Till TysklandDressyrryttaren Arvid Johansson har långsamt och metodiskt arbetat sig uppåt från ung ridskolekille till att arbeta hos de stora ryttarna. Efter att ha sopat banan med konkurrenterna vid vårens ridhästtest i Timrå är det nu dags för Arvid att ta nästa steg i karriären - som ansvarig för unghästdelen hos Sönke Rothenberger i Tyskland.
Gedigen resa gav anställning hos Rothenbergers
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I helgen blev Östersundskillen Arvid Johansson och hans Banksy (SWB val e Total Hope-L’Acteur, uppf Emma Aspman) högst bedömda vid Mellersta Norrlands Hästavelsförenings ridhästtest i Timrå. Med 8,5 poäng red de i en egen liga och ännu så länge är de högst bedömda i landet för året. Det här var ett steg mot målet att så småningom få rida unghäst-VM på Banksy och resan mot de höga poängen har varit lång och metodisk. Arvid är doldisen som arbetat hos en lång rad välkända ryttare både i Sverige och ute i Europa, nu väntar ett nytt kapitel hos Sönke Rothenberger.
Hästintresset bara fanns där. Redan som barn drogs Arvid till hästar, och lyckades få leva ut sitt intresse vid barnridningar och marknader.
– Jag ville alltid rida, det har alltid lockat mig, säger Arvid.
– Min tremänning som är lite äldre hade hästar och hon var min idol.
Även om Arvids övriga familj inte hade någon hästanknytning alls, så stöttade de sonens intresse. Som 7-åring fick han börja på ridskola, och där red han lektion en gång i veckan de första åren, för att sedan öka till två gånger i veckan. Ridskoleridningen pågick under hela grundskolan, och parallellt med detta blev Arvid så småningom även medryttare på en häst och började också rida islandshästar.
– Men man kan säga att jag är fostrad i ett ridhus. Den där ponnytiden som andra haft där de haft vilda skenturer på sina shettisar, den har jag helt missat.
Det är som kemi med hästarna
Vad han fastnade för hos hästarna vet han inte riktigt.
– Det är som kemi, det är kul att hålla på med och jag gillar samspelet man har. Det är en rolig grej.
– När man galopperar så känner man vilket tryck det är i hästarna, och mer är det ju mer blod de har i sig, det är häftigt.
Arvid började efter nian på Åsbygdens Naturbruksgymnasium där han gick linjen med hästinriktning. Där startade tävlandet. Även om det fanns hoppning på schemat var det snart dressyren som tog över. Under gymnasiet fördjupade han sig i dressyr och fick möjlighet att träna extra en gång i veckan utöver de vanliga lektionerna.
– Jag hade väl lite mer talang för dressyr så det blev det automatiskt, säger Arvid om grenvalet.
När Arvid tog studenten var han den första killen på flera år som gått ut hästlinjen på Åsbygdens Naturbruksgymnasium. De få killarna som börjat linjen brukade inte fullfölja utbildningen.
– Det är inte så mycket grabbar som håller på med hästar i Norrland, säger Arvid.
– Men det kändes skönt att bocka av det, att man höll i det hela vägen.
Praktik hos flera välkända ryttare
Under skoltiden fick Arvid göra praktik hos flera kända ryttare runt om i landet. Han har varit såväl hos Douglas Lindelöw, som hos Tinne Vilhelmson Silvén på Lövsta och hos Rasmus och Charlotte Haid-Bundergaard. Sista terminen fick Arvid ett stipendium och fick tillbringa en tid hemma hos Patrik Kittel i Tyskland.
– Jag hade stor stöttning av min mentor Ann-Sofie Nilsson, som både under min skoltid och efter stöttat mig väldigt mycket och utan henne hade jag inte varit där jag är idag.
Efter gymnasiet började Arvid jobba hos Pether Markne och Per Sandgaard som då bodde på Arphus utanför Strängnäs.
– Där jobbade jag som groom och hästskötare, men snart kände jag att jag ville rida mer.
Genom sitt redan stora kontaktnät som Arvid skapat genom praktikplatserna, blev han erbjudan en plats som elev hos den tyska dressyrryttaren Matthias Alexander Rath. Under tre år genomgick Arvid där den tyska klassiska beridarutbildningen , samtidigt som han arbetade hos Rath.
– Det var långa dagar och jag red fem till sju hästar per dag.
– Mest red vi unghästar och hade stalltjänst, men jag fick även hjälpa Matthias att hålla igång sina tävlingshästar.
– Jag har fått hugga i och det har gett mig mycket bra hjälp och support. Det är då man lär sig som mest.
Under perioden i Tyskland fick Arvid även möjlighet att träna hoppning vid Paul Schockemöhles anläggning.
– Det var väldigt lärorikt att se det enorma stället, säger Arvid.
Föll för Banksy som föl
När Arvid efter sin tre år i Tyskland kom hem till Sverige hittade han sin drömhäst. Även om utbudet hemma i Norrland inte alls är detsamma som i Tyskland eller i södra Sverige, kändes hingstfölet Banksy direkt som en bra häst.
– Jag fastnade för hans uttryck och gångarter redan i början av sommaren.
Banksy visade sin kvalitéer direkt och blev högst bedömda dressyrföl vid Mellersta Norrlands Hästavelsföreningars fölvisningar den hösten.
Men även om han köpt sin blivande stjärna, var Arvid trött i både huvudet och kroppen efter den intensiva tiden i Tyskland. Han tänkte ta en paus från hästarna och började arbeta i en dagligvarubutik. Ganska snart började hästmänniskor dock fråga efter hans tjänster.
– Folk behövde hjälp med sina hästar, jag började rida en häst och tävla den, och jobbade lite på ridskolor.
Snart var Arvid inne i hästsvängen igen, och när Knytkalaset med Jan Brink och Marina Mattsson kom till Örnsköldsvik fick Arvid kontakt med Brinks, och därefter hamnade Arvid på Tullstorp och hjälpte till inför och under hingstvisningen.
– Då kändes det lockande att åka iväg och jobba med hästar igen.
Arvid hamnade då hos Blue Hors i Danmark där han blev kvar under ett halvår som inridningsryttare.
– Fokuset i Tyskland hade ju varit på unghästar, så det var det jag kunde mest.
Fakta
Arvids tips att lyckas som ryttare:
- Det som behövs är lusten att lära, att man är arbetsvillig och en viss talang.
- Arbeta metodiskt, lyssna på vad hästarna behöver – känn efter när de behöver vila, då är det vad de behöver.
- Ha inte för bråttom i utbildningen, en del hästar behöver en månad eller två på sig för ett visst moment.
- Hästar är inte dumma, om de protesterar så lyssna på dem. Kanske har de varit med om något innan eller har de kanske ont?
- Ryttarfysiken är viktig, att träna sig själv ger mycket – inte minst bålstyrka och stabilitet.
- Gå på magkänsla och var inte rädd för att ta hjälp av dem som kan.
Trots sina platser hos välkända ryttare och stora anläggningar fanns det en vision hos Arvid att börja plugga till något vanligt, utanför hästvärlden.
– Min pappa är arkitekt, och jag hade en tanke om att bli byggnadsingengör.
Så Arvid styrde kosan hemåt igen och började plugga tekniskt basår.
– Jag hade fullt upp, pluggade hundra procent, jobbade på Willys och började rida Sargazzo P ”Bertil” (SWB val f-06 e Saigon-Donnerfly, uppf Maria Renvall-Mohlin) – ovanpå det hade Arvid fem hästar på inridning.
– Bertil utbildade jag från Msv C upp till Msv A, och planen var att vi skulle starta PSG i år.
Fyra diplom på tre visade hästar
Förra våren visade Arvid inte bara Bansky vid unghästtestet i Timrå, utan ytterligare två hästar. Bland demm fanns Vincenza (SWB sto f-16 e Van Vivaldi-Camaro M, uppf Marie-Louise Johansson) som toppade både som dressyr- och hopptalang och kvalade till Breeders i båda grenarna
– Jag fick fyra diplom på tre visade hästar, säger Arvid stolt.
Sedan dess har Arvid kombinerat hästlivet med att arbeta på Willys. I sin träning har han haft hjälp av Jan-Ove Olsson och Mats Eriksson som kommit upp till Norrland och hållit träningar, men annars beskriver Arvid det mest som han den senaste halvåret har ridit framför sina speglar. En önskan om att tävla och träna allt mer började växa hos honom, vilket gjorde att han nu under våren började kika på att söka sig nedåt i Sverige.
– Då hörde Sönke Rothenbergers hästskötare av sig till mig och berättade att de sökte en person till unghästdelen på sin anläggning. Hästskötaren kände jag sedan tiden på Blue Hors.
– Sönke hade jag träffat när han höll clinic här i Sverige, och hans andra hästskötare kände jag sedan tiden hos Matthias Rath, så båda gick i god för mig.
Nu i slutet av maj flyttar Arvid till familjen Rothenbergers anläggning i Tyskland. Arvids huvuduppgift kommer att vara som ansvarig för unghästbiten.
– De håller på att bygga upp sin unghästdel där, de yngsta hästarna är två år så jag kommer att arbeta med dem från scratch.
– Det blir mycket longering och inridning, och hingstar som ska visas fram.
Inspirerande och motiverande att hamna hos Rothenbergers
Arvid kommer även att ingå i det vanliga teamet på totalt fem anställda hos Rothenbergers och hjälpa till med familjens tävlingshästar. Bo kommer han att göra i en lägenhet på anläggningen, och Banksy får han ta med sig – även han kommer att stå på anläggningen.
– Det känns väldigt inspirerande, de är ju väldigt duktiga hela familjen. Det är motiverande för mig och Banksy att se hur långt vi kan ta oss. Det är alltid kul att kunna gå så långt som möjligt.
– Jag har en bra magkänsla för det här, och anläggningen ligger i samma område i Tyskland som jag varit i tidigare så det är inte ett helt nytt ställe. Jag tror det här kommer bli bra, avslutar Arvid.
Här kan du se Banksy vid gångartsmomentet i Timrå:
Banksy kan hoppa också, här ses han och Arvid vid den uppsuttna hoppningen i Timrå:
Fakta
Arvid Johansson
Namn: Arvid Johansson
Ålder: 27 år
Bostadsort: Östersund (snart Bad Homburg, Tyskland)
Sysselsättning: Köttansvarig på Willys, snart unghästansvarig hos familjen Rothenberger i Tyskland
Familj: Mamma Pia, Pappa Kenth, storasyster Frida och lillasyster Klara
Häst: Banksy (SWB val f-16 e Total Hope-L’Acteur, uppf Emma Aspman, äg Arvid Johansson).
Favoritmat: Pizza
Favoritserie: Suits
Inspireras av: Positiva människor.
Största framgång: Beridarexamen i Tyskland.
Förebilder: Bland andra Isabell Werth och Daniel Bachmann Andersen.
Favoritpryl i stallet: Ryktborsten
Livsmotto: Hårt slit lönar sig alltid.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på