Reportage
3 februari 2016 11:00
Ridsportplus

Förstå instinkter – undvik faror

En allvarlig skada per 350 timmars kontakt med hästar. Det är vad hästfolk råkar ut för i genomsnitt. Förebygg genom att lära dig hur hästar fungerar och träna den aktivt i att behärska sin flyktinstinkt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den som håller på med hästar kan förvänta sig en allvarlig hästrelaterad skada per 350 timmars kontakt med hästen. Det visar en australiensisk studie kring skador i umgänget med hästar medan en dansk undersökning pekar på sambandet mellan skador och förmågan att kunna läsa hästens kroppsspråk.
    När 4 500 danska ryttare fick se videor på hästars uppförande i olika situationer och besvara frågor kring detta fanns det kunskapsluckor också hos ryttare som har ridit i många år. De betraktade sig själva som experter och hade svårt att inse att det finns mer att lära.

    Professor Jan Ladewig, Danmark, hedersledamot i ISES *, konstaterar att det finns tre viktiga områden för förebyggande av hästrelaterade olyckor:
    1. Grundläggande lydnadsträning
    2. Hästhållning som tar hänsyn till hästens behov
    3. Lugnt temperament som avelsmål

    – Att föda upp hästar med gott temperament som kan ge säkrare hästhantering är tyvärr inget högprioriterat avelsmål, säger Ladewig.  En orsak till detta är att ”snäll och lätthanterlig” inte ökar på prislappen.

    Se hästen för vad den är
    Hästar är i grunden ett bytesdjur, gjort för att leva i flock. Det innebär att:
    a)  De dras till andra hästar och vill ogärna lämna dem
    b)  De är mycket bra på att läsa kroppsspråk, även vårt
    c)   De är vaksamma på sin omgivning och reagerar med att fly eller försvara sig när något oväntat inträffar.

    Flockinstinkten
    En vardaglig situation då flockmentaliteten kan göra sig påmind är då hästar ska ledas till och från hagen. Det är också i dessa sammanhang många skador inträffar. Några tips:
    * Vänd hästen mot dig innan den släpps lös
    * Om flera hästar leds ut, vänd upp alla och släpp dem samtidigt
    * Om hästar ofta ska hämtas en och en ur en grupp, bör detta tränas. Håll övriga hästar kvar i hagen, medan en häst leds in. Efter några gånger bryr sig inte hästarna om att följa efter den som tas ur gruppen. Ett annat sätt är att bygga en enkel sluss, med en mindre hage innanför utgången, vilket förhindrar trängsel kring öppningen.

    Utnyttja flockmentaliteten på ett positivt sätt genom att låta den unga, ovana eller nervösa hästen få sällskap av en trygg och orädd häst när den presenteras för nya situationer. Lär unghästen okomplicerad lastning genom att lasta den tillsammans med en cool ponny som bara går rakt upp i transporten.

    Kroppsspråket
    Genom att hästen är bra på att läsa vårt kroppsspråk, märker den om vi utstrålar nervositet eller osäkerhet. Men den observerar också om vi inte är koncentrerade. På samma sätt som ett barn gärna gör ofog när föräldern talar i telefon, märker hästen om skötaren/ryttaren är okoncentrerad. Mobiltelefoner är bra hjälpmedel, men måste användas med förstånd i umgänget med hästar. Det är inte smart att sitta och läsa/skicka sms under ritt eller prata i telefon medan hästen rids eller longeras.

    Flyktinstinkten
    Hästen har ett evolutionärt sätt att skygga och springa bort från sådant som är obehagligt; den bockar och sparkar för att undvika sådant den är rädd för.

    Denna flyktinstinkt kan tränas bort genom hantering från marken, i form av mental träning. Rätt utförd ger det hästen en trygg zon där den kan behärska sin panik och acceptera det den tidigare trott var farligt.

    Efter att ett grundförtroende är lagt kan fortsatt träning omfatta att gå över presenning, förbi paraplyer, flaggor, fågelskrämma eller liknande. Genom att hästen i lugn miljö stegvis tränas att acceptera skrämmande saker blir den trygg och lär sig att behärska flyktimpulserna. Det ökar säkerheten i hanteringen.

    Fotnot: ISES (The International Society for Equitation Science) är en oberoende organisation som syftar till att föra ut vetenskapliga fakta kring hästars träning och hantering till alla aktiva, för att ge ökad kunskap kring hur hästar fungera. På sikt arbetar man för ett säkert och hållbart nyttjande av hästar.

    Fördjupad läsning
    På ISES hemsida www.equitationscience.com finns mycket läsning, på engelska. Där finns bland annat principerna för hästars inlärning, The Principles of Learning in Equitation och rapporter från de internationella konferenser som ISES anordnar varje år. Nästa konferens hålls den 23-25 juni 2016 i Saumur, Frankrike.

    Studierna som hänvisas till i inledningen heter The roles of equine ethology and applied learning theory in horse-related human injuries av LA Hawson, A McLean och P McGreevy och Is there a need for improving the understanding of horse behavior? av Payana Hendriksen.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden