Reportage
12 mars 2019 18:50
Ridsportplus

3-åringarnas resa del 2: Dags att sitta upp

Del 2 av 4I del 2 om de fem 3-åringarna hos Hannell Dressage Stable är det dags för något nytt igen. Unghästarna ska få en ryttare på ryggen och förhoppningsvis blir det en odramatisk upplevelse.
– Det viktiga är att ryttaren enbart fokuserar på att störa hästen så lite som möjligt, säger Johan Svensson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För några år sedan kunde läsarna av Ridsports pappersupplaga följa utbildningen av fem 3-åringar, från oinridna unghästar till en kunskapsnivå motsvarande ett 3-årstest med uppsutten ridning. Seriens delar publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport år 2016, med en månads mellanrum. Nu publiceras serien här på webben – välkommen att följa med på resan där Johan Larsson från Hannell Dressage Stable guidar oss.


    Efter träning från marken i flera månader har det blivit dags för de fem 3-åringarna i Ridsports unghästserie att få en ryttare i sadeln. Skarpt läge med andra ord.
    – Ja, nu kan allt hända. Det gäller att vara beredd, säger Johan Svensson.

    Sadla på rätt sätt

    Unghästarna är redan sadelvana när Johan och hans medhjälpare Frida Larsson påbörjar inridningen.

    – Sadeln måste passa unghästen. Till en början använder vi hellre en hoppsadel än en tyngre dressyrsadel. För att få rätt passform lägger vi oftast en pälspadd mellan vojlocken och sadeln.

    Hästar med sadelgjordstvång har gjort livet till en rysare för många ryttare. Hur undviker man att unghästen får detta problem?
    – Det stadiet har våra unghästar redan passerat, poängterar Johan och uppmanar till försiktighet de första gångerna sadeln läggs på.

    – Tänk på att dra gjorden ganska löst till en början. När ryttaren ska till att sitta upp spänner man gjorden lite hårdare. Gå därefter en runda med hästen innan ryttaren sitter upp. Då slipper man sadelgjordstvång.

    Om sadeln av någon anledning glidit framåt finns det bara en sak att göra. Sadla av och lägga sadeln i rätt läge.
    – Det går inte att rida en häst från en sadel som ligger på bogarna, förklarar Johan.

    Longeras först

    Kommunikationen mellan ryttare och medhjälparen på marken måste fungera vid inridningen. Johan och Frida känner varandra väl. Det räcker med en blick och Frida har läget under kontroll.

    Alla träningspass startar med att hästen longeras i en inhägnad cirkel. De långa inspänningstyglarna hjälper hästen att söka sig neråt.

    Än en gång påminner Johan om de tre grundpelarna i unghästens utbildning – takt, lösgjordhet och stöd. När hästen har slappnat av tar Johan bort inspänningstyglarna. Frida, som är beredd att sitta upp i sadeln, förklarar varför.
    – Hästen kommer nu att söka sig neråt med hjälp av mina händer.

    Upp i sadeln

    I nästa moment lyfter Johan upp Frida. Med ena foten i stigbygeln hänger hon över sadeln och klappar hästen på motsatta sidan bakom sadeln, för att vänja hästen vid skänkeln.

    Verkar hästen lugn, svingar Frida det andra benet högt över hästryggen och sätter sig djupt ner i sadeln för att hitta sin egen balans utan att ta tag i munnen.

    Johan leder hästen framåt några steg i skritt medan han med lugn stämma berömmer hästen flera gånger: ”Såja, duktig kille”. Frida går över till lättridning och Johan longerar hästen i trav.

    Stör så lite som möjligt

    Premiären med ryttare i sadeln blir förhoppningsvis en helt odramatisk upplevelse för alla inblandade.
    – Det viktiga är att ryttaren enbart fokuserar på att störa hästen så lite som möjligt, påminner Johan.

    I bästa fall går inridningen enligt regelboken. Men som alla vet – hästar är individer, en del mer nerviga än andra.

    Om hästen stannar av sig själv, låt den stå stilla och lugna ner sig några minuter.

    Vad gör de när unghästen börjar bocka eller reser sig? Det är nu kommunikationen mellan ryttare och linföraren på marken sätts på prov. I en sådan situation är det värdefullt med en erfaren linförare, van vid att ta snabba beslut.

    – Om hästen stannar av sig själv, låt den stå stilla och lugna ner sig några minuter. Fortsätter den att bocka finns ingen annan utväg än att få den att tänka framåt. Ett ögonkast på Frida och jag säger: ”Håll i dig, nu kör vi!”

    Och?
    – Det har väl inträffat en och annan ofrivillig avsittning, men Frida är en orädd ryttare och då fungerar den här metoden bra.

    Tre pass i veckan

    För en lugn och avspänd unghäst, som accepterar sin ryttare, räcker det med uppsutten träning tre gånger i veckan. En nervig häst däremot, mår bra och känner sig trygg av ofta återkommande rutiner. Fyra till fem korta pass per vecka kan vara lagom.

    Allt som bidrar till en säker inridning är bra. Förberedande övningar från marken, som klappar och beröring på hästkroppen, ljudet från en stigbygel som med avsikt slängs mot sadelkåpan.

    Beröm lugnar och får hästen att känna sig trygg. En lugn röst gör underverk, godis i nödfall.

    Begränsa utrymmet

    På Lynga gård används den cirkelrunda inhägnaden, cirka 16 meter i diameter, under unghästarnas hela träningsperiod, delvis av säkerhetsskäl.

    – Hästar är flyktdjur. Jag har sett alltför många hästar skena runt i stora ridhus med longerlinan slängande runt bakbenen. En sådan incident, som skapar problem för flera år framåt, undviker man vid träning i ett begränsat utrymme, poängterar Johan.

    Tips

    att tänka på

    Sadel. Välj hellre en hoppsadel vid inridningen än en tyngre dressyrsadel. Lägg gärna en padd under sadeln för att få rätt passform.

    Beröm. All typ av beröm hjälper till att lugna ner hästen. Det allra bästa hjälpmedlet är en lugn röst.

    Kommunikation. Det är mycket viktigt att kommunikationen fungerar mellan medhjälparen på marken och ryttaren. Av medhjälparen krävs snabba beslut.

    Säkerhet. Unghästar kräver orädda ryttare. Glöm inte säkerhetsvästen och självklart bär även medhjälparen hjälm. En rem framtill på sadeln hjälper ryttaren att hålla sig fast utan att rycka hästen i munnen. Träna på en begränsad yta.

    Så går det

    för unghästarna i serien

    – Alla hästar är individer, olika på sitt sätt, betonade Johan Svensson i första avsnittet av vår serie om unghästens utbildning.
    Skillnaden märks tydligt nu när   den uppsuttna träningen är påbörjad. Några av 3-åringarna kräver mer arbete än sina kompisar för att känna sig trygga nog att acceptera en ryttare i sadeln.

    Amsór The020
    Amsór THE.  Valack, e Ampère-Kaliber, uppfödare Åsa Theorin. ”Första gången Frida satt upp var Amsór lite spänd. Han fick trava på i longerlina under en vecka tills han kände sig trygg. Efter andra veckan travar och galopperar han i båda varven.” Foto: Annika Karlbom
    Jacques Carneo F008
    Jacques Carneo F. Valack, e Ampère-San Amour, uppfödare Eva Gudmundsson. ”Jacques har visat sig flyktbenägen. Vi försöker matta ut honom mentalt. Hittills har vi nöjt oss med att Frida hänger på honom i sadeln.” Foto: Annika Karlbom
    Notting Hill020
    Notting Hill TH. Valack, e Floricello-Donnerhall, uppfödare Agneta Herslow och Christian Hansson. ”Notting Hill har lätt för sig exteriört i alla tre gångarterna trots storleken. Han är lugn och uppmärksam utan att vara spänd.” Foto: Annika Karlbom
    Rock Star011
    Rock Star. Valack, e Chirlon-Chapman, uppfödare Elise Fredriksson. ”Rock Star är trygg i sig själv, avspänd och lätt att arbeta med. Hittills har inridningen flutit på utan problem.” En häst med mycket framåtbjudning. Han har lätt för sig i grundgångarterna men behöver mer longering utan ryttare i skritt, trav och galopp. Foto: Annika Karlbom
    Mr Aviator030
    Mr Aviator. Valack, e JJ RayBan-Warsteiner, uppfödare Madlen Johansson. ”En häst med mycket framåtbjudning. Han har lätt för sig i grundgångarterna men behöver mer longering utan ryttare i skritt, trav och galopp.” Foto: Annika Karlbom

     

    Serien från Lynga Gård består av fyra delar. Del ett hittar du här. Del tre publiceras inom kort på Ridsports webb – håll utkik!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden