Reportage
7 februari 2021 18:38
Ridsportplus

GP-träning utanför ramarna

DressyrCerina E och hennes ägare Cattis Hjärpe vet allt om hur man bygger upp en Grand Prix-häst i dressyr med varierad träning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Indansande bland dressyreliten kommer ett brunt sto i passage och skiljer sig från sina konkurrenter på många sätt. Cerina E har inte ett spår av dressyr i blodet och kan både hoppa och dra vagn – det gör hon och Cattis Hjärpe till vardags i den allsidiga träningen.
    – Lussan drog på smilbanden när jag berättade att jag sitter och kör på gärdena. Det tyckte hon var jättefestligt, skrattar Cattis Hjärpe.

    Det 13-åriga stoet kom till Sverige som 4-åring och stod hos en tidigare landslagsryttaren i fälttävlan Tina Lundin när hennes och Cattis Hjärpes vägar korsades. Tack vare sin bakgrund som fälttävlansryttare under ponnytiden hörde Cattis av sig till sin gamla tränare Ulf Johansson som kopplade ihop dem.
    – Jag föll pladask för henne. Tanken var att börja med fälttävlan igen, för det var där jag slutade innan ett uppehåll på åtta år. Vi startade några 90-klasser innan jag insåg att hon hade fallenhet för dressyren, berättar Cattis och fortsätter:
    – Jag började träna för Jessica Andersson (numera Jessica Lynn Thomas, beridare i Tyskland, portätt om Jessica hittar du här) och hon pushade oss till att vara med i det öppna championatet på Breeders. Vi gick till final för 6-åringarna och sedan även 7-åringarna.

    Img_0721-copy
    Målet när Cattis Hjärpe köpte Cerina E var att ta upp fälttävlan igen. Men det holländska, körstammade stoet visade snart att hennes fallenhet låg för dressyr. Och så fick det bli. Foto: Sofie Sköld

    Kursen ställdes mot högsta nivån

    Efter framgångarna på Breeders höjdes nivån på målen för ekipaget. De började träna för Johan Ekenberg och kursen ställdes in mot den högsta nivån.
    – När jag insåg att ”det här kan ju faktiskt bli riktigt bra” var målet att nå ända upp till Grand Prix. Och det gjorde vi ju, skrattar Cattis och fortsätter:
    – Sedan ska man göra det bra och det är den resan vi gör nu. För det är ju svårt. Skitsvårt faktiskt.

    Jag föll pladask för henne. Tanken var att börja med fälttävlan igen.

    Parallellt med att takt och form dansades fram med allt större säkerhet kom också inbjudan till förbundsträningarna. Möjligheterna breddades med träningar för Louise Nathhorst och internationella starter.

    Aldrig varit behandlad, skadad eller halt

    Men det var också då det började märkas skillnad på träningsfilosofi. Det var många förvånade miner när Cattis berättade vad som sker hemma i Värmland; där blandas piaff och passage med hoppning, uteritter i full fart och körning(!) på gärdena.
    – Folk tycker att det är väldigt ovanligt och har mest skrattat. Jag inbillar mig dock att det är vägen till hållbara hästar. Jag fick lite kvitto på det när jag var och checkade henne nu i höst. Hon var helt ren, så när som på lite grann i ett knä som vi hjälpte henne med, och då är hon ändå 13 år. Har aldrig varit behandlad, aldrig skadad och aldrig halt.
    – Jag är för att hästarna ska gå på olika underlag och att de ska hålla. Det är inte en pappkartong utan en häst. Det är min starka övertygelse och jag kommer fortsätta att köra på det. Alltid, säger Cattis.

    Fakta

    Hästar måste få vara hästar

    ”Viktigt för mig är att se hästen för vad den är, det vill säga en häst. Den har vissa behov som vi inte bör kompromissa bort. Hästar har  exempelvis ett behov av att röra sig fritt i alla gångarter, ha hästkompisar och få möjlighet att bete sig naturligt. Ger du dem det de har behov av har du en motiverad och positivt inställd häst till det arbete du sedan begär av den.”

    Img_0709-copy
    Folk har mest skrattat, säger Cattis Hjärpe, när hon berättat om sin träningsfilosofi för sin Grand Prix-häst i dressyr: uteritter i full galopp, körning på gärdena och hoppning. Foto: Sofie Sköld

    Vägen till framgång anser Cattis är att hålla hästarna motiverade för arbete. Vi som ryttare har ett ansvar att lyssna på våra hästar när de försöker tala om för oss vad de vill.
    – Jag är noga med att Cerina ska vara motiverad. I allt hon gör. Är hästarna inte motiverade ger de inte allt heller. Hon tycker att det är kul att springa och jag också. Det är ju något från ponnytiden, det här med att släppa en häst i fullt ös, men det är faktiskt väldigt lösgörande också, säger hon och fortsätter:
    – Jag fattar ju att alla inte bara kan köra in sina dressyrhästar och fräsa ut på gärdena. Men det jag försöker förmedla är att man kan göra annat än bara vara i ridhuset. Ensidig träning blir för monotont och då går hästarna sönder förr eller senare.

     Jag kan inte sitta i ett ridhus sju dagar i veckan, då blir jag lappsjuk.

    Cerina E är helt och hållet körstammad och är efter den erkända och mycket välmeriterade holländska körhingsten Saffraan.

    Img_0121
    Vinner en trailer i Thule Cup (LA-nivå) 2013. Foto: Sofie Sköld
    Img_2476
    Cerina och Cattis vinner en bil på Prix St George-nivå under hösten 2015. Foto: Sofie Sköld
    Img_1476
    Rider final i Lövsta Future Challenge i Friends Arena 2018. Foto: Sofie Sköld

    Var nog redan inkörd i Holland

    Planerna för Cerina var troligtvis inte Grand Prix i dressyr men av någon anledning hamnade hon i Sverige och till slut hos Cattis. Som 5-åring bestämde Cattis och hennes mamma att de skulle ta tillfället i akt och köra in Cerina.
    – Vi tyckte att det gick busenkelt! Vi insåg sedan att hon nog redan var inkörd i Holland, skrattar Cattis högt.

    Fakta

    Cattis bästa:

    … tävlingstips:
    Rid alltid på tävling så som du gör på träning, då känner hästen igen dig.

    ….bästa ridövningar
    • Skänkelvikning i galopp.
    • Hoppa studs på volt.
    • Träna övergångar.

    ..tips för ryttarkarriären
    Var ödmjuk för kompetens som överstiger din egen, men avvik aldrig från din egen väg.

    Img_0707-copy
    ”Hon måste få göra något annat med sina muskler, annars kan hon få någon låsning”, säger Cattis Hjärpe som förklaring till att hon varierar träningen mer än de flesta GP-ryttare. Foto: Sofie Sköld

    Nu är det en del av vardagsträningen. En vanlig vecka ser ungefär ut så här: måndag vila, tisdag antingen uteritt eller någonting med bommar, onsdag uteritt eller bommar beroende på vad det blev på tisdagen, torsdag trimpass, fredag vila och sedan lördag och söndag två trimpass.
    – Det här kan förändras lite. Går det jättebra och hon är duktig och jag tycker att jag fick ut det jag ville, då kan vi gå ut i skogen igen. Vi skiftar med körpass också. Ganska skönt break för mig att bara sitta bakpå och åka ibland.

    Upplägget är ju lite mer uppstyrt inför tävlingar med träningar och programträning, givetvis, men inte rakt av hela veckan. Hon måste få göra annat med sina muskler, annars kan hon få någon låsning. Både fysiskt och psykiskt.

    Jag fattar ju att alla inte bara kan köra in sina dressyrhästar.

    Cerina är en väldigt het och vaken häst. Cattis berättar att det är en utmaning att få henne att inte se alla spöken på tävling och hålla fokus på uppgiften.
    – Jag måste verkligen känna av humöret på henne. Det märks även på tävling att hon blir bättre i huvudet när hon har fått jobba av sig ute. Det har hänt att jag har suttit och ridit galoppintervaller dagen före tävling för att få blåsa ur henne lite, berättar hon och lägger till:
    – Precis som att Cerina blir trött på mig när vi tjatat en piaff i två dagar så kan inte jag sitta i ett ridhus sju dagar i veckan, då blir jag lappsjuk.

    Fakta

    Varför varierad träning är bra

    ”En muskel är en muskel som fungerar på samma sätt oavsett om den används av en människa eller en häst. Ingen mänsklig idrottare tränar enbart på den gren man ut-övar. Man tränar hela kroppen allsidigt för att kunna bli starkare och mer uthållig. Det är ingen skillnad med en häst, anser jag.”

    Img_0840-copy
    ”När jag ska sitta upp kan Cerina inte stå still, men när jag ställer henne framför vagnen står hon som ett ljus tills allt är klart”, säger Cattis Hjärpe. Foto: Sofie Sköld

    Men vad gillar de då båda bäst?
    – Cerina tycker att det är väldigt kul att bli körd. Öronen alltid framåt och gôrnöjd. Men hon tycker att det mesta är roligt, för att vi har gjort det roligt.
    – För min del är dressyr favoritsysslan, för det är en otrolig känsla att dansa med en häst. Men jag kommer aldrig att sluta fräsa på åkrar. Så är det bara.

    Fakta

    Cattis Hjärpe

    Img_0852-copy
    Cattis Hjärpe Foto: Sofie Sköld

    Namn: Catarina Hjärpe, kallas Cattis.

    Ålder: 35 år.

    Bor: Uppvuxen i Dalarna, men bor nu i Värmland på Bergs Gård i Kil.

    Familj: Bor tillsammans med man och en son på 5 år.

    Gör: Driver en gård med inackorderingsverksamhet. Jobbar heltid som djurskyddshandläggare.

    Oanad talang: Spela blockflöjt, var musikstipendiat i tonåren.

    Motto: KBK – Kör bara kör.

    Har förkärlek för: Ston med hög integritet.

    Skulle aldrig: Någonsin dyka i vrak.

    Bra på: Köra truck, kran och traktor.

    Bästa stallpryl: Sopen!

    Cerina E

    Född: 2007

    Härstamning: Dutch Harness Horse/KWPN e Saffraan u Verona e Harald

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden