Reportage
14 mars 2020 12:51
Ridsportplus

Familjen Byström – trio med framtidshopp

FamiljeföretagEfter många år med framgångar men utan det där riktiga stjärnskottet, kan Gunilla Byström nu ha funnit superhästen hon väntat på. 2020 ser ut att bli ett spännande år för hela familjen Byström.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gunilla Byström är ett välkänt namn för de flesta i ridsporten. Den som inte sett hennes egna ritter har säkerligen hört henne kommentera toppryttarna i SVT. Hon bor på en gård utanför Enköping tillsammans med sin man Rolf och döttrarna Angelica och Emma.

Men hur fungerar det när hela familjen driver eget på samma anläggning? Och hur kommer det sig att alla satsar mot eliten?

_dsc6829
Gunilla Byström har en lång karriär inom dressyren och ser fram emot en spännande säsong 2020. Foto: Natalie Lindholm

Är det något man med säkerhet kan säga om familjen Byström så är det att ingen i familjen saknar driv. Tvärtom. Målen är högt satta och till toppen finns det inga genvägar.

Första starten blir i Scandinavium

Säsongen ska precis sätta i gång för familjen Byström. Scandinavium blir Angelicas första start för året. Därefter väntar två veckors träning för Isabell Freese i Tyskland. För Emma gäller det att jobba vidare mot S:t Georges.

_dsc6973
Familjen Byströms gård. Foto: Natalie Lindholm

Gunilla och 15-åriga Vectra utvecklas stadigt i nationell och internationell Grand Prix, samtidigt som det nya stjärnskottet, 5-åriga Dirks Dennis står redo att visa framfötterna.

Fakta

Gunilla om att 
kommentera eliten:

_dsc6820
Gunilla Byström kommenterar dressyrtävlingar hos SVT. Foto: Natalie Lindholm

I närmare 20 år har vi hört Gunilla Byström kommentera dressyren på SVT, en uppgift hon började med av en slump.
– Jag skulle egentligen rida i Globen när Alexia blev skadad och man frågade om jag kunde tänka mig kommentera i stället.

Under åren har hon hittat en kommentatorstil som passar henne.
– Jag vill att den som inte riktigt vet vad det handlar om ska kunna hänga med.

Expandera

För fyra år sen kom Angelica tillbaka efter nästan tio år i Tyskland. Sedan dess är hela familjen samlad på gården. Här driver mor och döttrar alla egna verksamheter under samma tak. Tillsammans med pappa Rolf har de en kunskapsbank som är få förunnat.

Med en mamma som är A-tränare i dressyr och Grand Prix-ryttare, en pappa som är A-tränare i hoppning, har ridit svår klass och skor hästar, så var det ganska självklart att Angelica och Emma skulle komma att satsa på ridningen.
– Vi har så klart ridit hela livet, berättar Angelica.

_dsc6923
Tanken är att han ska jobba på mot S:t Georges”, säger Emma om 8-åringen San Magi. Foto: Natalie Lindholm

Vi sitter samlade i Gunilla och Rolfs ljusa kök. Solen strålar in genom fönstren och Emma, som beskrivs som både mer konstnärlig och pysslig än resten av familjen, har bakat sockerkaka.

Det finns så mycket fantastiskt atletiska hästar i dag.

För systrarna har hästarna alltid lockat, trots att föräldrarna sporrat dem att prova annat. Till slut blev det ryttarkarriärer för dem båda.

Men låt oss göra ett snabbt hopp tillbaka i tiden, till 1981 när Gunilla och Rolf träffades på Strömsholm.

_dsc6967
Ljust och fint i köket hos familjen Byström. Foto: Natalie Lindholm

Båda tävlade i hoppning

Han red svår hoppning och även om Gunilla då egentligen tävlade mest hoppning, så hade hon precis sålt sin hopphäst och gått över till dressyr när paret träffades. Anledningen? Det fanns ingen hopptränare i hemmastallet och på den tiden var det inte många som lastade in hästen och åkte iväg till tränare.

Gunilla och Rolf gifte sig så småningom och bildade familj. När barnen var små fick de följa med i ryttarlivet och som de flesta ryttarbarn slängdes de upp på hästryggen innan de ens kunde gå.
– Jag vet att många kollegor gjort samma sak utan att deras barn blivit hästfrälsta, säger Gunilla och fortsätter:
– Men vi har aldrig tvingat dem att hålla på. Tvärtom, tror jag.

_dsc6946
Emma och Angelica gillade inte pappa Rolfs idé att säja ponnyn Mogge, så han fick bo kvar på gården. Foto: Natalie Lindholm

Rolf nickar instämmande och säger att båda döttrarna fick börja tävla sent.
– Vi fick tjata för att få börja tävla, utbrister Angelica.

Till slut blev det dock tävling för döttrarna. Angelica red bland annat två EM som junior och YR. Direkt efter gymnasiet flyttade hon till Tyskland för att jobba hos dressyrnestorn Holga Finken.
– Tyskland var den bästa tiden i mitt liv hittills, säger Angelica, och när jag undrar varför hon åkte hem svarar Gunilla skämtsamt:
– Hon saknade mamma.
– Haha, nej. Men jag hade jobbat ganska mycket i nästan tio år och kände att jag var sugen på något nytt. Dessutom var pappa dålig, han hade en tumör i ryggen och jag ville inte vara så långt borta, berättar Angelica.

Vi surfar fortfarande på Angelicas våg efter att hon var i Tyskland.

Omställningen till Sverige var inte helt lätt, mycket kändes främmande. Men efter fyra år på hemmaplan har saker börjat falla på plats. Med sig från Tyskland tog Angelica ett system att utbilda unghästar som hela familjen tagit till sig.
– Vi surfar fortfarande på Angelicas våg efter att hon var i Tyskland och blev riktigt bra på unghästar, säger Gunilla och fortsätter:
– Det är en enorm fördel för oss att hon har både kontakter och kunskap med sig hem därifrån. Det går inte att komma ifrån att Tyskland ligger mil före oss i Sverige. Vi har en lekstuga i jämförelse.

Angelica
Angelica Byström började rida tidigt.

Gör man rätt från början blir det aldrig svårt

I dag tränas alla hästar hos familjen Byström att jobba i rätt form från marken innan någon sitter upp på dem. Träningen startar lite tidigare och får ta lite längre tid, utan att det sliter på hästarna.
– I Tyskland är man väldigt noga med att hästen ska kunna alla signaler innan du sitter upp. Här tror jag de flesta klättrar upp innan hästen lärt sig och på så sätt börjar du ju alltid på minus, konstaterar Gunilla. Om hästen redan kan kommandona och kan gå i rätt form blir det inte så svårt att få upp en ryttare på ryggen.
– Allt handlar om att hästen ska lära sig förstå. Om vi gör rätt från början och tänker att hästen ska gå på backen så som vi vill ha den från ryggen så blir det aldrig svårt, säger Angelica.

Fakta

Visste du att Angelica 
var nära att bli hoppryttare?

Angelica tänkte från början bli hoppryttare och tävlade upp till 1,40 med bra resultat.

Det var först när hon fick förmånen att låna Tinne Vilhelmson-Silfvéns häst Cezar som dressyrintresset tog fart. Att det till slut blev dressyr beror dock på en ren slump. Under tiden i Tyskland skadade sig nämligen Cezar och fick åka hem. Angelica hade precis fått en anställning som beridare i ett hoppstall men innan hon tog tjänsten skulle hon åka och provrida hos Dolf-Dietram Keller (som bl a utbildat De Niro).
– Fick jag inte det jobbet, då hade jag bestämt mig för att bli hoppryttare, minns Angelica.

Provridningen gick dock vägen och Angelica valde att satsa på dressyren. Någonstans finns det dock en dröm kvar om att en gång ha en riktigt bra hopphäst i stallet igen.

Att ett tryck i munnen betyder stopp är till exempel inte självklart för den unga hästen. Tvärtom kan ett snabbt tag i tygeln få en rädd häst att springa snabbare i stället för att stanna. Hon förklarar att säkerhet är A och O i inridningen.
– Du kan aldrig lära en rädd häst något. Hästar är vanedjur och rutiner skapar trygghet. Känner de igen situationen blir det både lugnare för hästarna och tryggare för ryttaren.

Rolf
Gunilla går RIK II på Strömsholm. Där träffar hon blivande maken Rolf som rider svår hoppning. Foto: Privat
Penrhyn-baron
11 år gammal börjar Gunilla rida på Vendelsö ridskola. Tack vare avkastarkungen Sam blir hon direkt hästfrälst. På första egna hästen Penrhyn Baron (val f 1972 e Good Light-Light House) tävlar hon upp till 1,30-hoppning. Foto: Privat

För Emmas del har det varit hästar på fulltid sedan gymnasiet. Åren innan dess kombinerade hon hästintresset med konståkning. Efter gymnasiet bar det av till Tyskland även för Emma. Men redan ett år in i vistelsen fick hon en spark på knäet av en unghingst och tvingades åka hem.

Arbetade i Kalifornien

Hemma red Emma EM och tog ett SM-brons som junior. Senare jobbade hon en sväng som beridare hos Christiane Noelting i Kalifornien innan även hon startade  upp sin egen verksamhet på föräldragården. I dag är Emma C-tränare och ridlärare, hon jobbar 75 procent på Enköpings ridklubb, där även Gunilla jobbar halvtid.

Bystrom-gunilla-alexia-2
Gunilla rider världscupen i Glo- ben på Alexia. Hon placerar sig 3:a, 8:a och 11:a och slår ryttare som Tinne Vilhelmson-Silfvén och Jan Brink. Foto: Privat

Att jobba ihop som familj är inte alltid smärtfritt, men alla delar av familjen Byström är rörande överens om att just det här samarbetet är något av det bästa som hänt dem.
– Jag tycker det är helt underbart, säger Gunilla.
– Nu när vi har den här gården är det väl fantastiskt att vi alla kan dela på den. Alla har sina egna verksamheter och boenden, men vi finns ändå under samma tak.

Det är en stor förmån att vara på samma plats.

Angelica är inte sen att hålla med.
– Det är en stor förmån att vara på samma plats. Vi kan var och en ganska mycket, men vi är bra på olika saker så vi kan alltid bolla med varandra. Stöter vi på problem är det så klart värdefullt att ha fyra huvuden som kan tänka i stället för ett.

_dsc6882
Gunilla Byström trivs på gården. Foto: Natalie Lindholm

Dessutom finns det en ekonomiskt aspekt i det hela. En gemensam gård är billigare än tre separata.

Fakta

Familjens hästkrafter

Angelica:

  • Brissago 7 år e Bon Bravour–His Highness). -Angelicas egen häst.
    – Han är min absoluta favorit, jag har aldrig haft en häst som ”Bobbo”. Han är verkligen mannen i mitt liv! Bobbo är väldigt talangfull. Jag har valt att ta det försiktigt med honom och han har bara gått två tävlingar som 5-åring och en som 6-åring. Det är först i år han ska få börja komma ut på riktigt.
  • Zapp VS 6 år e Blue Hors Zack–Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB.
    – Jättetrevlig häst. Väldigt fin att rida. Han har ett fantastiskt psyke och är en kompis som verkligen ställer upp. Jag har haft många hästar från Vikestallet och är väldigt, väldigt glad för det samarbetet.
  • Elva VS 4 år e Eclectisch-Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB.
  • Fabero L 16 år e Florestan-Welt As, äg Agneta Lauren.
    Fabero, som varit Angelicas främsta tävlingshäst, får ta ett steg tillbaka från och med i år.
    – Han är hos mig och i full träning men vi ska trappa ner. Man behöver inte pressa ut de sista ur hästarna utan kan vara glad över det de gett.

Emma:

  • San Magi 8 år e San Amour-Magini, äg Amemus AB/Victoria Rönngren Liu.
    – Han är en jättegulilg liten gentleman. Tanken är att han ska jobba på mot S:t Georges och så hoppas jag få ha kvar honom en liten stund, men vi får se.
  • Glorian 4 år e Glamourdale-Fürst Heinrich, äg familjen Byström.
    – ”Göran” är en jättetrevlig individ som jag är väldigt glad för!
  • Twinkel Star 4 år e Total Hope–Bellagio, ägare Toto AB.
    Kallas ”Stjärnan”.

Gunilla:

  • Vectra 15 år e Silvano-Amiral, uppf Carolin Ljungcrantz och Håkan Kindblom, äg Eva Fraim o Gunilla Byström.
  • Dirks Dennis 5 år e Dante Weltino-His Highness, uppf Jan-Dirk Giesselmann, äg familjen Byström.

Rolf:

  • Gårdens traktor
    – och en del i en travhäst.
Expandera

Till vardags är familjemedlemmarna relativt noga med att alla sköter sitt. Men då och då slår de sina kloka huvuden ihop. Som 2018 när Gunilla, Angelica och Emma red lag-SM tillsammans och vann.
– Det var jag och Emma som satt och skämtade om det först, minns Angelica uppsluppet.

Familjen vann lag-SM

Erfarenheten fanns där, det största hindret låg i hästarna. Eftersom ryttarna inte fick starta på egen GP-häst hade Gunilla ingen häst. Efter lite diskussioner kom man dock fram till att Gunilla kunde rida Angelicas Maya (SWB sto -04 e Master-Monaco, uppf Pia Dahlbom, äg Maria Söderdahl) och så fick det bli. Sagt och gjort, hela familjen Byström, med pappa Rolf som lagledare, drog iväg till Öland.
– Det var jättekul!, säger Emma och Gunilla håller med:
– Lag-SM var nog en av de härligaste framgångar jag haft. Jag som inte ens trott att vi skulle komma bland de bästa lagen.

_dsc6984
I stallet står Gunilla Byströms drömhäst, Dirks Dennis.”Han är hästen med stort H”. säger hon. Foto: Natalie Lindholm

Döttrarna var däremot övertygade om att det skulle gå vägen. Faktum är att Angelica deklarerat att hon inte ens tänkte åka om de inte trodde på vinst.
– Då ser vi till att vinna sa jag, minns Emma.

Familjen hamnade högst upp på prispallen efter en hård kamp mot kanske framför allt familjen Lilja. Att lyckas toppa tre ryttare och hästar på samma tävling samma helg är få förunnat och att alla ekipage kommer från samma familj är kanske ännu mer sällsynt. Det blev ett minne för livet och även om Emma är sugen på en omgång till tackar både Gunilla och Angelica bestämt nej.
– Det går ju inte att göra bättre, säger Gunilla.

Quite-a-miracle
Gunilla Byström på Quite a Miracle. Foto: Privat
Gunilla-och-vectra
Gunilla Byström på Vectra. Foto: Privat

Istället satsar alla var för sig och just nu står flera framtidshopp i stallet. Senast Gunilla hade en häst som verkligen gick på topp var för 15 år sedan, då red hon Alexia (sto -90 e Aleksander-Prince Court) som ägdes av Nils-Gunnar Hansson på Askö Stuteri. Ekipaget hade fina framgångar upp till internationell GP och deltog bland annat i världscupdeltävlingen i Globen 2000.

Sedan dess har det blivit många unghästkval och unghäst-VM samt ett NM-guld 2018 för Gunilla. Nu är hon mer än redo att slåss om topplaceringar igen.

Fakta

Mogge – den enda hästen som inte är till salu

I Byströms stall finns det bara en häst som inte är till salu. Han är liten, vit och kommer och går ur hagen lite som han behagar. Mogge köptes egentligen till ridskolan som 5-åring men det visade sig snabbt att han inte passade in och Gunilla tog i stället hem honom.

2000 gick han SM med Angelica och sedan dess har han lärt många barn att rida. Just nu är hans ryttare sjuåriga Ebba. Mogge har varit en del av familjen Byström i inte mindre än 23 år och är en kär familjemedlem.

En gång gjorde Rolf ett försök att sälja ponnyn, men idén togs inte emot väl av resten av familjen.
– Jag hade gjort en riktigt bra förtjänst på 600 procent efter SM, men alla protesterade och Mogge blev kvar.

_dsc6960
Mogge är den enda hästen i stallet som inte är till salu. Här med Gunilla, Angelica och Emma Byström. Foto: Natalie Lindholm
Expandera

Det 15-åriga stoet Vectra har gått GP i fem år, men Gunilla är väl medveten om att stoet, som hon beskriver som ”en vanlig häst”, inte kan mäta sig med superstjärnorna.
– Det finns så mycket fantastiskt atletiska hästar i dag att en ”vanlig” häst med talang helt enkelt inte har en chans i toppen, hur fin den än är.

_dsc7003
Det syns vilken familj det är som bor på gården. Foto: Natalie Lindholm

Har hittat hästen med stort H

Men i stallet där hemma står just nu ett riktigt framtidshopp. 5-åriga Dirks Dennis köptes in som 3-åring från Tyskland och Gunilla menar att han är hästen med stort H. Den dressyrhäst hon alltid drömt om
– Han har talangen och förmågan i sig själv och är otroligt stark. Det är en stor glädje att få sitta på en sån häst.

I stallet står också en halvbror till Dennis, Angelicas egna Brissago, kallad ”Bobbo”. Förutom att båda kan vara supertalanger delar bröderna en del egenskaper. De är båda pigga, sociala och keliga och älskar att dricka ur slangen när de blir spolade. Medan Dennis är lite lättare och verkligen dansar fram under ryttare, beskriver Angelica sin ”Bobbo” som en häst med massor av energi och mekanik.

_dsc6980
Ordning och reda i sadelkammaren. Foto: Natalie Lindholm

Alla i familjen Byström tycks dela smak när det gäller hästar. Den enda gången det uppstår konflikt i hemmet är när någon har köpt en häst med dåliga hovar, då surnar Rolf till.

Fakta

Familjen Byström

Mamma Gunilla: A-tränare och Svensk Fellow, ridskolechef på Enköpings Ridklubb sedan 1996, GP-ryttare, kommenterar dressyr för SVT.

Pappa Rolf: A-tränare i hoppning, hovslagare och avdelningschef på Agria.

Angelica: C-tränare, GP-ryttare, tar emot hästar i träning och håller lektioner.

Emma: C-tränare, ridlärare, tar emot hästar i träning och håller lektioner.

Hästar: 15, både egna tävlingshästar och hästar i träning.

Anställda: 2.

_dsc6835
Gunilla, Emma, Rolf och Angelica Byström. Foto: Natalie Lindholm
Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 83 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden