Reportage
8 augusti 2018 21:44
Ridsportplus

Bakom kulisserna i Lövstas barnkammare

Bland topphingstar och framtidshoppUnder säsongen kommer 300 ston till Lövsta seminstation på Stjärnborgs gård. På Antonia Ax:son Johnsons toppmoderna anläggning betäcks ston, föl föds och unghästar rids in. Följ med Ridsport bakom kulisserna i ett stort reportage.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under namnet Lövsta ryms både tävlingsverksamhet och avel – hingsthållning, seminstation med embryotransfer och uppfödning. Verksamheten bedrivs på två anläggningar, Stjärnborg och Lövsta gård, åtskilda av en mindre stad och en motorväg. Ägaren Antonia Ax:son Johnson engagerade tidigt Tinne Vilhelmson Silfvén och Malin Cohlin, i samband med köpet av Weltman som unghingst 1998.

De senaste åren har verksamheten växt kraftigt. Sedan hingststationen även blev seminstation har företaget tagit en stor marknadsandel både sett till antal ston på station och i form av levererade betäckningar.

I dag passerar nära 300 ston under en säsong. Malin Cohlin erkänner att det är hög puls vissa dagar, när över 40 transporter lastade med ston köar för undersökning.
– Samtidigt har jag en fantastisk catwalk med årets föl framför ögonen. Jag får se dem med sina ston, jag får en liten temperamentsfingervisning, säger hon.

Ridsport
Välkommen! Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Det finns minst 40 numrerade hagar, indelade efter dag- eller natthage. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
En ung krabat kikar nyfiket. Frida Carlsson håller i grimskaftet. Foto: Roland Thunholm
_ Kim C Lundin_kcl_img_5839
Först ut av årets tre egna föl på stuteriet var Pangea (e Sankt Erik II u Carea). Foto: Kim C Lundin
Ridsport
Malin Cohlin har arbetat på Lövsta stuteri i många år. Här i färd med inseminering. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
I en speciell byggnad på Stjärnborg sker samling av sperma, laboratoriekontroll och distribution Foto: Roland Thunholm
Samlingsbild
Florian Darcourt och Olivia Jonsson som samlar sperma från Van Vivaldi. Foto: Magnus Cohlin
Tinne O Van Vivaldi
Här är Van Vivaldi mitt uppe i sitt andra jobb, med Tinne i sadeln.

Just denna catwalk har lett till en del fölköp. Primärt handlar det om avkommor till Lövstas egna hingstar, men inte enbart.
– Vi har dragit ner på vår egen uppfödning för att kunna köpa in här men också på elitfölauktionen.

Weltman blickar fortfarande ut över anläggningen, men i det stora hingststallet huserar andra stjärnor, relativt jämnt fördelade mellan hopp- och dressyrtalanger. Bruksprovsvinnaren Point Break och For Ever Jump njuter i solen i paddockar med höga staket. Området är avskärmat med träväggar.

– Vi har ston i markerna runt omkring, samtidigt vill vi ha hingstarna ute så att de får ett mer normalt hästliv. Efter en incident för flera år sen tog vi beslutet att skaffa rejäla saker så att hingstarna får sin utetid och ändå har lite ro, förklarar Malin Cohlin.

Ridsport
”Jag lever min dröm här på Stjärnborg. Jag har fått chansen att utvecklas med det här arbetet. En gång i tiden anställdes jag för att driva en enkel unghästgård och i dag står vi här med seminstation och hingstar, det känns helt fantastiskt. Detta är Sveriges bästa hästjobb”, säger Malin Cohlin. Här står hon vid hingsthagarna, med Point Break (t v) och Cayenne de Clarence. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Frida stortrivs med sitt jobb. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Cristallo II njuter av den tidiga sommarens gröngräs. Foto: Roland Thunholm

Hingstarna samlas i en separat byggnad där Malin Cohlin och Florian Darcourt sköter arbetet med samling, laboratoriejobb och distribution av de många frigolitlådorna med dyrbara droppar. I hingststallet gapar flera boxar tomma; hingstarna är i träning på Lövsta hos Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt. De körs fram och tillbaka under tappningsdagarna. Några av hopphingstarna står periodvis hos Jens Fredricson på Strömsholm.

I detalj:

Här finns hingstarna

I sitt program har Lövsta stuteri 16 hingstar stationerade på olika platser i Sverige.

 • Skåne: Ironman och Demand.
 • Lövsta: Van Vivaldi, Benetton Dream, Bon Coeur, Sankt Erik II.
 • Stjärnborg: Point Break, Crown Z, Farinjo des MEC, Cayenne de Clarence, Cabachon, For Ever Jump, Cristallo II. Kuba, Klifton och Valbonne står hos ägarna men sperman samlas på Stjärnborg; de bor kvar i perioder.

I utlandet står:

 • Zangersheide: Heartbeat.
 • Böckmann Pferde: Benefit, Roeshoeve, Uncanto di Villagana.

Seminavdelningen har nyss byggts om. Spiltorna är vända för att skapa ett bättre arbetsflöde och hela lokalen är anpassad för den ökande verksamheten med embryotransfer. Seminspiltorna är konstruerade så att både sto och föl ska rymmas.
– Det gör både sto och föl tryggare,  och det förenklar en hel del, säger Malin Cohlin.

Ombyggnaden innebar att hennes eget kontor flyttade till en tidigare lösdriftsbox för unghästar. Av det syns dock inte ett spår. Allt på Stjärnborg är oklanderligt rent – ett måste för ET-arbetet.

Mycket kommunikation

På Stjärnborg märks stona med en färgkodning för vilken typ av hingst de ska betäckas med: en av de egna, fryst sperma eller transport/utlandsstationerad hingst. En extra markering finns om stoet behöver lite mer hänsyn – en signal till personal att vara lite extra vaken, för allas säkerhet.

Kommunikationen med stoägarna är minst lika viktig som hanteringen av hästarna.
– Vi meddelar alltid via sms och mejl vad vi gör. Vi skickar statusuppdateringar vid varje aktivitet. Ingen stoägare ska känna att hens häst är glömd i någon hage här. Vi informerar ofta innan stoägaren hunnit fråga, säger  Malin Cohlin.
– Det är väsensskilt mot när jag själv lämnade ston på seminstation och inte hörde något på tre veckor.

System som stöttar

Till sin hjälp har de ett it-system som stöttar i processen, på ett bättre sätt än Språngrulla.se.
– Det systemet var suveränt när det kom men stannade tyvärr helt i utvecklingen. Vi hjälper alltid stoägarna med inläggning i Språngrulla och följer upp där.

På Lövsta arbetar de med registrering i StudIT med hjälp av läsplattor medan de har stoet i undersökningsspiltan.
– Vi har fått en specialversion eftersom vi har så många ston under en säsong att det krävs mer mobilitet.

Läs på om

Stjärnborg och Lövsta

Stjärnborg

 • Var: Öster om Upplands Väsby.
 • Historia: Byggt 2004, seminstationen öppnade 2010. Totalt med gården Torsåker är arealen 350 hektar.
 • Här bor: Malin Cohlin och Nina Känsälä med familjer samt några fler från personalen.
 • Stall: Hingststallet har tio boxar. Längan för ston under sommarhalvåret och unghästar på vintern rymmer 19 boxar. Därtill seminlängan med fyra boxar, flera lösdrifter och två avvänjningsboxar.
 • Antal ston: De senaste åren har runt 300 ston passerat stationen varje säsong.
 • Hagar: Det finns minst 40 numrerade hagar, indelade efter dag- eller natthage.
 • Anställda: Tio personer arbetar på Lövsta under säsongen, plus tre veterinärer.
 • Det här händer: Undersökningsdagarna måndag, onsdag och fredag är intensiva, som mest har det kontrollerats 98 ston på en dag. Stona fördelas mellan 60 procent till egna hingstar, resten till andra stationers hingstar.
 • Praktiskt: En stor fördel är stationens placering nära Arlanda – transporterna kommer fram i alla väder.
 • Kunderna: Seminstationens kunder har i de flesta fall bara ett sto, många är återkommande. Längst åker kunder till Stjärnborgs embryotransferverksamhet.

Lövsta

 • Historia: Gammal familjegård till familjen Ax:son Johnson, där Antonia med maken Göran Ennerfält bor. Ligger vid Oxunda sjön, väster om Upplands Väsby.
 • Här bor: I flygelbyggnaden bor Tinne Vilhelmson Silfvén med familj.
 • Anställda: Totalt sju anställda inklusive Tinne Vilhelmson Silfvén och Caroline Darcourt.
 • Ombyggnader: Det gamla stallet har blivit kontor och konferenslokal, ett äldre stall hyste tidigare Stella Röhlckes hopphästar. Ett nytt stall byggdes 2006, ritat och projekterat av Ocke Mannerfelt under inflytande av Tinne Vilhelmson Silfvén, med plats för 18 hästar.
 • Hagar: Åtta gräshagar till tävlingshästarna samt större beteshagar till unghästarna i nära anslutning.
 • Ridbanor: En separat hoppbana, en galoppbana och massor av yta för att rida ute.
 • Certifiering: 2011 miljöcertifierades Lövsta som världens första kombinerade tävlings- och avelsverksamhet.
Expandera

Årets första föl på Lövsta är stoet Careas föl med Sankt Erik II, som döpts till Pangea.
– Vi får totalt tre föl i år, berättar Malin Cohlin och hänvisar till att de också vill ha plats för att köpa in.

I hagarna går det en del blivande mottagarston som ska sättas i arbete när det blir dags för säsongens första embryotransfer.
– Vi tar hem mottagarston allt eftersom vi behöver dem och har inte en stor flock gående här.

Heartbeat populär

Malin Cohlin och Florian Darcourt jobbar tillsammans med utformningen av hingstprogrammet. Men medan Malin delar sin tid mellan stosidan och hingststallet är Florian dedikerad till hingststallet.

Heartbeat är vår älskling, det var inte helt lätt att släppa honom till Zangersheide.

Lövstas mest populära hingst hittills är Heartbeat som köptes från Danmark. Han toppade betäckningsstatistiken under sitt första år på station i Sverige. I år är han utlånad till Zangersheide, som kontaktade Lövsta på eget initiativ. I utbyte erbjöd de Ratina Z-sonen Crown Z som funnit sig till rätta på Lövsta.

– Heartbeat är vår älskling, det var inte helt lätt att släppa honom till Zangersheide. Men de tar bra hand om honom och gillar hans fina sätt. Han är en gentleman, säger Malin Cohlin.

Under hösten 2017 köptes premiehingsten i Oldenburg, skimmeln Benefit, en sonson till Benetton Dream via fadern Belantis. Han gjorde ett riktigt bra 14-dagarsprov i Tyskland och har matchats av Böckmann i Tyskland. Han blir tillgänglig för svenska stoägare först nästa år på grund av stor efterfrågan i Tyskland.

”Affärsdrivande verksamhet”

För något år sedan publicerades artiklar som visade på stor förlust inom den större koncernen Lövsta stuteri AB. I bolaget ligger också driften av gårdarna Lövsta och Torsåker, samt ägandet och driften av Stjärnborgs gård, där Lövstas seminstation är lokaliserad. Med nära 100 miljoner kronor i förlust frågade sig branschen om det verkligen var konkurrens på lika villkor. För Malin Cohlin är verkligheten en annan.

– Seminstationen är en affärsdrivande verksamhet. Jag har budget och lönsamhet inom mitt område. Men det går inte att visa eftersom vi är en del av en större verksamhet.
– Visst, vi har det otroligt väl förspänt med en fantastisk anläggning. Men det ändrar inte på det faktum att vi måste arbeta rationellt och ha vettiga priser, ibland något högre i kraft av vår höga servicenivå till stoägarna.

Miljömedveten verksamhet

Sedan flera år har Lövsta ett långtgående miljötänk i hela sin verksamhet.
– Det är inte dyrare att arbeta miljömedvetet, det kan alla göra. Det krävs bara att man tänker efter och organiserar avfallshantering, inköp och annat med det i bakhuvudet, förklarar Malin Cohlin.
– Det kostar oss inte mer, snarare krävs bara ett grundjobb och sedan går mycket av sig själv.

Det är inte dyrare att arbeta miljömedvetet, det kan alla göra.

Under vintern är en av seminassistenterna miljöansvarig för hela Lövsta med alla gårdar. Då räknar hon på vad som är lönsamt och inte.
– Vi stämmer av hur vi ligger till med vattenkonsumtion, energiförbrukning och andra parametrar.

Mellan tio och elva personer jobbar på seminstationen under säsongen, sex arbetar även vintertid. Veterinärerna hyrs in på konsultbasis, i år tre till antalet för att klara den ordinarie seminverksamheten och det ökande intresset för embryo-transfer.

– Vi har långa sträckor att gå för att hämta stona, samtidigt vill vi att de går i stora hagar när de är här och har det bra. Det tar tid och kräver mycket folk, förklarar Malin Cohlin.

Från en blygsam start är Lövsta i dag en av marknadens största, om inte den största, spelaren. Speciellt efter hopphingstarnas intåg.
– Vi var tvungna att ha lite riktiga hästar med, inte bara snygga dansande saker, skämtar Florian och får genast mothugg.
– Förra året var vi stora men i den här branschen börjar man från scratch varje år.

Det har blivit en naturlig utveckling för stuteriet att ägna sig åt båda disciplinerna, inte minst genom engagemanget av Jens Fredricson som hoppryttare och Antonias barnbarn Stella Röhlckes allt större egna hoppframgångar.

”Femstjärnig service”

När Florian Darcourt ville att verksamheten skulle utvecklas med flera hingstar, ett större program och samarbete krävdes en grundlig affärsplan.

 Kravet är att ge Lövstas kunder femstjärnig service, ha kontroll och kunna förklara hur och varför vi lyckas eller inte lever upp till planen.

– Men jag får aldrig tryck eller krav på mig att försöka pressa ut fler betäckningar från en hingst, säger han.
– Kravet är att ge Lövstas kunder femstjärnig service, ha kontroll och kunna förklara hur och varför vi lyckas eller inte lever upp till planen.

– Antonia vill mycket, en verklig tävlingsmänniska, och hon utmanar oss ständigt i hur vi kan bli bättre, vad ska vi göra annorlunda, hur ska vi lyckas nästa gång, en ständig utvärdering, analys och förbättring, förklarar Tinne Vilhelmson Silfvén.

Ägaren och grundaren Antonia Ax:on Johnson har själv fyra hästar och rider dagligen.
– I dag är Antonia mer närvarande än för 20 år sedan då vi började. Hon är så passionerad och dedikerad till hästarna och vår verksamhet här.

Nytt grepp 2011

Ett nytt grepp är Lövsta Future Challenge för unga dressyrryttare och unga dressyrhästar. När det introducerades 2011 var det få som insåg vilken banbrytande utveckling som skulle följa i dess spår. Satsningen har indirekt lyft U25-klassen och flera ryttare som har varit med i medaljlagen på U25-EM har även haft framgångar i serien. Den första segraren för unga ryttare var Emilie Nyreröd, som med Miata sedan tog sig hela vägen in i EM-laget 2015.

– Vi hade själva våra tvivel i början. Skulle det bli några anmälda? Var klasserna för små?, minns Tinne Vilhelmson Silfvén.
– I dag får vi mycket frågor från utlandet om hur vi kan få så bra resultat med så pass lite satsade pengar jämfört med vad andra länder pumpar in i sina program.

Detta är möjligt genom att ta hjälp av befintliga tävlingsarrangörer.

– I dag är den serien etablerad och har förändrat tankegången hos både uppfödare, unga ryttare och etablerade dito att satsa mer konkret med sina hästar. Det har varit en stor del i den Grand Prix-evolution som Sverige har sett de senaste fem åren med många ekipage i tävling.

Under hösten 2014 fick även hoppningen ett eget Lövsta Future Challenge.

_ Kim C Lundin_kcl_img_6159
En av Lövstas egna hingstar är Sankt Erik II (f -09 e Johnson-Weltmeyer), som här busar med Tinne Vilhelmson Silfvén. Under våren 2018 har han tävlat med Caroline Darcourt i sadeln upp till Intermediaire I. Foto: Kim C Lundin
Sankt Erik Ii
Sankt Erik II in action. Foto: Kim C Lundin
Crown Z
Crown Z kom till Lövsta i utbyte mot Heartbeat. Här rids han av Amanda Axtelius. Foto: Kim C Lundin

Som stuteri och station har Lövsta gjort stora insatser gentemot uppfödarna i form av rabatter, premier och evenemang. Villkoret har varit att uppfödarna fått fina föl med en av stationens hingstar alternativt sätter prestationsston i avel.

Det har organiserats i två bonusprogram under namnet Lövsta Star. Programmet för föl går in på tredje året efter att första året ha varit en mer lokal insats i Mälardalen. Nu kan föl i hela landet delta. Stoprogrammet är yngre och är en chans för ägare till meriterade ston att få subventioner – förutsatt att de har valt en Lövsta-hingst.

– Vi tror stenhårt på att aveln förs framåt när de bästa stona sätts i avel, det är hela bakgrunden. Det känns som det bästa sättet att få fina avkommor till våra hingstar. Kunderna väljer själva, de flesta tar en hingst som de tycker passar till stoet. Vi försöker vara raka och tydliga även i den rådgivningen. De bör bara välja en av våra hingstar om det verkligen passar till stoet, säger Malin Cohlin.

 Vi vill primärt ha bra ston, inte många ston, till våra hingstar.

Regelverket är hårt för vilka som får sin ansökan beviljad. Florian Darcourt förklarar:
– Vi vill primärt ha bra ston, inte många ston, till våra hingstar. Kan vi förändra tankesättet hos uppfödarna att använda bättre ston så har vi kommit långt.

Tinne Vilhelmson Silfvén håller med:
– Det är det stora målet, att få till ett annat tankesätt. Bättre ston i avel helt enkelt.

En oväntad succé:

Heartbeat

BruksprovetFoto: Magnus Cohlin P: 2016-06Foto: Magnus Cohlin

När Heartbeat kommer på tal lyser hela teamet upp. Den stora Heartbreaker-sonen har klivit in i allas hjärtan och är saknad under sin sejour hos Zangersheide. Han hade under många år betäckt bra från Danmark via Hästak och köptes till Lövsta inför säsongen 2016. Det året fick han 177 ston med högt dräktighetsresultat.

En som är förvånad över framgången är Florian Darcourt:
– Jag betraktade Danmark och Sverige som en marknad, jag kunde inte tro att en stationering i Sverige kunde göra så stor skillnad, erkänner han.
– Heartbeats smeknamn är Happy och han gör oss verkligen glada varje dag. Han är så hjärtegod och har öppnat dörrar för oss till hela Europa. Efterfrågan på fryst är stor.

Det var Malin Cohlin som ville köpa Heartbeat.
– Hon upplevde stor efterfrågan på honom och Jens (Fredricson, reds anm) var förtjust i honom – det avgjorde och det var ett verkligt bra köp. Nu börjar hans fina avkommor göra reklam för honom, säger Florian Darcourt.

Zangersheide tiggde och bad om att få låna Heartbeat. Lövstas motkrav var hagvistelse, egen groom från Lövsta och dygnet runt-övervakning.
– Det var Antonias absoluta krav för utlån, att han skulle ha det lika bra som hemma. Och de infriade allt, berättar Tinne Vilhelmson Silfvén.

Texten publicerades första gången i ridsport nr 14/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden