Reportage
21 juli 2023 19:45
Ridsportplus

EM-aktuella Sofia Sjöborg: ”Fälttävlanshästar är något extra”

FälttävlanEnglandsbaserade Sofia Sjöborg ingår i den svenska spetstruppen i fälttävlan. För Ridsport berättar hon om sin förälskelse i sporten, den katastrofala framhoppningen inför VM förra året och om varför hon tycker så mycket om sina tuffa ston.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Framhoppningen inför Sofia Sjöborgs första VM som senior i Pratoni 2022 blev något av en nagelbitare. Hon och mästerskapshästen Bryjamolga van het Marienshof Z, ”Belle”, lyckades inte hitta rytmen och bom efter bom föll.

    Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff stöttade med uppmuntrande ord även när nervositeten steg och när Sofia väl red in på banan hade hon inget annat val än att djupandas, lita på sin häst och köra på.
    – Jag var så nervös och tror helt enkelt att jag tänkte för mycket på framhoppningen. När vi red in på banan fick jag sluta tänka och fokusera bara på att göra det vi gör varje dag, hoppa hinder.

    Strategin fungerade. Stoet kände att det var nu det gällde, gav allt och ekipaget gjorde en felfri runda och hjälpte det svenska laget att kvala till OS, och häromdagen blev det klart att ekipaget ska representera Sverige på EM i augusti. När Sofia berättar om tävlingen i dag gör hon det med ett skratt och en axelryckning, men då var stämningen inte riktigt lika avslappnad.

    Baserad i Storbritannien

    Vi ses på Laura Tomlinssons anläggning i England, där Sofia har sin bas sedan fyra år tillbaka. Sofia, som växt upp i England med en svensk pappa och mamma från Kroatien, säger direkt att hon känner sig mer svensk än brittisk. Som barn tillbringade hon varje sommar i Sverige och när det var dags att rida mästerskap kändes det självklart att hon skulle rida under svensk flagg. Hon växte upp på ponnyklubben och efter flera års tjat fick hon sin första ponny som 13-åring.
    – Efter det gick det snabbt utför, skojar hon och syftar på den fullständiga förälskelse i sporten som föddes där och då.

    Hon började med fälttävlan tack vare kusinen Hedvig Wik Sjöborg, som redan tävlade, och kände direkt hon hittat rätt.
    – Terrängen är verkligen speciell. Du kan inte gå in på terrängbanan med en häst du inte känner. Ekipaget måste verkligen jobba som ett team, du måste lita på din häst och hästen måste lita på dig. Det gör att du får en speciell relation till din häst.

    Jag skulle beskriva mina ston som arbetsnarkomaner.

    Sofia Sjöborg

    Sofia säger att känslan av att sitta på en häst hon vet kommer hoppa allt hon styr mot är oslagbar.
    – Fälttävlanshästar är något extra. Förutom att vara väldigt modiga måste de vara väldigt bra tekniskt i dag. Banorna har blivit så tekniska att hästarna måste vara smarta. De måste kunna galoppera fram snabbt men även komma tillbaka lika snabbt och det är inte alltid så lätt med allt adrenalin i omlopp.

    _dsc3280
    18-årige DHI Mighty Dwight är nu pensionär, men tog Sofia till mästerskap som junior och young rider. Foto: Natalie Lindholm

    EM-medaljer som junior

    Sofia hade turen att tidigt träffa Jonathan Chapman, som blev hennes mentor och tränare från det att hon var 15 år gammal. Som junior tog hon EM-brons och som young rider blev det EM-brons i lag. I slutet av 2016 bar flyttlasset av till Tyskland och ett jobb hos toppryttaren Michael Jung. Det som skulle bli en vinter utomlands blev bra mycket längre.
    – Det kändes inte tillräckligt med några månader. Jag hade inte lärt mig det jag ville ha med mig därifrån. Jag kände att jag började lära mig men att jag inte kommit tillräckligt långt för att det skulle sitta i ryggmärgen, förklarar Sofia som i stället kom att stanna till slutet av 2019.

    Sporten i Tyskland skiljer sig en hel del från den i England. I England är ridning en folksport och de allra flesta på landsbygden har suttit på en häst åtminstone någon gång. I Tyskland är ridningen mer kontrollerad, ryttarna lär sig rätt och fel redan från början.
    – Jag lärde mig allt mer på djupet i Tyskland. När jag först kom dit fick jag börja med att flytta mitt skänkelläge helt och hållet. Det var en annorlunda typ av ridning, konstaterar Sofia.

    Lade en bra grund

    Hon hade redan tävlat trestjärnigt och ville upp i fyrstjärnigt men först var det back to basics som gällde. Hon lärde sig träna och bygga unghästar och avancerade snabbt som ryttare. Med sig på resan hade hon förutom sin dåvarande mästerskapshäst DHI Mighty Dwight också då 5-åriga Belle, som under tiden i Tyskland utvecklades till att gå fyrstjärnig fälttävlan.
    – Vi lade en jättebra grund för både henne och mig och jag lärde mig verkligen vad det innebär att ta fram en ung häst.

    Väl hemma i England igen landade Sofia i en stallänga hos Laura och här trivs hon som fisken i vattnet. Sofia har tillgång till en toppmodern anläggning och hästarna har bra hagar där de går ute om nätterna. När hon inte är på universitetet, där hon pluggar till ingenjör, är Sofia hos sina hästar. Dagarna går i ett, men så trivs hon också med ett högt tempo, både i sadeln och i vardagen.

    Jag skulle älska att få rida en femstjärnig i slutet av året, men det beror lite på hästarna.

    När hon ska berätta om sina hästar säger hon att hon tycker om smarta hästar, den slags smarthet som ofta kommer med erfarenhet. Sofia förklarar:
    – När man börjar jobba med en ung häst och rider mot en kombination känns det som om den bara tittar på första hindret och sedan blir lite överraskad när hinder nummer två dyker upp. Men när hästen kommit upp i fyrstjärnigt börjar den verkligen titta genom hela kombinationen. Man känner att den redan kollar på andra och tredje hindret när man hoppar det första. För att lära sig tänka i steg måste hästarna vara smarta och det tycker jag om.

    Vill spara på hästarna

    Sofias starkaste sida som ryttare är att hon är bra tekniskt i terrängen, men däremot har hon aldrig riktigt lärt sig att rida så snabbt som hon kanske skulle kunna.
    – Jag har inte så många hästar så jag vill alltid spara lite på dem. Det är en bra strategi för det mesta, det är viktigt att spara på hästarna inför en stor tävling. Men man måste också se till att man inte sparar så mycket på dem att man aldrig når dit, säger hon med ett skratt.

    Under åren har det blivit många ston för Sofia och det är knappast någon slump. Ston är speciella säger hon, vill de jobba med dig hoppar de allt.
    – Jag tycker om att jobba med hästar som verkligen vill jobba med mig och den känslan får jag ofta med ston. De ger mest tillbaka. Visst har de också prövat mitt tålamod några gånger men jag har fått lära mig att det aldrig lönar sig att bli arg på ett sto. I stället gäller det bara att hoppa av och komma igen en annan dag om du går bet.

    221013446_abfa4
    Targa D är bossen i stallet – bra på att chilla, men också en arbetsnarkoman när det kommer till tävling. Foto: Arnd Bronkhorst
    Sofia-sjoborg-bryjamolga-van-het-marienshof-8-220917-rt
    VM i Italien 2022 – Sofia och ”Belle” ingick i det svenska laget som kvalade till OS. Foto: Roland Thunholm

    Ger 110 procent

    Sofia uppskattar hästar med stark karaktär och det kan man sannerligen säga att hennes främsta tävlingspartners har. Själv beskriver hon dem alla som stora personligheter och säger att hennes topphäst Belle har energi för tio hästar.
    – Hon har mycket att säga, är väldigt modig och vill alltid ha något att göra. Jag skulle beskriva båda mina ston (Belle och Targa D) som arbetsnarkomaner. De älskar att jobba och är på så gott humör efter varje ridpass. De ger 110 procent hela tiden och vet verkligen när det gäller.

    Targa är bossen i stallet, Sofia beskriver henne som en gammal själ trots att hon bara är 13.
    – Targa såg ut som en äldre häst redan som ung. Hon är bra på att chilla när hon ska chilla och på att jobba när hon ska jobba. När jag fick henne var hon lite nervös och hon kan fortfarande bli lite nervös när hon inte vet vad som förväntas av henne, men så fort hon vet vad hon ska göra jobbar hon stenhårt.

    Sofia trivs med att låta hästarna tycka till om träningen, men hon erkänner att hon fått höra att hennes hästar har lite väl mycket att säga till om ibland.

    _dsc3300
    Dagarna går i ett för Sofia, som delar tiden mellan studier till ingenjör och att rida sina hästar. Foto: Natalie Lindholm

    Siktar mot EM

    Drömmen har alltid varit att ta individuell medalj på ett stort mästerskap och OS hägrar så klart alltid – men just nu satsar Sofia mot EM.
    – Jag skulle älska att få rida en femstjärnig i slutet av året också, men det beror lite på hästarna. Annars längtar jag efter att få rida Aachen. Det är fantastisk tävling och jag tycker om att de har alla grenar tillsammans, det blir en helt annan grej att få se sporten som en enhet. Det är lite synd att VM inte har det längre.

    Fakta

    Sofia om sina hästar:

    • Belle (Bryjamolga van het Marienshof Z), Zangersheide f -11 e Bamako de Muze-Lord Z) är min främsta häst, hon har gjort både EM och VM.
    • Targa D (f -10 på Irland e Luidam och fullblodsmamma) är kvalad till EM i år.
    • Zack (Govalent, ISH e Valent och fullblodsmamma) är bara åtta år men kommer gå 3* i år och är väldigt spännande för framtiden.
    • Effie (Khaleesi, Oldenburg f -16 e Diarado) är undan min gamla tävlingshäst Contessa och var kvalad till unghäst-VM.

    I stallet står också nu pensionerade DHI Mighty Dwight (KWPN f -05 e Indorado-Havidoff) som tagit Sofia till mästerskap både som junior och YR.

    Sofia om den viktiga utevistelsen:

    ”Vi försöker ha hästarna ute så mycket det bara går året om. Den här vintern var det för blött för att ha dem ute hela nätterna men annars går de alltid ute om nätterna. Jag försöker ha dem två och två. Belle och Targa går ihop och Dwight och Zack går tillsammans. För stona som kan bli lite heta är det extra bra att gå ute. Jag märker verkligen när de inte får gå ut hela nätterna, då blir det spännande att rida.”

    Så tävlar Sofia inför EM

    ”Vi planerar alltid bakåt från EM. Jag tycker om att tävla tre–fyra veckor innan, så att hästarna varit ute men har lite tid emellan och hinner vila om något händer. Vi har några tävlingar som Sverige gärna vill se oss på innan EM, så vi satsar på dem.”

    Interationella starter

    I år har Sofia Sjöborg hittills gjort 8 internationella starter i år på hästarna Covalent, Eastbourne, Bryjamolga och Targa D.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden