Reportage
2 december 2022 19:00
Ridsportplus

Livet efter den svarta giganten

Matthias RathMatthias Rath är på väg tillbaka till toppsporten efter några års frånvaro. För Ridsport berättar han om åren med Totilas och vad hingsten har betytt för den satsning han gör i dag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gestüt Schafhof blev centrum för dressyrvärldens blickar när världens mest berömda dressyrhäst och hingst, Totilas, flyttade in i slutet av 2010.

    Hingsten, som då haft enorma framgångar med nederländaren Edward Gal, köptes av tyskan Ann Kathrin Linsenhoff. Totilas skulle ridas av hennes styvson Matthias Alexander Rath, samtidigt som han skulle verka i aveln hos Paul Schockemöhle. Ägarförhållandet var inte helt klarlagt men köpesumman uppgavs ligga kring 100 miljoner kronor. Det var upplagt för dramatik – Nederländernas bästa häst skulle nu tävla för ärkerivalen Tyskland.

    Totilas-05-11-03-0894_sv
    Matthias Raths karriär med Totilas började fint, men fick ett abrupt slut. Foto: Kiki Beelitz

    Nådde inte alltid upp till förväntningarna

    Det började bra, men tävlingsframgångarna nådde inte alltid upp till de högt ställda förväntningarna, Totilas blev skadad och debattens vågor gick höga. 2015 avslutades tävlingskarriären, efter att hingsten visat hälta under EM i Aachen och fått låga siffror. Fem år senare dog Totilas, i sviterna av kolik.

    Matthias Rath har ibland beskrivit tiden med den svarte giganten som en berg- och dalbana.

    Jag kan ta med mig mycket från den här tiden som gagnar mina hästar i dag.

    Hur känner du i dag för Totilas, med lite perspektiv?
    – Det var helt otroligt stort från dag ett. Jag fick så mycket erfarenhet av allt som pågick runt omkring, från prestationskraven till mediaefterfrågan och den speciella tävlingserfarenheten med Totilas. Jag har lärt mig mycket av det, även om det var hårt emellanåt. Vi vann i Aachen två gånger, hur många har varit med om det.
    – Samtidigt finns det stunder som jag önskar att jag sluppit uppleva. Alla skadorna, all svartmålning och hatkampanjen mot mig och Sjef Janssen.

    Gs_kcl3626
    Matthias Rath tränar 8-årige Sant Jordi på ridbanan, omgiven av Schafhofs fantastiska trädgård. Foto: Kim C Lundin

    Intresset för Totilas var enormt

    Matthias säger att en del av de kommersiella besluten kring Totilas kanske hade gjorts annorlunda om de hade fått börja om i dag.
    – Men det var så svårt med det stora intresset för honom. Vi kunde ha sagt nej till intervjuer, bilder och filmer, men ändå hade den första gången vi tävlade honom blivit likadan, intresset för honom var helt enormt.
    – Det var stort redan innan vi köpte honom, men sedan fick själva försäljningen ett eget liv. Priset överdrevs och skapade ännu mer intresse.

    Piaff
    OS-segraren Liselotte Linsenhoff på Piaff. Hon var den som köpte Schafhof och startade dressyrverksamheten där. Foto: Krister Lindh

    Matthias säger att det fanns en helt unik fascination för Totilas hos allmänheten.
    – Vi hade New York Times här för att ta bilder och skriva om honom. Det handlade mycket om den känsla han gav alla som befann sig i hans närhet. Det är fint att ha så mycket minnen i mitt hjärta av honom.
    – Jag var ung då, bara 26 år, och ingenting kan riktigt förbereda dig på den här situationen. Men jag kan ta med mig mycket från den här tiden som gagnar mina hästar i dag, jag lärde mig så mycket. Ett exempel är att förra året var Destacado kvalad och klar för Louis D’Or-finalen, men jag hade en känsla av att något inte stämde så jag bestämde mig för att inte starta. Jag har lovat mig själv att gå på min känsla och aldrig kräva mer av hästen än jag känner är rätt.
    – Jag är glad och tacksam för alla mina erfarenheter med Totilas, oerhört tacksam. Känslan på Totilas var helt unik, allt var så speciellt med att sitta på honom. Visst var piaff och passage, galopp, ja allt helt fantastiskt, men redan när du satt upp på honom så var den övergripande känslan wow, i allt.

    Jag hade känslan av att kunna kontrollera varje steg i harmoni, den var helt otrolig.

    En tråkig del från de här åren för Matthias är de negativa media-reaktionerna och hatet som strömmade mot hans tränare, nederländaren Sjef Janssen.
    – Det är trist att människor bara förknippar honom med LDR (low-deep-round, reds anm), hans träning handlar om så mycket mer. Hans träning, både sett till det tekniska och det mentala, är helt fantastisk och den sortens hjälp hade jag aldrig fått tidigare. Det ger mig fortfarande massor.
    – Jag minns speciellt tävlingen i Aachen 2014 med Totilas, då jag hade känslan av att kunna kontrollera varje steg i harmoni, den var helt otrolig. Det är när du känner hundra procent korrekthet, hundra procent kontroll och samförstånd med din häst. Det är inte så lätt att nå dit, det tar tid och det går inte ens med alla hästar. Men att ha upplevt det här en gång, det gör dig som ryttare bättre och din nästa häst kan dra nytta av det, du vet vad du letar efter.

    Gs_kcl5729
    Mitt på gården står Ann Katrin Linsenhoffs tidigare GP-häst Wahajama staty. Kanske hamnar även Totilas här så småningom. Foto: Kim C Lundin

    Lättare att arbeta med raka människor

    Sjef och Matthias är fortfarande vänner och har god kontakt.
    – Han var verkligen rättfram och ärlig mot mig, inte populär hos alla men jag uppskattar det i den här sporten. Det är lättare att arbeta med sådana människor som är raka.

    Totilas har redan gjort stort avtryck som farfar, så han kommer att leva vidare.

    Under de här åren var ni väldigt långt framme med olika preventiva behandlingar som kryoterapi, vattenband och liknande, är det samma sak i dag?
    – När du har en häst från unga år så blir saker mer naturliga. Destacado har gått i hage hela livet, även dagen efter tävling. När du har en häst som Totilas och vet vad han har kostat och vilka förväntningar som finns på er, så sätter du också honom i hage men tänker för dig själv varje gång: ”Det här är en risk”. Du agerar annorlunda och inte helt normalt, för du vill linda in det dyrbara i bomull. Om jag skulle gjort något annorlunda så hade jag hållit allt kring Totilas på en mer normal nivå.

    Gs_kcl3790
    I år har det fötts 14 föl på Schafhof. Foto: Kim C Lundin

    Totilas är alltid närvarande

    På frågan hur det var att förlora Totilas så hastigt och allt för tidigt, svarar Matthias både uppriktigt och med tydlig rörelse.
    – Det var otroligt hårt för att det var så komplett oväntat och samtidigt alldeles för tidigt. Förloppet med hans kolik gick fort och hela den dagen och det dygnet kommer att förbli på min näthinna för evigt.
    – Allt kring Totilas var inte enkelt och normalt som med andra hästar, och så var det ända till slutet. Kolik är inte ovanligt men ofta har du som hästägare goda chanser att häva det och åtgärda i tid. Vi åkte ganska snabbt med honom till klinik och operationen gick riktigt bra. Han var faktiskt redan på väg upp benen efteråt när han plötsligt fick akuta cirkulationsstörningar som inte veterinärerna kunde åtgärda och han avled snabbt.
    – Totilas är alltid närvarande här genom sina avkommor. Vi har en del i ridning och vi har många unga på vår anläggning i norra Tyskland. Han är definitivt väldigt närvarande i mitt minne, speciellt på tävling eftersom vi hade en hel del goda minnen och en hel del sorgliga sådan också.

    Totilas hade bara en köpare och det var Ann Kathrin Linsenhoff.

    Matthias Rath är nu på väg tillbaka till toppsporten med två yngre hingstar.
    – Efter tävlingen med Destacado här i början på maj sa jag till min fru Franziska att det är skönt att vara tillbaka på ett positivt sätt efter alla år. Det finns en tillfredställelse i det efter den sorti jag gjorde 2015, att det slutade som det gjorde för mig och Totilas på EM i Aachen. Först och främst inte bra för Totilas, och för mig som ryttare blev det en sorglig slutpunkt innan jag kunde komma tillbaka med nya hästar.
    – Totilas kommer aldrig att försvinna ur vårt minne. Vi har Wahajama (Ann-Katrin Linsenhoffs OS-häst) stående staty här ute på gårdsplanen, en vacker dag tror jag att vi kommer att ha Totilas där också. Han innebar en stor förändring för hela gården, familjen och inte minst för mig. Jag tror att världen aldrig har sett en häst som Totilas, varken förr eller senare. Han var i en helt egen division och jag tvivlar på att det kommer en stjärna som når så långt utanför dressyrvärlden som han gjorde.

    Totilas kom in i aveln sent i sitt liv, som 10-åring, men har visat sig vara en verklig stämpelhingst som präglar sina avkommor rejält.

    Nog borde de väl bli en egen hingstlinje, T-linjen?
    – Han kommer garanterat att bli en ikon i både avels- och dressyrvärlden med ett arv som sträcker sig långt framåt i tiden. Det är roligt att se att de holländska uppfödarna tidigt förstod hans kvaliteter medan det tog lite längre tid för de tyska att nappa.
    – Det viktiga är att när du avlar med Totilas så avlar du inte för ett föl utan för en framtida Grand Prix-häst och en bra ridhäst. Det kommer att bli många Grand Prix-hästar, det är jag tvärsäker på. Redan i Tokyo-OS hade han tre avkommor som kom ur de första årgångarna, rekordtidigt. Nu vet vi ännu bättre vilka ston som passar bäst till honom och vi har bara sett början än. Han har redan gjort stort avtryck som farfar, så han kommer att leva vidare. Vi kommer definitivt att ha en T-linje.

    Det pågår en juridisk tvist om Totilas sperma med hans tidigare ägare Kees Visser.
    – Vi har en hel del frusen sperma, rättighetskriget om den sköter Paul Schockemöhle, förklarar Matthias Rath.
    – När det var aktuellt pratade vi aldrig så mycket om det här med sporträttigheter och avelsrättigheter, för det fungerade bra med Paul och det fanns ingen anledning att kommentera det. Men Totilas hade bara en köpare och det var Ann Kathrin Linsenhoff. Det var en person som betalade för honom och det var Ann Kathrin Linsenhoff. Det var vår häst och Paul var involverad i avelsarbetet.

    140719211_abfa4
    Totilas och Matthias Rath på väg mot segern i Aachens Grosse Pries 2011. Foto: Arnd Bronkhorst

    Trodde helhjärtat på Totilas som avelshingst

    Matthias förklarar att Paul Schockemöhle väldigt gärna ville ha Totilas till Tyskland som avelshingst.
    – Paul trodde helhjärtat på honom som avelshingst. Han visste att Totilas måste fortsätta i sporten och han behövde en sponsor, en investerare. Han ställde frågan till Ann Kathrin och det etablerades ett partnerskap. När alla rykten satte i gång så presenterade vi det som att vår familj och Paul ägde Totilas tillsammans, men hingsten tillhörde alltid Gestüt Schafhof. I slutändan spelar det ingen roll – i synnerhet inte för Totilas.

    Fakta

    Matthias Alexander Rath

    Gs_kcl3788
    Matthias Rath på Totilas-sonen True Love OLD. Foto: Kim C Lundin
    • Namn: Matthias Alexander Rath
    • Ålder: 38 år
    • Bor: Bor tio minuter från Schafhof i byn Oberusel.
    • Familj: Frun Franziska, barnen Konstantin, 7 år, Ava 6 år, Liva 3 år. Pappa Klaus Martin Rath och styvmor Ann Kathrin Linsenhoff, tre äldre bröder och halvsystern Marie Linsenhoff som rider parallellt med studierna. Dessutom ett gäng hästar och hundar.
    • Aktuell: På väg tillbaka till toppsporten i Tyskland med två unga GP-talanger och hingsten Foundation.
    • Dricker helst: Jag gillar vin, det ligger i familjen, vi är alla intresserade men som atlet är vatten viktigast.

    Fakta

    Gestüt Schafhof

    Gs_kcl3847
    Gestüt Schafhof ligger utanför Frankfurt. Foto: Kim C Lundin
    • Ligger: I Kronberg, utanför Frankfurt i  mellersta Tyskland.
    • Storlek: Närmare 50-talet hästar. 24 hektar beten och hagar. Förutom tävlingshästarna finns hingst- och seminstation på gården.
    • Anställda: 15 medarbetare till hästarna, åtta på kontoret, fem till mark och byggnader.
    • Bolag: Två olika bolag; Gestüt Schafhof är stuteri och avelsverksamhet, Schafhof Connect hanterar tävlingarna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden