Reportage
28 november 2020 11:41
Ridsportplus

Hästfanatikern som avlar 
multitalanger

AvelSedan 2006 har Sara Liew fött upp närmare hundra hästar. 
Förutom hopp- och dressyrhästar för de stora arenorna, satsar hon även på att få fram multitalanger för allroundryttaren.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För fyra år sedan styrde Sara Liew om verksamheten på Källsåker gård, strax utanför Västervik, från inackorderingsstall till att satsa helhjärtat på aveln. Hon utbildade sig till seminassistent och bestämde sig för att lära sig allt hon kunde om nedärvning, fertilitet och fölningar.

    I dag är hon en av Sveriges kanske tio största uppfödare av SWB-hästar. På inte mindre än 60 hektar hagmark går 50-80 hästar, och i år föddes här så många som 22 föl.
    – Jag har alltid vart hästfanatiker, skrattar Sara Liew medan hon dukar fram salladen på bordet i det hemtrevliga köket.
    – Precis allt med häst är roligt och att få vara med och skapa nytt liv är väldigt speciellt.
    – Jag sitter hela året och kikar på olika hingstar och skriver långa listor med vilka hingstar jag tror kommer passa mina ston. Men i slutändan blir det ofta något helt annat ändå.

    _dsc2402
    Källsåker gård. Foto: Natalie Lindholm

    Mycket arbete med fem barn i familjen

    Sara sköter det dagliga arbetet med hästarna på egen hand och erkänner att det blir slitigt i perioder, framför allt under högsäsongen. Att det finns fem barn i familjen gör inte att hon har mindre att stå i om dagarna.
    – Vi har gemensamma barn, särkullsbarn och familjehemsbarn mellan tre och 17 år. Vi är aldrig lediga, men å andra sidan kan jag styra min arbetstid och så har jag livskvalitet i vardagen hela tiden.

    Jag sitter hela året och kikar på olika hingstar.

    Det tycks vara en ständig framåtrörelse kring Sara. Hon är nyfiken och vill utvecklas. Att ta inspiration från flera håll, lyssna och lära har alltid varit självklart. Hon läser mycket och när det är dags att välja hingstar håller hon sig framme på sociala medier för att se vad folk pratar om just nu. Men det som är hett i avelsvärlden är inte nödvändigtvis det som går hem hos ryttarna.
    – Jag kan vara jätteimponerad av en stam, men när jag pratar med ryttare visar det sig att de inte har någon aning om vem hingsten är.

    _dsc2269
    På gården finns 60 hektar hagmark, där mellan 50 och 80 hästar går i två stora lösdrifter. Queen of the Scene SSL (e Quaterhit) kommer nyfiket fram så snart Sara hukar sig ner. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2259
    Connemarastoet Creamy Heaven SSL (e Nice One) kliar på Helix (e Highcruiser-Hermes, uppf/äg Therese Bornström). Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2399
    – Om jag har ett modernt sto aktar jag mig för att använda alltför moderna hingstar. Jag vill inte att hästarna blir för gracila, får väldigt veka kotor eller blir väldigt överrörliga. Foto: Natalie Lindholm

    Här gäller det att hitta den gyllene medelvägen som uppfödare och när Sara använt en hingst ryttarna inte känner till får hon prata för varan.
    – Ryttarna har ju inte avel som specialintresse, så det blir upp till mig att berätta vilka egenskaper jag förväntar mig att fölet ska ha. Du måste vara ödmjuk när du håller på med hästar. Ju mer du lär dig desto mer inser du hur mycket det är du inte kan, konstaterar Sara.

    _dsc2252
    Sara vaktar stona som en hök inför fölningarna. Foto: Natalie Lindholm

    I dag har hon blivit bra på att få stona dräktiga, och efter nästan hundra fölningar på egen hand är detta också något hon kan. Förutom kameraövervakning i stallarna och fölningslarm på alla ston vakar hon som en hök över dem. Under sommarmånaderna blir det inte många timmars sammanhängande sömn.
    – Kundhästarna har jag stenkoll på hela tiden. Mina egna känner jag så väl att där kan jag gå lite mer på magkänsla.

    Jag sparar absolut fler föl än jag tänkt, men jag försvarar det med att sälja några av mammorna.

    Sara förlitar sig inte på larmen, däremot litar hon på att hon känner sina ston väl och vet hur de beter sig när det närmar sig fölning.
    – När jag hör andra säga att de fått ett föl utan att stoet visade några som helst tecken på att föla, så menar jag att de inte tittat tillräckligt noga. Alla ston visar tecken, men de gör det på olika sätt
    – En ruskar kanske på huvudet, en annan blir introvert, vissa får nästan koliksymptom och en del hetsäter halm eller saltsten. Därför är det så viktigt att man lär känna sitt sto ordentligt.

    Har behövt vara på plats

    Vid ett par tillfällen hade det gått illa om Sara inte varit på plats. Som med fölungen som inte lyckades ta sig ur fosterhinnan. Hade hon kommit fram två minuter senare hade det varit för sent.
    –  Oftast går fölningarna bra, men ungefär tio procent hade haft oviss utgång om jag inte varit där och några föl hade absolut dött.

    _dsc2376
    Sara har fullt upp under den långa avelssäsongen. Förutom att sköta det dagliga arbetet med hästarna och fölvaka tar hon själv hand om alla semineringar. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2362
    Saras dotter Tuva med connemarafölet Creamy Heaven SSL. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2341
    Nocturna Sky (e Silber Sky F u Nadajah ox, uppf/äg Karin Bäck) blir avmaskad när Sara ändå är i hagen. Foto: Natalie Lindholm

    Av årets 15 egna föl hade Sara egentligen inte tänkt spara alltför många. Men nu råkade det bli elva ston och alla är ju så fina…

    Sara pratar snabbt och entusiastiskt. Efter en bra stund sneglar hon ner på tallriken, konstaterar att hon glömt bort att äta och skyndar sig att ta en tugga innan hon fortsätter.
    – Jag sparar absolut fler än jag tänkt, men jag försvarar det med att sälja några av mammorna.

    _dsc2308
    De flesta uppfödningarna säljs redan som föl. Foto: Natalie Lindholm

    De avkommor Sara inte sparar själv säljs oftast redan som föl, nästan alltid via kontakter och ibland via Elitauktionen och internetauktioner. Att hitta rätt köpare är viktigt. I teorin. I verkligheten har Sara inte möjlighet att tacka nej till bra bud.
    – När jag väl sålt hästarna tappar jag kontrollen. Jag driver ett företag och kan inte alltid välja med hjärtat, även om jag så klart försöker få ut mina hästar till de jag vet är duktiga.

    En del hästar behåller hon en andel i, om hon tror ryttaren kan förvalta den väl. Andra skickas vidare på inridning och utbildning. Även om Sara kan göra jobbet själv lämnar hon hellre över till proffsen och hon letar ständigt efter nya ryttare att samarbeta med.

    Mina hästar går på lösdrifter. Jag tror att de blir sunda både fysiskt och mentalt.

    Det stora intresse för det mesta som är hästrelaterat är kanske en förklaring till mångfalden bland gårdens avelsston. Medan de flesta uppfödare kanske väljer att rikta in sig på antingen hopp eller dressyr kan Sara inte välja, hon vill göra allt. Det har resulterat i tre olika inriktningar: hopp, dressyr och multitalang. Målet med multitalangerna är att avla en hållbar häst med bra temperament som passar de flesta ryttare.
    – De ska vara snälla, lugna och trevliga. Ridbarhet är ett uttryck som är lite svårt att mäta, men i det här fallet vill jag ha schyssta hästar som ställer upp på sina ryttare och inte går i taket när något händer.

    _dsc2255
    Crossroad, dräktig med Dom Perignon, har Navy Cross LVST (e Cabachon) vid sidan. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2392
    Sara Liews hästar går på lösdrifter. Foto: Natalie Lindholm

    Målet är att få fram en multitalang

    När Sara avlar med målet att få fram en multitalang väljer hon kompletta hingstar som nedärvt bra mentalitet. Att avla en allroundhäst kostar lika mycket som att avla fram en topphäst, men prislappen på fölet är långt ifrån densamma.
    – Jag hoppas det vänder, att fler inser värdet av de här hästarna. Efterfrågan är trots allt stor.

    Fakta

    Så väljer Sara Liew hingst

    1. Jag använder både äldre prestationshingstar och unga hingstar som är på väg upp. Allt beror på kombinationen av hingst och sto. Jag försöker räkna ut vad som blir bäst på alla plan, samtidigt som det ska gå att sälja.
    2. På dressyrsidan efterfrågas framför allt unga, heta hingstar. Där är det snabbare generationsväxlingar och marknaden är lite mer osäker.
    3. Mina hästar ska vara så kompletta som möjligt och jag har svårt att välja en hingst som inte faller mig i smaken exteriört, även om den hoppar bra.
    4. Jag vill ha hingstar med bra temperament, men jag väljer inte bort en hingst som är skarp eller het, så länge jag vet att fölet kommer hamna hos en ryttare som kan ta tillvara på den.
    5. Det är sällan jag använder samma hingst flera år. Blir jag helnöjd tänker jag att jag kanske inte blir lika nöjd med nästa. Och jag tar sällan samma hingst på flera ston, på sin höjd har jag kanske använt samma till två ston. Det finns ju så många fina hingstar att välja bland och jag vill hinna med så många som möjligt!

    På hopp- och dressyrsidan har Sara flera svårklasston i avel och där vill hon helst se att fölen hamnar hon någon som kan förvalta dem väl och så småningom tävla de allra högsta klasserna.
    – Jag måste avla hästar som är attraktiva på marknaden just nu. Det innebär att använda ston och hingstar som antingen presterat bra själva eller har nya spännande stammar och är på väg upp i sporten. Jag vill att mina föl säljer sig själva och då gäller det att hingstarna är lite hajpade, förklarar hon.

    _dsc2266
    En bra stostam är viktigt för Sara Liew. Foto: Natalie Lindholm

    Liksom de flesta uppfödare pratar Sara sig gärna varm om vikten av en bra stostam. Stona som inte själva presterat har alla meriter i stostammen. Meriterna är inte bara viktiga för att få ett lättsålt föl utan vittnar också om hästar som håller för att prestera, menar Sara.
    – Jag är en person som ser bra saker i nästan alla hästar. Därför har jag väldigt olika ston och använder många olika hingstar, men jag försöker alltid förbättra varje generation.

    Behöver utöka för att kunna anställa

    I år står Sara och stampar i ett mellanläge. För att ha råd att anställa måste hon utöka verksamheten.

    Men att öka lite räcker inte, det krävs en ordentlig satsning. På gården finns varken ridhus eller ridbana men det är inget Sara saknar. Hon vet att hennes styrka ligger i ytorna.
    – Mina hästar går på lösdrifter. Jag tror att de blir sunda både fysiskt och mentalt av att gå i stora flockar och få utlopp för sina naturliga beteenden.
    – Mitt mål är att bygga ut och kunna ta emot fler inackorderade ston och unghästar. Här har jag en stor fördel i och med våra stora marker. Jag kan ge unghästarna en riktigt bra uppväxt.

    _dsc2414
    Ridhus och ridbana saknas på gården – styrkan ligger i ytorna. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Sara Liew

    _dsc2411
    Sara Liew Foto: Natalie Lindholm

    Namn: Sara Liew

    Ålder: 37

    Bor: Källsåker Gård utanför Västervik.

    Familj: Fästmannen Rickard Olsson och barnen Iris Liew 3, Tuva Liew 8, Stella Fredriksson 11, Wille Fredriksson 14 och Fatou Njie 17.

    Äter helst: Bra restaurangmat.

    Gör helst inte: Väntar på andra.

    Lyssnar på: Mängder med ljudböcker medan jag arbetar, helst deckare.

    Om jag jobbade med något annat: Då skulle jag förmodligen ha ett yrke med inriktning på mötet med andra människor. Eller med någon form av logistik. Det är väldigt tillfredsställande att effektivisera!

    Föl i år: 22.

    Boxar på gården: Sju.

    Lösdrifter: Två stora som kan delas upp för totalt tre-fem olika grupper hästar.

    Årets mest spännande föl: Stofölet e Poker de Mariposa. Käck häst med nerv och attityd. I rätt händer blir hon fantastisk, i fel kan det bli pannkaka.

    Fakta

    Sara Liews avelsston

    _dsc2337
    Ston och föl hos Sara Liew. Foto: Natalie Lindholm

    Aling-Aling, KWPN f -97, e Ars Vivendi-Zeus-Hugenoot. Har i år stofölet So Long Saigon SSL, e Emmerton VDL, vid sidan. Aling ska pensioneras 2020.

    Singapore Sling, SWB f -16, e New Balance-Ars Vivendi-Zeus. Har hingstfölet Ling-Long SSL, e Nice One (connemara), vid sidan. Sling ska ut i sporten 2021.

    Hertz (13) SWB f -13, e Ampère-Magritte-Hertigen. Har hingstfölet Hugo SSL, e Springbank II VH, vid sidan. Dräktig med Hesselhøj Donkey Boy.

    Hertogin CL, KWPN f -12, Fürst Romancier-Junior STV-Havidoff. Har stofölet Legend of Kremlin SSL, e Kremlin MD, vid sidan. Dräktig med Janeiro Platinum.

    I Wish and Pray, SWB f -07, e First Wish-Wolkenstein II-Maurice. Har stofölet Queen of the Scene SSL, e Quaterhit, vid sidan. Viloår från aveln.

    Cool Brandy, SWB f -00, e Cardento-Irco Marco-Bajkal. Dräktig med Halifax van het Kluizebos.

    Wervelwind, KWPN f -03, e Manhattan-Voltaire-Lector. Resorberat efter Silber Sky F.

    Sara Brightman, SWB f -06, e Bocelli-Weltbürger-Bellini. Resorberat efter Benefit.

    Diamond Speciale, KWPN f -08, e Andiamo Special-Manhattan-Voltaire. Dräktig med Cantona TN.

    La Belle de Rouet, OLD f -09, e Livello-Balou du Rouet-Cincaba Rouge. Dräktig med Grand Slam VDL.

    Crossroad, SWB f -07, e Saint Amour-Zeppelin-Leapman xx. Hingstfölet Navy Cross LVST, e Cabachon, vid sidan. Dräktig med Dom Perignon.

    Tindra (12), SWB f -10, e Fetcher N-Turban Rose-Ambassadeur. Stofölet Yuzu Awesome SSL, e Grandorado TN, vid sidan. Dräktig med Kentucky van’t Ruytershof.

    Solos Athene, OLD f -04, e Solos Acord-Lagano-Tasano. Dräktig med Gamelus R .

    Fidenza, HANN f -15, e Fidertanz-De Niro-Rubinstein I.  Dräktig med Kane.

    Briona (36), Elit, SWB f -07, e Briar-Bellini-Herkules. Stofölet Dixie Dew SSL, e Franklin, vid sidan. Dräktig med For Romance I.

    Zileva, KWPN f -04, e Goodtimes-Ulft-Minstreel. Stofölet Bitter Amour SSL, e Saint Amour, vid sidan. Dräktig med Cornetto du Lys PS.

    Baluta, KWPN f -06, e Wesley-Indoctro-For Pleasure . Stofölet Bloody Mary SSL, e Viggo B MagiQ, vid sidan. Baluta såldes 2019, utan det blivande fölet.

    Dreamer, KWPN f -08, e Numero Uno-Hinault-Bernstein. Stofölet Butterfly SSL, e Poker de Mariposa, vid sidan. Viloår.

    Danseus (5), SWB f -04, e Davinci-Amiral-Maraton. Stofölet Rio de Janeiro SSL, e Janeiro Platinum, vid sidan. Danseus såld 2020.

    Chamsiina, OLD -10, e Canstakko-Clay-Ramino. Hingstfölet Big Fella SSL, e Radisson VDL, vid sidan. Chamsiina såldes 2020.

    Cinderella, SWB f -07, e Ronaldinho H-Eminent-Pompe. Har stofölet Coconut Cream SSL, e Chageorge, vid sidan. Cinderella såldes 2020.

    Donatella Versace, SWB f -04, e Don  Primero-Cortez-Limelight. Dräktig med Vivaldon. Donatella är ett lånesto.

    Zackira S, SWB f -14, e BH Zack-D-Day-Arram. Dräktig med Springbank II VH. Zackira är ett lånesto.

    Maggie May Sweet Mist, connemara f -08, e Glenayre Mystical Bobby-Carra Cashel. Stofölet Creamy Heaven SSL, e Nice One (connemara), vid sidan. Dräktig med Riverdance GJ (ridponny).

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden