Reportage
30 juli 2018 10:29
Ridsportplus

Ludwig Svennerstål: ”Jag hade haft svårt att vara proffs i Sverige”

FlyttCotswolds i västra England är ingen dålig adress om man är fälttävlansryttare i världseliten. Där håller Ludwig Svennerstål numera till. "Jag tävlar och tränar med hjältarna jag hade när jag växte upp, som Mark Todd", säger Ludwig.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Reportaget publicerades första gången före VM i Tryon.

    Ludwig Svennerstål har flyttat sin bas några mil västerut. Fram till i höstas bodde den svenska fälttävlansryttaren utanför Swindon på en gård som ägdes av Mark Todd. På den nya gården är möjligheten att bli star-strucked ännu större. Här bor Zara Phillips, barnbarn till den engelska drottningen och tidigare världsmästare i fälttävlan. Hennes man Mike Tindall har varit landslagsstjärna i rugby och paret har nyligen fått sitt andra barn.

    På gårdsplanen möter Ludwig Svennerstål upp. Han ser trött ut.
    – Det har varit mycket nu, säger Stockholmsgrabben som har bott i England i nio år.
    – I går var jag och tävlade i Belgien. Jag vann faktiskt. Kom hem vid ettiden för att sedan gå upp vid sjudraget och träffa kunder. I kväll åker jag vidare till Spanien.

    Bor i epicentrum

    Han verkar leva sin dröm. Den senaste flytten har gjort att Ludwig bor i ett epicentrum för den yppersta fälttävlanseliten. Många stjärnor har Stroud i Gloucestershire som hemadress. I närheten ligger den klassiska banan Badminton. Här finns optimala förutsättningar när det gäller träning, bra tävlingar och knivskarp konkurrens. Hinner han med att vara social?

    – Jag har några väldigt bra kompisar här i området och vi träffas för att äta middag ibland, säger Ludwig.
    – Vi jobbar så hårt och är borta mycket. I år har ett gäng tävlingar blivit inställda beroende på allt regnande. Jag satt faktiskt och sa att ”det är ju fantastiskt med de här inställda tävlingarna” när vi åt söndagslunch på puben för andra gången under två månader. Att slippa komma hem efter midnatt och att kunna promenera hem var en annorlunda upplevelse.

    7
    Anläggningen där Ludwig Svennerstål har sina hästar heter Aston Farm och ägs av Mark Phillips, före detta fälttävlansryttare och pappa till Zara Phillips. Galoppbanan ligger i ett motlut och där brukar Ludwig köra intervaller med sina hästar. Foto: Jörgen Cardell
    8

    Tid för lite lek och nojs. Stinger och 8-åringen Fit for Fun har kul ihop. Foto: Jörgen Cardell

    Annat upplägg i England

    Ludwig Svennerstål gick sin egen väg och flyttade till England när han var 19. Han hade precis tagit studenten och förklarade för den som ville lyssna att han minsann skulle vara en del av det svenska laget vid OS i London tre år senare. Alla trodde inte på drömmen. Själv var han bestämd.

    – Det är en helt annan grej här. Jag tror att jag hade haft svårt att vara proffs i Sverige. Det blir på en annan skala i England. Många svenskar gör det bra hemma men det hade aldrig fungerat för mig. Jag hade inte sett det som en tillräckligt stor utmaning.

    Många svenskar gör det bra hemma men det hade aldrig fungerat för mig.

    Han säger att nivån i England inte går att jämföra med den i Sverige.
    – Det finns visserligen väldigt mycket bra hästar i Sverige men upplägget är mer professionellt här. Man rider med de bästa hela tiden. Jag tävlar och tränar med hjältarna jag hade när jag växte upp, som Mark Todd. Gör du någonting som inte är bra är du sist. Jag älskar det.

    6
    Det är en intensiv tillvaro, ständigt på hästryggen. Foto: Jörgen Cardell
    10
    ”Jag vill alltid vinna – det kan vara både en styrka och en svaghet”, säger Ludwig Svennerståhl. Foto: Jörgen Cardell

    Måste välja

    När Ridsport hälsar på är det några månader till VM i Tryon. Ludwig ser två av sina hästar som kandidater till resan över Atlanten. Stinger  (f -07 e Spender S ) och El Kazir SP, en 14-årig valack. Hästarna har lite olika styrkor men är generellt kompletta och sunda.

    – Jag hoppas att jag kan bestämma mig sent, i stort sett fram till det är dags att lasta. Men jag måste välja.

    Han hade gärna sett att båda hästarna hade fått ytterligare ett års rutin för ett optimalt resultat.
    – Individuellt hoppas jag att kunna komma bland de tio bästa. När det gäller laget tycker jag att vi har en chans till medalj.

    18 i stallet

    I den miljö Ludwig verkar pågår hela tiden inköp och försäljningar av hästar för att företaget ska gå runt. Lika självklart är det att ryttarna behöver ett bra samarbete med sina hästägare. Just nu har Ludwig 18 hästar i stallet.

    – Jag gillar att rida mycket så för mig passar det alldeles utmärkt. Jag försöker jobba långsiktigt och ha hästar över längre perioder.
    – Idealet är att ha så bra hästägare att man inte tvingas till en försäljning, utan att man i stället kan fokusera på de kommande mästerskapen. Men de hästar jag äger finns alltid på marknaden för att få finanserna att fungera.

    Ludwig sitter i en fin position, tycker han.
    – Nu är det verkligen fantastiskt. Av mina hästar är det kanske tre som inte är topp, de andra är potentiella mästerskapshästar. Det är rätt häftigt att ha ett sådant stall.

    Av mina hästar är det kanske tre som inte är topp, de andra är potentiella mästerskapshästar.

    Flera av Ludwigs hästägare är svenska. Ewa Magnusson Kroon är verksam
    i familjeföretaget Skånegårdar och hon har fött upp såväl Stinger som Fialotta.

    – Hon är en fantastisk människa. Ibland går det bra för mig och ibland går det dåligt, men hon är kvar. Likaså är familjen Örup roliga hästägare att samarbeta med. Det var med deras uppfödning Box Leo som jag kom femma vid unghäst-VM förra året.

    Olika hästar

    Med så många hästar i stallet faller det sig naturligt att fundera på vilken typ av häst som Ludwig har ett extra gott öga till. När uppstår den ultimata kombinationen?

    – Jag tror att jag kan rida rätt många olika typer. Jag har producerat väldigt mycket hästar och när jag har fått eller köpt nya har jag tänkt på att jag vill ha så många olika typer som möjligt. Jag har aldrig valt en häst utifrån att den ska passa mig – snarare att den ska ha vissa kvaliteter. Det i sin tur har gjort att jag lärt mig rida många olika typer av hästar.

    I genomsnitt säljer Ludwig tio till tolv hästar under ett år; generellt stannar en häst hos honom runt ett och ett halvt år.

    För Ludwig är det också viktigt att sköta sin egen fysik så bra som möjligt.
    – Det varierar över tid. Jag tränar inte riktigt så mycket som jag skulle vilja. Om det är en bra vecka och jag är hemma går jag till gymmet tre–fyra gånger. Under tävling blir det lite mindre. Jag har en fantastisk hjälp från SOK (Sveriges Olympiska Komittée, red anm) med en personlig PT som heter Jesper Sjöqvist. Han har hjälpt mig mycket.

    Nyligen var Ludwig på svensk mark för att ta hem ett nationellt mästerskap. Han kan inte nog lovorda arrangemangen på Strömsholm.

    – Det var världsklass på tävlingen. Bra publik, bra banor, allt var så bra. Sverige har fått ordning på den tävlingen. Jag ledde efter två dagar. När vi skulle galoppera ut från det näst sista vattenhindret snubblade hästen till. Jag förlorade min guldmedalj och fick bada i stället.  Det sög verkligen.

    I detalj:

    Ludwig Svennerstål

    • Smeknamn: Ludde.
    • Ålder: 27 år.
    • Bor: Tetbury, Gloucestershire, i Cotswolds i England.
    • Familj: Fem systrar samt mamma Nettan och pappa Håkan.
    • Tränare: Grant Wilson i hoppning, Adam Camp i dressyr.
    • Aktuell: Satsar mot VM med Stinger (val f -07 e Spender S-Waajib xx, uppf Skånegårdar AB) och El Kazir SP (val f -04 e Capriano-Blanc Rivage xx).
    • Motto: Ju mer och bättre som jag tränar, desto mer vinner jag.
    • Styrka som ryttare: Jag vill alltid vinna – det kan vara både en styrka och en svaghet. Ibland vill jag vinna för mycket. Självklart med fälttävlan? Ja, jag tror det. Jag har alltid brunnit för adrenalinet jag får under terrängmomentet. Det är det jag lever på.
    • Skulle aldrig: Jag skulle aldrig behandla någon illa beroende på personens etnicitet eller religion.
    • Skulle gärna äta middag med: Zlatan!
    • Oanad talang: Jag är bra på att åka skidor utför och försöker få till en vecka varje år. Engelberg och Verbier är de orter jag helst åker till.
    • Favoritpryl i stallet: Mina stövlar, dels för att de är så sköna, dels för att jag spenderar så mycket tid i dem.
    Expandera
    14
    ”Nu är det verkligen fantastiskt”, säger Ludwig om läget i stallet. Foto: Jörgen Cardell
    15wb2
    Ludwig bor i ett epicentrum för den yppersta fälttävlanseliten. Foto: Jörgen Cardell

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden