HästkarlarHon tar debatten om hästvälfärd, är sakkunnig i radion och gör film om hur du mockar en box. Hon är historisk med sin och Marcovilles sjätteplats i Barcelona-OS 1992 och var tidigare förbundskapten i hoppning.
Gretzer duckar inte i debatten
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Maria Gretzer är en av Sveriges mest meriterade ridsportprofiler. Med engagemang i en plantskola för unga danska hoppryttare, kommentatorsuppdrag för Radiosporten och egna träningar är det minst sagt fullt upp. Hemma i stallet finns egna hästar som hon numera får hjälp att rida. Tävlandet sköts av Shane Carey.
– Jag har försökt minska på antalet hästar, jag är pensionär nu, fyller 66 i år. Jag har hingsten Singular La Silla och två avkommor till honom i stallet. Jag vill bara ha de okomplicerade och Singulars avkommor är fina att rida, jag vet vad jag får.
Man frågar hellre filurer på nätet än folk som har jättemycket erfarenhet.
Maria Gretzer
Markarbete är grunden
Hon syns ofta i debatten där hon tar ställning för god hästhållning och hästvälfärd, god ridning och träning och då inte minst det viktiga markarbetet.
– När jag började med hästar för 50 år sedan fick jag höra att hästar bara har ett visst antal språng. Även när jag tävlade som mest försökte jag ge hästarna lugna perioder med fokus på markarbete. Grundridningen är nyckeln till allt. Om hästarna funkar bra på marken är det inte svårt att hoppa. Det tar tid att bygga en häst, säger Maria.

Hon menar att många bara fokuserar på att tävla. Dessutom finns en kultur där man inte tar hjälp av kunniga hästmänniskor utan söker svar på nätet.
– Det ska bli spännande att se om den här artikeln får genomslag, för även om jag nu tituleras hästkarl får jag sällan frågor som inte rör ridning. Man frågar hellre filurer på nätet än folk som har jättemycket erfarenhet.
Bra ledare redan på marken
Hästvälfärdsdebatten välkomnas av Maria, men hon tycker att det går överstyr ibland.
– Självklart ska man vara snäll mot hästarna men det blir så att folk inte vågar göra någonting och hästarna har ingen respekt, de är till exempel svåra att leda. Det gäller att bli en bra ledare redan innan man sitter upp. Debatten spårar ibland ur med små nättroll som inte ens kan rida, och det är så lätt att ta ögonblicksbilder som tas ur sitt sammanhang.
Som ledamot i FEI har Maria ställts inför frågor om ridsportens roll när det gäller mänskliga rättigheter. Borde Sverige tävla i Saudiarabien och Qatar?
– FEI har 137 medlemsländer, alla länder är inte som vi önskar. Jag tror inte de länderna blir bättre av att vi bojkottar. Vi har tjejer som är superduktiga och jag tror mer att sådant kan påverka. Och de länderna skiter väl i om Sverige skulle bojkotta.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på