SammanfattningEtt händelserikt ridsportår är snart till ända. Redaktionen gör en tillbakablick på de nyheter som etsat sig fast mest 2019. Vi passar dessutom på att tipsa om allt från potentiella OS-medaljörer till vad vi hoppas och tror kan bli 20-talets största snackisar i ridsportvärlden.
Nyheter
31 december 2019 16:00
Redaktionen: Vi summerar året och blickar framåt
- Vilken ridsporthändelse minns du mest från 2019?
- Vem tycker du har gjort årets ridsportbragd?
- Vad hoppas du allra mest kommer att hända i ridsporten 2020?
- OS-år väntar, tar vi någon medalj i ridsporten, varför/varför inte?
- Hur firar du nyår?
Annelie Frank, webbredaktör och reporter
- Det svenska bronset på EM i dressyr. Den vändningen – från att stå och intervjua förbundskapten Bo Jenå i den mixade zonen där han hängde med huvudet över fjärdeplatsen, till förvirringen som uppstod när Charlotte Dujardin var diskvalificerad innan vi fick reda på vad som hade hänt.
- Det svenska bronset på EM i fälttävlan. En makalös upphämtning genom starka terrängritter och banhoppningen, från att ligga sjua efter dressyren. Medaljvittringen kom sent i den avslutande hoppningen som var spännande in i det sista.
- Jag hoppas på svensk OS-medalj under 2020. Jag har bevakat de tre senaste olympiska spelen och det har blivit ett individuellt svenskt silver varje gång – gärna en repris på det, tack!
- Jag tror att det finns chans till svensk lagmedalj i Tokyo i alla tre grenar. Hopplaget kommer igen efter medaljmissen i Rotterdam, spetstruppen i fälttävlan har kapacitet så det räcker hela vägen om alla kan prestera optimalt i alla tre moment, precis som dressyren. Och så måste övriga resultat gå Sveriges väg också. Individuellt har både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann chansen. Och i fälttävlan är Louise Romeike och Ludwig Svennerstål mina individuella medaljkandidater just nu. Men mycket kan hända fram till juli.
- Jag firar nyår i Bangkok i trevligt sällskap med god mat och dryck.
Susanne Högdahl, webbredaktör och reporter
- Eftersom jag själv var på plats och fick uppleva atmosfären kan jag inte säga annat än Fredrik Jönssons seger i Jönköping Grand Prix på Elmia. Ritten var helt fenomenal och hela arenan kokade under ärevarvet. Plus att han är en av de mest jordade människor jag har träffat.
- Utan tvekan Michelle Lauritsen. Hon har varit nära döden i anorexia, men kämpat sig upp i sadeln och mot ett friskare liv. I somras vann hon debuten i Msv A på sin älskade Kalvin, en ponny som hon köpte som unghäst för egna pengar och som hon har tagit hela vägen själv.
- Jag hoppas på fler initiativ som lyfter drivna ryttartalanger som inte har medel och möjligheter att satsa själva. Unga människor som får förebilder som mentorer och som vi får följa i vardagen. Och jag längtar efter fler initiativ som projektet Good enough på Kungsörs Ridklubb, där man stärker unga människor i ridsporten.
- Jag tror på medalj både i lag och individuellt. Sverige kommer med oerhört starka ryttare i alla grenar och får de in en fullträff – då smäller det. Magkänslan säger mig att Patrik Kittel kommer att vara i storform, och då är jag själv hoppryttare.
- Med nära vänner och djupa samtal om jag själv får välja. Fäller även några tårar av sorg över att min älskade farmor har gått bort – och många tårar av glädje över allt det vackra jag ser av henne i mina barn.
Emelie Samuelsson Radell, webbredaktör och reporter
- Det som först dyker upp i minnet är tyvärr Sara Algotsson Ostholts tragedi i våras, när två hästar dog i samband med lastbilsbranden i Polen. Som fälttävlansnörd har jag följt Sara på nära håll i många år, så jag blev verkligen illa berörd av händelsen. Men också imponerad av hennes styrka och sätt att ta sig tillbaka till vardagen igen.
- Svårt… Men kanske att Peder Fredricson levererade seger efter seger på stortävlingar under flera månader – det var häftigt att se och en sorts bragd, han var verkligen i en vinnarbubbla och verkade nästan oslagbar. Det var synd att han inte lyckades peta ner Steve Guerdat från positionen som världsetta när han var så nära.
- Att vi slipper rapportera om fler dödsolyckor inom ridsporten – att vi får en säkrare sport.
- Jag hoppas såklart på medaljregn, men tror det kan bli svårt. Möjligtvis att hoppningen kan slå till, eller att fälttävlanslaget har ett par riktigt bra dagar i Tokyo och får till det i alla tre grenarna.
- Med vänner i vårt nybyggda hus som vi ÄNTLIGEN fått flytta in i!
Anna Nyberg, webbredaktör och reporter
- De händelser där du själv är på plats ger de skarpaste intrycken, så för 2019 väljer jag SM i hoppning på Sundbyholm i en tryckande julivärme och med så många fina prestationer av ponnyryttare, children juniorer, unga ryttare och seniorer. Upplägget med ett samlat hopp-SM må ha sina skönhetsfläckar men det är i grunden ett suveränt koncept att samla hela hoppsporten och låta de yngsta tävla tillsammans med de mest rutinerade.
- Ridsports bloggare Ponnypappan, Daniel Enestubbe, som på bara ett år gett oss nya insikter om oss själva och vår sport. Han får också min utmärkelse som representant för alla ponnymammor och ponnypappor som kör, bär, betalar, mockar och på andra sätt stöttar sina barn i vår tunga, skitiga och alldeles fantastiska sport.
- Att vi tar smittskydd på allvar och gör allt vi kan för att hålla kvarka och andra smittsamma sjukdomar stången, och agerar snabbt och professionellt om den ändå får fäste. Fjolårets häxjakter på drabbade stall vill jag inte se igen.
- Klart vi gör, det blir lagmedalj i dressyr och minst en medalj i hoppning, tack vare våra duktiga och väl förberedda ryttare, som klarar trycket när det väl gäller.
- Med goda vänner, som inte är hästmänniskor, i partystaden framför andra – Skövde.
Jenny Schwieler Staaf, reporter och fotograf
- De tyska EM-ritterna i kürfinalen där Isabell Werth, Dorothee Schneider och Jessica von Bredow-Werndl alla tre höll sig runt 90:ish och tog hem de individuella medaljerna. Det var mäktigt.
- Peder Fredricson som i ett järngrepp håller sig högt på världstoppen. Med svenska mått en svårslagen bragd.
- Att miljötänket som växer i hela världen även förgrenar sig till ridsporten med nytt tänk gällande resor, material etc.
- Ja, hoppryttarna är hungriga efter det magra medaljåret 2019 och tar säkert någon medalj 2020.
- Knytis med familj och vänner, födelsedagskalas för liten 3-årig tjej och sedan partykväll till livemusik på ett kulturhus.
Lena Sellman, redaktionschef
- Ridsports läsarresa till unghäst-VM så klart, finns inget som slår att få se världens finaste unghästar i dressyr tillsammans med ett stort gäng underbara Ridsportläsare och vår fantastiskt kunniga ciceron på resan, Lena Nyström!
- EM-laget i dressyr för att de tog brons-medalj.
- Att FEI lyckas stävja djurplågeriet som många distanshästar utsätts för.
- Klart vi tar medalj, Sweden är hot, hot, hot!
- Det enda jag med säkerhet vet är att det blir med sambo och bonusbarn, resten blir en överraskning.
Ann-Sofi Hjärn, redaktör
- GCT-premiären i Stockholm – en ny typ av evenemang här i Sverige, där man fick närkontakt med de ekonomiska resurser som finns i en viss del av sporten.
- Alla de som ger ungdomar en meningsfull och utvecklande fritid inom ridsporten, gör en stor och viktig bragd varje år. Om man ska se till elitsporten imponerades jag av fälttävlanslaget som red så bra i EM-terräng och tog hem både brons och OS-kval: Ludwig Svennerstål, Malin Josefsson, Niklas Lindbäck och Louise Romeike.
- Ett större genomslag internationellt för kvinnliga hoppryttare! De har varit alldeles för få i toppen 2019.
- Ja, jag tror det blir lagmedalj i både fälttävlan och hoppning.
- Middag med dans.
Lena Särnholm, redaktör
- Faktiskt ingen särskild, utan mer för konstant hög prestation – Peder Fredricson. I en sport där man är två som ska vara på topp – samtidigt, varav den ena är ett djur, är det extraordinärt att kunna leverera så som han har gjort.
- Jag sällar mig till hyllningskören och lyfter på hatten för hopplaget som vann i Aachen. Mäktigt är bara förordet.
- Att det över huvud taget ska bli mindre av en ankdamm, där man vågar tala mer öppet om problem och inte är rädd för att komma med konkret kritik. Och inte heller vara ohemult snabb med att döma.
- Om allt stämmer tror jag att hopplaget har chans på medalj; så även dressyren men tror att det blir tuffare där.
- På en agriturismo i Italien med pizzabagare och parmesantillverkare.
Susanne Tornberg, vd
- Jag blev väldigt imponerad av Peder Fredricson (igen) för hans kämparvilja under EM då han var sjuk men ändå genomförde tävlingen med bravur. Sjukt bra!
- Staffan Lidbeck och Lars Christensson som i somras lyfte frågan till FEI-nivå om fälttävlans upplägg och vad som händer i kulisserna under ett meeting. ”Vi rannsakar sporten och oss själva”. Väldigt bra gjort!
- Jag hoppas att det ska gå bra för Sverige sportsligt, vem gör inte det? Men vi får inte heller glömma bort vår eviga strävan för hästens bästa. Fortsätta att forska, utbilda och vara nyfikna på frågor som rör våra hästars välfärd. Både när det gäller ridning, veterinärt och hantering.
- Det blir medalj i laghoppning så klart!
- Med glada vänner och en läcker hemlagad supé.
Elisabeth Hoff, reporter och krönikör
- Kanske för att det var så oväntat och ligger rätt nära i tiden, men danska Cathrine Dufours VC-debut med 9-åriga Bohemian i oktober som gav en överlägsen seger i GP på 83 procent. Dressyr när det är som bäst. Blir glad bara jag tänker på det.
- Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lous dubbelnolla i Aachens Nations Cup i alla ära. Men den tyngsta bragden stod lagkamraten Peder Fredricson för. Efter 13 fel i sin första runda gick han ut sist i andra rundan, satte nollan och den historiska lagsegern var ett faktum. Detta på Christian K.
- Att jag inte ramlar av min häst igen.
- Oj. Svårt. Så långt kvar. Men om Mary Lou har sin toppform kvar kan hon slå till. I fälttävlan sätter jag en liten peng på att Waikiki (Louise Romeike) slår underifrån och överraskar.
- I Bangkok, hemma hos sonen och hans fru, tillsammans med Annelie Frank. (Min man vägrar åka ifrån vår border collie).
Lotta Gyllensten, frilansfotograf
- I år har jag inte varit på så många ridsportevenemang. Det har istället handlat om en reportage för olika tidningar. Mest minns jag mina möten med våra framtida ridsport stjärnor som Stephanie Holmén och Ebba Adnervik. Vilket driv dessa unga kvinnor har!
- Hopplaget i Nations Cup. Att vinna i Aachen är det största man kan göra. Jämnheten över året och att även göra bra ifrån sig på Spruce Meadows. Enda smolket i bägaren var EM:et.
- Att även Ridsporten pratar miljö och ansvar. Egentligen är all idrottscirkus helt galen ut ett miljöperspektiv. Det flygs över hela världen. Och på hemmaplan reser vi väldigt mycket.
Hur kan vi arbeta här? Så jag hoppas att diskussionen fortsätter för att vi ska ta ansvar för miljön även när vi arbetar med och för djur. - Jag tror att Peder Fredricson fortsätter vara med i toppstriden och förhoppningsvis om allt går vägen så står han på pallen.
- I vårt nya fritidshus vid stranden av Ringsjön med goda vänner. Rätt enkelt men mysigt med bra och mycket bubbel i glasen!
Yvonne Karlsson, frilansfotograf
- Jessica Springsteens genombrott på högsta internationella nivå. Och så har hon ju en lovande svenskfödd 7-åring i stallet, Hungry Heart (ex. Vincent (SWB) e. Baltimore 1178.
- Steve Guerdat, som återigen vann världscupfinalen i hoppning, denna gång med Alamo, under Gothenburg Horse Show på Scandinavium.
- Hoppas på många fina evenemang, stora som små, inom både sport och avel. Med hästen i fokus.
- Tippar på medaljer i hoppningen, både i lag och individuellt. Svensk hoppsport är stark och står sig bra i den internationella konkurrensen.
- Laddar med lugnt nyår på hemmaplan.
Lina Nydahl, webbchef
- De sportsliga ögonblicken har varit många! Men högst rysfaktor i tävlingssammanhang bjöd nog ändå hopplandslaget på när de tog hem segern i Aachen! En intervju jag kommer bära med mig länge är den jag gjorde med Sara Algotsson Ostholt i Tyskland i somras, ett par månader efter den hemska branden. Oerhört mycket sorg och förtvivlan, men samtidigt ett långt samtal om hopp och om att försöka hitta vägar som bär framåt när livets väg är minst sagt krokig. Kul också att Patrik Kittel och Lyndal Oatley väldigt öppenhjärtigt bjöd in Ridsport att som första media på plats få se deras fantastiska gård Eulenhof.
- Jag tycker tvivels utan att distansryttaren och erfarna landslagsryttaren Emma Svanäng Jinnestål står för årets bragd. Händelser i anslutning till årets EM-tävlingar i England fick bägaren att rinna över. Ryttaren gick ut med ett tydligt ställningstagande och valde också att avbryta sin satsning mot VM 2020.
- Jag är glad över att Ridsport kommer bjuda er prenumeranter på ännu mer rörligt material på sajten! Vårt samarbete med RidersLive.TV innebär att ni får se allt från utvalda livesändningar från både nationella och internationella tävlingsplatser, till sevärda filmer och serier. Jag är också övertygad om att klimatfrågan kommer att diskuteras ännu mer inom ridsporten. Det är en av samhällets största utmaningar och jag tycker det känns både hoppfullt och spännande att se alla initiativ som poppar upp inom hästnäringen. Kanske får vi se digitala tävlingar i alla discipliner och större klimatansvar från stora aktörer inom ridsporten? Det är min nyårsönskan i alla fall!
- Jag tror på medaljchans – allra mest i hoppning och fälttävlan, där är vi knivskarpa!
- Festlig nyårsmiddag hemma med familj och vänner!
Ett riktigt Gott Nytt 2020 från hela Ridsportredaktionen med frilansmedarbetare!
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på