Reportage
15 september 2016 16:49
Ridsportplus

Årets skörd snart redo

Breeders Trophy närmar sig med stormsteg och alla med unghästar vet att förberedelserna pågått länge. En med mer erfarenhet än de flesta är Camilla Axelsson med flera år i branschen. Här delar hon med sig av sina erfarenheter kring de yngsta hästarna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Camilla Axelsson har ett stort stall och är företagare i hästbranschen med stor erfarenhet av inridning och tillridning. Varje år visar hon många hästar till 3-årstester och tävlingar inför olika unghästserier. När det är dags för 3-årstesterna i södra Sverige kommer Camilla med personal som ett väl intrimmat team för att visa upp flera unga hästar de flesta visningsdagarna. Det brukar bli flera diplom och championatskvalade unghästar varje vår och i år var inget undantag.

    De 3,5-åriga hästar som ska visas i höst på Breeders Trophy är har redan påbörjat sin träning efter försommarens vila hemma hos Camilla i södra Skåne.
    – De kom tillbaka i juli och fick två veckors arbete, följt av två veckors vila medan jag själv var lite ledig. Sedan följde två veckors jobb igen och en vecka vila. Denna veckan har de börjat jobba igen och nu jobbar de fram till dess att det är dags för visning första veckan i oktober, förklarar Camilla Axelsson.

    Jobb betyder för de här 3-åringarna att de arbetas måndag till fredag, vanligtvis tre gånger under ryttare varvat med uteritter, tömkörning / longering och löshoppning oavsett disciplin de ska starta i. De unga hästarna får vila under lördag och söndag.
    – Om någon känns trött och matt i kroppen under perioden så låter vi dem till exempel få en ledig fridag så det blir tre vilodagar, det är oerhört viktigt att varje häst är glad och gillar jobbet. Finns inte glädjen hos dem går det inte alls att visa upp dem. Variation och inte för långa pass är grunden, berättar Camilla Axelsson.

    En del i hennes verksamhet är unghästar på sommarbete och inskolning. I sommar har det varit ett 30-tal beteshästar, flera av dem är 2,5-åringar på markerna som betar, leker och växer samt får en första kortare träningsperiod.
    – Vi tar in dem i omgångar för två veckors inskolning. I juni – juli hade vi dem inne för att ge dem en första omgång med träns och sadel, vänja dem vid uppsittningspall, klättra lite på dem, hängde över ryggen. Några få med hög mognad tömkörde vi, någon satt vi upp på men vi var bara på den lilla longeringsvolten jag har. Min erfarenhet är att om man gjort det här lilla korta jobbet så har vi igen det till höstens inridning och kan börja på dem precis när det passar under hösten. Vi har så mycket igen på att göra den här korta invänjningen, den sitter kvar och sedan går fortsättningen mycket lättare. När de här hästarna kommer tillbaka kan vi ofta lägga på sadel och träns direkt, det går både lättare och smidigare, konstaterar hon.

    Camilla Axelsson vill kombinera inridning på hösten som 2,5-åring med vintervila och att hästen sedan kommer tillbaka under våren för att förberedas ytterligare inför 3-årstesterna. Det behöver inte vara obrutna perioder, en del hästar mår bra av att jobbas i kortare perioder för att sedan vila. Tillsammans med sin personal försöker Camilla prova sig fram till vad som passar bäst. Under året är det många unga hästar som fyller hennes 24 boxar från tid till annan.


    Camilla Axelsson vet hur man visar upp hästar på bästa sätt, här med Joline under 3-årstesten på Bollerup i år.

    Till höstens stora unghästfest har Camilla flera hästar som ska visas, i år dock inte så många som det brukar vara. Anledningen är att flera av de visade som nådde upp och förbi kvalgränserna ibland annat hoppningen är utlandsfödda alternativt registrerade i andra förbund än SWB.
    – Jag tycker självklart det är tråkigt att det inte finns någon visningsmöjlighet för dem som 3-åringar. Det var bland annat därför jag var i Vechta och visade Cheeca Plus [läs tidigare artikel på Ridsport] . Det hade självklart varit roligare att visa en sådant sto  hemma, men så är det, konstaterar Camilla Axelsson.

    Årets nya förändringar med Stora Hallen och värmning i Craaford-hallen ser hon som välkommet och utan större påverkan för de unga hästarna.
    – Det är upplägget för Bruksprovet och på en del andra evenemang, det fungerar bra.

    Det största bekymret för de riktigt unga hästarna 3- och 4-åringarna är de udda tiderna för banvisning som varit på championatet ofta tillsammans med äldre hästar. Inte bara udda tid utan även alltför nära inpå provdagen, något som är satt för de som reser till evenemanget.
    – Det blev något år en verklig prövning för våra yngsta. Träningstiden låg sent sent på kvällen. Bara att plocka ut gröna 3-åringar, lasta i och ur i mörker, för att sedan promenera en bra bit med dem och sitta upp och rida runt i en hall där 5- och 6-åringar rids fulla diagonaler i skänkelvikning – det var ett verkligt test. Samtidigt så behöver de unga verkligen ha en chans att titta på omgivningarna, kanske mycket mer så än 5- och 6-åringar som varit tvungna att kvala utan att få chansen till banvisning, menar Camilla Axelsson.


    Camilla Axelsson på Thelma under tidigare upplagor av Breeders Trophy.

    Det gick vägen för henne förra året, de tre gröngölingarna klarade av utmaningen men det fick konsekvenser.
    – Vi kom hem sent, det var få timmar innan både jag och min personal var tvungna att upp igen och börja putsa och fläta samt åka iväg. Två orkade riktigt bra men den tredje var inte riktigt med i matchen, alldeles för trött.
    – Optimalt för oss är en banvisningsmöjlighet tidigare i veckan, utan äldre hästar, det är svårt nog med 3-åringarna ändå, förklarar Camilla.
    – Min förhoppning är att det i år blir annorlunda med den fria ridningen. Helt optimalt hade varit banvisning på tisdagen.
    – Det blir en förbättring att inte behöva rida från Wallenberghallen upp till själva banan för det är en ganska svår passage för unga 3-åringar. Mina är ridna ute ganska mycket så jag vet hur de reagerar men jag har ändå behövt ledsagare den biten. Jag tror att det blir lättare i år. För mig är det praktiska med tiderna det viktigaste, kommenterar hon.

    Det har aldrig varit en option för henne att hoppa över den fria ridningen och banvisningen trots att det är sent och svårt.
    – Det är mycket bättre för en 3-åring att få chansen att titta och känna efter, det ger dem möjlighet att slappna av lite mer till själva visningstillfället och de behöver varje andrum, menar Camilla Axelsson.

    Hästar till championatet, preliminärt

    3-åringar dressyr
    Fern (SWB valack e Floricello-Tip-Top, uppf Anita och Per-Erik Månsson, äg Susanne Oberlies)
    Furirhjärta (SWB valack e Dalwhinnie-Topaasch, uppf Anita och Per-Erik Månsson, äg Profacta AB)
    Florisan (SWB valack e Floricello-Sandro Hit, uppf Helene K och Anders Johansson, äg Charlotte Wolf)

    3-åringar hoppning
    Syster Sol (SWB sto e Starkko-Billion xx, uppf/äg Mats Gustafsson)
    Irish Geist KLT (SWB valack e King Louie-Santa Cruz VDL, uppf Ilse Ekenborn, äg Frederick Dahlqvist-Björklund och Dan Kjellson)

    4-åring dressyr
    Al Quartone (SWB valack e Quaterback-Whinny Jackson, uppf/äg Marie Rosenqvist)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden