Hästliv i värmenHon trivdes bra i hos Rasmus och Charlotte Haid-Bondergaard i Hörby i Skåne. Men till slut blev mörkret och kylan för mycket för filippinskan Ellesse Gundersen. Nu lever hon sin dröm, i soliga Florida, i hästmeckat Wellington, med sin familj och hästen som ska ta henne till de stora mästerskapen.
Ellesse Gundersen siktar mot toppen på varma breddgrader
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det har visserligen varit ovanlig kallt i USA den här julen. Men någon snö kom inte till Florida och när Ridsport träffar Ellesse Gundersen i det fascionabla Wellington är det runt behagliga 20 grader och solen flödar.
Ellesse kommer ut från det stora boningshuset (självklart med pool utanför), klädd i ridbyxor och tunn tröja. En riktig ridtjej, men med en framgångsrik karriär som modell bakom sig. Ändå pratar hon om att hon numera inte bryr sig så mycket om sitt utseende.
– Jag lägger hellre pengar på hästgrejor än diamanter och smink, säger hon med ett leende.
Nybygge på gång
Med en svepande gest ursäktar hon lite för röran bortom bostadshuset. Där är det mest grus och byggnadsställningar och de (unga) hästar hon har hemma står i ett tillfälligt stall.
– Vi bygger nytt, förklarar hon.
Det ska bli stall med 14 boxar, lounge och kontor varifrån paret Gundersen firma Horse Gym USA ska skötas. En stor ridbana med fibersandsunderlag finns också i ritningarna. Tills det blir klart har Ellesse sin bästa häst, 9-årige Quintessential (HANN, val f-14 e Quaterback-Cordoba) i ett närbeläget stall. Dit åker vi, för att träffa hästen som kallas Q och som visar sig vara världens snällaste fux.
Kommande stjärna
Det här är hästen som betyder allt för Ellesse. När hon tar över Q från hästskötaren och leder ut honom från stallet lyser det i ögonen på Ellesse när hon klappar och kelar med honom. Hon kan liksom inte sluta att prata och berätta om honom.
– Som young rider tävlade jag hans mamma Corlette (e Cordoba-Wenzel) när jag arbetade hos Ingo Menze på Walfried Stable i Frankfurt. När Corella drabbades av en (transport)skada betäcktes hon och Q är hennes tredje avkomma.
– Redan när han var föl såg jag något speciellt i honom och insåg att den här kunde jag inte sälja. Speciellt inte som jag av omgivningen fick höra att den här var Corlettes bästa avkomma.
Inridningen av Q gjordes i Danmark av Ellesses och hennes make Henriks mycket gode vän, hoppryttaren Thomas Dresler.
– När Q sedan blev fyra år red jag honom själv en del under en sommar i Europa. Efter det skickade jag honom till Katrine Kraglund, som bor nära Dreslers och som jag beundrar mycket. Hon har bland annat grundutbildat Cathrine Dufours Bohemian. Min tanke var att sälja honom. Han var i perfekt ålder för försäljning, fem-sex år, säger Ellesse.
Här ett klipp från en av de senaste starterna med Q.
Visa detta inlägg på Instagram
Avböjde buden
Q utvecklades precis så bra som Ellesse och hon fick massor av säljbjudanden.
Men hon slog aldrig till.
– Jag började fundera. Skulle jag verkligen sälja den här fina hästen? Vore det inte roligare att behålla och satsa själv?. Så när han var sju bestämde jag mig, jag säljer inte. Då insåg jag att Q var mer värd för mig än pengarna.
För att ändå få ekonomi i satsningen har Ellesse låtit en dam (som tränar för Ellesse) köpa in sig i en del av Q.
Trygghet viktig
Nu, nio år gammal gör Quintessential med lätthet alla Grand Prix-rörelserna. Han är inte så storvuxen men har alla kvaliteter.
– Jag kan inte säga att han är het, däremot är han mycket ”på”, han bara vill och vill, beskriver Ellesse.
Koppla av kan Q också. När vi står och pratar ute på ridbanan, står Q mest och sover i andra änden av grimskaftet. Just tryggheten hos hästen är något som Ellesse jobbar mycket med, inte minst i tävlingssammanhang.
– Det är bra på det sättet här i Wellington. Vi tävlar alltid på samma plats och det ser exakt likadant ut varje gång. Jag vill att Q ska må bra och trivas. Han ska känna sig stolt varje gång han är inne på en tävlingsbana.
Hittills har Ellesse enbart tävlat sin stjärna i nationella klasser, inklusive debut i Intermediere I (andraplats) förra säsongen. Framgångarna var stora, med seger i den totala Intermediaire-cupen. Men känslige Q kunde också trassla till det ibland.
– Det är därför jag skyndat långsamt, för att få honom trygg och stabil, säger Ellesse.
Världscupen näst på tur
När årets tour drar igång på det nya året, är planen att starta i Grand Prix, på lilla touren.
– Jag vill ju inte pressa på för mycket, understryker hon.
Inte helt oväntat kommer OS, i Paris nästa år, på tal. Ellesse lyser upp, hon har ju provat på de stora mästerskapen när hon red VM 2018 på Triviant (som hon köpte av Charlotte Haid-Bondergaard), men skakar ändå lite på huvudet.
– Det är klart Paris-OS är ett stort mål, men kanske kommer det ett år för tidigt. Självklart är det Q som bestämmer. Planen är i alla fall att testa världscupen nästa säsong.
Startade hos Isabell Werth
Ellesse är filippinska, kommer alltså från ett land som inte ofta förknippas med ridsport. Så blev hon också första filippinska ryttaren i ett VM när hon red in på banan med Triviant. Hästintresset har hon haft sedan barnsben och när hon vid ett besök i Europa som tolvåring fick en rundvisning i Isabell Werths stall blev hon nästan besatt.
Mycket av sin ridutbildning har hon fått via jobb och träningar i Europa. Hon var exempelvis i drygt tre år hos partet Haid-Bondergaard i Fulltofta mitt i Skåne.
– Jag gillade Rasmus träning jättemycket och lärde mig massor.

Allvarlig olycka
Det var under Skåneåren hon köpte Triviant, hästen som tog ut henne på de internationella banorna. Den minnesgoda kanske också kommer ihåg att hon gjorde några starter på Ribersborgstävlingarna i Malmö 2015.
Under de här åren i Europa ägnade hon sig också åt sin andra karriär, som fotomodell.
Då hade hon tidigare kämpat igenom några förfärliga år. Framtiden som ryttare höll nämligen på att ta en ände med förskräckelse 2009 när hon skadades allvarligt i en bilolycka. Det tog fyra år innan hon kunde rida igen. Hon tänkte först bara rida på amatörnivå men drivet fick henne att satsa professionellt på nytt – och så kom ju Q in i hennes liv.
Väntelista med elever
2018 etablerade sig paret Gundersen i Wellington. Maken, dansken Henrik Gundersen var tidigare hoppryttare men numera tar affärsverksamheten för mycket tid. Marknaden för ”horse gym”, det vill säga löpband, med eller utan vatten, och solarier är stor. För Ellesse däremot är det mest hästar som gäller, även om hon också tar stor del i arbetet i parets hästgymfirma.
– Jag rider sex-sju hästar och har fem träningar om dagen. Faktum är att jag har väntelista på ryttare som vill träna för mig. Jag koncentrerar mig dels på dressyrryttare på ungefär medelsvår nivå men också på hoppryttare som vill ha hjälp med markarbetet, säger Ellesse som haft en nära samarbete med hoppryttaren Kent Farrington.
Väl uppbyggt team
Liksom alla andra i Wellington har Ellesse en stab kring sig och sina hästar.
– Det är inte som i Europa. Där kunde jag rida 15 hästar om dagen, grooma alla själv och själv köra till tävlingar. Här har jag ett eget team med stallskötare, unghästryttare, hovslagare. Varje häst har en individuellt uträknad foderstat och de veterinärcheckas ofta.
– Jag upplever att vi har en bättre veterinärvård här än i Europa.
Naturligtvis är det inte billigt att ha ett stort team för verksamheten.
– Hästvärlden här i Wellington är liksom en värld för sig själv. Man kan ta mer betalt från hästägare och det gör att man kan jobba riktigt proffsigt.
– Ibland önskar jag nästan att jag var lika ”välnärd” som hästarna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på