Reportage
21 februari 2018 11:20
Ridsportplus

Världens bästa 2018: Historien bakom succéhästen Hansson WL

ReprisPeder Fredricson har visat att SWB-hästen Hansson WL är en internationell stjärna och år 2018 var de världens främsta ekipage. Hemligheten bakom Hip Hop-avkommans framgångar är ett slumpmässigt hingstval – och ett gediget grundjobb. Här berättar uppfödare, ägare och ryttare historien bakom succéhästen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 13/2018. Den återpubliceras med anledning av att Hansson WL och Peder Fredricson var världens högst rankade ekipage 2018 – läs mer om det här.


    Under 2008 fick bröderna Hanssons sto Indra WL (f -04 e Iowa-Landlord), då tre år, ett hingstföl efter Hip Hop. Själva hingstvalet var dock lite av en slump. Egentligen skulle stoet insemineras med Feliciano.

    – Men när hon var nere hos Helena Hugosson tyckte de han hade så dålig sperma och då tog vi Hip Hop i stället. Det var en liten tillfällighet, säger Ulf Hansson som tillsammans med sina bröder fött upp Hansson WL.

    Hjärtat på rätta stället

    När Hansson började löshoppas kunde Ulf se att han hade något extra. När Hans-son hoppade ett litet hinder på 60 centimeter berättar Ulf att han nästan hoppade över hinderstöden.
    – Han hoppade 1,50 över varje hinder. Ofta är det så att de är lite för försiktiga, men han har hjärtat, det ser man på honom nu, säger Ulf.

    Hansson lämnades bort för att ridas in och Ulf beskriver honom som en stabil och snäll häst.
    – Han var lätt att utbilda. Han har alltid varit snäll och bra. Även inridningen gick på någon månad.

    180709brödernahanssonnl
    Bröderna Hansson: Per, Anders och Ulf. Foto: Natalie Lindholm

    Egentligen skulle Ulfs dotter ha ridit Hansson, men i stället blev det Ulf som tog över efter inridningen.
    – Man behövde vara lite starkare och tuffare mot honom i hoppningen. Han stod emot rätt mycket, säger han och fortsätter:
    – Robin (Ingvarsson) fick rida ganska så tufft på honom, det var egentligen också ett utbildningsstadie, men nu ser han ganska annorlunda ut. Jag tror att han har blivit så rutinerad att han bjuder själv och tar tag i hindren nu.

    I detalj:

    Hansson WL

    Screen Shot 2018-07-09 At 09.18.24

    Härstamning: e Hip Hop u Indra WL e Iowa-Landlord-Robin Z.
    Uppfödare: Walltorp Lantbruks AB.
    Född: 2008.
    Ägare: Ägs nu av Måsel AB genom Sven Ingvarsson, men är till salu och förhandlingar pågår.
    Främsta merit hittills: Vann Grand Prix i Global Champions Tour i Cannes i juni.

    Försiktigheten i Hansson känner Ulf igen från mamman, som enligt honom är
    otroligt försiktig men ännu mer laddad än avkomman.
    – Kombinationen med Hip Hop blev bra. Det har kommit bra tävlingshästar ur det stoledet och lite exporter till USA. Vi har haft någon efter Ramiro som var fyra i kvalitetstävlan i finalen i gångarter och sexa eller femma i hoppningen, säger han.

    Gjorde allt rätt

    Nu är Indra WL konstaterat dräktig med Chacfly. I stallet finns även en 2-årig halvbror till Hansson WL, Chester WL efter Casallco.
    – Den är jättevacker, löshoppar bra och är lik både modern och fadern. Jag hoppas att den blir riktigt eftertraktad. Eller det är den nog redan, säger Ulf.

    Han var bara där och gjorde allting rätt, vad jag än bad honom om.

    Han beskriver Hansson som en häst som tidigt visste vad han skulle göra.
    – När jag red honom som 4-åring visste jag inte vad jag skulle göra. Han var bara där och gjorde allting rätt, vad jag än bad honom om. Men han var lite tittig så han
    fick hoppa mycket, säger Ulf.

    Ulf tävlade Hansson som unghäst. Han satsade aldrig på att rida något av championaten utan gav i stället Hansson tid att utvecklas i lugn och ro.
    – Det kändes som att han behövde tiden som unghäst. Han hoppade för högt. Jag var rädd att han skulle bli knäckt om han fick för stora uppgifter, säger Ulf och fortsätter:
    – Unghästhoppningarna är ju egentligen för att man ska sälja hästen, annars behöver man inte stressa med det där. Jag tror att man bygger upp hästen bättre om man tar det lite lugnare.

    Tipsade Sven Ingvarsson

    När Hansson var sex år tipsade Ulf Sven Ingvarsson om valacken.
    – Vi föder ju upp till försäljning och jag trodde att han skulle bli riktigt bra och tipsade Sven om det, säger Ulf.

    Sven Ingvarsson bestämde sig för att ta hem hästen och köpte honom sedan. Sven berättar att ha såg stor potential i Hansson.
    – Han var otroligt försiktig och det är väldigt mycket nerv i honom. Redan när vi hoppade honom första dagen såg vi att det var något alldeles extra, säger han.
    – Han är hinderklok, en otroligt begåvad och smart häst. När han sedan har fortsatt leverera år efter år är det en otrolig känsla.

    Han är hinderklok, en otroligt begåvad och smart häst.

    Robin Ingvarsson blev ny ryttare från 2015 och debuterade 1,50-hoppning på Hansson när hästen var åtta år. I slutet av 2016 vann ekipaget SM och 2017 blev det uttaget att rida i Scandinavium och Friends Arena – och kvalade in till de internationella klasserna i Falsterbo.

    – Han har gjort ett fantastiskt jobb. Anledningen till att hästen går så bra nu är att vi gjort ett så bra grundarbete, den har alltid haft bra träning. Peder kunde ta ut hästen direkt på stora tävlingar, säger Sven Ingvarsson.

    171201robiningvarssonrt
    Robin Ingvarsson tog Hansson WL upp i klasserna. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    I dag, den 9 juli, är det på dagen ett år sedan Robin och Hansson WL vann 7 Stars-finalen i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    Det var i början på det här året som Peder Fredricson satt i sadeln på Hansson.
    – Vi kom inte in på de största tävlingarna som de bästa ryttarna blir inventerade till, säger Sven Ingvarsson.

    Peder berättar att han ville köpa Hansson WL innan hästen kom till hans stall.
    – Men jag lyckades inte få till någon affär. Då kom vi överens om att jag skulle rida honom i stället, säger han.
    – Han har infriat alla förväntningar. Jag är väldigt imponerad av hästen, han har
    fantastiska egenskaper och är fantastisk att jobba med.

    ”Bra jobb av Robin”

    Peder Fredricson är inte sen att berömma de två som tidigare gjort ett stort jobb med Hansson.
    – Robin har gjort ett bra jobb. Jag är enormt imponerad av Sven Ingvarsson, för hans öga att hitta unga hästar. Han är kanske bäst i världen på att ta fram unga hästar.

    Ulf Hansson kommer att fortsätta att föda upp hästar, och kanske får han en ny stjärna någon dag. Tills dess njuter han av Hanssons framgångar.
    – Folk frågar mig om jag ångrar mig men det gör jag absolut inte för den matchningen de (Sven och Robin) gav honom var fantastisk bra. Hästen har hela tiden fått rätt förutsättningar.

    Framtidsplaner

    I september 2018 väntar VM i USA och Peders plan inkluderar H&M All IN, Christian K och Hansson. Ägaren Sven Ingvarsson har sagt att planen är att Hansson WL ska stanna i Fredricsons stall. Om VM-chanserna säger Peder:
    – Det är jättesvårt att säga. All in har ett av de bästa facit som en häst har haft i Sverige. Är han på banan och framme är han svårslagen. Men det är bara framtiden som kan utvisa vilka hästar som får gå VM.

    Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona vill gärna se att Hansson WL stannar hos Fredricson.
    – Resultatet talar för sig. Det är fantastiskt för Peder och för Sverige om vi kan lyckas få den hästen att stanna, vilket de jobbat hårt för, säger han.

    Tillägg: Under Falsterboveckan stod det klart att Astrid Ohlin i överenskommelse med Måsel AB hade säkrat Hansson WL åt Peder. Läs mer om det här.

    Peder Fredricson (swe) On Hansson Wl Is The Winner Of The Lgct Grand Prix De La Ville De Cannes Presented By Volvo Groupe Cavallari
    Duon efter sin seger i GCT:s Grand Prix i juni. Foto: Mario Grassia

    Foto översta bilden: Fredrik Jonsving

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 13/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden