Träningstips
25 januari 2021 10:16
Ridsportplus

Reglera hästen lättare och få högre ridbarhet

Öka ridbarheten del 3Nina Bengtsson bjuder på en dressyrövning som ger reglerbara hästar som är lätta för hjälperna. Men också på tips för att få en glad häst.

Reglera hästen lättare och få högre ridbarhet
Håll hästen glad genom några enkla övningar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästen ska tycka att träning är roligt, det är en viktig grundpelare för B-tränaren och Grand Prix-ryttaren Nina Bengtsson. Därför är det viktigt att aldrig bli arg på hästen, utan gå tillbaka och göra om, och vara positiv som ryttare. I det här träningstipset, som handlar om att öka och minska, gäller det särskilt i ökad trav.
    – Om du blir arg på hästen i den ökade traven kan den förlora förtroendet och bli spänd, säger Nina Bengtsson.
    Blir ryttaren irriterad kan hästen tappa takten eller falla över i galopp.
    – Vissa rörelser ska du inte skapa spänning i alls. Bland annat byten, sax och ökad trav är sådana rörelser. Ha tålamod, gå lugnt tillbaka och gör om istället.

    Om vi är positiva och tålmodiga skapar det mindre spänning och vi får positiva hästar som är mer ridbara.
    – Hästar som inte är instängda mellan hjälperna blir enligt min erfarenhet lite stolta, de känner sig bra. De känner att vi ger en positiv känsla. Den mentala inställningen hos hästen ska inte underskattas, säger Nina Bengtsson.

    Passa på att lätta i handen och beröm när hästen gör rätt. Foto: Sandra Nordin Johansson

    1. Använd långsidan

    Den här övningen går ut på att öka och minska längs långsidan, och du rider på fyrkantsspåret. Det går att göra i alla tre gångarterna.

    – Variera hur långa bitar du ökar och minskar. Det är egentligen inte ökningen som ger gymnastik och skapar ridbarhet och energi, det är tempoväxlingarna. Hellre fler korta växlingar än en lång, men det är också bra att blåsa ur någon gång, och då kan det vara bra att ställa sig upp och klappa hästen om den varit duktig, säger Nina Bengtsson.

    Långsidorna är utmärkta att öka på. Foto: Sandra Nordin Johansson

    2. Öka ur sväng

    Gå på en volt i trav eller galopp, och när du kommer ur den ska hästen öka.

    – Gasa till lite ur hörn eller volt så att det känns att hästen kommer fram även ur sväng. Men öka inte isär hästen så att den tappar balansen. Öka korta bitar så att du känner att du har balans när du minskar tempot, säger Nina Bengtsson.

    Hon menar att om det känns som att det inte går att stanna hästen kan det vara bättre att göra en halt än att slita och dra i en stor galopp.
    – Hästen måste lära sig själv att komma tillbaka, den måste hitta från en stor galopp. Vissa tycker att det är jättesvårt att komma tillbaka och då kan det vara bättre att gå över i skritt eller göra halt så att hästen får gå till ytterligheter och sedan prova igen.

    Tänk på dina egna hjälper. Foto: Sandra Nordin Johansson

    3. Tänk på hjälperna

    När du rider ovanstående övningar är det skänkeln som ska vara i fokus enligt Nina Bengtsson.
    – Jag försöker aktivera litegrann med sätet men det gäller att folk inte blir överridande och juckar och klämmer. Det är viktigt att kunna ha ett liten påskjut med sätet och att man är följsam, men det är skänkeln som är viktigast. Ryttaren ska vara ganska osynlig uppe på hästen.

    Men även när det gäller skänkeln är det små signaler som gäller.
    – Om du vill att någon ska lyssna på din viskning kan du inte skrika till vardags. Du får börja med att viska genom att trycka till lite med skänkel och säte, sedan ta i mer om du inte får svar – sedan får du viska igen. Hästar är så känsliga och vi trubbar av dem.

    Vid minskning händer det att ryttare vill man göra sig starka i sätet för att hjälpa till.
    – Men om man måste bli så stark i sätet menar jag att det är bättre att sakta av, annars är vi där igen med stora hjälper när vi vill ha en lyhörd häst som svarar för lätta hjälper, säger Nina Bengtsson.

    Fakta

    Nina Bengtsson

    Traningstips_ninabengtsson_12
    Nina Bengtsson Foto: Sandra Nordin Johansson

    Nina Bengtsson är B-tränare i dressyr och har utbildat ett tiotal hästar upp till GP och har tagit flera medaljer på SM och NM.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden