Reportage
25 april 2020 09:28
Ridsportplus

Cora Sidney Hirn: ”Jag vill ha 
hästarna mjuka  och spänstiga”

Ung supertalangDen unga talangen Cora Sidney Hirn har hunnit med mycket trots sin ringa ålder – och har redan koll på sponsorkontrakt och hästägaravtal. Häng med hem till familjens lilla gård i Danderyd norr om Stockholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I en del av Danderyd där det mest ligger köpcenter och byggvaru­butiker, finns också en väl dold gård, som inte syns från vägen tack vare ett högt staket. När du kör in på uppfarten dyker det upp en hästlastbil – en ledtråd om vad mer som kan finnas här. Längre upp syns hästar i små hagar, och flera vackra gula gamla hus.

Så dyker Cora Hirn upp, supertalangen som strax fyller 18 när denna tidning trycks. Hon visar runt på den lilla gården som familjen köpte för sex år sedan.
– Här är stallet, det har vi byggt. Men vi fick inte bygga ihop det med sadelkammaren, för gården är Q-märkt, säger hon.

I stallet finns sex rymliga boxar, till stor del byggda i tegel. Men här finns också fiffiga lösningar som att både grov- och kraftfoder kan fodras med tidsinställning.
– Det är bra när vi är borta på tävling och några hästar är kvar hemma.

Cora-sideny-hirn-sadelkammare-2-200326-rt
Sadelkammaren är fullproppad med både utrustning och Coras plaketter. Foto: Roland Thunholm

Stor samling rosetter och plaketter

Sadelkammaren, någon meter från stallet, var en gång i tiden stall för besökarna på Danderyds Werdshus, som legat på platsen. I dag hänger här mängder av rosetter och plaketter, liksom en ansenlig mängd bett av alla möjliga material och modeller.
– Det är mamma som samlat på sig, säger Cora.

Och det var med mamma som allt började. Annikki Hirn hade själv tränat och tävlat när den sexåriga Cora fick börja på Djursholms ridskola. Som åttaåring fick Cora sin första ponny, gotlandsrusset Atos, då tio år gammal.
– Jag har alltid tyckt att det var jättekul att rida, men när jag fick egen häst öppnades en helt ny värld ­— att kunna tävla.

Med Atos blev det en del småtävlingar i Lätt B-Lätt A. Sedan följde fler B-ponnyer, de flesta från Irland.
– De var ofta bra, de gick på allt, även om de kunde vara konstiga på andra sätt, säger Cora.

Cora-sideny-hirn-6-200326-rt
Gården heter Danderydsberg. Foto: Roland Thunholm

Tog EM-brons på ponny

Sedan kom en D-ponny, som Cora tog EM-brons med. Och ytterligare andra ponnyer. Som 15-åring kändes det rätt att gå över till stor häst, menar Cora Hirn.
– Men det var ett stort steg. Jag hade tävlat irländska, heta ponnyer som bara går. Bluffing Spirit, eller Krabban som han kallas, är ett holländskt varmblod som man måste jobba med på ett helt annat sätt.

En dag för snart två år sedan kom Cora som vanligt hem från skolan och där stod Malin Baryard Johnsson. Från Malin fick Cora ett stipendium på 50 000 kronor, som också inkluderade att ha stjärnryttaren som mentor i ett år.
– Jag lärde mig mycket av Malin. Bland annat hur man skriver avtal med sponsorer och hästägare, och att man måste vara bra på mer än att rida. Man behöver ha social kompetens och visa vad man vill.

Cora-sidney-hirn-11-200326-rt
Familjen Hirns gård i Danderyd var en gång ett värdshus och är därför Q-märkt. Foto: Roland Thunholm
Cora-sideny-hirn-5-200326-rt
Cora Sidney Hirn. Foto: Roland Thunholm
Cora-sidney-hirn-9-200326-rt
Cora Sidney Hirn är en nybliven 18-åring. Foto: Roland Thunholm

Apropå social kompetens är det inte helt lätt att hinna umgås med kompisar när man har tre hästar och går natur på gymnasiet. Som tur är har Cora ett kompisgäng som ses på tävling. Det är bland andra Ellinor Liwing, Paula Unghanse och Filippa Enmark.
– Vi har alltid jättekul. Man är hemma och jobbar, sedan får man den sociala biten på tävling.

Bra med en mindre häst i stallet

Hästarna som Cora rider är väldigt olika. Ma Kleine, ”Mallan” är 1,60 hög och väldigt het, Chaginue, ”Chagge” är 1,75 och superkänslig. Krabban är lite åt det bekväma hållet och man måste rida mer, berättar Cora,
– Det är bra att ha Mallan som är lite mindre och som man kan rida fort på. Annars hade jag nog blivit för långsam.

Man behöver ha social kompetens och visa vad man vill.

Just nu har coronaviruset ställt till det för Cora. Men hon tar det med ro.
– Det är som det är. Det är ändå lika för alla. Det kan vara bra att få en liten paus och jobba med ridningen på marken. Jag vill ha hästarna mer liksidiga, mjuka och spänstiga, och ha ett register i galoppen.

För att uppnå det har hon Helena Schiller som tränare på marken, på hemma­plan. När det gäller hoppning åker Cora till Helena Persson.

Cora-sidney-hirn-chaguine-4-191110-rt
Med 1,75 höga Chaginue tog Cora Hirn YRSM-guld 2019. Foto: Roland Thunholm

Och så finns hemmateamet, förstås – mamma Annikki och pappa Fredrik. Varje morgon delar de tre på stallsysslorna före skola och jobb. Mamma och pappa följer med på tävling, och mamma hjälper till att motionera hästarna medan pappa fixar med lastbilen.
– Vi gör det här tillsammans, och det är jättekul, säger Cora.

Cora-sideny-hirn-14-200326-rt
Drömmenär att driva eget stall och utbilda hästar till högsta nivå. Och att rida OS, så klart. Foto: Roland Thunholm

Är det inte jobbigt att vara så mycket med mamma och pappa i din ålder?
– Det är lite jobbigt, och det är nog ömsesidigt, det blir så när man är nära inpå varandra. Men det är kul att ha ett gemensamt intresse och jag är oerhört tacksam för allt de gör för mig.

Cora-sidney-hirn-bluffing-spirit3-180223-rt-(1)
Cora Sidney Hirn på Bluffing Spirit i Scandinavium, där de segrade i Morgondagens Vinnare. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Cora Sidney Hirn

Cora-sidney-hirn-7-200326-rt
Cora Sidney Hirn Foto: Roland Thunholm

Namn: Cora Sidney Alina Hirn.

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma Annikki och pappa Fredrik Hirn.

Hästar: Bluffing Spirit, ”Krabban”, f -06 e Quite Easy-Wellington, uppf J Kroodsma. Chaginue, ”Chagge”, f -10 e Chacco-Blue-Carthago, uppf Gestüt Lewitz. Ma Kleine, ”Mallan”, f -09 e Marwin-Chess, uppf Agneta Sjögren-Fredriksson, äg Åsa och Lars Thorin.

Största meriterna: YRSM-guld 2019 med Chaginue. Vann Ungdoms-GP med Ma Kleine på Strömsholm 2019. Seger i Morgondagens vinnare med Bluffing Spirit 2018. Brons i ponny-EM 2017 med Harry.

Förebilder: Scott Brash rider väldigt bra, det är lätt ridning. Laura Klappenhake har varit med i det tyska landslaget hur länge som helst fast hon är ung. Det finns många jag ser upp till, på olika sätt. Särskilt de yngre som det går så bra för, som Stephanie Holmén och Irma Karlsson.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden