FörsäkringsnyhetErsättning för rehabilitering har funnits som tillägg hos de flesta försäkringsbolag i flera år. Från årsskiftet inför Agria rehabersättning som standard i sin vanligaste försäkring.
Rehab läggs in i den vanliga försäkringen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det blir allt vanligare att hästägare köper olika sorters hästvård, vilket Ridsport skrev om i nr 22 (läs mer här). Detta har försäkringsbolagen anpassat sig efter. If var ett av de första bolag att ersätta rehab i en av sina tilläggsförsäkringar. Detta var 2005.
Från den 1 januari ingår rehab upp till 10 000 kronor i veterinärvårdsförsäkringen Agria Ridhäst, som ersätter A1 Safe. Detta är bolagets vanligaste försäkring. Förändringen gör att 75 procent fler hästägare får tillgång till rehab.
– Rehabilitering är en viktig del i hästhälsan, dels för att hästen ska komma tillbaka i arbete, dels för att skadorna inte ska återkomma, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk.
– Tanken är att behandlande veterinär ska ta fram en rehabplan tillsammans med hästägaren, utse vem som ska genomföra den – och följa upp resultatet. För att få ersättning måste djurägaren följa rehabplanen.
Vem bestämmer vilka som får behandla hästen?
– Veterinären väljer behandlare. Det är han eller hon som har kompetens att se vad som behövs, säger Mikael Theorén och erkänner att hästvård är en djungel.
– Därför ska behandlingen utföras på klinik eller ett rehabcenter, eller av personal därifrån som åker hem till hästen.
Agria tror att rehabbranschen kommer att utvecklas snabbare och mer profes-sionellt i samråd med veterinärmedicinsk expertis.
Att det kan bli problematiskt för hästägare i glesbygd att utnyttja försäkringen är Mikael Theorén medveten om.
– Ja, det är ett problem, men egentligen ett ännu större problem – vi har veterinärkliniker som stänger där. Fast det är en annan fråga som vi tyvärr inte har någon lösning på. Det är ett samhällsproblem som gäller många branscher.
Enligt Ingrid Bengtsson, ordförande i Nordiska Hästmassörers Förbund, söker allt fler upp fysioterapeuter och massörer i stället för veterinär när hästen är sjuk. Parallellt finns en motsatt trend, med hästägare som ”rundsmörjer” sin häst hos veterinär för att så snabbt som möjligt kunna tävla igen efter skada. Detta fick bland andra Agria att 2009 införa ett tak för behandling av hältor. Från den
1 januari 2020 slopas nu maxgränsen för hälta på 18 000 kronor.
– Vi införde taket för vi såg att kostnaderna drog iväg och att försäkringen användes felaktigt. Nu tar vi bort det, för de som ändå råkar ut för en skada ska få hjälp, säger Mikael Theorén.
I villkoren finns ett aktsamhetskrav. Hästen måste få tillräcklig vila mellan behandling och tävling.
Hur ska det kontrolleras?
– Vi kommer att göra individuella bedömningar från fall till fall. Vad som är lämplig tid för vila bestäms av behandlande veterinär i samband med hemgångsråd och i vissa fall i samråd med Agrias veterinärer.
Fakta
Ersättning för rehab
Alla stora försäkringsbolag ersätter rehabbehandling i olika grad. Som rehab räknas till exempel akupunktur, kiropraktik och laser.
- Dina: Rehab ingår i Hel -Veterinärvårdsförsäkring med högst 5 000 kr per år.
- If: Var först med att ersätta rehab 2005. Ingår i Veterniärextra med max 6 000 kr per försäkringsår.
- Folksam: Finns som tillägg i Rehab extra. Beloppet beror på hur högt hästen är försäkrad. Högsta ersättning är 5 000 kr, om hästen är försäkrad för 100 000 kr.
- Agria: Från årsskiftet ingår rehab i den vanligaste försäkringen Agria Ridhäst, max 10 000 kr per försäkringsår.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på