Reportage
1 februari 2020 12:15

Absolute Horses: Svensk-dansk cocktail som ger resultat

FamiljeföretagTräning. Tävling. Arrangör. Bilar och kläder. Följ med till danska Jylland och familjeföretaget Absolute Horses där svenska Jannike West Schou och hennes man Andreas Schou verkar.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in eller prenumerera för att läsa vidare.

Enorma ekportar möter besökaren till Absolute Horses, på Tågerups gård i Sommersted utanför Kolding. Frågan inställer sig genast och naturligt – har jag kommit rätt?

Portarna kunde lika gärna leda in till i en borg, eller en gedigen företagsfastighet. Men väl innanför den massiva träkonstruktionen finns doften av häst. Rakt fram ligger ridhuset, eller snarare ett av anläggningens ridhus. Till höger och vänster syns rader av boxar.

Port-absolute-horses
Portarna till stallet. Foto: Lina Nydahl

Vi har kommit till Absolute Horses, som drivs av familjen Schou tillsammans med tränaren Bo Kristoffersen. I ridhuset trimmar tre ekipage, Jannike West Schou på en 8-åring, Andreas Schou på ytterligare en 8-åring, samt en av anläggningens beridare.

Att lämna Sverige och flytta till Danmark var jobbigt till en början, eftersom det var så långt till familj och vänner.

Jannike West Schou

Det är den sista slipningen inför avresan till Oliva i Spanien, dit åtta hästar ska åka senare denna oktoberdag. Andreas har inte mer än landat efter den senaste resan, till Marocko, där han deltog i ett meeting med fyrstjärniga hoppklasser.

Schou-1016
I sportstallet finns även barnens ponny, som just görs färdig för att följa med på resan till Oliva, dit även barnen får följa med. Foto: Lina Nydahl

I samma byggnad som ridhuset, byggnaden bakom ekportarna, ligger sportstallet med de hästar som tränas för tävling.
– Här finns 24 boxar, men det är lite tomt just nu. Några hästar är ute hos kolleger, andra åkte direkt från Marocko till Spanien, berättar Jannike när hon visar runt.

Ägare av alla hästar

Hästarna i sportstallet ägs till åtminstone en del av makarna Schou.
– Vi säljer gärna 50 procent av en häst och har flera ägarpartners, såsom affärskollegan Bo Kristoffersen, säger Jannike.
– Om möjligt vill vi äga en del av hästen själva, så att vi har lite koll. Annars kan det bli så att vi utbildar en häst i två år, och när hästen väl är redo flyttar ägaren hästen utan att vi kan göra något åt det. Sådant vill vi gärna undvika.

Schou-1077
Stallet. Foto: Lina Nydahl
Schou-1074
Rejäla staket. Foto: Lina Nydahl

Förutom hästarna i sportstallet finns en avelsverksamhet på gården med ett 40-tal hästar.
– Vi säljer hästar härifrån, men huvudsyftet är inte att vara ett försäljningsstall. Det är att vi själva vill göra resan med hästarna.

Schou-1008
Det är gott om rymliga skötselspiltor. I stallet finns också en spaanläggning, som toppar Andreas Schous lista över bra saker i stallet. Foto: Lina Nydahl
Schou-1068
Gröna hagar och vattendrag. Foto: Lina Nydahl

Jannike visar oss upp en våning, till kontorsdelen med utsikt över ridhuset, och hon och maken börjar berätta hur allt startade.

Fann varandra på en tävling

Det har gått tio år sedan svenska Jannike och danska Andreas fann varandra – på en hopptävling så klart. Det var i Odense, och sedan dess är de ett par.

Fakta

Tre röster om Absolute Horses:

Bo Kristoffersen
Hopptränare, tidigare lagledare för danska hopplaget, delägare i Absolute Horses
– Absolute Horses var en institution redan innan jag kom in som partner för två år sedan. Andreas har gjort ett gott arbete, i samma anda som jag och Rolf-Göran Bengtsson arbetade, med att köpa in unga hästar, utbilda dem och sedan sälja. Andreas var också min elev när han var ung, så jag behövde inte fundera länge när frågan om ett partnerskap dök upp. Vårt upplägg är att jag håller i träningen av dem som ingår i teamet, samt att vi tillsammans letar efter hästar att köpa. Jag ser det som en stor fördel för dansk hoppsport att Absolute Horses finns. Där skapar vi en god atmosfär och hjälper de unga ryttarna att utvecklas.

Bo K Møller
Landslagsledare i hoppning för danska juniorer, young riders och seniorer
– Andreas Schou är vår lagkapten i seniorlaget. Han har stor erfarenhet av mästerskap och är den som de andra ryttarna lutar sig mot. Han är mycket viktig för oss och vi är självfallet glada över att han började rida igen efter sitt uppehåll för några år sedan. Absolute Horses är en viktig samarbetspartner och de har några av våra bästa ungdomsryttare knutna till sig. Tillsammans har vi lyft de unga hoppryttarna och fått dansk ungdomshoppning att gå från botten till en topposition i Europa.

Lars-pedersen
Lars Pedersen Foto: Privat

Lars Pedersen
Tränare och hoppryttare
– Familjen Schou har de senaste 20 åren varit en viktig aktör i dansk hoppsport. Andreas och Christian var redan som unga mycket framgångsrika med många medaljer. Bröderna är professionella och målinriktade, och har som arrangörer av de danska mästerskapen i hoppning lyft tävlingen till en ny nivå, där det också är en internationell tävling. De senaste åren har det varit mycket fokus på träningen av unga, talangfulla elever – där är Bo Kristoffersen och jag involverade. Andreas och Christian är på många sätt nytänkande. De är inte rädda för att prova något nytt.

Expandera

Jannike var en etablerad hoppryttare med stora framgångar bland annat tillsammans med SWB-hingsten Careful. Andreas hade en liknande meritlista.
– Att lämna Sverige och flytta till Danmark var jobbigt till en början, eftersom det var så långt till familj och vänner. Men nu är detta hemma, och vill man hålla på med sporten är allt så mycket närmare här. Vi har 40 minuter till tyska gränsen, säger Jannike, som är uppvuxen på Lovön utanför Stockholm.

West-jannike-careful3-080704
Jannike West och Careful i Aachen 2008. Foto: Roland Thunholm

Numera är det främst Andreas som tar hand om tävlandet på den högsta nivån. Under 2019 var han en av de danska ryttarna på EM i Rotterdam, där han kvalade till, och startade i, den individuella finalen.

Medan Andreas satsar internationellt ägnar sig Jannike åt de något yngre hästarna.
– Jag har lagt om mina mål och tycker att det är roligt att utbilda och ta upp hästarna – och sedan i vissa fall kunna sälja för stora pengar, säger hon.
– Jannike är duktigare än jag på markarbetet med de unga hästarna. Jag är mycket mer otålig, erkänner Andreas.

Schou-1064
Inte bara hästar – det är även bilar som gäller. Foto: Lina Nydahl
Schou-1033
Hästarna kan slappna av i stallets solarium. Foto: Lina Nydahl

Den häst som Andreas tävlade i EM var A-Girl (SWB sto f -10 e A-Dur u Sandburgs Carina e Careful). Hon är uppfödd och ägd av Jannikes mammas företag Westlife AB. Morfadern är samma Careful som Jannike tävlade tidigare.

Mycket går tillbaka på familjen när det gäller verksamheten på anläggningen utanför Kolding på Jylland.

Familjegård i flera generationer

Det var Andreas och hans bror Christians farmor som köpte gården, och sedan dess har anläggningen byggts ut och verksamheterna blivit flera. Andreas mamma Birgitte Schou förde in hästarna på gården och nu är anläggningen nästan självförsörjande när det gäller att ta fram tävlingshästar.
– Många av de kommande stjärnorna har vi avlat fram själva. Nästan alla avelsston är våra egna tävlingshästar och unghästavdelningen är vårt dagis, säger Jannike och ler.
– Men vi köper också in en del. Vi får rekommendationer ibland, och nu har vi just köpt in ett föl med samma mamma som All In, fortsätter Andreas.

Schou-1010
Det är en rustik och välbyggd anläggning som familjen Schou har byggt upp i Sommersted, med var sak på sin plats. Även på väggen. Foto: Lina Nydahl
Schou-1006
Det är ingen tvekan om var man befinner sig. Foto: Lina Nydahl

Jannikes mamma Lotta West har fyra avelsston, därifrån kommer regelbundet unghästar. Det är följaktligen framför allt SWB-hästar och förstås DWB-hästar som finns i stallen.
– Det är svårt att göra fynd i exempelvis Holland numera, eftersom alla är ute efter samma typ av hästar, konstaterar Andreas.

Sedan ett par år har familjen Schou ett samarbete med tränaren Bo Kristoffersen, tidigare Rolf-Göran Bengtssons samarbetspartner. Bo Kristoffersen är delägare i en del hästar, dessutom är Absolute Horses hemvist för ett utvalt team av nio unga elever som tränar för honom.

Vi får rekommendationer ibland, och nu har vi just köpt in ett föl med samma mamma som All In.

Andreas Schou

För eleverna ingår betydligt mer än träning. De åker till exempel också tillsammans med sin tränare på tävlingar, och flera i teamet åker med till Oliva i Spanien för att tävla.

Värdar för danska mästerskapen

Anläggningen är också sedan flera år värd för danska mästerskapet i hoppning. Platsen räcker väl till för detta, med de två ridhusen och den stora utebanan som mäter 50 x 100 meter, plus en framhoppning på 30 x 70 meter.
– Vi har haft DM här nio år i rad, och dessutom arrangerat tvåstjärniga CCI, säger Andreas.

Schou-1054
Andreas Schou tar hand om de lite äldre hästarna och är den som tävlar mest internationellt. Foto: Lina Nydahl

Tävlingarna arrangeras inom ramen för företaget Absolute Events, ett annat av benen som företaget står på.

Fakta

Dansk-svensk ridsport-ordlista

En hel del termer skiljer sig ganska mycket åt mellan danska och svenska.

Dressur:
dressyr

Forhindring:
hinder

Hengst:
hingst

Hoppe:
sto

Military:
fälttävlan

Springning:
hoppning

Konkurrence, staevne:
tävling

Expandera

Familjeföretagen inkluderar även Absolute Horsetrucks som säljer hästlastbilar, en gren för bilförsäljning samt ett eget klädmärke, som Jannike och svägerskan Camilla Schou, gift med Christian, arbetar med.

Andreas tog ett sabbatsår från ridningen för att bygga upp försäljningen av hästtransportbilar.
– Nu är det min bror Christian som tar hand om företagen. Han tävlar inte längre och det är fantastiskt roligt att få arbeta tillsammans med sin familj.

Jannika intygar hans känsla:
– De jobbar väldigt bra ihop.

Det är lätt att undra hur tiden räcker till för paret, som också har två barn i förskoleåldern.

En förklaring är att de inte bor på anläggningen, utan försöker arbeta lagom många timmar för att sedan åka hem till villan i Kolding.
– Men så värst mycket ledig tid blir det inte. Ofta går vi och lägger oss vid nio på kvällen, konstaterar Jannike.

Schou-1050
Ett sista mål mat innan hästarna ska in i lastbilen och börja resan till Oliva. Hästskötarna Tilde Mörk och Sarah Maiberg tar hand om utfodringen. Foto: Lina Nydahl

Finns både likheter och skillnader mellan länderna

Hästlivet i Sverige och Danmark har både likheter och skillnader, enligt Jannike West Schou. Det finns ett system med ridskolor i Danmark precis som i Sverige, men på tävlingsfronten är det annorlunda. Hoppningen är visserligen den största grenen, precis som i Sverige, men skillnaden är betydligt mindre än i Sverige, där 75 procent av allt tävlande handlar om hoppning.

Fakta

Disciplinernas storlek i Danmark

Antal starter på danska tävlingar 2018

  • Dressyr: 70 337
  • Hoppning: 110 447
  • Övriga grenar: 2 242
  • Totalt antal starter: 183 026
  • Antal starter på svenska tävlingar 2018
  • Dressyr: 77 842
  • Hoppning: 278 612
  • Övriga grenar: 8 585
  • Totalt antal starter: 365 039

I Danmark står hoppningen för 60 procent av tävlandet; dressyren för närmare 40 procent. Till bilden ska läggas att flera av världens främsta dressyrryttare och dressyrstall är danska. Följden blir att dansk dressyr är betydligt mer uppmärksammad än hoppningen.
– Det är svårt att ändra på det. Dansk tv visar exempelvis ingen hoppning, bara dressyr, säger Andreas.
– Dansk ridsport är över lag mer ifrågasatt som sport än i Sverige, där ryttare nu är respekterade som sportutövare, mycket tack vare att Jerringpriset gick till Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson. Det fick media att tvingas ta ridsporten på allvar, säger Jannike.

Schou-1037
Vy över ridhuset. Foto: Lina Nydahl
Schou-1035
Matsalen. Foto: Lina Nydahl

Kan inte rida världscupen

Kanske kan beskedet att Danmark ska arrangera VM 2022 i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige ändra på synen på ridsport även i Danmark. För Andreas Schou innebär det också en möjlighet att få tävla på högsta nivå på hemmaplan. Danmark har ingen plats i världscupen, så de tävlingarna kan han inte delta i, men ett mästerskap i Danmark hoppas han få delta i.

Lämpliga mästerskapshästar har han redan i stallet.
– Vi har en 8-åring som vi äger ihop med Schockemöhle och en som vi äger med Bo Kristoffersen, som vi behåller om vi inte får ett superbud, säger Andreas.

Frågan är förstås vad som är ett superbud. Jannike tänker efter en stund.
– Ett bud man inte kan säga nej till ligger på 20 miljoner, svarar hon, och räknar då i danska kronor.

Omräknat till svenska kronor blir det 28 miljoner.

Andreas och Jannike reser sig. Det är dags att hämta barnen på förskolan, och sedan åka hem och packa. Hela familjen åker med på tävling den här gången.

Fakta

Jannike West Schou och Andreas Schou

Schou-1019Namn: Jannike Ellinor Caroline West Schou.

Ålder: 36 år.

Född: I Stockholm.

Favoritmat: Alla typer av pasta.

Bästa tiden på dagen: När det är dags att hämta barnen på förskolan.

Viktigaste prylen i stallet: Hjälmen. Jag sätter mig aldrig på en häst utan hjälm.

Schou-1018Namn: Andreas Henneberg West Schou.

Ålder: 36 år.

Född: I Kolding, Danmark.

Favoritmat: Sushi.

Bästa tiden på dagen: När vi kommer hem till barnen.

Viktigaste prylen i stallet: Spaanläggningen till hästarna, som vi är supernöjda med.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym