Reportage
28 november 2022 13:36
Ridsportplus

Lönsam hästavel hos My Håkansson

AvelHon började med avel under studietiden, med egna medel. Nu har hon 16 dräktiga ston, seminstation och en verksamhet med svarta siffror.
– Det är bredden som har räddat mig ekonomiskt, säger My Håkansson, som föder upp hästar i alla tre OS-grenar – och jack russell.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    My Håkansson har just levererat en valp och senare ska sambon köra iväg gödsel. Lördagslunchen tillbringar hon med grepen i hand. Hon silar bort lite spån och pekar på ensilaget i boxhörnan.
    – Vi började med hönät för att spara strö. Vi har en liten gödselplatta och det kostar att köra iväg. Vi använder både halm och spån, även om halm är bättre ur många perspektiv. Men spån tar mindre plats. Fast nu när priset på spån har gått upp är frågan vad som lönar sig bäst.

    Hos uppfödaren My Håkansson rinner inga onödiga pengar mellan fingrarna.Västra Å ligger utanför Björkvik i Södermanland. Här bor My med sambo, tre barn, sex hundar och drygt 40 hästar; tio inackorderingar, resten egna. Inriktningen på aveln är bred. Hästar för dressyr, hoppning och fälttävlan, med fokus på ridbarhet och temperament.
    – Jag började med hoppning och 2017 kom ett dressyrsto in i bilden.

    My-hakansson--snj-001
    ”Jag får jobba lite längre, och lite fortare”, säger My Håkansson, som ändå hinner med fölgos i hagen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    My-hakansson--snj-014
    Foder och strö är en stor utgiftspost. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Fakta

    Mys tips om du vill börja med yrkesmässig avel

    • Köp ett dräktigt sto, då får du snabbt en produkt.
    • Ta hjälp av någon som kan företagsekonomi att räkna på en kalkyl för just din verksamhet. De generella kalkylerna kan vara svåra att applicera på en själv; typexempel existerar sällan i verkligheten.
    • Nätverka. Engagera dig i avelsföreningen eller tävlingsklubben. Träffa andra uppfödare och prata med din målgrupp av ryttare och hästägare.
    • Fundera på var efterfrågan finns. I Sverige har vi ett glapp på marknaden med många föl och åringar till salu, samtidigt som det är brist på svenskfödda hästar till ridskolorna. En affärsidé skulle kunna vara att köpa upp dessa unga hästar för en rimlig summa och särskilja dem efter talang. Jag tror att det finns hästar för såväl tävling som ridskola bland fölen på ”vinterrean”. Själv skulle jag aldrig tveka att sälja till en ridverksamhet – hästarna är ju deras viktigaste resurs.

    Svårare att avla för fälttävlan

    Fälttävlan blev en naturlig konsekvens av stomaterialet.
    – Det kan vara svårt att avla specifikt för fälttävlan. Hästarna måste vara både uthålliga, samarbetsvilliga och ha bra gångarter.

    Hon stannar upp i mockningen, lutar sig mot grepen och ler:
    – Många köp är tillfälligheter, men jag har lite span och plötsligt dyker möjligheten upp.

    Många köp är tillfälligheter, men jag har lite span och plötsligt dyker möjligheten upp.

    Redan från start hade My nära kontakt med Ilse Ekenborn och hennes KLT-hästar som bland annat ligger bakom Box Qutie, VM-deltagare i fälttävlan.
    – Jag köpte mitt första avelssto av Ilse, Oh My Magnolia KLT (f -10 e Niveau-Akribori). Hon har följt mig hela tiden, i år är hon betäckt med Le Étoile.

    Föredrar yngre hingstar

    Den 3-åriga Big Star-avkomman Le Étoile är ett typiskt hingstval för My Håkansson. Hon föredrar yngre framför äldre. De har bäst förutsättningar och ger snabba avelsframsteg.
    – Unga hingstar får ofta fokusera på avel och är tillgängliga hela säsongen. Det allra viktigaste med hästavel är ändå att få dräktigt.

    I år har My betäckt fem ston med 4-åriga S.J Royal Chacoon. Hon uppskattar inte bara hans temperament och teknik.
    – Sperma och betäckningsvillkor är mycket bra, du betalar när stoet är dräktigt på 45 dygn. Jag har använt Royal Chacoon till lite olika ston, allt från min fina gamla Arnika KLT (f -98) till ett sto som jag köpte förra året som inte blev dräktigt då, men som är det nu. Tethys Marblesienne tog sig på första brunsten och är beräknad att föla i slutet på april.
    Betäckningsvillkoren bör – liksom allt annat i en verksamhet – granskas ur ett ekonomiskt perspektiv, menar My.
    – Tänk på att du kan förhandla vid alla typer av inköp. Jag kan själv ge rabatt vid seminering om en stoägare kommer med flera ston. Jag är inte omöjlig.

    My-hakansson--snj-024
    Kraftoder används sparsamt. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I slutändan är allt till salu

    My läste på Bollerups naturbruksgymnasium och fastnade för att rida unghästar. Strax därefter började hon med egen avel och fortsatte sedan att studera till lantmästare på Alnarp.
    – Om du rider andras hästar inser du snabbt att de kan säljas när som helst. Har du egna kan du påverka själv, även om allt är till salu i slutändan.

    Ett pragmatiskt tänkande har präglat verksamheten sedan start, och hon har byggt upp allt med egen plånbok. Konceptet är att ha många ben att stå på, tänka brett och flexibelt och att ha koll på utgifterna.
    – Som hästföretagare kan det vara svårt att låna pengar. Jämför med lantbruket, där du till exempel kan låna på förväntade EU-stöd. Som uppfödare måste du hushålla med pengarna eftersom kassaflödet är ojämnt.

    Det som är någorlunda statiskt är inackorderingarna, även om intäkterna går ner på sommaren. I gengäld är det då som de flesta föl säljs, plus att seminverksamheten går på högfart. I år seminerades 65 ston på Västra Å.
    – Det är bra, för då har jag som mest utgifter. Jag köper allt foder under sommaren för att kunna sitta lugnt på vintern.

    Fodret är en tung utgiftspost. För att få ner kostnaderna arrenderar My tolv hektar och tar eget hösilage. Detta arrangemang är nytt för året.
    – Vallen är nyanlagd och har mycket klöver, så den klarar torka. Klövern gör att även andraskörden innehåller mycket protein, säger hon och berättar att de nästan inte använder kraftfoder alls.

    My-hakansson--snj-017
    My Håkansson tar eget hö. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Följ prisutvecklingen av foder noga

    My-hakansson--snj-020
    Plasten från hösilagebalarna återvinns i denna press. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Mys råd till den som behöver köpa foder är att följa prisutvecklingen noga.
    – Var ute i god tid och försök få ett långsiktigt avtal. Gå gärna samman i hela stallet och köp kraftfoder på storsäck.

    Den ekonomiska instabiliteten är ett orosmoln. Själv försöker hon spara där det går.
    – Behöver varmvattenberedaren vara på? Kan jag sänka temperaturen i sadelkammaren? Vi har bytt alla lysrör till led-lampor och har en luftvärmepump i sadelkammaren i stället för direktverkande el. Det finns pengar att spara om du tänker till.

    Däremot är hon inte säker på om den ekonomiska situationen påverkar hästförsäljningen. Erfarenheterna från pandemin visar att hästbranschen lever sitt eget liv.
    – Det kommer alltid att finnas de som har pengar över till hästar. Vi pratade en del om det under corona, att det skulle bli svårare att sälja sina uppfödningar. Det blev snarare tvärtom, särskilt på hundsidan. Folk prioriterade om och sparade på annat.

    Som hästföretagare kan det vara svårt att låna pengar.

    My föder även upp jack russell, en verksamhet som bidrar till att hålla ekonomin i balans. Hon har sex tikar.
    – För verksamheten är det bra att ha flera ben att stå på. De drar in pengar vid olika tider på året.

    En annan del av bredden är ponnyavel. Sedan något år har hon ett connemarasto och ett russto i avel.

    Seminverksamheten blev ett komplement år 2019. My tröttnade på att pendla 18 mil enkel väg till Lövsta. Men det kostar med veterinär, så någon större ekonomisk förtjänst handlar det inte om.
    – Det är snarare så att jag byter pengar mot tid. Det jag får in skulle jag annars göra av med på resor.

    Jobbar heltid på redovisningsbyrå

    Och tid kan hon behöva spara. My jobbar heltid på en redovisningsbyrå. På frågan hur hon hinner med, svarar hon i förbifarten på väg till nästa box:
    – Jag får jobba lite längre. Och lite fortare.

    Affärsidén var från början att sälja fölen. Nu behåller hon alla stoföl för att kunna selektera till framtida avel.

    Strategin är noga uttänkt – att se möjligheter och att vara flexibel. Det har hänt att My sålt halva hästen till ett billigare pris, med förbehållet att om den säljs vidare ska hon ha en viss procent. Var hästen sedan hamnar är utanför hennes kontroll.
    – Häromdagen såg jag att ännu en av mina uppfödningar ska exporteras, till Norge. Det är ett bra exempel på att hästar med talang ofta hittar ett bra hem oavsett vem som köper dem som föl.

    Fakta

    Uppfödning av både häst och hund

    My-hakansson--snj-013
    My Håkansson Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Vad: Stuteri My Hawk’s och Kennel My Russells samlat i My’s Stuteri och Kennel AB.
    • Var: Björkvik, Södermanland.
    • Drivs av: My Håkansson.
    • Inriktning: Uppfödning av hopp-, dressyr- och fälttävlanshästar med fokus på ridbarhet.
    • Familj: Sambon Gustav Cederwall, barnen Theodor, 5, Signe, snart 2, och Ebba, 3 månader.
    • Anställda: En heltidsanställd (med lönebidrag).
    • Gården: 19 hektar egen mark; arrenderar tolv hektar vall och cirka 20 hektar bete. Stall med elva boxplatser, lösdrift för ett 30-tal hästar, ridbana.
    • Egna hästar: I dagsläget ett 30-tal varav 16 dräktiga ston.
    • Hobby: Jakt och svampplockning.
    • Prislapp eller inte? My Håkansson har provat att annonsera hästar både med och utan pris. ”Att annonsera utan pris är värdelöst. Visst kan ett pris skrämma bort, men utan pris tror en del att du är oseriös, att det är för dyrt eller för billigt. Sluta annonsera helt kan du göra först när du har gjort dig ett namn.”
    • My Håkansson om uppfödarklimatet i Sverige: Jag önskar ett mer öppet sinne. Normen bland svenska uppfödare är inte alltid så tillåtande. Det finns vissa saker som inte är socialt accepterade, som att vilja tjäna pengar på uppfödning. Varför får inte hästar mätas som produktionsdjur?

    Fakta

    Dräktiga ston på Stuteri My Hawk’s

    My-hakansson--snj-031
    My Håkansson har många dräktiga ston. Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Tethys Marblesienne f -07 e Gold De Becourt-Count Ivor xx, dräktig med S.J Royal Chacoon.
    • Imagining du Nord f -18 e Valeur d’Elle-Dollar de la Pierre, dräktig med S.J Royal Chacoon.
    • Savannah S f -09 e Spender S-Cardento, dräktig med Try Me-K van’t Kattenheye.
    • Oh My Magnolia KLT ** f -10 e Niveau-Akribori, dräktig med Le Étoile.
    • My Hawk’s Ganesha f -20 e Gamelus R-Jaguar Mail, dräktig med Cooper.
    • Chatroulette L f -12 e Cabaschon-Garibaldi, dräktig med S.J Royal Chacoon.
    • Inshallah KLT (elit) f -10 e Jaguar Mail-Robin Z, dräktig med Artist van den Driehoek.
    • K&T Juice * f -13 e New Balance-Pessoa VDL, dräktig med Cooper.
    • Arnika KLT f -98 e Szkopul-Little Boy, dräktig med S.J Royal Chacoon.
    • La Kyra f -20 e Kane-Warsteiner, dräktig med Fifty Fifty.
    • My Hawk’s Gemera f -20 e Gamelus R-New Balance, dräktig med Ontario ES.
    • My Hawk’s Afrodite f -19 e Cristallo II-Szkopul, dräktig med Zino.
    • Gold Rexima f -14 e Red Shipping xx-Goldmine xx, dräktig med S.J Royal Chacoon.
    • Carpe Diem f -04 e Cardento-Hubertus, dräktig med Zino.

    */**: Prestationsston

    Ponnyston

    • Silver Delight Connemara e Linsfort Barney-Ashfield Romeo, dräktig med Bjennesby Axwell.
    • E-Sally Gotlandsruss e Toppå-Herkules, dräktig med Royal Touch.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden