Reportage
5 juli 2018 13:45
Ridsportplus

Barrering med el – hoppningens mörka baksida

Granskning”Det finns en marknad för sådan här utrustning i Sverige”. Det säger en företagare som har sålt elektrisk utrustning till svenska ryttare som används för att barrera hästar. Att bevisa barrering är svårt, men Ridsport har flera vittnesmål om att det fortfarande förekommer i Sverige. Läs om hoppningens mörka baksida.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Barrering är metoder för att få hästen att hoppa högre, försiktigare eller lyfta mer på benen över hinder genom att på något sätt tillfoga hästen smärta i språnget. Trots att alla former av barrering är förbjudet i Sverige har en etablerad Sverigebaserad hästföretagare med kontakter på kontinenten, flera gånger fått beställningar på utrustning som ger hästar elektriska stötar när de hoppar.

    –Det senaste året har jag köpt med mig och sålt utrustning från utlandet till fem hoppryttare i Sverige, säger hästföretagaren.

    Det handlar om utrustning som egentligen är gjord för hundar. Den består av en fjärrkontroll som styr strömförande delar som sätts i hundens halsband och kan användas för att ge hunden en stöt vid icke önskvärt beteende.

    Stöt över hindret

    Sådan här utrustning är förbjuden i Sverige, men säljs i andra europeiska länder.
    När utrustningen sätts på hästar placeras de strömförande delarna i sadelgjorden eller i bakbensskydden.
    – Och så får hästen en stöt när den är över hindret. Då kan du ge dig på att den hoppar. Om det är uppsutten hoppning gäller det att det är en rutinerad ryttare, säger hästföretagaren.

    Hen har sett barreringsmetoden användas i stall på kontinenten och säger att det är en metod för att få unghästar att hoppa riktigt stort och flashigt.
    – Själv har jag tröttnat på att se löshoppningsfilmer med 3- och 4-åringar som hoppar superflashigt. Jag vet inte och kan inte avgöra vad som är en naturlig hoppteknik längre, säger hästföretagaren.

    Och så får hästen en stöt när den är över hindret. Då kan du ge dig på att den hoppar.

    Signaler på barrering

    Det finns gott om yngre hästar med riktigt fin hoppteknik, men när alla hästar 
i samma stall hoppar på ett nästan identiskt sätt är det en signal om att någon form av preparering har använts, menar hästföretagaren.

    – Min erfarenhet är att det ofta handlar om redan ganska fina och dyra hästar som de vill få att hoppa ännu lite bättre för att kunna sälja dem ännu lite dyrare.
    – Men jag har också varit med om hästar som jag har sett i Sverige som nästan inte kunnat hoppa alls, sedan hamnar de i Belgien eller Holland och några veckor efteråt dyker de upp på Youtube och hoppar fantastiskt. Då är det något som inte stämmer. Det kan inte ha gått rätt till.

    När det gäller äldre, tävlande hästar har flera oberoende personer berättat för Ridsport att det är en vanlig metod att sparka eller slå hästarna med något hårt föremål, till exempel en hovkrats, i kronranden före start. Detta gör huden där känslig för beröring och det anses göra hästen extra rädd om sina ben över hindren. Det är inte heller något som lämnar synliga spår på hästen.

    – Jag blev chockad när jag förstod hur vanligt det här är, säger en tävlingsryttare på medelsvår nivå.
    – Det är på nationella tävlingar jag har sett det, fortsätter hen.

    Tävlingsreglementet

    om barrering

    • Varje form av barrering är förbjuden såväl under träning som på tävling.
    • Med barrering menas alla aktiva handlingar med eller utan tekniska hjälpmedel som kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare. Alla former av barrering kan inte direkt beskrivas i tävlingsreglementets text, men betyder att ryttaren eller medhjälpare, för vilken ryttaren är ansvarig, slår eller sparkar på hästens ben med något, oberoende med vad eller av vem.
    • Barrering kan också betyda att medvetet förmå hästen att slå sig, antingen genom att bygga hinder för stort och/eller för långt, markera falsk marklinje, placera travbommar eller delar av kombinationer på falska avstånd, ”pulla” (hålla emot och försvåra avsprång) hästen in i hinder eller på något annat sätt göra det svårt eller omöjligt för hästen att övervinna ett hinder utan att slå ned det.
      Ingen person får hålla i eller beröra någon del av hindret under språnget.
    • Det är Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som behandlar eventuella fall av barrering.
    Expandera
    Barreringshjälpmedel1 080421
    Ett av flera otäcka barreringshjälpmedel. Här syns en pinne med piggar som används till att slå hästen på benen över hinder. Foto: Istock

    Bakom stängda dörrar

    En annan erfaren person, som har tillbringat mycket tid på internationella tävlingar och hos olika svenska elitryttare genom åren, har tagit för vana att titta lite extra på hindermaterial som inte står synligt framme.

    Allt sådant här sker bakom stängda dörrar och jag tror inte att du skulle få någon att erkänna att den har barrerat sin häst.

    – Jag har sett genomskinliga bommar säljas helt öppet på tävlingar utomlands. Och i många svenska stall har jag sett hindermaterial som manipulerade stöd och riktigt kraftiga sexkantsbommar. Allt det här är material som används till barrering, säger hen, men betonar också att hen aldrig har sett utrustningen användas.
    – Men det i sig är ju inte så konstigt. Allt sådant här sker bakom stängda dörrar och jag tror inte att du skulle få någon att erkänna att den har barrerat sin häst.

    Ridsport
    Också en form av barrering. Genom slag eller sparkar på kronranden blir huden öm och extra känslig för islag. Foto: Roland Thunholm

    Något som talar emot att barrering är vanligt förekommande i Sverige är att det inte har läckt ut filmer eller bilder.

    En förklaring till detta kan dock vara att det inte är ovanligt att den som arbetar på en anläggning får skriva på papper om att aldrig avslöja något om vilka tränings-metoder som används där.
    Hästföretagaren vet inte heller om eller hur utrustningen hen har sålt i Sverige har använts.

    Du har inga betänkligheter över att du själv bidrar till att utsätta hästar för detta genom att ta in utrustningen?
    – Nej. Om inte jag gör det så gör någon annan det. Det finns en marknad för sådan här utrustning i Sverige.

    Läs fler nya artiklar om barrering:

    TR-ansvarig: ”Det låter vedervärdigt. Avskyvärt”
    Unghästdomaren: ”Inte sett tecken på på preparering på unghäst-tester på många år”

    Olika former

    av barrering

    • Försvårande avstånd eller ett sätt att rida, till exempel med hästen kraftigt inspänd, som gör att hästen inte klarar hindret utan att riva.
    • Tunga, kantiga bommar av trä eller järnrör som gör att ett islag gör ont.
    • En medhjälpare som står bredvid hindret och höjer översta bommen eller piskar/slår hästen i avsprånget.
    • Tunga, tunna bommar eller genomskinliga bommar som är svåra för hästen att se och att den därmed river.
    • Tunna plaströr som översta bom, dessa är svåra för hästen att se och när den river låter den på ett sätt som kan skrämma hästen.
    • En utrustning som ger elektriska stötar i olika moment av språnget kan monteras på hästen, vanligast är i sadelgjorden eller bakbensskydden.
    • För hårt åtdragna bakbensskydd eller så kallade teknikskydd som gör att hästen lyfter sina bakben högre.
    • Grus, piggar eller något annat hårt material i benskydden som gör att ett islag gör extra ont.
    • Manipulering av hindermaterial, antingen med en form av katapult som skickar upp bommen när hästen hoppar, eller en specialhållare som gör att översta bommen ligger några decimeter framför övriga bommar.
    • Genom slag eller sparkar på kronranden blir huden öm och extra känslig för islag.
    • Huden på hästens ben kan göras extra känslig genom kemisk barrering, det vill säga någon substans stryks på benen som gör huden extra känslig för beröring.
    • Hästar som är väldigt känsliga och därmed inte anses mottagliga för barrering kan ges lugnande för att klara barreringen mentalt.
    Expandera

    Enkät:

    Vad har du för erfarenhet av barrering och vad tycker du om det?

    Douglas Lindelöw, landslagsryttare i hoppning.
    – Jag har aldrig sett eller varit med om någon barrering och det är långt i från hur jag vill träna mina hästar. Jag har mitt system som jag håller mig till och som jag känner att jag kan stå för fullt ut. Jag tror inte heller att barrering fungerar på de känsliga hästarna vi har i dag.

    Linda Algotsson, fälttävlansryttare med många år på de internationella banorna, baserad i Tyskland några år.
    – Jag har aldrig sett någon barrera en häst och för mig är det ett omodernt sätt att träna hästar på. I fälttävlan vill vi ha snabba och modiga hästar med förtroende för sin ryttare och som hoppar snålt över hindren för att klara optimaltiden. Då faller ju syftet med barrering. Jag har aldrig hört talas om barrering med elstötar.

    Ann-Sofie Oscarsson Hellsing, hoppryttare som har jobbat i Tyskland, USA och Holland.
    – Jag har aldrig stött på någon barrering eller sett någon göra det. Jag har heller aldrig hört talas om att el skulle användas. Jag upplever att alla toppryttare strävar efter att hästarna ska hoppa avspänt, och barrering är ju inget som gynnar det. Om barrering förekommer måste det göras väldigt mycket i skymundan.

    Angelie von Essen, internationell hoppryttare, baserad i England.
    – Det är klart att jag har hört att det förekommer och jag har sett videos på unghästar som hoppar på ett sätt som inte ser naturligt ut. Men jag har aldrig sett barrering med egna ögon och elstötar har jag aldrig hört talas om. För mig är det framförallt viktigt att ge hästarna förtroende i hoppningen eftersom vi föder upp hästar som är allt känsligare.

    Lars Berglund, C-tränare i hoppning, före detta unghästdomare i hoppning.
    – Jag har inte sett någon form av barrering på 35 år. Vi har avlat fram så naturligt försiktiga hästar så problemet är snarare att få dem att hoppa närmare hindret än högre. Och de är så känsliga att om man skulle slå dem när de hoppar finns risken att de inte går nära ett hinder på veckor. Men för 30, 40 år sedan hände det att man hoppade oxrar baklänges även på tävling i poänghoppningar, och så tränades det ibland på elefantbommar.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 13/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden