Reportage
15 mars 2019 09:27
Ridsportplus

3-åringarnas resa del 3: Amsor fattar galoppen

Del 3 av 4Det går framåt för de fem unghästarna hos Hannell Dressage Stable. Nu går nästan samtliga under ryttare i de tre gångarterna, men alla har förstås inte kommit lika långt.
– Det är hästen som bestämmer takten i utbildningen, säger Johan Svensson när Ridsport kikar in för att se vilka framsteg kvintetten har gjort.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För några år sedan kunde läsarna av Ridsports pappersupplaga följa utbildningen av fem 3-åringar, från oinridna unghästar till en kunskapsnivå motsvarande ett 3-årstest med uppsutten ridning. Seriens delar publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport år 2016, med en månads mellanrum. Nu publiceras serien här på webben – välkommen att följa med på resan där Johan Larsson från Hannell Dressage Stable guidar oss.


    Ska vi ta ett varv i galopp också? Frida har ridit Amsor i skritt och trav utan lina fem gånger tidigare. Nu är det dags. Hon nickar som svar på Johans fråga och lägger till galoppskänkeln. Johan manar på med röst och långpisk.
    Efter den lyckade debuten galopperar ekipaget i andra varvet också.

    De fem 3-åringarna i Ridsports unghästserie har alla gjort framsteg i sin träning. Alla har dock inte kommit lika långt som Amsor.
    – Det är hästen som bestämmer takten i utbildningen, poängterar Johan Svensson.

    Det har gått en månad sedan vårt förra besök. Johan har delvis tagit bort linan under ridpassen. Hans medhjälpare Frida Larsson har växlat från passiv till en mer aktiv roll som ryttare. Sakta men säkert försöker hon få hästen mellan hjälperna.
    – Det känns som om vi har klarat av det värsta jobbet nu. Hästarna känner sig trygga med oss. Samtidigt har de ju lite mer kondition nu, konstaterar Johan och ler – mer kondition betyder mer kraft att hitta på bus.

    Unghästserien Del 3 Johan Svensson Och Frida Larsson P: 2016-06
    Återkommande rutiner är A och O i unghästens utbildning. Ridningen startar i lina i den lilla inhägnaden. Just innan Johan tar över linan har Frida longerat Amsor som start inför dagens ridpass. Frida har ridit honom fem gånger tidigare utan linförare, men inte i galopp. Foto: Annika Karlbom
    Unghästserien Del 3 Johan Svensson Och Frida Larsson P: 2016-06
    Frida började med trav i lätt sits. Frida och Amsor klarar även debuten i galopp med glans. I båda varven dessutom. Foto: Annika Karlbom

    Lugn inledning

    – Han är en vaken men snäll häst, berömmer Johan, när Frida longerar Amsor för att få honom att slappna av inför den uppsuttna träningen.

    Frida hänger fortfarande några sekunder över sadeln innan hon svingar ena benet över och sitter ner. Johan låter ekipaget trava runt i longerlinan några varv i den inre cirkeln varefter han leder Amsor med Frida i sadeln utanför inhägnaden. Han lossar linan och ryttaren travar i lätt sits till att börja med.

    Amsor söker sig neråt under ridningen, men alla hästar har inte samma naturliga förutsättning att gå i lägre form.
    – Då använder vi martingal under några veckor för att lära hästen att gå neråt. Det är en bra hjälp för både häst och ryttare. Vägen framåt och neråt hjälper till att bygga upp ryggen på hästarna.

    Ett arbetsridpass på cirka 20 minuter, därav ridning under halva tiden, tre gånger i veckan räcker för en 3-åring. Medan Frida rider går Johan bakom ekipaget inne i inhägnaden, beredd med långpisken.
    – Det är jätteviktigt att hästen går framåt hela tiden, både ur säkerhetssynpunkt och för ridbarheten.

    Även när Frida efter några varv i galopp hoppar av och leder hästen i skritt finns Johan där och manar på.
    – En del hästar har svårt för att bjuda fram i skritten. Man måste vara med och stötta så att de inte drar benen efter sig.

    Dagens arbetspass för Amsor avslutas den här gången med miljöträning i stora ridhuset, där några ryttare rider sina hästar. Frida leder Amsor för att han ska vänja sig vid andra ekipage.

    Unghästserien Del 3 Johan Svensson Och Frida Larsson P: 2016-06
    Frida avslutar dagens pass med en promenad i det stora ridhuset för att vänja Amsor vid ridande ekipage. Foto: Annika Karlbom

    Draghjälp

    Om du som tränar din unghäst bara har tillgång till ett stort ridhus med vanliga mått, rekommenderar Johan ryttaren att ta hjälp av två personer på marken, en i vardera ändan av ridhuset.
    – Det här med att hästarna lär sig gå framåt hela tiden är så oerhört viktigt.
    Många använder en äldre häst som draghjälp när de rider utomhus.
    – Den metoden fungerar även i ett ridhus, säger Johan.

    Skapa trygghet

    Även när man kommit så långt att ryttaren rider med egna hjälper är det en god regel att följa samma rutiner vid varje träningstillfälle. Att hästen longeras i en trygg miljö, så att den slappnar av innan ryttaren sitter upp.
    – Tiden mellan tre och fem år är så viktiga i hästens liv. Målet är trygga och lösgjorda hästar såväl fysiskt som psykiskt. Pressa inte unghästen för hårt, säger Johan.

    För unghästägare som siktar på 3-årstest ingår löshoppning i träningen.
    – Jag är ingen expert på löshoppning utan skulle själv ta hjälp av någon som kan bättre. Det är bra att åka iväg till ett annat ridhus, så att hästen vänjer sig vid en ny miljö.

    De flesta 3-årstester äger rum i slutet av maj. Ett gott råd är att börja träna lastning i god tid. Ge lastträningen den tid som behövs för att undvika stress.
    – En häst märker med en gång om personen som lastar är stressad. Och då blir hästen otrygg.

    Börja lastträningen med att låta hästen gå upp och stå på lämmen en stund. Låt den äta av morötterna eller havren som belöning när den går in i transporten.

    Examen inför sommaren

    I avsnitt 4, det sista i unghästserien, får vi ta del av hur ryttaren tränar sin häst att möta andra ekipage utan att få panik eller tappa koncentrationen. Dessutom blir det examen för Lyngas 3-åringar med utvärdering av träningen. Sedan väntar ett långt sommarlov med betesgång.
    – Beträffande en av hästarna har det tagit längre tid för oss att vinna just den hästens förtroende än med de andra fyra. Kanske utvecklas han snabbare nu mot slutet och klarar sin examen, han också. Det är hästen som bestämmer takten i utbildningen, säger Johan än en gång.

    Så går det

    för unghästarna i serien

    Det går framåt för de fem 3-åringarna i unghästserien, men inte lika fort för alla. Någon är inne i en växtfas och har därför ett lite lättare program. En annan har tagit längre tid på sig under inledningsfasen men kommer kanske i fatt de andra på sluttampen.

    Amsór The020
    Amsór THE. Valack, e Ampère-Kaliber, uppfödare Åsa Theorin. ”Han har skött sig exemplariskt hittills. Han har en naturlig framåtbjudning och balans.” Foto: Annika Karlbom
    Rock Star011
    Rock Star. Valack, e Chirlon-Chapman, uppfödare Elise Fredriksson. ”Rock Star är inne i en växtfas, går därför under benämningen Mr Skidbacke. Även om han är snäll och har visat bra ridbarhet, gäller det här att skynda långsamt. Han arbetas under kortare pass och kommer att få en halvårslång vila.” Foto: Annika Karlbom
    Notting Hill020
    Notting Hill TH. Valack, e Floricello-Donnerhall, uppfödare Agneta Herslow och Christian Hansson. ”Notting Hill har väldigt lätt för att balansera sin kropp och är väl framme i sin utbildning.” Foto: Annika Karlbom
    Jacques Carneo F008
    Jacques Carneo F. Valack, e Ampère-San Amour, uppfödare Eva Gudmundsson. ”Jacques, som tidigare visat sig flyktbenägen, har nu så mycket förtroende för oss att han även har travat med ryttare. Men han behöver mer tid. Vi undviker att utsätta honom för något han inte är mogen för.” Foto: Annika Karlbom
    Mr Aviator030
    Mr Aviator. Valack, e JJ RayBan-Warsteiner, uppfödare Madlen Johansson. ”Han går nu under ryttare i alla tre gångarterna. För att få honom att gå i lägre form har vi tagit hjälp av martingal.” Foto: Annika Karlbom

    Serien från Lynga Gård består av fyra delar. Del fyra publiceras inom kort på Ridsports webb – håll utkik!

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden