EM för ponnyEtt ungt dressyrlag ställdes inför olika utmaningar, medan det svenska ponnylaget i fälttävlan fick dyrbara missar i den avslutande hoppningen. Så blev facit i de övriga grenarna på ponny-EM.
Regnet en utmaning för unga EM-ekipage
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Med det svenska lagsilvret och individuella silvret i EM i ponnyhoppning har de andra grenarna kommit i skymundan, och det blev heller inga stora framgångar där.
− Vi åkte till Le Mans med förhoppningen att komma bland de fem bästa lagen, men vi slutade sjua, summerar Anette Svanberg, som ingår i landslagsledningen för svensk ponnydressyr.
Tre av de fyra i laget var mästerskapsdebutanter.
− Vi tror verkligen på våra ryttare inför framtida mästerskap. Alla fyra är stora talanger och lagandan är toppen.
− Men utan rutin på att befinna sig på mästerskap med all den extra press det innebär, kan det bli dyrbara missar på banan. Det blev inte heller bättre av ett 45 minuter långt skyfall under fredagen, då mästerskapsklassen reds. Medan hoppningen flyttades fram två timmar kördes dressyren enligt schemat, och det var svårridet med allt vatten på banan, fortsätter Anette.
De unga ryttarna, alla mellan 13 och 15 år, fick med sig nyttiga erfarenheter.
− De såg hur stort ett mästerskap är, de fick känns på stundens allvar och den extra press det innebär att rida i lag. Vi presterade på topp när vi var på samma anläggning och red i april, men nu blev anspänningen lite för stor.
− Men ryttarna fick också se ekipagen som är i topp och bli inspirerade av dessa.
Tyskland tog lagguld i ponny-EM i dressyr, och det blev också individuellt guld till Tyskland genom Lilly Marie Collin och Cosmo Callidus NRW. Ingen av de svenska ponnyryttarna kvalade till den individuella dressyrfinalen.
Ett mål för Anette Svanberg är att bygga en större bredd i toppen av den svenska ponnydressyren.
− Jag hade åtta ekipage som jag kunde nominera till EM, medan länder som Tyskland och Danmark har 15-20 ekipage på högsta nivå.
I den svenska ponnytruppen i dressyr Wilma Bornhager/Frans Isak, Saga Gyllenglad/Brouwerij’s Percival, Wilma Holmgren/Casino Royale K och Vida Nordling Pettersson/Dreimalhoch S.
I den svenska spetstruppen i ponnydressyr ingår också Ronja Kardos, men hon valde att delta i EM för children, och ryttare får bara starta EM i en gren.
Fick välja alternativa vägar
Även ponnyfälttävlans grenledare, Lena Bredberg, hade hoppats på bättre resultat för de svenska ryttarna.
− I dressyren fick de lägre poäng än de brukar få, och det var som att domarna ville att de skulle rida fortare. Terrängbanan var supertrevlig med bra underlag, men svår, samtidigt som det fanns alternativa vägar vid alla hinder.
My Karlsson var först ut och i vattnet slog hästen i ett hinder, vilket ledde till att ryttaren kom i obalans och åkte av. Allt gick väl med häst och ryttare, men ledde till att de andra ryttarna tog den alternativa och längre vägen i vattenhindret.
De andra ryttarna gjorde bra ifrån sig i terrängen, men i den avslutande hoppningen föll alltför många bommar, och laget som låg på en fjärdeplats inför hoppningen slutade som femma bland de nio lagen, där Tyskland vann lag-tävlingen.
Moa Elofsson och Waterloo blev bästa svensk med en 17:e plats. EM-guldet i ponnyfälttävlan gick till Tysklands Nell Röming och Marlon 192.
− Tre av lagdeltagarna var debutanter, och ryttarna gjorde bra ifrån sig i dressyr och terräng. Sedan har vi lite att jobba med framför allt när det gäller upplägget vid hoppningen, säger Lena Bredberg.
EM-laget i ponnyfälttävlan bestod av My Karlsson/Doonhill JJ, Lily Herrmann/Derryhill High Silver Tempo, Linn Karlin/Loughlan Lad och Moa Elofsson/Waterloo
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på