Reportage
17 mars 2019 13:24
Ridsportplus

3-åringarnas resa del 4: Examen för kvintetten på Lynga Gård

Del 4 av 4För några år sedan kunde läsarna av Ridsports pappersupplaga följa fem stycken 3-åringars resa från oinridna unghästar till en kunskapsnivå motsvarande ett 3-årstest med uppsutten ridning. Nu har hela serien publicerats på webben och det är dags för examen för 3-åringarna i serien – följ med på ännu ett besök hos Hannell Dressage Stable.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Seriens fyra delar publicerades med en månads mellanrum i pappersupplagan av Ridsport år 2016.


    Som det kan bli. Johan Svensson, unghästutbildare hos Hannell Dressage Stable, ändrade datum för examen till en vecka tidigare än bestämt, för att han själv skulle kunna vara med. Ändå fick hans medhjälpare Frida Larsson ta över rollen som magister.

    När beridaren och tävlingsryttaren Marina Mattsson gjorde sig i ordning för premiären i sadeln på Notting Hill, körde Johan på E6 i riktning mot sjukhuset i Varberg. Några minuter senare kom hans och sambon Louises förstfödda till världen. Den gången var det inte läge att skynda långsamt.

    Hålla kvar vid rutinerna

    Även om dotterns snabba entré är förmiddagens samtalsämne bland Johans arbetskompisar, följer Frida det invanda schemat för unghästarnas träning. Att hålla sig till rutiner, som hästen känner igen, är oerhört viktigt.

    Som vanligt longeras Notting Hill innan Frida själv sitter upp och rider några varv i stora ridhuset. Först därefter tar Marina över som ryttare.

    – Han är väldigt mjuk och fin. Jag vill gärna rida honom i fortsättningen också, konstaterar beridare Mattsson  och tillägger:
    – Det var jag som föreslog att Hannells skulle köpa Notte som föl.

    Marina Mattsson Notting Hill P: 2016-08
    ”Det var jag som föreslog att Hannells skulle köpa Notte som föl”, säger Marina Mattsson. Foto: Annika Karlbom

    Flyktbenägen

    Carneo, Rock Star och Mr Aviator står också på dagens program. Marie Munters, Johans stallchefkollega, går in som medhjälpare på marken när Frida rider.

    Carneo, unghästklassens flyktbenägne, rids fortfarande enbart i lina. Frida hänger längre i sadeln på honom än på de andra, innan hon sätter sig till rätta.
    – Jag har inte börjat med drivande hjälper på honom än, förklarar hon för Marie, som från marken ser till att hästen bjuder framåt.

    För första gången testar Frida några varv i galopp, ännu ett steg framåt i Carneos träning.

    Rock Star är inne i en tillväxtperiod. Liksom de andra rids han tre gånger i veckan, men han har ett lättare program.
    – Jag märker från ena veckan till den andra att han har växt, berättar Frida.

    Mr Aviator är väldigt vaken, men snäll. Ridpasset avlöper utan problem.

    Ungästserien Del 4 UnghästserienAviator P: 2016-08
    Mr Aviator är vaken och snäll. Foto: Annika Karlbom

    Utomhussäsong

    Några dagar senare fortsätter examensprovet med den nyblivna pappan på plats. Johan rider Amsór, den andra hästen som är mogen för fler än en ryttare.
    – Under inridningen fungerar det bäst med en och samma ryttare. Det är ingen bra idé att slänga upp en besökande kompis på 3-åringen, varnar Johan.

    Även nu följer beridarna på Lynga sin vanliga rutin med longering, varefter Frida rider några varv innan Johan tar plats i sadeln.

    Ungästserien Del 4 UnghästserienCarneo P: 2016-08
    ”Just under inridningen fungerar det bäst med en och samma ryttare”, säger Johan. Här syns Frida och Jacques Carneo F. Foto: Annika Karlbom

    Efter en vinter med träning inne i det trygga ridhuset börjar utomhussäsongen även för unghästen. En omställning som kräver försiktighet.

    – Be din medhjälpare att leda ut hästen med ryttaren i sadeln första gången. Rid i longerlinan tills hästen har vant sig vid utemiljön. Ta gärna en äldre häst som draghjälp när du rider ut på småvägar eller i terrängen. Rid aldrig ut ensam på en unghäst, förmanar Johan, som vet hur snabbt olyckan kan vara framme.

    Träna på att mötas

    Målet för unghästens utbildning är en framtid på tävlingsbanan med eventuellt ett 3-årstest som första delmål. Se till att träna din unghäst inför mötet med andra ekipage på en framridningsbana. En otäck upplevelse kan sätta spår under många år framöver.
    – Det är skitjobbigt med en mötesrädd häst. Särskilt utomlands där det är tight mellan ekipagen på framridningen, säger Johan.

    Unghästryttaren, som oftast tränar hemma i paddocken, glömmer lätt bort mötesträningen.

    – Åk till en manege där många rider samtidigt. Be alla ryttarna rida i vänster varv. Till att börja med skrittar du hästen i höger varv med ett par meters mellanrum till ekipagen i det yttre varvet.
    – Klappa och beröm, gör halt om det behövs. Byt till trav och minska stegvis avståndet till yttervarvet, förklarar Johan.

    Miljöträning kräver planering och behöver kanske upprepas några gånger men lönar sig i det långa loppet.

    Takt, lösgjordhet och stöd

    Alla fem unghästarna har klarat inridningsfasen utan skador. Träningen fortsätter till betesläppet om några veckor. Trion som har kommit längst, ungefär i nivå med vad som krävs vid ett 3-årstest, tränar med 4-årschampionatet som delmål.

    – Takt, lösgjordhet och stöd är den plattform som vi eftersträvar hela tiden. Vi jobbar på att få hästarna att bära sig själva i rätt balans och bli jämnare i handen. Framåtbjudning är A och O i unghästens utbildning, predikar Johan.

    Träningen på spåret varvas med ridning över cavalettibommar, löshoppning, hoppning under ryttare över små kryss och uteritter. Och mellan träningen utevistelse i mängd.

    Tips

    att tänka på

    Uteritt: Rid gärna i skog och mark men rid aldrig ut ensam på en unghäst.

    Longerlina: En pigg häst lugnar ner sig om den longeras innan ryttaren sitter upp. Linan ska alltid ingå i utrustningen när hästen lämnar hemmastallet för träning eller tävling. Enligt TR är longering tillåtet om det sker på av arrangören anvisad plats och inte stör övriga deltagare.

    Stigläder: Korta dina läder ett eller två hål när du rider en unghäst. Långa läder ökar risken för att du tappar en stigbygel.

    Miljöträning: Vänj unghästen vid mötande ekipage innan du åker på 3-årstest eller er första tävling.

    Så går det

    för unghästarna i serien

    Unghästarna på Lynga gård har kommit olika långt i sin utveckling. Den som just nu ligger sämst till hinner förmodligen i kapp sina jämnåriga stallkompisar om ett eller två år. Det är hästen som bestämmer takten i utbildningen.

    Rock Star011
    Rock Star. Valack, e Chirlon-Chapman, uppfödare Elise Fredriksson. ”Rock Star är den häst som växt mest under de här månaderna och därför gjort minst. Men han har visat god ridbarhet.” Foto: Annika Karlbom
    Mr Aviator030
    Mr Aviator. Valack, e JJ RayBan-Warsteiner, uppfödare Madlen Johansson. ”Aviator är uppmärksam på ett positivt sätt. En häst med bra grundkvalitet och fina gångarter.” Foto: Annika Karlbom
    Jacques Carneo F008
    Jacques Carneo F. Valack, e Ampère-San Amour, uppfödare Eva Gudmundsson. ”Jacques har en fin mekanik och har alltså förutsättningar att bli en duktig dressyrhäst. Men han behöver lära sig att slappna av invärtes. Rids fortfarande enbart på lina.” Foto: Annika Karlbom
    Amsór The020
    Amsór THE. Valack, e Ampère-Kaliber, uppfödare Åsa Theorin. ”Han har lätt för att gå i balans och är långt framme i sin utbildning. En häst helt i magister Svenssons smak”. Foto: Annika Karlbom
    Notting Hill020
    Notting Hill TH. Valack, e Floricello-Donnerhall, uppfödare Agneta Herslow och Christian Hansson. ”Notting Hill är mjuk och fin. Okomplicerad men ändå ambitiös”, enligt Marina Mattsson. Foto: Annika Karlbom

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden