Reportage
31 december 2022 19:00
Ridsportplus

Följ med hem till Max Kühner

Max KühnerMax Kühner har nu två sjätteplatser på rad i VM. Han köper aldrig färdiga hästar, han producerar dem själv. Målet är att de ska nå ”molnet” tillsammans.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi har sett honom på banorna som en effektiv stilryttare med ett lågmält sätt i sadeln och alltid med en belönande klapp på hästens hals efter varje ritt.

    Stöttande och ofta närvarande i bakgrunden och den som håller ihop verksamheten hemma under 40–45 tävlingshelger per år är hustrun Liv Kühner, född i Danmark. Ganska ofta hittar hon och döttrarna tillfällen att följa med  på tävling, det livet är deras vardag i mångt och mycket.

    Chardonnay_mk_kcl6226
    Framgångarna har varit många för Max Kühner och Chardonnay. I augusti 2022 pensionerades hingsten officiellt och ska nu verka i aveln. Just nu har han det skönt i hagen hemma på gården. Foto: Kim C Lundin
    Chardonnay_mk_kcl6188
    Max Kühner och Chardonnay har en speciell relation och fin kontakt. Efter att hingsten varit skadad en period kände Max att han inte var densamma på tävlingsbanan, och karriären avslutades. Foto: Kim C Lundin

    Har ungefär 80 hästar

    Max Kühner bedriver en stor tävlingsverksamhet med deltagande i både Rolex-serien, världscupen och Global Champions Tour.
    – Jag är oftast på tävling 40–45 helger per år. Det blir ganska mycket eftersom vi även vidareutvecklar unga hästar i vårt bolag MK Sporthorses GmBH. Totalt sett har vi ungefär 80 hästar i bolaget.

    På gården finns 20 boxar för Max och barnens tävlingshästar.

    Ytterligare 50 hästar tävlas av gårdens ryttare i nationella och lokala tävlingar. De allra flesta finns hos Helmut Schönstetter, på gårdern Fürtnerhof cirka en och en halv timme österut, som Max Kühner samarbetat med i snart 15 år.
    – Helmut tar hand om tävlandet av de unga hästarna och har påbörjat karriären för de flesta av mina hästar, som Chardonnay, Vancouver Dreams och Elektric Blue. Han sköter också återträning och uppbyggnad om en häst haft ett uppehåll.

    Det viktigaste är min magkänsla när jag tittar på hästen över hindret.

    En stor del av vardagen på Starnberg hanteras av Liv Kühner, som är den sammanhållande länken. Hon sköter planeringen, kör själv lastbil till och från tävlingar om så krävs, rider hästarna i markarbete och ser till att både hus, hem och stall fungerar optimalt.
    – Vi är ett team. Utan det samförstånd vi har skulle det aldrig fungera att driva runt livet vi lever, säger Max Kühner.

    Hovslagare_mk_kcl6256
    Familjen Kühner har haft samma hovslagare i många år, och han känner hästarna väl. Här har han parkerat sin välutrustade bil utanför stallet. Foto: Kim C Lundin
    Gol_dselgrav_mk_kcl6276
    En praktisk lösning är den nergrävda gödselplattan med en liten grävmaskin att göra stacken kompakt med. Foto: Kim C Lundin

    De två äldsta döttrarna tävlar redan , är det en fördel att få med sig erfarenhet hemifrån?
    – Det finns gott om exempel på barn uppväxta i ryttarfamiljer som blir stora stjärnor ganska tidigt, ta Martin Fuchs till exempel, konstaterar Max Kühner.

    Han menar att det är en enorm fördel att växa upp med bra ridning och hästhantering runt om sig, för så mycket i hoppsport handlar om erfarenhet och att ha bra rutiner. Själv hade han föräldrar med hästintresse på hobbynivå.

    Många toppryttare vittnar om allt större svårigheter att hitta topptalanger. Kühners har ett bra samarbete med uppfödare.
    –  På senare år har vi gjort flera avtal med uppfödare där vi köper en andel av deras häst, tar över kostnaderna och fortsätter utbildningen och tävlandet. När hästen säljs har uppfödaren del i vinsten. Det är dyrt för uppfödare att behålla hästar länge och fortsätta förädla dem.
    – Ett exempel var hingsten Cielito Lindo, som vi hade tillsammans med Haupt und Langgestüt Schwaiganger, som blev framgångsrik med flera segrar. En häst jag precis börjat tävla är Campino MR, bara sju år men riktigt bra, som ägs tillsammans med uppfödaren Marius Rittstieg.

    Eic_coriolis_des_isles__js3_kcl0591
    En av Max Kühners bästa tävlingshästar just nu är den 10-åriga SF-hingsten EIC Coriolis des Isles. Foto: Kim C Lundin

    Finns en del att bygga vidare på

    Inom hoppsporten är dagsformen helt avgörande och det flera hästar för att både hålla kvar en position på världsrankningen och klättra.
    – För närvarande är Elektric Blue bäst i stallet. EIC Coriolis Des Isles är bara tio år men gör redan ett bra, stabilt jobb, bland annat med segern i Cannes.
    – EIC Coolidge Jump the Q är en häst med mycket stora möjligheter. Up too Jacco Blue vann en klass med mig i S:t Tropez och Vancouver Dreams har gjort några Global Champions Tour-starter, så det finns en del att bygga vidare på.

    Jag är som bäst med mina hästar när vi är på samma våglängd.

    Många fick nog upp ögonen på allvar för Max Kühner under VM i Tryon 2018, när han gjorde ett starkt intryck och tog en fin individuell placering. Vad gör mästerskapshingsten Chardonnay i dag?
    – För 15-årige Chardonnay återstår ingenting att bevisa. Han är hingst och har förärvt sig väldigt bra, så vi jobbar tillsammans med Paul Schockemöhle för att hantera hans avelskarriär. Han har inte avlat så mycket men det han lämnat har varit väldigt lovande. Både vi och Paul har ett antal avkommor som ser bra ut.

    Eic_daloubet_mk_kcl6292
    Grundregeln är att alla hästar varmskos. Samma hovslagare har arbetat med Kühners i många år.
    Vissa hästar tränas och tävlas barfota – om det passar häst och tävlingsplanering.
    – Vi har precis som en del av de svenska ryttarna valt att låta några av hästarna gå utan skor när det passar, till exempel Count On Me har gått barfota under en lång tid. Hon gick Hamburg och Aachen på gräs i år och då behövde vi sko henne för att kunna brodda där. Det växlar hela tiden. Foto: Kim C Lundin

    För toppryttare är förmågan att hitta talanger helt avgörande. Vad tittar Max Kühner efter hos en blivande tävlingshäst och hur viktig är härstamningen? Han funderar en stund innan han formulerar sig.
    – Det är svårt att förklara med ord, det viktigaste är min magkänsla när jag tittar på hästen över hindret. När jag ser första språnget en häst gör och magen säger: rätt – det är den bästa känslan av allt, då vet jag att detta är en häst för mig. När jag har haft den känslan har det aldrig varit fel.
    – Jag köpte Elektric Blue efter att ha sett ett språng när han var tre år gammal.
    – När jag ser hästen och studerar stamtavlan så jämför jag lite med vad jag vet sedan tidigare. När jag ser en häst som kanske är lite busig eller lite obstinat och oregerlig och sedan kontrollerar härstamningen, så kan jag ofta avgöra om detta kommer från stammen eller om det är en individfråga. Om det beteendet kommer från någon del av stamtavlan så lär det stanna kvar hos hästen. För mig är stammen alltid väldigt viktig, men först när jag redan bildat mig en uppfattning om hästen – då lägger jag till stammen och det blir ett slags garant för framtida utveckling.

    Har bred bakgrundserfarenhet

    Max Kühner ger hästar från hingsten Argentinus linje som ett exempel. När de ättlingarna är lite långa i frampartiet men försiktiga så kan de hantera sin exteriör, andra kan inte bära upp ett långt framparti.
    – Jag tittar på hästar med den här sortens bakgrundserfarenhet, lägger ihop vad jag ser och vad jag upplevt, konstaterar han.

    Frågan om och definitionen av blod i en hopphäst är ständigt på tapeten. Max Kühner har en klar åsikt om hur viktigt det är med blod i en modern hopphäst.
    – Jag har alltid föredragit hästar med mycket blod – som i temperament och reaktivitet. Vi behöver inte så mycket blod i stamtavlan på papper. Där kan en häst upplevas som utan blod, men i verkligheten har den alla de egenskaper som vi kopplar till begreppet högt i blod.
    – Vissa hingstar är väldigt intressanta sett till sitt möderne och inte alls på faderssidan, andra tvärtom, men allt vävs samman till erfarenhet snarare än enskilda namn. Stammen spelar in men det är bättre ju mindre jag behöver bedöma en häst i löshoppning och i stället känner direkt om det är rätt.

    Mitt intresse ligger i att ta fram flera hästar, inte bara tävla en eller två och jaga poäng.

    En viktig del i verksamheten hos familjen Kühner är att utvärdera de många unghästarna. Det sker genom att de vistas på Starnberg i perioder. Max Kühner provar dem och kan bilda sig en uppfattning om hur de är. Han känner av var de står och ger ryttarna en återkoppling på vad de behöver arbeta vidare med och vad som fungerar bra.

    Som regel är hästarna sju år när det fungerar bra för honom att börja tävla dem.
    – Nu har jag ett sto, Count on Me, som jag ridit på två tävlingar, och två andra 7-åringar, EIC Daloubet och Campino MR, som startat nationella tävlingar. En del kommer hit som 6-åringar men det tillhör inte vanligheten, berättar han.

    Vancouver_dreams__mk_kcl6141-2
    Svenska ryttaren Julia Hallberg på Vancouver Dreams. Foto: Kim C Lundin
    _mk_kcl6139
    Max Kühner pratar om att vara ”i molnet” med hästarna. Foto: Kim C Lundin

    Många bollar i luften

    Max Kühner har många bollar i luften med sitt företagande, en framgångsrik hoppkarriär och en ung familj. Hur balanserar han kraven på att vara vd och entreprenör parallellt med hoppkarriären, går det ens att förena?

    Max Kühner svara ja med eftertryck och förklarar:
    – Jag är inom finansbranschen med mitt leasingbolag och sedan har jag företaget med hästverksamheten som hela tiden tycks bli större och större. För det mesta rider jag några hästar, upp till tre- fyra, på morgonen och sedan åker jag till kontoret vid nio-tio på förmiddagen. Måndag till onsdag är det här rutinen. På torsdagen åker jag som regel iväg på tävling och hem igen på söndag kväll.
    – Det kanske låter jobbigt men jag tror lite tvärtom. Om jag varje dag behövde rida åtta hästar så skulle det vara hårt för kroppen. Det är en fördel för mig att kunna syssla med något annat än att rida.
    – När jag är borta håller mina ryttare i gång hästarna, framför allt Linn Alatalo, som rider markarbete på dem. Jag och Linn har arbetat tillsammans i flera år och gör gemensamt upp en plan för varje häst. Hon är hoppryttare i grunden och har en väl utvecklad känsla för hur de ska kännas och vad som är lämpliga mål.

    För Max Kühner räcker det inte att en häst känns bra att rida, han söker ett speciellt tillstånd dit han vill nå med sina hästar, då det fungerar som allra bäst på banan.
    – Mina hästar har ofta en väldigt bra grund i dressyr och på marken. För mig är det viktigt att vi har en tyst och lugn kommunikation, en lite stillsam ridstil, en mjuk kontakt och ett ömsesidigt partnerskap. Jag är som bäst med mina hästar när vi är på samma våglängd, jag kallar det att vi är ”in the cloud”, i molnet. Det är samma energi oavsett om jag är i sadeln eller om jag longerar, vi två kommunicerar. När min häst verkligen är med mig så behöver jag inte ge varken stora hjälper eller ta i, allt händer naturligt, nästan osynligt.
    – Som hjälper har vi ryttare skänklarna, händerna och vikten, men jag tror att vi också har det här sinnestillståndet jag kallar  ”the cloud”. För att kunna leverera på riktigt hög nivå i sporten måste du ha den här känslomässiga och mentala kopplingen till din häst, så att ni intuitivt förstår varandra.

    Max_liv_mk_kcl6159
    2009 träffade Max Kühner sin fru Liv på en hästtävling. Foto: Kim C Lundin
    Liv_daloubet_mk_kcl6260
    Danskfödda Liv Kühner är navet i verksamheten på gården, men rider också markarbete på hopphästarna. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Topphästar hos familjen Kühner

    • Chardonnay (Holst hingst f -07 e Clarimo u
      Pamina III e Corrado I, uppf Ernst Uwe Sachau) förädlingsgrad 46,48 %, linjeavelskoefficient 5,76 med Capitol I och Cor de la Bryere i tredje och fjärde led omvänt. Godkänd i DSP, Holstein och Zangersheide. Deltog i EM 2017 och 2019, var sexa på VM 2018 och gick världscupfinal både 2016 och 2019 med niondeplats som bäst. På väg in i avelsboxen.
    • Elektric Blue P (DSP valack f -11 e Eldorado van de Zeshoek u French Kiss P e For Pleasure, uppf Gbr Pfitzmann). Startade EM 2019 och var nia i världscupfinalen 2022.
    • EIC Coriolis des Isles (SF hingst f -12 e Zandor Z u Thais des Isles e Dollar de la Pierre, uppf Elevage Chiche Hubert) förädlingsgrad 54,69 % linjeavelskoefficient 0,09 %, Godkänd i SF.
    • Vancouver Dreams (Hann sto f -10 e Valentino u Stakkita e Stakkato, uppf Zuchtgemeinschaft Strunk).

    På väg upp

    • EIC Cooley Jump the Q (ISH valack f -13 e Pacino u Jump the Q e Obos Quality, uppf Pam Walshe).
    • Up Too Jacco Blue (ISH valack f -11 e Chacco-Blue u Celestial Up Too e Douglas, uppf Mark Sherry). Ägs av Hans Christian Jacobsen, Danmark.

    Tre 7-åringar att hålla ögonen på

    • Count On Me 19 (Westf sto f -15 e Cascadello I u Cornada e Cornado I, uppf Wilhelm Josef o Michael Rüther-Rohde, ZG Rüther Rohde).
    • EIC Daloubet (DWB valack f -15 e Diamant de Semilly u Bonita Z e Baloubet du Rouet, uppf familjen Linus Camitz).
    • Campino MR (Hann valack f -15 e Colestus u Charry e Clinton, uppf Marius Rittstieg), ägs tillsammans med uppfödaren.

    Släpper hästar vidare

    Han konstaterar dock att det är långt ifrån självklart att nå dit med varje häst.
    – Jag har haft bra hästar där jag aldrig hittat det här läget, en häst i stallet har jag kämpat i flera år med för att vi ska hitta fram till varandra, men utan resultat. Det började olyckligt för oss två, under ett ridpass så snubblade hästen, gick runt och jag fick åka till sjukhus med skador. Den hästen har otroliga kvaliteter, jättefint temperament, men den passar inte ihop med mig. Jag har kämpat länge men förra veckan bestämde jag mig för att ge upp, den hästen går mycket bättre med andra ryttare.
    – Med andra hästar så kommer den här kommunikationen bara på plats, nästan direkt. Till exempel Count on Me, som vi ägt sedan hon var tre år, är en sådan. Hon hade en lite svår start och fick en skada i hagen under vintern som unghäst. Skadan krävde omvårdnad varje dag och hon var inte alls särskilt enkel i början, men jag skötte om henne varje dag och det gick allt lättare. Nu kommer hon ihåg mig på ett positivt sätt och vi har en bra grund för att hitta vår ”molngemenskap”, det ska bara fyllas på med mer erfarenhet.

    Max Kühner är född tysk medborgare men tävlar sedan några år som österrikare – hur gick det till?
    – I dag har jag dubbla pass, men jag hade endast tyskt pass till och med 2015.
    – Under en period var jag inte så glad för läget kring tyskt landslagsdeltagande. Jag fick ett erbjudande från det österrikiska ridsportförbundet om jag i stället ville tävla för Österrike och accepterade. Jag har egentligen inga släktband till Österrike, men vi bodde där under några år när jag var liten. I slutänden fick jag österrikiskt pass för att de ville att jag skulle tävla för dem.

    – Det är dock inte lika hård konkurrens i det tyska laget längre. Jag är väldigt nöjd över att inte behöva följa de tyska kraven. De kräver att du alltid tävlar din bästa häst och bevisar ditt värde, hela tiden. Jag vill kunna växla mellan hästarna och rida yngre hästar som behöver erfarenheter. Mitt intresse ligger i att ta fram flera hästar, inte bara tävla en eller två och jaga poäng, summerar han.

    Max Kühner var sexa vid VM i Tryon 2018 och nådde samma placering vid VM i Herning nyligen, då på Elektric Blue P.

    Eic_daloubet_mk_kcl6169-2
    Starnberg ligger sydväst om München. Foto: Kim C Lundin
    Perfektionist_mk_kcl6184
    Max Kühner är en perfektionist ut i fingerspetsarna. Gräsklipparna har dragit ut tovor i underlaget – det måste fixas. Foto: Kim C Lundin

    Vad betyder VM för honom?
    – Det är ett stort mål för mig och jag strävar efter att klättra på FEI:s rankning, för det ger en bra bild av långsiktig kontinuerlig framgång. Men det roligaste för mig är att utveckla och plocka fram nya hästar, att nå molnet tillsammans dem.
    – Framför allt fortsätter jag med mitt sätt att arbeta – att producera mina egna hästar. Jag köper inget färdigt utan tränar själv upp mina stjärnor i sporten med hjälp av goda förberedelser när de är unghästar och ett dedikerat team hemma.

    Eic_daloubet_mk_kcl6208-2
    Träningsupplägg i urval:
    • Backträning – någon gång per vecka åker vi iväg med några hästar och tränar styrka och kondition i lämpliga backar cirka 15 minuter från oss här i Starnberg.
    • Uppsutten hoppning – vi börjar hoppa våra hästar med ryttare på ryggen när de är tre år gamla.
    • Utevistelse – hästarna får gå ute i längre perioder under hela unghästtiden för mental återhämtning och verklig vila. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Max Kühner

    Eic_daloubet_mk_kcl6288
    Träning på hemmabanan med 7-årige valacken EIC Daloubet (e Diamant de Semilly-Baloubet du Rouet). Foto: Kim C Lundin
    • Namn: Max Kühner.
    • Ålder: 49 år.
    • Bor:  Starnberg, sydväst om München i Tyskland.
    • Familjen består av: Max Kühner, född 1974 i Tyskland, tävlar för Österrike. Liv Kühner, född 1982 i Danmark, tidigare dressyrryttare, markarbetar Max och barnens hästar. Dottern Jolie Marie, 13 år, har redan startat sex Nations Cup på ponny och häst i children-klasser. Dottern Grace Isabelle, 9 år, tävlar i år två ponnyer. Dottern Maxie Hope, snart 2 år.
    • Jobb: Professionell ryttare.
    • Rider för: Österrike samt för Shanghai Swans i Global Champions Tour.
    • Rankning: Just nu tolva i världen, och rankad 16:e bland ekipagen tillsammans med Elektric Blue P.
    • VM-resultat: 6:a vid VM i Tryon 2018 på Chardonnay. 6:a vid VM i Herning 2022 på Elektric Blue P.
    • Skulle aldrig: Ha sin mobil eller bärbara dator i sängen.
    • Bästa avkoppling: Läsa en god bok, mycket mer givande än att scrolla på mobilen.
    • Klarar inte: Att se gräsklippsrester i ridbaneunderlaget.

    Smarta detaljer på gården

    • Utgång från familjens våning rakt in stallet. Familjen bor ovanpå stallet, så om en häst rullar fast i boxen och sparkar vaknar Max eller barnen.
    • Nergrävd gödselplatta med en liten grävmaskin att göra stacken kompakt med.
    • Skrittmaskin som delvis byggts in i en backe ger vindskydd och lugnt läge.

    Max Kühner om dottern Jolie Maries tidiga väg in i hästvärlden

    ”Vår dotter vara bara fyra år när hon tog med sig en leksakshäst till förskolan och började förklara för sin fröken. Hon pekade på ett av hästens ben och förklarade: Det här är benet, där sitter en sena. När det blir en bula på den måste du promenera med hästen i fyra månader.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden