Reportage
26 augusti 2023 16:48
Ridsportplus

En doldis tar plats på världsscenen

HoppningDet såg lätt ut när Amanda Landeblad och For Killy lekte hem en tredjeplats i Hicksteads storklass. Sverige har fått ett nytt ekipage för de stora banorna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vägen har varit lång. Men nu har doldisen Amanda Landeblad, 32,  tagit klivet ut i rampljuset. Bäst av allt, hon sitter säkert på topphästen For Killy. Även efter skrällen i Hickstead.

    I slutet av förra året kom Amanda Landeblad med i landslagets B-trupp. Sedan dess har det gått rätt spikrakt uppåt tillsammans med For Killy.

    Dubbelnollor ledde vidare

    Två dubbelnollor i trestjärniga Nations Cup ledde till Falsterbo som i sin tur gav en biljett till legendariska Hickstead, Nations Cup och en tredjeplats i 1,60-klassikern King George V Gold Cup i slutet av juli.

    Dagen efter den bedriften bubblar Amanda Landeblad fortfarande av känslor.
    – Jag vet inte om jag smält det än, säger hon i telefon på väg från Arlanda hem till sin arbetsplats Jacobsbergs stuteri utanför Gnesta.

    Det är klart man får upp pulsen när man ska in på banan. Då tar jag några yoga-andetag.

    Hon öser beröm över sin häst, det modiga men också nerviga och mötesskygga fuxstoet For Killy som hon ridit i 4,5 år.
    – Det är helt sjukt, så råkul. Det var ingen lätt bana, men det kändes lätt.

    Amanda-landeblad-19-230801-rt
    Amanda är anställd på Jacobsbergs stuteri som ägs av Lottie Tham, en av huvudägarna i H&M. Foto: Roland Thunholm
    Amanda-landeblad3-230801-rt
    örra året kom Amanda Landeblad med i B-truppen. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt med For Killy. Foto: Roland Thunholm

    Var inte ett dugg lätt

    Bara nio av 34 startande var nolla i grunden. 13 utgick. Till exempel supermeriterade amerikanskan Laura Kraut, som stod i samma tävlingsstall som Amanda.
    – Laura Kraut sa att hon tyckt det såg lätt hon när hon såg min runda, men att det ju inte varit ett dugg lätt, skrattar Amanda och berömmer än en gång For Killy, eller Fia som hon kallas.

    Amanda tycker inte stoet gör någon större skillnad på 1,50 och 1,60. Inte nu, efter årets noga planerade matchning. I skuggan av For Killy har dessutom
    Joelina, 9  år, gått från klarhet till klarhet och var i Hickstead placerad i två 1,45-klasser. Nu i väntar fyra veckors tävlingsvila i hagen och i skogen för stona.
    – Det är så kul att få de här chanserna. Landslaget är ett extra pepp. Vår sport är så individuell och jag gillar verkligen att rida i lag, säger Amanda som gått en lång väg.

    Startade karriären på B-ponny

    När hon växte upp i Kumla var det ridskola som gällde tills B-ponnyn Maxi Power kom in i familjen. Han var 20 år och hade tio år tidigare tagit SM-medalj. Med elvaåriga Amanda på ryggen tog han sikte på en ny SM-medalj, ett silver.
    – Han var en riktig tävlingsmaskin, helt vild. De är otroliga dessa B-ponnyer som bara fortsätter vem som än rider. Jag tror det var det som väckte något i mig. 

    Maxi Power fick hela familjen med på resan. En liten gård utanför Kumla köptes. En ”jätteliten gård utan ridhus” men tillräcklig för att Amanda skulle kunna tävla vidare på olika ponnyer och hästar.

    Det är helt sjukt, så råkul. Det var ingen lätt bana, men det kändes lätt.

    Efter åren som young rider bar det av till Nederländerna och Erik van der Vleuten. Därifrån rekryterades Amanda som unghästberidare till Erik Berkhof (där Henrik Ankarcrona en gång ingick i stallets Audi Team). Det blev drygt fyra lärorika år
    utomlands innan hon vände hem till familjegården och en tid som sin egen.
    – Jag hade det jättebra, fick träna med bra ryttare hela tiden och se hela systemet. Men jag gillar det svenska, säger Amanda.

    Amanda-landeblad-&-for-killy__ks95957
    ”Det var hennes första femstjärniga nationshoppning och hon gjorde det hur enkelt som helst”, säger Amanda om For Killys prestation i Hickstead. Foto: Nigel Goddard
    Amanda-landeblad-24-230801-rt
    Amanda startar ofta först med For Killy, som är mötesskygg. ”Ibland är det lite bra att gå ut först, man bara gör sin grej och tänker inte på vad de andra gör.” Foto: Roland Thunholm

    Vill vara i sporten

    I Nederländerna är hästar en industri. Men Amanda vill vara i sporten och då är Jacobsbergs stuteri perfekt. Dit kom hon för 4,5 år sedan som efterträdare till Stina Lillje.

    Av stallets cirka 20 hästar tävlas sju av Amanda. Hon är den enda tävlingsryttaren och backas upp av ett helt team. I maj anslöt Stephanie Holméns groom på Grevlunda, Josefin Carlsson, innerligt uppskattad av Amanda.
    – Precis allt funkar så bra. Jag kan fokusera helt på min prestation. Allt får ta den tid som behövs, jag känner aldrig någon press. I Holland ska alla hästar prestera tidigt, oavsett individ. Det är skönt att inte ha den pressen nu, säger Amanda.

    Skönt är också att veta att hästar som går bra blir kvar i stallet. Målet för Jacobsbergs stuteri och ägaren Lottie Tham är att vara i sporten, inte att sälja hästar.

    Hittat nycklarna på For Killy

    Alla hästar går i hage med kompis åtta timmar om dagen. For Killy behöver två kompisar för att känna sig trygg. Hon är en speciell häst som var svår i markarbetet, nervös och stressad, tills Amanda hittade nyckeln. 
    – Fia rider jag ute på fälten och vägarna. Där är hon mycket bättre, mer avspänd. Bäst är om jag börjar med att sitta ner i lugn trav och håller om henne tills hon slappnar av. Nu har hon utvecklats fint i markarbetet och hoppar därför bättre och bättre.

    På framridningen vill inte For Killy ha andra hästar i närheten. Röd rosett både i panna och svans signalerar det. Men tidiga starter och noggranna rutiner har löst knutarna – och väl inne på banan är stoet en tiger. 

    Själv tränar Amanda yoga som bland annat ger den bålstyrka som krävs för att hålla sig kvar i sadeln på For Killy. Stoet hoppar extremt högt med bakbenen. På köpet har Amanda fått ett hemligt vapen.
    – Jag är inte nervös av mig men det är klart att man får upp pulsen när man ska in på banan. Då tar jag några yoga-andetag och känner hur pulsen går ner och jag slappnar av. Det är rätt häftigt. Nu kan jag inte sluta. Jag är jätteskrockfull. På ponny hade jag alltid ett rosa spö. Men inte nu, haha. Nu har jag inget spö alls. 

    Gäller att njuta när det går

    Framåt vill hon etablera sig på femstjärnig nivå. Men en tävlingskarriär är sårbar. Framgångar en färskvara. Det är hon ständigt medveten om. 
    – Vi är så beroende av våra hästar. Skador händer så lätt. Men då vi får inte glömma varför vi en gång började, för att vi älskade att vara i stallet. Det är få förunnat.
    – Så det gäller att njuta när det går, säger Amanda Landeblad och solar sig i värmen från de nya framgångarna.

    Fakta

    Har gröna fingrar

    Amanda-landeblad-21-230801-rt
    Amanda Lindeblad Foto: Roland Thunholm
    • Namn: Amanda Landeblad.
    • Ålder: 32 år.
    • Yrke: Tävlingsryttare på Jacobsbergs stuteri.
    • Bor: I hus 50 meter från stallet med hundarna Ester och Ines.
    • Tränar för: Jens Fredricson, Rob Ehrens.
    • På fritiden: Träffar kompisar utanför hästvärlden.
    • Dold talang: Trädgårdsodling, särskilt pioner och pelargoner.
    • Läser: Deckare. ”På semester läser jag helt maniskt.”
    • Tittar på: Krimserier, Beck-filmer och Johan Falk.
    • I ett annat liv: ”Då hade jag nog blivit kriminalare”.
    • Bästa hästar: For Killy f -10 e Tangelo van de Zuuthoeve-For Pleasure, uppfödare Danny Dunne, ägare Jacobsbergs stuteri. Joelina f -14 e Entertainer-Coriano, uppfödare J Dresen, ägare Jacobsbergs stuteri.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden