Reportage
17 april 10:30
Ridsportplus

Här lever unghingstar och avelsston mitt i idyllen

Lyckad affärsidé. Att ta hand om både egna och andras ston och unghästar har blivit en lyckad affärsidé för Leif Medin och Roland Holmström på Ramsbergs gård. ”Intresset är stort för att få skicka hit sitt sto och låta henne föla här”, säger Leif.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Är du redan prenumerant, men har inga inloggningsuppgifter?

Skaffa inloggningsuppgifter

Prenumerera på Ridsport

Det är mer än 30 år sedan Leif Medin började med halvblodsuppfödning i mindre skala, och sedan dess har ett antal fina hopphästar avlats fram.
– Jag vill gärna ha lite lättare hästar som är högställda och har en naturlig balans, berättar Leif.


Rolle och Leif har ägt Ramsbergs gård sedan 2012 och har samarbete med flera uppfödare i Mellansverige som placerar sina unghingstar på Ramsberg, bland annat Eklunda stuteri. De håller successivt på att bygga ut verksamheten, och drömmer om att ha unghästutbildning på gården. Foto: Roland Thunholm.

Sedan fem år är det gården Ramsberg i Södermanland som är basen för Leifs och sambon Roland ”Rolle” Holmströms hästverksamhet. Gården, som har cirka 20 hektar egen mark plus arrenden, ligger vackert med en mindre sjö och kuperade hagar runt den stora stallbyggnaden.

Förutsättningarna för att föda upp hästar är optimala.
– Intresset är stort för att få skicka hit sitt sto och låta henne föla här. Vi har några travston som finns här hela tiden och jag får ganska många förfrågningar, berättar Leif.

Att ta emot fölston, och även unghingstar, har därför blivit en allt viktigare verksamhet för Leif och Rolle. I en hage går sju 2-årsshingstar, där bara en är gårdens egen uppfödning. Övriga kommer från uppfödare runt om i Mellansverige. 

Sju som ska föla

Totalt finns 35 hästar på gården, 17 är Leif och Rolles egna. De flesta är unghästar, men även en del avelsston. I år är det sju som ska föla, varav fyra egna, medan ett sto tyvärr kastade nyligen.
– Men ett av fölen är inte vårt, där har vi lånat ut stoet den här säsongen, säger Leif.

Alla är heller inte hoppston. Sedan två år finns även ett gångartssto på gården, Princess Pride (f -06 e Fiedertanz-Rohdiamant), som är dräktig med Freestyle. Hon fick förra året en hingst efter Skovens Rafael.
– Jag är mest gångartsintresserad, därför har det blivit ett gångartssto här också, säger Rolle och ler.

Ramsbergs Vincent L är gårdens enda egna 2-årshingst i flocken och en häst som Leif hoppas och tror mycket på. Planen är att visa honom för rådgivande bedömning om han fortsätter att utvecklas bra. Han är e Diabeau van de Heffinck u Capisce L e Favorit Ask-Cassini II. Mormor Cassimbra Flame Marni finns fortfarande kvar på gården. Foto: Roland Thunholm.

En av Leifs mest framgångsrika uppfödningar genom åren är Zam-Zara (sto f -96 e Robin Z u Joyce e Racot-Martell I). Hon tävlades bland annat framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson och har många placeringar till och med svår hoppning. Mamman Joyce köpte Leif i mitten av 1990-talet och hon fick många fina avkommor, där flera har exporterats. Hennes sista avkomma Joyful (e Orlando) vann Riksstoutställningen 2007 och fick också Hornsundspokalen som bästa hoppsto.
– Hon fick 10 poäng på typen både på 3-årstestet och kvalitetsbedömningen, säger Leif stolt.

Planen var att behålla Joyful, men till slut blev buden för svåra att stå emot. På gården finns dock ett sto kvar med Joyce i stamtavlan. Det är 4-åriga Ramsbergs Zahara (e Daquar CC) som har Zam-Zara som mormor och med Aerly Zurprice (e Aerline H), som mamma. Zahara är dräktig med Casallco (e Casall-Contender). Dessutom finns även Zimzalabim (f -10 e Eurocommerce Canturano u Aerly Zurprice), som för närvarande är utlånad som ridhäst, men som så småningom ska tillbaka för att sättas in i aveln.

”Gav jättestora avkommor”

Leif har haft många olika ston och stolinjer genom åren. En del finns kvar på gården, andra inte. Han har också samarbetat med andra uppfödare.

Ett exempel är Obsession Night (val f -07 e Corlensky G u Cruise On Over e Cruise On-Skallywag xx) som Helena Holm har ridit till placeringar i svår internationell hoppning. Där är både Leif och Anna-Lena Rylander uppfödare, liksom till ytterligare två framgångsrika avkommor med Cruise on Over som mamma.
– Sedan köpte jag ett Heraldik-sto, eftersom jag gärna vill ha hästar som är lite lättare i typen. Men hon gav jättestora avkommor oavsett hingst, så henne fick jag sluta att avla på, konstaterar Leif.

Leif och Rolle lägger ner mycket tid för att hitta rätt hingst till sina ston.
– Vi åker runt och tittar en hel del innan vi bestämmer oss för vilka vi ska använda. I år har vi varit i Herning, och försöker alltid vara med på bruksprovet. Det är intressant att se hästarna live, säger Leif.

För Leif är det viktigt att hitta en hingst som han tycker om. Han vill gärna att den både ska kompensera, men framför allt komplettera, stoets egenskaper och att den passar härstamningsmässigt.

Vill sälja föl

Leif och Rolle betäcker inte alla ston varje år, det gäller att inte få för många föl. Tidigare har de utbildat unghästarna själva och matchat dem för 3-årstest. Med ålderns rätt har de dock dragit ner på den verksamheten.
– Det har gjort att några av hästarna ligger lite efter i utbildningen, erkänner Leif.

Ett av problemen med att vara uppfödare i dag är svårigheten att utbilda hästarna, om man inte har möjlighet att göra det själv.
– Det kostar mycket att få dem utbildade och det gör att det sällan blir några pengar över på uppfödningen. Därför har vi börjat fundera på att försöka sälja hästarna som föl i stället, förklarar Leif.


2-årshingstarna har fri tillgång till högklassigt grovfoder och stora ytor att röra sig på. Det gör att de är fina i både hull och muskulatur. De leds också till och från hagen varje dag. Här är Ramsbergs Vincent L, Lamaze Ek, Mr Grey ML och Hauth Bon Coeur. Foto: Roland Thunholm.

I dag har de inlett ett samarbete med Nils Stridh-Svensson i Götene som fungerar jättebra, men Leif skulle egentligen vilja hitta en lösning på närmare håll, för att själv kunna vara mer delaktig då unghästutbildning är något som han brinner för.
– Man vill ju gärna vara med på ett hörn och se hur hästarna utvecklas.

Drömmen vore att hitta någon duktig unghästutbildare som kunde komma till gården ett par dagar i veckan, i stället för att behöva skicka iväg hästarna. För grundförutsättningarna för att föda upp friska och hållbara tävlingshästar finns på Ramsbergs gård.

Leif Medin

Ålder: 58 (fyller 59 den 14 juni).

Familj: Sambo Roland Holmström.

Bor: Ramsbergs gård, -Sparreholm.

Utbildning: Ridlärarutbildad på Strömsholm. Var ridskolechef på Mariestads Ridklubb i 15 år och har även arbetat på Grevagården.

Avelsston på Ramsbergs gård:

Cassimbra Flame Marni f –07 e Cassini II u Coimbra L e Cortez-Irco Mena, uppf Maria Öström. Kastade tyvärr en hingst e Favorit Ask nyligen.

• Ramsbergs Zahara f –13, e Daquar CC u Aerly Zurprize e Aerline H-Robin Z, egen uppfödning. Dräktig med Casallco.

• Zazou BC f –04, e Indoctro u Foecarla e Beaujolais-Joost. Dräktig med Bravour, men avkomman tillhör inte Ramsbergs gård.

• Cancara f –10, e Converter II u Hinara e Heraldik xx-Cinzano, egen uppfödning. Inte dräktig.

• Princess’ Pride f –06, e Fidertanz u Royal Princess e Rohdiamant-Donnerhall, uppf Silke Gethmann. Dräktig med Freestyle.

 Zimzalabim f –10, e Eurocommerce Canturano u Aerly Zurprize e Aerline H-Robin Z, egen uppfödning. Utlånad som ridhäst och därför inte dräktig.

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar