Reportage
31 december 2018 11:56
Ridsportplus

Båda Linas hästar dog i cancer: ”Fick en vecka på oss att ta farväl”

Cancer I juni vann Double of C en 1,40-hoppning. En dryg månad senare var hon död. Det var andra gången som SM-silvermedaljören Lina Johnsson Anderberg förlorade en häst i cancer, trots att det är ovanligt på häst. Läs Linas historia och vad veterinären säger om sjukdomen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2017 var Lina Johnsson Anderberg med i ungdoms-Grand Prix i Falsterbo och tog sedan silver i inomhus-SM för unga ryttare tillsammans med Double of C, eller Cajsa som hon kallades. Familjen hade ägt hästen sedan hon var två månader gammal och ekipaget var  på god väg mot de riktigt höga klasserna. Våren 2018 debuterade de i 145, och i somras tog Lina med sig hästen till Holland där hon skulle arbeta i ett tävlingsstall.

    Men hästen fann sig inte väl tillrätta i Holland. Hon gick inte fram som hon brukade och var ovillig i ridningen.
    − Vi gjorde en vetcheck precis före resan och hästen var i toppform, så först trodde jag att hennes tillstånd var sviter efter resan. Sen fick hon ett kolikanfall, och en veterinär där sade att det var magsår, utan att hästen undersöktes.

    Lina O Cajsa Fotofridaleijon
    Våren 2018 debuterade Double of C på 145. Under sommaren blev hästen sjuk och en månad senare var hon död. Foto: Frida Leijon
    Lina O Cajsa Billdal Fotoprivat
    I november 2017 blev Lina och Cajsa tvåa i inomhus-SM för Young Riders i Billdal. Foto: Privat

    När Cajsa slutade äta och bara ville ligga ner i boxen bestämde sig Lina för att hon och hästen skulle åka hem.
    − Hon började äta och dricka så fort vi lämnat gården, och hemresan gick bra. Men när vi kom hem blev hon dålig igen.

    Lymfom upptäcktes

    Det blev en snabb resa till närmaste hästakut med misstänkt förstoppning i blindtarmen. På kliniken upptäcktes ett stort lymfom mellan hjärta och lungor, liksom flera andra lymfom i kroppen.
    − De ringde sent på kvällen och undrade om vi ville komma och säga hej då, och när vi kom morgonen därpå var hon så dålig att hon knappt orkade gå till avlivningsboxen.
    − Där och då bestämde jag mig för att sluta rida, säger Lina och blir blank i ögonen när hon tänker tillbaka.

    Där och då bestämde jag mig för att sluta rida.

    Lina O Gaga(1)
    Lina Johnsson Anderberg var 19 år när hon och Lady Gaga W kvalade till Falsterbo 2015. Foto: Anna Nyberg

    För trots att lymfom på häst är ytterst ovanligt, så var det andra gången som Lina förlorade en häst på det här sättet.

    Första hästen var Lady Gaga W, en holländsk import som tog Lina till Falsterbo i Tour of Amateurs 2015.
    − Under veckan i Falsterbo blev hon helt annorlunda. Innan hade hon varit väldigt stabil på 120, men nu ville hon inte lyssna alls.

    Lady Gaga var allmänt nedsatt med återkommande febertoppar, och de gjorde det ena besöket efter det andra på hästkliniken utan att hitta något tydligt.
    − Veterinärerna kollade hjärtat, tog blodprover, röntgade huvud och mage utan att hitta något. Vi försökte sätta igång henne, men hon saknade energi.

    Åkte akut

    När Lady Gaga blev akut dålig åkte de till veterinären Nick Jansson på Axevalla Hästklinik.
    − Han upptäckte metastaser i huvudet som innebar att det inte kom något blod till vänster hjärnhalva. Han hittade också cystor i kroppen, och ville helst ta bort hästen direkt, men vi fick en vecka på oss att ta farväl.

    Då hade det gått nästan ett år av undersökningar.
    − Det var sorgligt när hon dog, men vi fick också bekräftat att hon var så sjuk som vi hade trott, och nu slapp hon lida.

    Ond dröm igen

    I somras, när Lina och hennes mamma Susanne stod i avlivningsboxen med Cajsa, var det en ond dröm som upprepades, och nu försöker de förstå hur två av deras hästar kan ha drabbats av något så ovanligt som lymfom.

    − Vi har analyserat och inte funnit mycket som varit gemensamt. Lady Gaga kom från Holland, medan Cajsa var svenskfödd, och de har helt olika stam. De har ätit olika slags foder, och bara haft ett fodertillskott gemensamt, men det har fungerat bra på andra hästar, säger Susanne.

    I stallet lite norr om Skövde finns ett antal andra hästar, såväl Linas egna som inackorderingar. De har funnits där länge och mår bra. Vattnet som hästarna dricker kommer från samma brunn som familjens vatten.
    − Den enda gemensamma nämnaren är värmen. Somrarna 2015 och 2018 var båda varma, och kanske värmen triggade igång en process, funderar Susanne.

    Sökt kontakt

    Lina har via Facebook sökt kontakt med andra som haft hästar med cancer, men inte fått så mycket respons.
    − Vi kan inte släppa detta förrän vi vet vad det beror på. Kan det verkligen bara vara otur, eller är det så att lymfom är vanligare än man vet, men inte diagnosticeras?

    Trots motgångarna är Lina Johnsson Anderberg åter i sadeln. Kort efter att Cajsa dött fick hon ett erbjudande från sin tränare Magnus Österlund att köpa talangen Narrlinka vd Wellington (f 2013, BWB, e. Untouchable – Darco, uppf Emmeric Verheye)
    − Jag orkade verkligen inte leta häst, men det här blev hur bra som häst. Narrlinka är en häst som passar mig, säger Lina.

    Lina Johnsson Anderberg Med Narrlinka Och En Unghäst
    Femåringen Narrlinka har gett Lina Johnsson Anderberg glädjen tillbaka. I stallet finns också en treåring efter Diero Lux N. Foto: Anna Nyberg

    Veterinären: Finns inget sätt att förebygga

    Det kan inte vara annat än en grym slump att en hästägare drabbas av lymfom på två av sina hästar. Det säger veterinären Nicolai Jansson som ställde diagnos på den första hästen.

    Lymfom, eller cancer som sprider sig till lymfkörtlarna, är oerhört sällsynt på häst, och när den väl fått fäste finns inget att göra.
    − Den är svår att upptäcka i tid, eftersom den kan sitta långt inne i hästens kropp, och vi behandlar inte hästar med strålning eller cytostatika, eftersom det inte är etiskt och djurskyddsmässigt försvarbart att göra på häst, säger Nicolai Jansson, veterinär på Axevalla Hästklinik utanför Skara.

    Sannolikheten är extremt liten att två hästar i samma stall ska få det.

    Det var han som till slut ställde rätt diagnos på Lady Gaga, och även gjorde vet checken på Double of C bara en månad innan hon blev sjuk och sedan fick avlivas. Han uttalar sig om hästarna efter klartecken från ägaren Lina Johnsson Anderberg.

    − Eftersom vi inte vet orsaken till att hästar får lymfom finns det inget sätt att förebygga det. Och sannolikheten är extremt liten att två hästar i samma stall ska få det. Det finns inget som tyder på att det skulle vara smittsamt.

    Mörkertal troligt

    Samtidigt finns det troligen ett mörkertal, eftersom det sällan görs obduktioner av hästar som dör eller avlivas utan en fastställd diagnos.
    Tumörsjukdomar och andra kroniska sjukdomar kan också finnas i latenta hos hästarna, och triggas i gång av yttre stress.

    − Transportstress är ett fenomen som kan utlösa sjukdomar, och även accelerera processen. Även värme kan vara en utlösande faktor, men det krävs fortfarande att sjukdomen finns där från början, säger Nicolai Jansson.
    Han slår fast att Lina inte kunde ha gjort något annorlunda.
    − Som hästägare finns inget man kan göra, annat än att reagera om man ser symptom.

    Checklista

    för hästägare

    Kolla hur din häst mår

    • Läs av. Studera hur hästen ser ut och beter sig, och agera om du ser något avvikande. Kraftigare blodådror i hästarnas ansikten var ett tecken som syntes på Linas hästar.
    • Mät. Kolla andning och puls regelbundet
    • Kolla febern. Ta tempen så fort du anar något
    • Leta symptom. Var särskilt uppmärksam på symptom såsom svullna lymfkörtlar och nedsatt allmäntillstånd
    • Vet check. Gör regelbundna hälsokontroller
    • Blodprov. Se till att blodprov tas vid kontrollerna, för där kan förändringar fångas upp
    • Second opinion. Byt veterinär om det inte känns bra, eller be en veterinär ge en second opinion

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden