Hästliv
13 december 2013 11:46

Reglera saltbalansen

I alla boxar hänger den, saltstenen. Ibland är den vit, ibland brunaktig. Ibland är det en exklusiv Himalaysten som hänger i ett snöre. Men hur fungerar det här med salt och hästar? ńr en saltsen tillräcklig? Klarar hästen själv att känna av hur mycket salt den behöver?

Underhållsbehovet av salt för en häst på 500 kilo är cirka 25 gram per dag.
– Alla hästar får inte i sig det salt de behöver från en saltsten, säger Carina Palmgren Karlsson, universitetsadjunkt vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Ett sätt att ha koll på hur mycket salt hästen har fått i sig är att väga saltstenen med jämna mellanrum.

Vissa hästar knaprar i sig en saltsten på några dagar.
– I de fallen brukar jag rekommendera att man tar bort saltstenen och ger salt i fodret i stället, säger Carina Palmgren Karlsson.

Vill du läsa hela artikeln? Köp det senaste numret av Ridsport, nr 24, som finns i butik i dag. Vill du prenumerera, klicka HÄR.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden