AvelskunskapBollerups lantbruksinstitut är åter en av landets största hästuppfödare. Aveln utgör grunden för att eleverna på gymnasiet ska kunna prova på allt från betäckning och fölning till utbildning och visning av hästarna.
Här utbildas framtidens uppfödare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I Sveriges mest sydvästra hörn drivs landets enda praktiskt handgripliga utbildning inom allt som hör till avel. Bollerups lantbruksinstituts egen avelsverksamhet, där elever får delta i alla moment efter förmåga, har dessutom två uppfödningar som gick unghäst-VM i hoppning 2023. Historiens vingslag ljuder på Bollerup-borgen där avelskunskap sprids dagligen, nu precis som vid starten 1902.
Niclas Magnusson är stuterichef sedan sju år tillbaka och har arbetat på Bollerup sedan 1990. Han ansvarar för hästhållningen som helhet på den anrika anläggningen, med allt från dräktiga ston och skolhästar till växande unghästar.
Fakta
Teamet på Bollerup
Niclas Magnusson Stuterichef, rycker in där det behövs.
Ina Olsson Stallchef för skolstall och körstall med hästar till skolan eller försäljning.
Anette Isaksson Ansvarig för fölston/fölningar samt mycket av stalltjänsterna.
Maria Blad Ansvarig för semin och den unga hästens hantering/inridning samt lösdrifterna.
Camilla Persson Ansvarig för 1-åringarna samt mycket av specialhästvård/ bandagering, flätning etc.
Therese Svensson Ridlärare inriktning hoppning samt tillridning av skolhästar.
Monica Håkansson Ridlärare inriktning dressyr.
Isabella Giegold Beridare samt hjälper Maria Blad med undervisningen kring unghästar.
Örjan Larsson Beridare och tävlingsryttare hoppning.
Linnea Lyden Tävlingsryttare dressyr samt ansvar under helger.
Anna Walters Lärare ansvarig för arbetsplatspraktik, APL.
Hanna Bewersdorff Lärare och schemaläggare.
Det gäller att se till att det finns utbildningsmaterial för eleverna på de hästinriktade utbildningarna att öva på i praktiken. Det är i dag hela orsaken till att aveln åter lever och blomstrar på Bollerup.
Nu behövs åter föl och unghästar, som ska hanteras och ridas in av unga hästintresserade elever.
Vid 2011 avvecklades i stort sett hela stuteriverksamheten, eftersom den nya gymnasieplan som då antogs inte tillät att elever gjorde sin APL, arbetsplatspraktik, på anläggningen. Det gick helt enkelt inte att driva runt en så stor hästverksamhet utan hjälp från eleverna.
Bollerup tog tag i saken genom att skapa en unghästinriktad utbildning, ”Den unga hästens utveckling”, som kompletterade de två hästhållningsinriktade kurserna med naturvetenskapliga ämnen respektive hållbarhet och företagande. Nu behövs åter föl och unghästar, som ska hanteras och ridas in av unga hästintresserade elever. På köpet kom en mer kvalitetsinriktad avel, till största andelen inriktad på hopphästar, men båda disciplinerna finns.
Det är en oerhört praktisk inriktad läroplats, numera unik i landet med att erbjuda sådana praktiska moment som att hjälpa till vid fölning, tappning av hingst och seminering, samt hela hanteringen från föl till unghäst.
Som skola är Bollerup privatägd av en stiftelse där allt överskott går tillbaka in i verksamheten. Eleverna behöver inte ha egen häst för att gå på Bollerup, skolan håller med hästar till alla. För elever som vill och har en häst med rätt utbildningsnivå går det att ta med egen häst in i undervisningen.
Fakta
Bollerups lantbruksinstitut
- Bollerup drivs av stiftelsen Lagmannen Tage Ludvig Sylvans Lantbruksinstitut Bollerup, som bildades genom Tage Ludvig Sylvans testamente i slutet av 1800-talet.
- Verksamheten startade 1902 och uppdraget var då att driva Bollerups gård i utbildnings- och forskningssyfte.
- Stiftelsen drivs i dag i två verksamheter, den stora gården med markodling på cirka 500 hektar och skolverksamheten inriktad på djurhållning och lantbruk. I lantbruksföretaget finns kor, grisar, stuteriet och växtodlingen. I skoldelen finns det utbildningar för lantbruk och hästinriktade linjer.
- Hästutbildningen under elevernas skolgång täcker hela kedjan från planering, seminering, fölning och uppfödning till hantering av unghästar och inridning.
- Det finns 25–30 skolhästar på Bollerup varje år. Med årets föl, åringar, 2-åringar, fölston och undervisningsston blir det runt 70 hästar. I vår väntas 14 föl.
Det är ett internat, vilket kostar en del. Eleverna har stalltjänst under skolveckan som en del i sina kurser, de har möjlighet att arbeta extra i stallet på helgerna mot ersättning, men det är inget krav. I stället är det Niclas Magnusson och de andra medarbetarna som har huvudansvaret för hästar och undervisning. Och Bollerup levererar det som står i kursplanerna, med råge.
– Vi utbildar för att eleverna ska kunna känna att de har provat på och kan göra alla moment i kursplanen, förklarar han.
– Här kör du traktor i 35 timmar precis som kursplanen säger, så att du säkert kan hantera en traktor.
Skolhästarna finns i stall nära anläggningens ridhus, där de står på box. I övrigt går de flesta hästarna i lösdrifter, där de fördelats efter ålder och syssla. Långt bort från unghästar och skolhästar finns stostallet, med ett antal stora fölboxar i anslutning till en lösdriftshall.
– Vi har bara sex fölboxar så vi brukar planera för två fölningsomgångar under våren. Vi vill inte ha föl för tidigt på våren eller för sent, vi behöver planera våra aktiviteter runt skolåret för att det ska fungera, förklarar Niclas Magnusson.
Det innebär att fölen skiljs av senast vid sex månaders ålder, för att sedan vara på plats i sina respektive större fölgrupper.
De första fölningarna är beräknade till slutet på mars och redan när Ridsport besöker Bollerup i februari har stona Bollerup Sphira, Bollerup Cool Cat, Yatzy P och Bollerup Fionella flyttats till en annan daghage och tas in för natten.
När det blir dags för fölning används gjord med svettdetektor (som reagerar när stoet ligger på sidan) och eleverna turas om att vaka med kameraövervakning. De är första linjens insats men har alltid uppbackning av någon ur personalen som ansluter när en fölning väl satt i gång. Lärarhjälp är max 15 minuter bort och på Bollerup finns en veterinärklinik. Eleverna vakar bara enstaka nätter och aldrig flera i följd, men alla får möjlighet att prova på.
Med minst tio föl per år de senaste åren är Bollerup åter en av landets största uppfödare. Till säsongen 2015 fattades beslutet att alla uppfödningar skulle ha prefixet Bollerup och nu har ett antal hästar börjat synas ute på tävlingsbanorna. En verklig höjdpunkt inföll i september 2023, när stuteriets beridare Örjan Larsson deltog med två uppfödningar på unghäst-VM i hoppning i Lanaken.
Fakta
Vad kostar det?
Så här mycket kostar det att studera på Bollerup och bo i inackorderingsrum.
Hyra för rum inklusive mat: 4 050–4 800 kr/månad.
Box till egen häst, inkl grovfoder:
Ponny 2 550–2 825 kr/månad.
Stor häst 2 825–3 100 kr/månad.
Det lägre priset med eget strömedel och det högre med halm.
Själva utbildningen är en vanlig avgiftsfri gymnasieutbildning.
Bidrag:
Eleverna får det vanliga studiebidraget på 1 250 kr/månad och kan söka inackorderings-tillägg hos CSN på 1 190–2 350 kr/månad (beroende på avstånd mellan hem och skola).
Valacken Bollerup Connect (f -17 e Comfortuna VDL u Delphina (F.2) e Al Cantino) och stoet Bollerup Catastrof (55) (f -18 e Crusader Ice u Camomill (55) e Coriall) kom båda till start och för Catastrof blev det final som enda SWB-häst.
Örjan gjorde konstgjord andning på det lilla fuxfölet.
Det ödesmättade namnet Catastrof kom till efter en svår start i livet. Camomill fölade mitt emellan att dagpersonalen höll koll och att fölvakningen skulle sätta i gång. Örjan Larsson var kvar på skolan och larmades till stallet efter att Anette Isaksson, ansvarig för stostallet, konstaterat att fölningen startat och att fölsäcken inte brustit.
Örjan gjorde konstgjord andning på det lilla fuxfölet, som kom i gång och började andas för egen maskin. Den extra tiden i fölsäcken hade dock gett vätska i lungorna som krävde behandling efter några dagar. Väl ute på sommarbetet fick Catastrof ett rejält sår på ena frambenet. Efter att hon blivit så mycket hanterad under sina första levnadsveckor gick det att bandagera och hålla henne kvar ute på betet. Summa summarum, när det var dags att döpa var namnet givet.
Både Bollerup Connect och Bollerup Catastrof har gått genom vårt unghästprogram och ridits in av elever. Sedan har Örjan tagit över när det är dags att börja tävla dem. Förhoppningsvis är Connect såld inom kort, efter sju års ålder kan vi inte riktigt matcha dem i tävling i vår regi och som valack är det inte en häst Bollerup ska behålla, förklarar Niclas Magnusson.
– Med Catastrof är det annorlunda, hon är ett sto och är visserligen till salu, men det finns ingen brådska och för mig får hon gärna stanna ett bra tag till.
När eleverna rider in de unga hästarna enligt ett väl planlagt program, har de först börjat med att öva in alla moment på redan inridna hästar. Här används 4-åringar från tidigare säsong men även dräktiga ston som ännu inte hunnit bli för stora under hösten. På det sättet är eleven säkrare i vad som ska ske och kan lita till sin egen förmåga på ett annat sätt.
Systemet med lärarhjälp och många steg fungerar bra, men det finns alltid individer bland de unga hästarna som inte följer mönstret eller som är känsligare.
– När det inte går med standarden så tar Örjan Larsson och Isabella Giegold över, båda är anställda som beridare. Det gäller att ha erfarenheten att kunna hantera en känsligare häst och också våga sitta upp. Det begär vi inte av elever som känner sig osäkra, berättar Niclas Magnusson.
Egen seminstation
På Bollerup finns en seminstation som används till egna ston, i undervisningen. Bollerups lärare Maria Blad har även ansvar för den seminkurs som avels-organisationerna i landet efterfrågar. För att kunna genomföra både den veckolånga specialkursen och elevundervisningen har Bollerup en flock ston som är särskilt snälla och tåliga, som klarar att bli ”pillade i rumpan”, det vill säga rektalundersökas.
– Många av dem har varit skolhästar eller på annat sätt varit i verksamheten. Det är viktigt att eleverna kan få prova på att gå in och känna på cervix och seminera. Det krävs 12 till 16 ston för att få den här delen av undervisningen att bli bra, konstaterar Niclas Magnusson.
Någon egen hingst visas inte på bruksprovet i år. Förra årets övning med Bollerups Elrondo gav inte mersmak då den välväxte hingsten bara blev accepterad trots stam, modell och det mesta på plats.
– I de årgångarna som skulle visas 2025 och 2026 har jag ingen som jag ser som hingstämne. Vi hade en som vi övervägde, Clayton Bollerup e Caytens, men nej, nu har vi kastrerat, berättar Niclas Magnusson.
Nu är även Elrondo kastrerad och i hingststallet huserar tillfälligt två hingstar inlånade för seminkursen, en travhingst samt Viggo B MagiQ (SWB f -15 e Vivaldi K u Bounce Magi e Maloubet de Pleville) som är uppfödd av Niclas Magnusson och hans fru Rebecca Giegold. Under säsongen kommer Viggo att fortsatt stå på stationen och vara den som eleverna kan använda för att träna på att ta en hingst till fantomen vid tömning.
Vi vill försöka bli ännu mer självförsörjande med egna skolhästar.
– I år får vi faktiskt två föl efter Viggo här på Bollerup. Det är ett försök att producera mer allround skolhästar, som kan hoppa och har ett bra temperament. Han är en hingst som faktiskt vem som helst kan rida och vi har sett på de föl som fötts tidigare att det lugna temperamentet nedärvs.
– Vi vill försöka bli ännu mer självförsörjande med egna skolhästar, men det är inte helt enkelt att välja hingst för ett sådant syfte. En del ston vi haft har varit för känsliga, passat för sportavel men inte för vår verksamhet. Det är inte heller bra att försöka lära ut hoppning på dressyrstammade hästar, de kan inte och det blir därför extra svårt för eleverna. Det optimala är en lugn, trygg häst med hoppförmåga och trevliga gångarter. Nu gör vi ett försök att avla skolhästar, om fyra till fem år vet vi hur det gick.
Samarbete med Lisen och Peder
I stark kontrast står samarbete med Lisen och Peder Fredricson som har ett solklart mål: toppsport. Bollerup har sedan ett antal år hand om Grevlundagårdens ston, som kanske avslutat tävlingskarriären eller skadat sig och går till avelsboxen. Bollerup står för hela uppfödningsdelen, utbildar hästarna och Grevlunda har chansen att köpa de avkommor som de anser är lovande.
Nio ston från Grevlundagården finns på Bollerup, mest tidigare tävlingshästar som Carma och Sienna SN. Bollerup står som uppfödare, Lisen och Peder har option att köpa när hästarna är ungefär tre år till ett fast pris. Niclas Magnusson tillsammans med personal väljer hingst men Lisen har sista ordet.
Hingstvalen har genom åren varit väldigt sportiga, men det finns också en god andel uppfödningar efter hingstar som ridits av Peder Fredricson såsom ättlingar till Crusader Ice och Gamelus. I år väntar till exempel Flip’n Fly föl efter Quel Homme de Hus som väntas delta i OS i Paris i sommar. Nu kastrerade Elrondo får en avkomma, liksom Grevlundagårdens Jackson de Prepinson.
Oro för framtiden
Trots sportframgångar och en välfungerande verksamhet finns det en oro för framtiden på Bollerup. Skolan drivs sedan många år som internat – det finns inga allmänna kommunikationer till Österlens sydvästra spets – och det är inte lika attraktivt i dag som förr.
– I dag vill inte ungdomar i lika hög grad flytta hemifrån så tidigt, klara sig själva och ta mycket eget ansvar för vardag och skolgång. Dessutom finns det så klart en prislapp för att bo inackorderad på det här sättet, vi är fullt medvetna om det. Vi har ungefär 35 elever i varje årgång men skulle kunna ha 50 eller fler och vill gärna ha större klasser, menar Niclas Magnusson.
I år väntas elva föl och planerna är redan lagda för att betäcka 18 ston. Bollerup arbetar vidare på att utbilda framtidens avelsentusiaster med näsa för unga hästar och god hästhantering.
Fakta
Stofamiljer på Bollerup
Bjerstedts-familjen (50)
Mest kända är helsyskonen undan Flamkella: Amiral, Bombay och Cambay. I dag representeras familjen av Bollerup Fionella.
Hakata-familjen (55)
Här ingår t ex Paridon Magi och unghäst-VM-finalisten Bollerup Catastrof. Det finns över 20 ston i familjen, som Bollerup Balounessa, Bollerup Thira, Bollerup Delailah, Bollerup Katitzi, Bollerup Hazel, Cleopatra och Qiwi.
Spinda-familjen (F.2)
I dag mest känd för mästerskapshästarna Cicci BJN och Golden Midnight, äldre stjärnor såsom Briar och Mistral Højris, Feliciano, Imperator och Corrmint. Stona Donja, Bollerup I’m Flying , Bollerup I’m Fun och Sienna SN.
Zaida-familjen (1)
Mästerskapshästen Cadence och många Main-ston.
Baroda-familjen (74)
Med ättlingar till Butterfly Flip såsom Flip’s Little Sparrow och stoet Precious Flip. I dag finns Bollerup Cuckoo Flip och Flip’n Fly på Bollerup.
Olivelugns-familjen (23)
Hopphästar som Zaloubet och Canthara. På Bollerup finns stoet Carma som tävlat med Stephanie Holmén.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på