Hovvård”Jag har aldrig haft så mycket problem med trasiga hovar, tappskor, hålväggar och röta som nu.” Det säger hovslagaren Johanna Vaivot, en av flera som har larmat om de problem som kan uppstå när hästar står för mycket i riktigt blöta hagar.
Rekordskador på hovarna efter blöt period
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Konsekvenserna för hästar som står för mycket med hovarna i blött underlag kan bli många.
– På skodda hästar märker man att sömmarna rör sig och på sikt kryper upp. Då sitter inte nitarna som de ska och det blir lätt en tappsko. När skon trampas av följer ofta stora bitar av den sköra hovväggen med och man står med riktigt trasiga hovar, förklarar hovslagaren Johanna Vaivot.
Även hästens sula och stråle påverkas av alltför mycket väta.
Sulan kan mjukna och det kan göra att hästen ömmar på hårt och ojämnt underlag. Strålen blir extra mottaglig för bakterier och svamp vilket gör att strålröta lättare får fäste. När lamellranden blir mjuk hos barfotahästar kan grus och sten leta sig in i hoven den vägen och orsaka hålväggar.
– I Roslagen där jag är verksam har sensommaren och hösten varit otroligt blöt. Jag har aldrig haft så mycket problem med trasiga hovar, tappskor, hålväggar och röta som nu, fortsätter Johanna Vaivot, som i vanliga fall brukar välkomna höstens väta, då torra sommarhovar inte alltid är så roligt.
– Får jag välja så föredrar jag det torra, säger hon.
Hästägare bör – som alltid – vara upp-märksamma på om hästen verkar besvärad. Ökad värme och ömhet hoven är indikationer på att något är fel, liksom hälta.
– Jag har kommit ut till hästar som visat hälta som berott på att stora gruskorn gömt sig i lamellranden. Så var noga med hovkratsningen före och efter ridpassen. Och ta strålröta på allvar. Det kan bli smärtsamt om den går djupt och kan vara svår att bli av med, säger Johanna Vaivot.
Fakta
Detta händer med hovar i blöta
- Hovväggen består av horn som är uppbyggt av hornrör, som små sugrör, som omges av intertubulärt horn. Tillsammans bildar de en stark och lite flexibel hornkapsel som tål mycket.
- Om hästen ständigt står i blöta tar hovarna skada på olika sätt. Hornet suger upp vatten och då expanderar hornrören. När hoven sedan torkar får hornrören tillbaka sin form.
- Händer detta lite lagom tar hovarna inte skada, men när det sker dygnet runt eller varje dag så kommer rörelsen när hornrören expanderar göra att de tappar sambandet till det intertubulära hornet. Hovarna kan då falla i bitar och bryts lätt av om hästen till exempel går på hårt underlag.
Det bästa för hoven är om den kan få bibehålla en någorlunda jämn fuktighet året runt. Johanna Vaivots erfarenhet är att en vanlig vegetabilisk olja kan fungera att smörja hovarna med.
– Är det torrt ute så återfuktar den och är det blött så håller den en del av vätan ute, säger hon.
Mjuka, ömmande sulor kan behöva extra skydd i form av plastsulor tills underlaget blir torrare. Går det så långt som till röta och hålväggar krävs ihärdig behandling med noggrann rengöring och något antibakteriellt medel. Efter behandlingen ska hovarna helst torka upp så installning på torr bädd nattetid rekommenderas.
När det gäller tappskor kan kotringar och boots skydda till viss del.
– Håll koll på nitarna dagligen och nyp åt de nitar som har börjat resa sig. Och får du en tappsko med väldigt trasig hovvägg som följd så är det bäst att ställa hästen på box tills hovslagaren kan komma, för att minimera risken att hoven går sönder ännu mer.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på