Reportage
6 januari 2019 12:31
Ridsportplus

Drömmen blev sann: ”Jag har aldrig tänkt tanken att ge upp”

Lång söndagsläsningEn bruten nacke och en häst som många hade gett upp med för länge sedan. När Lina Andersson red in på SM-banan med familjeuppfödningen Sargon blev drömmen sann. Här berättar Lina om hjälpen från Adelinde Cornelissen och Tristan Tucker, varför hon aldrig har gett upp och hur resan fortsätter mot målet att Sargon ska kunna trivas på internationella arenor.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lina Andersson, som driver sin dressyrverksamhet i skånska Höllviken med träning och utbildning, nådde under 2018 en riktig milstolpe. Blott två Grand Prix-starter behövdes för att Lina i våras skulle kvala till senior-SM med familjeuppfödda Sargon (SWB, val, f 2005, e Saigon-Nooitgedacht, uppf Margona Andersson) och de tog sig vidare till kürfinalen på Strömsholm.
    Det låter lekande lätt, men de har en lång och krokig resa bakom sig. De fina minnena är många, men gång på gång har Sargons starka flyktinstinkt ställt till det.

    Fakta

    Img_0021Foto: Annika Holtz

    Namn: Lina Andersson
    Ålder: 27
    Verksamhet: Driver utbildnings- och tävlingsverksamhet i Höllviken. C-tränare med elever upp till Intermédiarie I.
    Bakgrund i korthet: Red sitt första ponny-SM 2005, började arbeta hos Minna Telde under gymnasiet.  Har arbetat hos Gunilla Byström och hos Adelinde Cornelissen. Ajaxstipendiat och har utbildat fem hästar till svår klass.
    Motto: ”A winner is a dreamer who never gives up”.

    Expandera

     

    Ekipaget har ändå nått flera framgångar och var en del av U25-landslaget. När Lina ska beskriva Sargon finner hon knappt ord för hur lättlärd, vänlig, samarbetsvillig, arbetsglad och mysig han är. Men, så var det det här med flyktinstinkten.
    – Han flyr för minsta lilla. Det kan vara något i hörnet på ridbanan, en bil han ser, en list i ett ridhus, en liten kant vi ska gå över på väg in i ridhuset… På tävling blir det värre med musik, applåder och flaggor. Han är blixtsnabb i reaktionen och vill springa därifrån så fort det bara går. Hjärtat dunkar i kroppen på honom och han vill bara fly, säger Lina.

    ”Alltid varit min”

    Lina vet knappt hur många gånger de har landat i botten av resultatlistorna eller hur många gånger Sargon har sett ”faror” på banan. Ändå har Lina aldrig gett upp. Hon vet så väl vad Sargon egentligen kan, och hon har inte haft någon annan häst att satsa mot toppen med.

    Från dag ett har han varit min och han har alltid varit med mig.

    – Sargon är ju den häst jag har haft. Från dag ett har han varit min och han har alltid varit med mig. Förutom att han är min bästa kompis, har jag inte bara kunnat köpa en annan häst. Visst har vi unghästar i familjen och jag har fina hästar som jag rider åt andra, men jag har inte haft resurser att köpa en annan häst med samma kvalitéer som Sargon har.

    Img_1315
    Lilla Sargon på Riksföl 2005. Foto: Privat
    Img_0884
    Sargon växte upp och här är ekipaget på sin första tävling i Holland när Lina precis hade börjat jobba hos Adelinde 2011. Det var en Lätt A som de vann. Foto: Privat
    Img_0881
    Placerade i Lövsta Future Challange-kval 2015 och klara för final på Friends Arena. Foto: Privat

    Bröt nacken

    Lina har stött på andra hinder på vägen och 2010 såg karriären ut att vara över, innan den ens hade hunnit ta fart. När Lina skulle ta in sina egna hästar från hagen vid dressyrstallet där hon arbetade inträffade en olycka. Lina hamnade under hästen, som sprang över henne. Hon slog huvudet i isen, men fortsatte att jobba trots att hon hade ont. Dagen efter var smärtorna i kroppen många gånger värre och plötsligt svartnade allt.
    – Det kändes som att jag fick ett skott i nacken och då svimmade jag.

    Lina fördes till sjukhus och där konstaterade läkarna att hon hade brutit nacken. Frakturen satt mellan första och andra nackkotan.
    – Jag fattade ingenting och det var väldigt chockartat. Hela livet ställdes på sin spets och bland det första jag fick höra var att jag nog inte skulle kunna rida igen.

    Ville rida igen

    I flera månader låg Lina hemma hos föräldrarna i Falun iförd nackkrage och kunde inte göra någonting alls. Täta sjukhusbesök i Uppsala avlöste varandra och specialistläkarna kunde inte ge någon klar prognos. Bara tiden kunde ge svar. Lina hade dock bestämt sig. Hon skulle rida igen och hon skulle dessutom rida young rider-SM i juni samma år. Läkarna var skeptiska och under en period diskuterades steloperation.

    – Mitt spontana svar var att ”det går inte – jag vill ju rida i landslaget”. Jag var bara 19 år och en steloperations följder hade blivit värre med åren.
    – Jag hade tur i oturen och inga nervbanor var skadade. Det blev ingen operation och i juni det året red jag final i young rider-SM.
    – I dag mår jag bra trots skadan, även om den gör sig påmind ibland. Läkarna har noga förklarat vilka ökade risker det kan innebära för mig om jag skadar mig igen och jag har ett stort säkerhetstänk. Jag rider exempelvis inte in några hästar längre.

    Fick jobb hos Cornelissen

    Under Linas konvalescens hade då 5-åriga Sargon vilat, medan young rider-hästen hade hållits igång av Linas mamma. Sakta men säkert återgick livet till det normala igen och snart var Lina åter ute på äventyr.

    Iförd sin nackkrage hade hon under vilan tagit emot ett stipendium på Gothenburg Horse Show och hon använde pengarna för träning hos Adelinde Cornelissen, som därefter erbjöd Lina arbete. I oktober, ungefär tio månader efter olyckan, var Lina och Sargon på plats hos Adelinde som skulle komma att få stor betydelse för dem.

    Img_4893
    Clinic med Lina, Sargon och Adelinde Cornelissen. Foto: Privat

    Sargons olycka

    Linas och Sargons resa började när Sargon föddes hemma på gården i Falun och Lina var tonåring. Uppvuxen på lösdrift trivs Sargon än i dag prima med att gå intill korna när han som nu är hemma på jullov tillsammans med Lina.

    År 2013 hade de varit igång på tävlingsbanorna i några år och tävlade främst medelsvåra klasser. Då var det Sargon som skadade sig ordentligt. Han blev skrämd och hoppade ut genom dörren på en mobil box.

    – Boxinredningen föll isär och boxhandtaget skar rakt in i karpaltunnellfästet på ett framben. Han opererades under natten på Helsingborgs djursjukhus av den mycket skickliga veterinären Anna Sjöholm, säger Lina och berättar att allt ställdes på sin spets igen.
    – Prognosen var inte god och det var bara framtiden som kunde utvisa om han kunde bli ridhäst igen.

    I veckor spenderade Lina mesta delen av sin vakna tid i Sargons box på djursjukhuset. Än en gång hade de haft tur i oturen och efter en månad skrittade Sargon ohalt i gången på djursjukhuset. Den lyckade operationen och lång rehabilitering gav resultat, och sedan dess har Sargon inte haft någon känning av skadan.

    Chocken i LFC-finalen

    Ekipagets karriär var till en början till något mindre dramatisk på tävlingsbanorna, även om de redan under de första åren fick utgå med jämna mellanrum.

    – När jag tävlade upp till St Georges och Intermédiaire var det inga jättestora tävlingar, men ju högre upp i klasserna vi kom desto tuffare blev det för Sargon.
    – Den stora chocken kom när vi hade kvalat till Lövsta Future Challenges U25-final på Friends Arena 2015. Det var ju en dröm att få tävla där, men när Sargon såg sig själv på den stora skärmen freakade han ur totalt och den ritten kom att bli vår värsta upplevelse någonsin.

    Lina ville inte lämna banan eftersom hon trodde att det bara skulle bli förvärra problemen. I stället kämpade hon med att få Sargon att vilja stanna kvar och att försöka hålla honom på linjen så gott det gick. De trasslade sig slutligen fram till den sista halten, men det blev inte många procent i det protokollet. 46,256 närmare bestämt.
    – Domaren Gustaf Svalling såg helt förtvivlad ut när jag red upp mot honom. Han sa ”glöm den här dagen”.

    Hjälp av Tristan Tucker

    Året som följde blev dystert tävlingsmässigt sett. Friends-upplevelsen hade satt sina spår hos Sargon och det blev något av en sorglig favorit i repris i Falsterbo den sommaren. Lina fick utgå efter att hon inte kunnat lugna Sargon och få honom att gå åt rätt håll på banan.

    – Jag tänkte ändå aldrig att jag skulle ge upp. Att få Sargon så trygg som möjligt blev mitt projekt, säger Lina.

    Img_0879
    Sargon hos Tristan Tucker 2016. Foto: Privat

    Det var alltså dags för rejält med träning och än en gång kom Adelinde Cornelissen, som med liknande erfarenheter har varit ett stort stöd under alla år, att spela en stor roll. Även om Friends-uppvisningen fick till och med Adelinde att stå mållös har hon alltid peppat Lina att fortsätta med Sargon.

    Via Adelinde Cornelissen fick Lina kontakt med Tristan Tucker, som är specialist på att få hästar trygga i de mest komplicerade miljöer. Tack vare ett Ajax-stipendium från Ulla Håkanson, vilket Lina än i dag är väldigt tacksam över, kunde Lina ta hjälp av såväl Cornelissen som Tucker. Tillsammans med Tristan Tucker arbetades Sargon från marken.
    – Vi arbetade, och arbetar fortfarande, för att få Sargon att känna att han inte behöver fly, säger Lina.

    Lär sig att slappna av

    Lina förklarar systemet i korthet och berättar vad Tristan Tucker lär henne, för att hon själv ska kunna jobba vidare. Det handlar bland annat om hur Sargon arbetas från marken med en repgrimma och kunskapen i att läsa av hästens signaler.

    – Kortfattat går det ut på att Sargon får lära sig att det är bättre att slappna av än att fly om det händer något som han uppfattar som läskigt.
    – Ett enkelt exempel är en fladdrande plastpåse. När Sargon ser den vill han först vända och fly. Men, om han väljer att sänka huvudet i en avslappnad position tas plastpåsen bort. När han slappnar av i kroppen försvinner faran – det är alltså bättre att slappna av än att fly.
    – Det är ett extremt tålamodskrävande arbete och otroligt intressant. Tristan är fantastisk, säger Lina.

    Med små, små steg och olika former av utmaningar, så som flaggor och en klappermaskin som låter som applåder, arbetas Sargon från marken. Träningen 2016 gav resultat, men Sargon var en utmaning även för Tristan Tucker.
    – Tristan skojade om att Sargon hade överlevt länge i det fria eftersom han är så extremt reaktionssnabb, säger Lina.

    Gav resultat

    I takt med träningen vände det även på tävlingsbanorna. 2017 började Sargon att kännas mer avslappnad och Lina var noga med att ta allt i hans takt. Samtidigt hade hon kvar drömmen om Grand Prix och SM. Hon visste vad Sargon kunde egentligen och till sist for hon till den stora tävlingen på Hammarö våren 2018.
    – Mamma har alltid varit min tränare och varit med på varenda tävling, och har sett allt som har hänt. Jag sa till henne att ”nu gör jag det, jag ska rida Grand Prix”.

    Debuten gick över förväntan och det blev 64,49 procent.
    – Känslan jag hade när vi kom ut från banan kan jag inte beskriva. Allt hade bara flutit och det kändes så lätt.

    Img_0873
    I april blev Grand Prix-drömmen sann. Linas mamma Margona Andersson, som tidigare tävlade Sargons mor Nightingale (31) och är Sargons uppfödare, fanns förstås vid sidan om. ”Mamma och pappa har alltid varit med, och skjutsat oss land och rike runt”, säger Lina. Foto: Privat

    Raka vägen till SM

    Hoppet om SM-kval tändes. Några veckor senare startade de sin andra Grand Prix och säkrade SM-biljetten. I början av juni bar det av mot Strömsholm och SM. Ekipagets tredje Grand Prix var alltså deras debut i senior-SM i en miljö som Sargon med största sannolikhet inte skulle ha klarat av tidigare .

    – Det var bara magiskt… Solen som sken, slottet i bakgrunden, känslan med Sargon – så avslappnad och fokuserad. Att Sargon var så med mig var den största vinsten någonsin.
    – Jag gjorde mitt livs ritt, om man nu kan göra den i sin tredje Grand Prix, säger Lina och skrattar.

    När Lina red upp mot sista halten var det än en gång Gustaf Svalling som väntade vid C. Nu, 2,5 år efter mardrömmen på Friends, kunde en leende Svalling och hans kollegor belöna ekipaget med betydligt högre procent och det räckte till SM-final.
    – Adelinde var också väldigt glad. ”You’re truly amazing” var hennes första kommentar, säger Lina.

    Img_0868
    Ekipaget i sin SM-debut på Strömsholm i juni 2018.
    Img_0870
    En väldigt glad mamma tog emot sitt ekipage efter GP:n på SM. Foto: Privat

    Fokus på Tucker-träning

    Riktigt så snabba, lyckliga slut som i sagorna blir det förstås inte i verkligheten. Kürfinalen på SM blev för mycket för Sargon, redan på framridningen dessutom, och Lina valde att utgå. Det förtar dock inte Linas lycka över hur det kändes i GP:n.

    Sedan dess har ekipaget inte tävlat, men det betyder inte att Lina har slutat att arbeta för att Sargon ska lära sig att hantera olika former av situationer. Snarare tvärtom – nu är det fullt fokus på den typen av träning som Tristan Tucker har kommit att bli så berömd för.

    – Tristan och jag planerar för när jag ska komma till honom och träna under våren. Jag ser verkligen fram emot att lära mig ännu mer. Jag brinner för det här och vill lära mig så mycket det bara går. Jag hoppas bli bättre på att förstå hästar, tyda deras signaler och kunna arbeta utifrån det – och även kunna lära ut det till andra framöver.
    – Det är lättare att avfärda en häst som ”knäpp”, men när man ser hur Tristan har lyckats med hästar som har varit ännu svårare än Sargon förstår man att ingenting är omöjligt.

    Lång väg kvar

    Om det passar med träningen kommer ekipaget att göra några starter under säsongen. SM-kvalet finns kvar sedan förra året och om Sargon känns så pass bra som han gjorde inför SM 2018 är det möjligt att de startar även årets SM.

    – Vi får se, men jag har först och främst en mycket intressant tid framför mig med massor av träning. Sargon har lång väg kvar till att kunna slappna och vi får se hur lång tid han behöver.

    Om du ska gissa, när tror du att Sargon kommer att kunna gå exempelvis en SM-kür och kännas så som du vill att han ska kännas?
    – Hmm… Om jag får spekulera fritt så handlar det om kanske två–tre år. Han kan ju sina GP-rörelser, men vi har mycket, mycket arbete kvar i miljöträningen. Samtidigt blir han ju äldre och mer rutinerad.

    Blivit ett viktigt projekt

    Även om åren med Sargon inte har varit någon dans på rosor återkommer Lina gång på gång till det positiva som resan har gett henne. Hon berättar hur mycket hon har lärt sig och hur hon ser fram emot att kunna använda kunskapen som hon redan har fått och den kunskap som hon kommer att få.

    – Det här har verkligen blivit ett viktigt projekt för mig. Planen är att lära mig så mycket det bara går. Förutom att använda det här för egen del med mina framtida hästar har jag fått så mycket erfarenhet att dela med mig av till mina elever.

    Jag hoppas kunna inspirera många och jag vill visa att man aldrig ska ge upp sina drömmar.

    Vad är det viktigaste du har lärt dig?
    – Att allt måste få ta tid och att man aldrig ska ge upp. Många unga i dag har så bråttom och vill nu, nu, nu. Om något inte funkar direkt så byter de hellre häst. Med tid, tålamod och rätt träning kan man nå långt. Jag hoppas kunna inspirera många och jag vill visa att man aldrig ska ge upp sina drömmar.

    Att starta Grand Prix och rida SM var ju en dröm som du uppfyllde förra året. Vad har du för mål framöver på tävlingsbanorna?
    – Jag har många mål. Det stora målet med Sargon är att en dag kunna tävla internationell Grand Prix med honom, och komma in på arenan och känna att han är lugn och avslappnad. Ett annat stort mål, även om det kanske blir på en annan häst, är att representera Sverige på mästerskap. Som sagt, allt måste få ta tid och det känns som att jag har gott om tid på mig att nå det målet, säger Lina.

    Img_0866
    Bästa vänner. Foto: Equine by Vidal Photography

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden