Reportage
16 februari 2016 09:00
Ridsportplus

Beatrice i topp på familjehästar

Hon tävlar familjens egna uppfödningar på högsta nivå och har en mamma som har gått före henne på tävlingsbanorna. Så är förutsättningarna för nyblivna 18-åringen Beatrice Ivarsson. I fjol blev hon Sveriges främsta dressyrjunior på rankingen och fortfarande har Beatrice ett år kvar bland juniorerna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Förra årets höjdpunkt för mig var SM-helgen i Hammarö, säger Beatrice som först vann båda kvalen till finalen i junior-SM i dressyr, på olika hästar, och därefter tog SM-guldet tillsammans med Bomerang  (SWB f-00 e Bolero- Anart).
– Det var helt fantastiskt. Jag visste att hästarna var i bra form, men inte om jag skulle klara att hålla nerverna i styr. Det är en tävling att minnas nu på vintern när det är mörkt och kallt och det blåser på tvären, säger Beatrice Ivarsson, som bor i Skåne, i Billeberga i Svalövs kommun.

Hon blev sedan uttagen till junior-EM i Frankrike, men den tävlingen minns hon inte med samma glädje.
– Det var fruktansvärt varmt, en bra bit över 40 grader i stallet och Charles (SWB f -06  e Bocelli–Chapman) klarade inte värmen. Det fanns inga fläktar och inte ens el att koppla in fläktar med. Vi gjorde en start, och sedan åkte vi hem. Lyckligtvis hämtade sig Charlie sen.

Följde med på tävlingar
Nu går Beatrice tvåan på gymnasiet, i en klass med idrottsprofil men inte ett utpräglat ridgymnasium.
– Vi håller på med olika idrotter i klassen, och det finns en förståelse för att man kan behöva vara borta ibland för att tävla, säger Beatrice, som fyllde 18 år i januari.
Hemma är på Wärmö gård, mamma Britt-Maries familjegård, där familjens hästar finns tillsammans med några inackorderingar.
– Båda mina Grand Prix-hästar är mammas uppfödningar, och det är nog ganska ovanligt att det är så, säger Beatrice.

Alltihop började med mamma Britt-Marie, som har tävlat upp till Grand Prix.
– Jag följde med mamma på tävlingar, och jag har fått berättat för mig hur jag satt och kommenterade ritterna. På samma tävlingar fanns Patrik Kittel och Tinne Wilhelmsson, så dem har jag sett sedan jag var liten. Sedan fick jag ta över mammas Grand Prix-häst Bomerang, medan hon tävlar de yngre hästarna i stallet.
– Mamma är min klippa i allt, hon är alltid med på tävlingar och jag tränar för henne, men också för Eva von Essen och Elisabet Lundholm, berättar Beatrice.

Hoppas på mästerskap
Årets tävlingssäsong har redan börjat. Beatrice ville komma igång tidigt, eftersom hon är en av de inbjudna ryttarna till Gina Tricot Grand Prix i dressyr i Borås i början av mars.
– Sedan hoppas jag att få rida något mästerskap som NM eller EM, eftersom jag har två hästar som är på den nivån.
Under året tänker Beatrice också börja rida young rider-klasserna på Bomerang, som en förberedelse inför vad som komma skall. Ändå är det inte en framtid helt och hållet på hästryggen som hägrar.
– Jag kommer aldrig att sluta med hästar, och jag vill tävla, men kanske ha något annat yrke. Jag skulle vilja bli polis.
En sak Beatrice Ivarsson däremot inte kommer att bli, är hoppryttare.
– Jag är höjdrädd och tycker att det känns lugnare att vara kvar på marken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-