Sport
7 september 2014 14:55

VM-guld till Dubbeldam

Jeroen Dubbeldam höll en klass för sig under VM-finalen med fyra felfria rundor. Holländaren är nu dubbel världsmästare då han ingick i guldlaget tidigare i veckan. Patrice Delaveau tar silver och Beezie Madden en bronsmedalj. Rolf-Göran Bengtsson blir fyra.

VM-guld till Dubbeldam
Jeroen Dubbeldam tog ärevarvet direkt med Casall ASK när han klarat felfria rundor med alla hästarna. Kim C Lundin kim@witnet.se

Klockan 15 startar programmet här i Caen på Stade D’Ornano och 15.15 går starten för första ryttaren.
De fyra ryttarna rider först banan med sin egen häst, en procedur som tar cirka tio minuter totalt. 

Sedan vidtar hästbytesövningen där varje ekipage tar 6-7 minuter med omsadling, uppsittning och tid att känna in sig på hästen och hoppa något/några språng innan det är dags att tackla banan. Den består av åtta hinder, tio språng, och hinderhöjen ligger runt mellan 1,47 och 1,55 meter där den längsta oxern, nummer 4, är 1,60 lång. Ryttarna ska rida i 375 m/min och maxtiden är preisatt till 64 sekunder (preliminär information).

Vi kommer att uppdatera nyheten här med statusuppdateringar längs vägen.

Uppdatering 15.27. Jeroen Dubbeldam inledde med en felfri runda på sin egen Zenith. Rolf-Göran Bengtsson har i dag fått smeknamnet ”the professor” av speakern. Casall såg fin ut men fick med sig sista hindret i trekombinationen och flög sedan över resten av hindren med spetsade öron. Beezie Madden och hennes Cortes C bjöd på en runda där hästen såg ut att ha en hel del spänst kvar. Det blev en felfri runda. Patrice Delaveau och Orient Express fick hemmapubliken att utbrista i stor jubel när de gjorde entré. Hingsten hoppade säkert och var felfri. 

Uppdatering 15.35. Rolf-Göran Bengtsson satt sedan upp på Zenith. Ryttaren gjorde några vändningar och kontrollerade sedan hur förhållningar fungerar på hästen efter språnget på oxern. Efter koppelräcket på framhoppningen såg det ut som Rolf-Göran Bengtsson hade hästen lite mer där han önskade. Hästen var i nummer 2. Han såg sedan lite stark ut efter hindren och när ryttaren korrigerade blev det några travsteg i andridningen mot trekombinationen. Även här blev det nedslag på 5C för Bengtsson samt två tidsfel när ryttaren försökte att få lite bättre ordning på grejerna. Detta var ingen drömstart för svensken.

Uppdatering 15.40. Beezie Madden och Casall var nästa ekipage. Både verkade lite fundersamma på vad som var på gång under framridningen. Madden red hingsten långsamt och Casall själv gick med tungan ute i bland. Casall hoppade spänstigt med amerikanskan inne på banan men vred lite på sig i sprången. På 5B blev det ett nedslag. 

Uppdatering 15.50. Jeroen Dubbeldam och Orient Express verkade vara på samma våglängd direkt under framridningen. Inne på banan började hingsten med att gå på toaletten. Orient Express följde sedan sin ryttare exemplariskt i en runda som präglades av gott samspel mellan häst och ryttare. När alla ryttare har gjort två rundor var ligger Rolf-Göran Bengtsson sist med 10 fel. Jeroen Dubbeldam och Patrice Delaveau leder med noll fel, Madden har fyra fel.

Uppdatering 16.05. Beezie Madden fick ett ganska grovt nedslag på 5B tillsammans med Zenith, men det kunde ha blivit ännu mer då hästen var i ett par hinder till. Patrice Delaveau var nästa ryttare på Casall. Hingsten var högt över på framhoppningen. Inne på banan började det synas allt mer att det har varit en lång tävling för hästarna. Men Casall kämpade sig runt och gled över trekombinationen. Ryttaren fick arbeta lite med hästens balans i anridningen mot sista linjen. Ekipaget var felfritt på hinder men fick ett tidsfel. 

Uppdatering 16.10. Jeroen Dubbeldam och Cortes C gjorde allt rätt och det blev ytterligare en felfri runda av holländaren. Det ser ut som om Dubbeldam är på väg mot VM-guld. 

Uppdatering 16.15. Bengtsson och Orient Express kände på varandra under framridningen och såg ut att komma bra överens. Inne på banan var hästen med på Bengtssons order och studsade genom trekombinationen. På den sista linjen såg anridningen ut att stämma, Bengtsson hamnade i ett framåtläge på sista hindret och Orient Express höll inte ihop riktigt. Det blev ytterligare ett nedslag för svensken. Efter tre rundor är han fortfarande sist. 

Uppdatering 16.30. Jeroen Dubbeldam och Casall tog det lugnt på framridningen och det blev bara ett språng. Pressen var stor före ritten – om holländaren nollade skulle guldet vara hemma. Casall var med på noterna och det blev en felfri runda av Dubbeldam som verklige har visat sin klass under finalen. Dubbeldam är nu dubbel världsmästare då han ingick i Hollands guldlag tidigare i veckan. Nu ska övriga medaljer fördelas.

Uppdatering 16.35. Rolf-Göran Bengtsson gjorde sin sista runda på Cortes. Det började fint över första hindret och hästen fortsatte sedan med fint tryck över 2,3 och 4. Trekombinationen såg enkel ut, precis som resten av banan även om hästen galopperade med gapande mun. Rolf-Göran Bengtsson fick dock avsluta med en felfri runda och slutar på 14 fel i VM-finalen. Det blev en retlig fjärdeplats. Patrice Delaveau tog hand om silvret och Beezie Madden tog brons. 

Uppdatering 17:03
Jonas Tornell yttrade en svordom efter Rolf-Göran Bengtssons ritt med Casall ASK.
– Casall är i sitt livs form, han var fräsch också i morse men du har inte råd att riva med sin egen häst i en VM-final.

Gerco Schröder var med som hjälp till Jeroen Dubbeldam inne på banan tillsammans med förbundskapten Rob Ehrens
– Jeroen är en fantastisk ryttare med en väldig känsla, Jeroen har redan fyra gånger vunnit en hästbytarklass i Aachen. Han var den enda som inte satt och analyserade igår kväll utan vi var ute och käkade, han tittade inte på video.

Sylve Söderstrand såg finalen från läktaren.
– Det var tråkigt att inte få medalj men jag lyfter på hatten för Dubbeldam som gör en ren uppvisning. Du vet på förhand att du inte hr råd att riva med din egen häst. Zenith var stötestenen, kanske läste han den hästen fel eller också hade han en nackdel av att rida den först då det är den minst rutinerade hästen.

Onlineresultat

Startlista för VM-finalen
Banskiss

Annelie Frank/Kim C Lundin/Cecilia Lönnell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden