört snabbt efter reglerna och hindrerna som sätts upp framför oss. 
  3. Som det ser ut nu så kan man jämföra det med 2017 MeToo-våg. Det kommer vara tufft några år, många kommer få tänka om och värdera sin sätt att träna hästar på. Men vi ska komma ihåg att majoriteten är duktiga och inte våldför sig på sina hästar. Förändringen kommer absolut bli till det bättre för sporten. 
  4. Jag tror oerhört på dressyrryttaren Emma Jönsson, hon imponerade stort på SIHS och jag hoppas att hon kan få något riktigt spännande att tävla för om hon får det är hon bland de bästa. 
  5. Hemma med familjen i Skåne på gården, det blir stallhäng. Mocka 14 gånger på kvällen och lyssna på tolvslaget från Skansen på radion i stallet på högsta volym. 

Amanda Andersson, redaktör och reporter.

Amandaandersson
Amanda Andersson är webbredaktör och reporter på Ridsport.
  1. För mig har Beatrice von Bodungens SM-guld i V1 fastnat lite extra – att gå upp sitt första år som senior och ge de gamla rävarna en match som slutar med ett guld. Wow! Ett annat är Máni Hilmarsson resa med Gljátoppur, som på ett år haft en utvecklingskurva som man sällan skådar – i deras fall räckte det hela vägen till ett VM-guld i T2. 
  2. Hästarna är högt prioriterade och på så vis har hästvardagen inte påverkats speciellt – däremot har mycket annat fått prioriteras bort för att lämna utrymme åt hästarna. 
  3. Fortsatt fokus på hästvälfärd, och gärna att det växlas upp. Med händelserna kring hårt spända nosgrimmor på Falsterbo, danska stuteriet Viegård och nu även hos Helgstrand finns det så många händelser som ligger som ett öppet sår i själen. Tänk vad våra hästar får stå ut med.  
  4. Jag tror att de svenska hoppryttarna kommer fortsätta leverera, men med hjärtat i islandshästvärlden får jag även nämna två unga ryttare – Tekla Petersson och Lára Hesselman.
  5. Lugnt hemma med familj och djur med fokus på ett lugnt nyår för djuren.

Hege Hellström, redaktör och reporter.

Hege Hellström
  1. När jag råkade skrika högt i mitt arbetsrum under EM, och jag låg före några andra på redaktionen i sändningen, så att de fick veta hur det skulle gå. Jag var inte så poppis då. Nästa gång får vi kolla på samma skärm för att undvika en dylik fadäs.
  2. Jag fick en hösilageräkning på 58 000 kronor och mina barn tycker nog att de pengarna skulle göra bättre nytta genom att finansiera en skidresa. Jag har slutat köpa nya schabrak och sådant som man kunde shoppa för att det var lite roligt, och tröstar mig med att det är bra för klimatet.
  3. För hästarna: Att hästvälfärden blir bra för alla hästar. Varenda en från bortglömda ruggiga ponnyer som går ensamma i hagar utan mat och vatten till sportdjuren som torteras hos vissa toppryttare. Mer klappar och godis och beröm, det hoppas jag på.  För människorna: Att hatet på sociala medier lugnar ner sig. Att vi kan vara lite snälla mot varandra och tänka efter före tangenterna rasslar iväg.
  4. Jag vill lätt se Therese Nilshagen på pallen. När det går så bra för Henrik von Eckermann att Henrik Ankarcrona hissar upp honom i luften är det härligt att se, två så reserverade herrar i glädjefnatt är fint! Men det är många jag hoppas på.
  5. Bubbel, tomtebloss och en god middag.

Anna Nyberg, webbredaktör, reporter och fotograf.

Anna Nyberg Porträtt Svartvitt
  1. EM i dressyr eftersom jag var på plats på mästerskapet i Riesenbeck och fick uppleva den stora och hängivna publiken samt intervjua passionerade ryttare, inte minst de tre kvinnor som glänste, Jessica von Bredow Werndl, Cathrine Laudrup Dufour och så den stigande stjärnan Nanna Skodborg Merrald.
  2. Jag är en lycklig ridskoleryttare som visserligen fått uppleva något höjda lektionspriser men i övrigt inte drabbats.
  3. Att hästvälfärden går från ord till handling i alla led, såklart, men också att fler föreningsmedlemmar och ridskoleryttare ska bidra av sin tid och sitt engagemang för att hjälpa sin förening så att ridsporten kan fortsätta vara en bred sport.
  4. Bland de blågula ryttarna ser jag Henrik von Eckermann i täten för ett starkt landslag med flera tänkbara kandidater som alla kan briljera. Det ska bli spännande också att se vad Peders nya hästar kan bjuda på. Therese Nilshagen glänser i dressyr, men där är konkurrensen i toppen knivskarp.
  5. Med goda vänner på en fest med tema: Film så jag får väl klä ut mig till Black Beauty.

Annelie Frank, webbredaktör, reporter och sportkrönikör.

Anneliefrank
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat
  1. Trots alla fina sportsliga framgångar med bland annat EM-guld och att i realtid få följa när Henrik von Eckermann skriver ridsporthistoria så är det danska dokumentären om Helgstrand som biter sig fast.
  2. Jag började föda upp hästar igen för några år sedan, och är nu i ett läge där jag gärna hade börjat sälja en och annan av dem, men det verkar trögt.
  3. Svenska medaljer på OS i Paris och fortsatt arbete för hästvälfärd.
  4. Jag tror att Henrik von Eckermann kommer fortsätta vara kung i hoppning och att Rose Canter håller fast vid sin drottningposition i fälttävlan. Däremot kanske världens dressyrdrottning Jessica von Bredow-Werndl får maka på sig och lämna plats för någon annan.
  5. Tillsammans med mina hundar och kanske någon vän i min hemort sedan början av året, Kigali i Rwanda.

Susanne Högdahl, webbredaktör, reporter och fotograf.

HerningSusanne HögdahlPhoto: Roland ThunholmCode: 718 35
Susanne Högdahl är grenansvarig för hoppningen på Ridsport. Foto: Roland Thunholm
  1. Det har varit ett ridsportår med väldigt blandade känslor, där jag själv har funderat mycket över vilket enormt ansvar vi alla har för våra sporthästars väl och ve. Jag har gått från stor eufori när Sveriges hopplag tog EM-guld och skrev inte bara ridsporthistoria, utan sporthistoria genom att samtidigt vara regerande olympiska, världs- och europeiska mästare – till djupaste sorg över de bilder som kablades ut från Helgstrand.
  2. Efter att ha varit hästägare under många år äger jag just nu ingen häst. Det har gjort att jag istället för ett oändligt minus på kontot faktiskt har ett litet plus. En annorlunda känsla.
  3. Tänk om Sverige kunde ta ännu fler medaljer i Paris – samtidigt som vi verkligen synade dåliga hästmänniskor, och rätt och slätt dåliga människor, som inte har i ridsporten att göra.
  4. Det kommer att dröja innan någon rår på Henrik von Eckermann som hoppkung med en uppsjö av starka hästar i stallet. Våra guldryttare i hoppning kommer också att vara fortsatt starka.
  5. Tillsammans med mina föräldrar, man, barn och hundar, lugnt och mysigt, precis som jag vill ha det i hemmets lugna vrå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden