Reportage
24 september 2023 17:17
Ridsportplus

Hållbar strategi i fokus på Blue Hors

DressyrGång på gång ser vi hingstar från Blue Hors i Danmarks dressyrlandslag. Men för stuteriet är det lika viktigt att hästarna inte bara har temperament för toppryttare som Nanna Skodborg Merrald. Hållbar avel innebär också ridbarhet för hobbyryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Igen och igen har Blue Hors hingstar med i det danska landslaget. OS- och VM-medaljören Blue Hors Zack lämnar av och framtidshoppet är Blue Hors St. Schufro som glänser på tävlingsbanan med stuteriets beridare Nanna Skodborg Merrald.

    Under vintern dominerade hon världscupen med rekordmånga hästar till start och tog silver i finalen i Omaha med valacken Blue Hors Zepter, en gång inköpt som hingstämne. Nyligen representerade ekipaget Danmark vid EM i Riesenbeck.

    Det stora stuteriets hingstar återfinns i flera led hos dagens danska dressyrhästar.

    Blue_hors_infart_bh_dsc00502
    Stuteri Blue Horse ligger i Randbøl mitt på södra halvan av Jylland. Foto: Kim C Lundin

    Toppsport och avel

    Många förknippar Blue Hors med toppsport och det är förvisso sant, målet för avelsverksamheten är Grand Prix dressyr. Flera av hingstarna tävlas, utbildas och meriteras parallellt med sin avelsgärning.

    En sida som är mindre känd är den solida utbildningen och vidareförsäljningen av de unga hästar som fötts upp på stuteriet eller köpts in. Alla blir inte avelshingstar eller avelsston i den egna verksamheten. Samtliga utbildas enligt en tydlig modell för unghästar och mycket arbete läggs på att hitta rätt hem till respektive individ. Det ingår i Blue Hors koncept av ”hållbar avel, hästutveckling och tävlingsverksamhet”.

    Aveln är grundstenen i verksamheten, uppfödning av unga hästar och vidareförsäljning en annan.

    Både hingstar och begåvade avkommor till stuteriets hingstar marknadsförs genom tävling och på det sättet sluts cirkeln.

    _bh_kcl09224
    Nanna Skodborg Merrald är beridare på Blue Hors med en hel kollektion begåvade hästar och ett pärlband fina prestationer på tävlingsbanan. Foto: Kim C Lundin
    Stallgang_bh_dsc00403
    Stallgång på Blue Hors. Foto: Kim C Lundin

    VM-ryttare anställd

    Förutom världsstjärnan Nanna Skodborg Merrald är en av Danmarks mycket framgångsrika pararyttare anställd, VM-guldvinnaren Tobias Thorning Jørgensen. Sponsorer som står nära stuteriet äger hans VM-häst Jolene Hill. Tobias Thorning Jørgensen har gjort flera meeting i år med 7-årige godkände hingsten Blue Hors Zackorado på verkligt fina procent. Och kanske är det här det ultimata beviset på att Blue Hors har en annan strategi i sitt avelstänk, att temperament och ridbarhet – inte bara för toppryttare – står i förrummet.

    Zack är hingsten som kan spela upp sig på våra visningskvällar men som jag kan låta min 10-åriga brorsdotter leda från ett stall till ett annat.

    Martin Klavsen

    Avelsledaren Martin Klavsen är ung, avel är hans livsotium sedan barnsben och han har ett stort nätverk att bolla med, inte minst Jens Meyer som driver den tyska filialen till stuteriet.
    – Vi har en ambition att välja hingstar med temperament som kan hanteras och som har ridbarhet i särklass. Vi väljer medvetet bort om vi upplever att de som unga inte har rätt sinnelag. Vårt hingststall är lugnt och ute på tävling kan de som regel hanteras av en groom och det är så det ska vara. De ska ha gott psyke, det är det som gynnar uppfödarna i längden, ridbarhet parat med gångarter, förklarar han.
    – Vi, och alla andra i branschen, lever ju av att många människor vill ha häst och rida. Tittar du tio år tillbaka i tiden så kom det fram många hästar som inte kunde ridas av vem som helst. Det förlorar vi alla på. I dag ska de ha tre goda gångarter, vara otroligt ridbara och ha ett bra temperament så att även hobbyryttare kan ha roligt med dem, konstaterar Martin Klavsen.

    B-zack-52654638605_c9d3728150_o
    Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zack vid världskupküren i Rotterdam i vintras. Foto: Arnd Bronkhorst

    Zack är flaggskeppet

    Stuteriets flaggskepp är utan tvekan KWPN-registrerade Blue Hors Zack, som 19 år gammal är frisk och fräsch som få med fina starter i världscupen i vinter och VM-guld i lag förra året.
    – Zack har gett sina avkommor stabilitet, kraft och sundhet, själv har han inte varit sjuk på flera år. Hans son Zackereys äldsta avkommor är nu fem år och visar sig riktigt fint, kanske har de lite mer naturlig schvung och mjukhet i sina gångarter.
    – Zack är hingsten som kan spela upp sig på våra visningskvällar men som jag kan låta min 10-åriga brorsdotter leda från ett stall till ett annat utan att vara orolig. Han är otrolig, enastående helt enkelt, och har nog i ärlighetens namn gjort mer för Blue Hors än till och med Don Schufro som står staty här, konstaterar Martin Klavsen.

    Blue Hors drivs av ett stort team av medarbetare och ägs av grundaren Kjeld Kirk Kristiansen, arvtagare och tidigare företagsledare för Lego-gruppen. Förutom avelsledaren Martin Klavsen leds verksamheterna av Ulrik Falbe Hansen med ansvar för hela unghästutbildningen och sportchefen Ulrik Gerstorf Sørensen.

    Martin_klavsen_bh_dsc00145
    Avelsledare Martin Klavsen med de hingstämnen han varit med och valt ut. Åringarna går på bete i kuperade marker med åldermannen Onkel Floyd som uppfostrare. Foto: Kim C Lundin
    Speciella_staket_bh_kcl08687
    Eltråd som syns väl i hagarna med unghästar på Plougstrupgård. Foto: Kim C Lundin
    Speciella_staket_bh_dsc00036
    Speciella staket med både el och trä minskar skaderiskerna. Foto: Kim C Lundin

    Egna och andras föl

    Blue Hors får i år 25 egna föl och i tillägg köps det in ett stort antal föl, både sto- och hingstföl. Idealiskt för Martin Klavsen och hans team, tillsammans med Lennart Lidberg och Jens Meyer i Tyskland, är att de vill se fölet när det är några få veckor gammalt och sedan igen vid två månaders ålder. Det blir många mil i bil och teamet hittar föl i Danmark, Tyskland och Sverige, ja till och med i Storbritannien. Det är både avkommor till de egna hingstarna och andra med intressanta stamtavlor. Flera är framtida hingstämnen medan andra blir unghästar till försäljning.

    När du köper en häst här så är dess liv dokumenterat i en journal för hästen och vi är helt transparenta med den.

    Martin Klavsen

    De unga hästarna finns på Plougstrupgård några kilometer från stuteriet, en helt nybyggd anläggning med stora lösdrifter och jättelika hagar. På ytterligare en gård finns barnkammaren, där ston med föl huserar i stora gräshagar. Runt omkring i området Randböl på Jylland har Blue Hors tillgång till stora kuperade betesmarker med mineralstationer och fina staket.

    Onkel_floyd_bh_kcl08790
    Foto: Kim C Lundin

    Onkel Floyd håller ordning

    På besök ute i flocken med unghingstar möts vi av vänliga och sociala unga gossar under ledning av den pensionerade dressyrhästen Onkel Floyd, som håller ordning i gruppen på hästvis – med öron och tänder.

    Martin pekar och förklarar, drar härstamningar och meriter. Det är utan tvekan några av de här som kommer att visas i Herning 2025 på Dansk Varmblods Hingstekåring. Det är en guldgruva av modernt europeiskt avelsmaterial. 

    Hållbar hästhållning och genomtänkt avel genomsyrar hela verksamheten på Blue Hors, något de har gemensamt med sin svenska samarbetspartner Lövsta Stuteri. Det finns ett kretsloppstänkande i allt, inte bara miljömässigt utan även hur alla hästar i verksamheten ska hitta till ett bra liv.

    Sto_fol_2023_bh_dsc00241
    Blue Hors använder sig gärna av embryotransfer. Foto: Kim C Lundin

    Använder sig av ET

    Precis som i modern hoppavel använder sig Blue Hors också av embryotransfer och får på så sätt in en del mottagarston. När de fått sitt föl och tjänstgjort som mamma tas även de här stona om hand, rids in och placeras i en verksamhet med uteridning. Alla har sitt värde och sin plats.
    – Vi har många samarbetspartner som alla är bra och för oss är det väldigt lätt att jobba ihop med Lövsta. Vi känner igen oss i varandras arbetsätt och tänkande, det gör det enkelt att samarbeta.
    – Det är sant att vi båda två har passionerat hästintresserade ägare men framför allt så har vi en gemensam värdegrund. På Blue Hors har vi behov av att sälja hästar, betäckningar och att tjäna pengar, det är en företagsverksamhet och vi kan ha en långsiktighet i det. För oss är det viktigt att en hästköpare vet vad den får när den köper en häst hos oss. Att hästen har fått gå på stora gräsmarker, växt upp under bra och kontrollerade förhållanden, fått en hästvänlig och sund inridning.
    – När du köper en häst här så är dess liv dokumenterat i en journal och vi är helt transparenta med den till en köpare. Vi har inget att dölja och vi gör det inte heller.
    – Vi har en etablerad process för en unghäst, en del av det är att de ska få vara häst. Och passar den individuella hästen inte in i den ordinarie planen – så gör vi en ny plan. Vi har etablerade rutiner men det är ingen fabrik, förklarar Martin Klavsen samtidigt som vi tittar ut över ett tiotal fina föl som  går med sina genetiska mödrar eller mottagarston bakom fölsäkra staket i en gigantisk gräshage. 

    I stallet möter vi stjärnskottet som gjorde succé med Nanna Skodborg Merrald under vinterns säsong. Blue Hors St. Schufro är en svart skönhet som står som en snäll nallebjörn i skötargången och låter sig putsas inför ridning.

    Tittar du tio år tillbaka i tiden så kom det fram många hästar som inte kan ridas av vem som helst. Det förlorar vi alla på.

    Martin Klavsen

    Han ligger i toppen av de mest använda hingstarna i dansk avel i år och hans popularitet har ökat år för år, inte minst i kraft av de två fina avkommorna Lyngbjergs St. Paris och Carl Hedins hingst Skyline to B. Han representerar just den ridbarhet och det temperament som Blue Hors står för.

    Det råder ingen brist på begåvade unga hingstar i programmet. Här finns bland andra 6-åringarna Blue Hors Santiano och Blue Hors Monte Carlo.

    Miljo_bh_dsc00315
    De fina omgivningarna kring stuteriet ger möjlighet till uteritter. Foto: Kim C Lundin
    Ingang_stall_bh_dsc00399
    På väg mellan stallarna mot ridhuset. Foto: Kim C Lundin

    Yngre talanger på väg upp

    Sedan Blue Hors Don Olymbrio kommit tillbaka efter en skada är det många av stuteriets hingstar som kommer att gå i toppsporten. Men vad finns det för yngre talanger på väg att visas på förbesiktning hösten 2023?
    – Vi har några väldigt fina 2-åringar efter Monte Carlo, några av dem kanske kan komma med.
    – Framför allt har vi en egen uppfödning som är spännande, Dianthus som är efter Don Juan de Hus och Fiesta’s Girl, helsyster till Don Schufro och mamma till både Blue Hors Zatchmo och Blue Hors Zirrus.
    – Jag tror mycket på honom, han ser fin ut och har fått galoppen från sin far, något alldeles speciellt. Men du vet aldrig vart det tar vägen med en ung häst så vi får se hur de växer och utvecklas, förklarar Martin Klavsen.

    Fakta

    Blue Hors

    Stallbyggnader_bh_kcl09552
    Stallbyggnader på Blue Hors Foto: Kim C Lundin
    • Grundaren Kjeld Kirk Kristiansen startade först hoppverksamhet på Stutteri Ask i slutet av 80-talet. Känt här i Sverige också som Rolf-Göran Bengtssons sponsor under flera år.
    • Stuteriet Blue Hors startades med målet att ha ryttare i det danska dressyrlandslaget, något som uppfyllts med råge genom åren.
    • Starten sker i början på 1993 och redan 1996 rider Lars Petersen stuteriets hingst Uffe Korshøjgård på OS i Atlanta 1996.
    • I dag finns det 15 aktiva hingstar i katalogen.
    • Stuteriet har upp-emot 500 hästar fördelade på unga hästar  i träning, avelsston, hingstar och växande unga individer.
    • Tre stora anläggningar erbjuder 350 hektar mark och 25 000 m2 byggnader med allt som behövs.
    • 64 anställda år 2022.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden