Reportage
16 mars 19:00
Ridsportplus

Efter en svår start fick aveln fart

Marina Björkman i Flyinge är utsedd till "Ņrets uppfödare". I augusti 2014 hade vi ett stort reportage om Marina i tidningen Ridsport, vilket vi nu publicerar här på webben.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Är du redan prenumerant, men har inga inloggningsuppgifter?

Skaffa inloggningsuppgifter

Prenumerera på Ridsport

Detta är en artikel från 2014.

Stoet Main Mirco är stallets drottning hemma i Flyinge och ägaren Marina Björkmans ögonsten. Tävlingskarriären inleddes strålande, innan den hastigt avbröts. Avelskarriären däremot startade svajigt, men i dag är ”Mimmis” avkommor eftertraktade runt om i världen.

Härstamningen Irco Marco-Crown Point xx lockade. Modern Main Point var tävlad och dessutom mor till Mischief som gått svår hoppning.
– Mamma tyckte att Mimmi var lite dyr, men jag menade att det här är hennes framtida pensionsförsäkring, minns Marina.

Och Mimmi visade tidigt sin talang.
– Hon löshoppade helt grymt på talangjakter och jag blev erbjuden ganska mycket pengar för henne som 3-åring.

32 segrar på 40 starter

Tanken var aldrig att sälja, utan först skulle hon betäckas för att sedan sättas i sporten. Första valet föll på Robin Z.
– Men försvaret hade lågflygning över våra hagar och i den stressen kastade Mimmi sitt hingstföl i åttonde månaden, minns Marina med sorg.

Även en syster till Mimmi köptes in, den ett år äldre Main Chris (e Robin Z), som Marina lät seminera med Irco Mena. Stofölet som föddes året därpå var dödfött. Efter den här tuffa starten med två förlorade föl satsade Marina i stället på att få ut Mimmi på banorna.
– Hon var en jättehärlig sporthäst, en fighter med attityd och fin benteknik, och var oerhört försiktig – hon ville aldrig riva.

Totalt blev det 40 starter, med 32 segrar och placeringar upp till 1,40. Ett embryotransfer-försök med Cardento gjordes, men lyckades inte. I stället kvalade Mimmi lätt till 7-årschampionatet, men en olycka hemma i hagen grusade sedan planerna på en vidare tävlingskarriär.

Nu blev det dags att på allvar kliva in i avelsboxen. 2000 föddes äntligen Mimmis – och Marinas – första levande föl.
– Det var ett jättefint stoföl efter Cardento.

Framgångssaga

Bara en vecka gammalt blev fölet ihjälsparkat av ett annat sto.
– Då var det så mycket sorg, så mycket förväntningar och så oerhört mycket pengar som lagts ut, säger Marina och skakar på huvudet åt minnet.

Men till slut lossnade det. Cadence, som föddes året därpå, kom att bli en enastående framgångssaga:
placerad i alla årgångschampionat, unghäst-VM och WC-final. Det kom bud från hela världen på den talangfulla hästen, som till sist hamnade i USA där han tävlades framgångsrikt upp till 1,60 innan han såldes vidare till Jennifer Gates – dotter till den inte helt okände Bill Gates.

Det har också visat sig att de som skaffat sig en häst från Mimmis linje gärna vill ha flera. Megan Wexler, som köpte Cadence, har nyligen importerat Mimmis dotterson Main Defender till USA. Katri Wäyrynen, Horses on Request, har genom åren köpt på sig fyra hästar ur Mimmis stostam, och Caroline Hayenhjelm utanför Enköping har två döttrar till Mimmi, där Qummin redan utmärkt sig i aveln och lämnat mycket lovande avkommor.


Marina får hålla hårt i sina uppfödningar om de ska bli kvar. 1-åringen Main Cash (e Click and Cash) är inte till salu utan ska bli avelssto. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Hjärtslitande att sälja

Någon som också fått upp ögonen för Marinas stostam är Lisen Bratt Fredricson. Sedan tidigare har hon Main Road som köptes som föl, och hon är tillsammans med Marina delägare i Main Hillary. I år har Lisen köpt både Qummins stoföl e Click and Cash av Caroline Hayenhjelm, och Caminas stoföl e Baloubet de Rouet av Marina. Två barnbarn till Mimmi – och dessutom har hon tingat Main Surprise, som Marina dock inte vill släppa förrän hon rätat upp sig lite i benen.

Att sälja de här lovande fölen – och då speciellt stofölet efter Baloubet-Cardento-Irco Marco – är inte helt lätt för Marina, som menar att det är som att slita avelshjärtat ur kroppen.
– Jag får försöka se det som ett långsiktigt samarbete och bättre reklam kan man ju egentligen inte få, säger Marina, som gärna vill se sina uppfödningar kvar hemma i Sverige i alla fall under unghäståren.


När Mimmi dräktighetsundersöktes i fjol, verkade hon vara tom. Därför kom det som en stor överraskning i våras när hon började sätta juver, och bara några veckor senare föddes stofölet Main Surprise. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Marinas nuvarande (2014) hästar:
Main Mirco 25232, Elitsto, placeringar upp till 1,40, Blup 137 i hoppning, f -91 e Irco Marco u Main Point 12519 e Crown Point xx, uppf Christine Stålhammar. Ombetäckt med Armani Code.
Camina 29735, Blup 152 i hoppning, sto f -06 e Cardento u Main Mirco 25232 e Irco Marco, dräktig med Cornet Obolensky.
Main Hillary, Blup 131 i hoppning, sto f -09 e Clinton I. Ägs av Marina och Grevlundagården i Vitaby AB.
Main Cash, sto f -13 e Click and Cash u Main Mirco 25232 e Irco Marco.
Main Balouba, sto f -14 e Baloubet du Rouet u Camina 29735 e Cardento (såld till Lisen Bratt Fredricson).
Main Surprise, sto f -14 e Click and Cash u Main Mirco 25232 ue Irco Marco (tingad av Lisen Bratt Fredricson).


Stofölet Main Balouba. Pappa är Baloubet du Rouet och mamma Camina är helsyster till Cadence. Main Balouba köptes vid tre veckors ålder av Lisen Bratt Fredricson. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Main Mircos avkommor (meriter till och med 2014):
Cadence, val f -01 e Cardento, placerad i alla årgångschampionat och gått unghäst-VM, harinternationella segrar och placeringar upp till 1,60. Ägs av Jennifer Gates, USA.
Marcenzo, val f -02 e Cardento, placeringar upp till 1,40. Ägs av Tiina Poralli, Finland.
Marion Zeta 23636, sto f -03 e Robin Z, 9/10 och diplom i hoppning på 3-årstest, placeringar i hoppning upp till 1,45. Blup 145 i hoppning. Ägs av Lena Ranebo. Mor till Main Escada (sto f -07 e Etrusco) som har placeringar upp till 1,35.
Qummin, sto f -04 e Quite Easy, 9/9 och diplom i hoppning på 3-årstest. Blup 136 i hoppning. Avelssto hos Caroline Hayenhjelm mor till bl a Main Quiz Asp (f -10 e Nintender) som fick 8/9 i hoppning på 3-årstest.
Camina 29735, sto f -06 e Cardento. Blup 152 i hoppning. Avelssto hos Marina, mor till bland andra Main Defender (hingst f -10 e Nintender) som fick 9/9,5 i hoppning på 3-årstest, kom femma på Swede Horse och är exporterad till USA.
Main Corazon, val f -07 e Coriall. Ägs av Flyinge AB.
Main Road, val f -08 e Heartbeat, 8/9 i hoppning på 3-årstest, segrar upp till 1,30, ägs av Grevlundagården i Vitaby AB.
Main Hillary, sto f -09 e Clinton I, 9/7 i hoppning på 3-årstest, segrar upp till 1,10. Blup 131 i hoppning. Ägs av Marina och Grevlundagården i Vitaby AB.
Main Question, sto f -11 e Cabachon, 8,5/8 och diplom i hoppning på 3-årstest, ägs av Katri Wäyrynen.
Main Chili, sto f -12 e Cabachon, ägs av Caroline Hayenhjelm.
Main Cash, sto f -13 e Click and Cash, kvar hos Marina.
Main Surprise, sto f -14 e Click and Cash, tingad av Lisen Bratt Fredricson.


Den 11-åriga schäfern Zeela är Marinas sambo. Släkt och vänner finns bland annat i barndomsstaden Luleå, dit Marina reser från Flyinge då och då. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Om Marina (2014):

Ålder: 48.

Bor i: Flyinge, men kommer från Luleå.

Familj: Singel med schäfertiken Zeela som sambo.

Avelsmål: Föda upp sunda, korrekta hästar med bra temperament ämnade för svår hoppning, med scope och internationell härstamning.

Intressen utöver hästar: Umgås med familj och vänner, resa till sol och värme, köra snöskoter, pimpla på isen, långa promenader med Zeela, och läsa en bra och spännande kriminalare.

Reser gärna till: Thailand för sol, bad och rekreation. USA för att hälsa på Cadence med Jennifer Gates och Main Defender med Megan Wexler, samt Luleå för att hälsa på släkt och vänner.

Läser just nu: Ledarskapsutbildning.

Favoritfilm/serie: 24 med Jack Bauer, Hannibal, Criminal minds, CSI, Mentalist, Pretty Woman, Yrrol.

Äter gärna: Fisk och skaldjur i alla former, grillad oxfilé med potatisgratäng och en god sallad. Dricker gärna ett gott glas vin till detta samt bubbelvatten

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 21 augusti 2014.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar