Reportage
8 augusti 2020 18:51
Ridsportplus

Lyckligt lottade Sandra Dahlin

Hemma hosHon tog dressyrpubliken med storm 
i Scandinavium. Så satte corona allt på paus. Men ska någon klara att rida ut denna ovissa väntan är det Sandra Dahlin och hennes Ichi. Ridsport har besökt framtidshoppet hemma i Heby.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En grusväg leder upp till gården med faluröda hus och två stall, hagar och ridbana. Inget på utsidan avslöjar att här bor en dressyrstjärna, 32-åriga Sandra Dahlin. Vid världscupkvalet i Göteborg i februari kom hon femma i båda klasserna och höjde sitt personbästa i küren med fem procentenheter. Mentalt var hon halvvägs till Hagen, den internationella drabbningen i april.

    Så kom covid-19. Tävling efter tävling ställdes in. När till och med OS flyttades fram insåg hon allvaret.
    – Jag hade sett fram emot så mycket att få rida i Hagen. Men det är samma för alla, det är bara att gilla läget, säger Sandra Dahlin utan att låta särskilt bitter.
    – Fast det är klart att det ställer till det. Jag är van att ha ett upplägg, att toppa formen inför något. Men jag försöker att hålla samma schema som tidigare, att varva perioder av hårdare arbete med lättare. Sedan kan jag använda tiden till att trimma på sådant som behöver förbättras.

    Sandra-dahlin-ichi3-200601-rt
    I dag är Sandra Dahlins Ichi 14 år gammal och deras hårda arbete under åren har givit resultat. Foto: Roland Thunholm

    Ombedd att precisera vad hon avser att slipa till, ler hon och undrar om det är klokt att avslöja det.
    – Okej då…, säger hon till slut, halvt motvilligt.
    – Travslutorna. Och så behöver Ichi bli bättre på att stå still i halten. Hon ställer upp fint, men sedan vill hon lyfta på hovarna. Hon har sådan energi.

    Jag försöker att hålla samma schema som tidigare, att varva perioder av hårdare arbete med lättare.

    Sandra Dahlins karriär är som tagen ur ”röda ryggarna”, flickböcker från Wahlströms, med skillnaden att den här sagan är sann. Det började med att hon vann Ichis mamma på lotteriet i Scandinavium när hon var 15. Hon verkar inte tröttna på att dra historien, även om varenda journalist ber om den.
    – Ryttarföreningen här i Heby ordnade en bussresa ner. Hela klubben var med. Jag hade egentligen inte tänkt köpa några lotter, men just när vi skulle gå in på läktarna passerade jag en som sålde lotter och köpte två. De kostade tio kronor styck.

    Lotterihasten
    2003 vinner Sandra Dynastie (F2) på hästlotteriet i Scandinavium efter att i sista stund ha köpt två lotter à tio kronor. Foto: Lottapictures

    Vann lotterihästen i Scandinavium

    Inför dragningen mellan två klasser visades vinnaren upp, det 6-åriga stoet Dynastie (F2) e Donnerschlag, född på Flyinge.
    – Ärligt talat tittade jag inte så noga. Det enda jag tänkte på var att hon hade fin exteriör, men kanske lite korta ben.

    Fakta

    Den berömda svansen

    Sanrda-dahlin-ichi-svans-1-200222-rt
    Ichis berömda svans. Foto: Roland Thunholm

    Sandra Dahlin får lika många frågor om Ichis böljande svans som kommentarer om att hon vann stoet på ett lotteri.

    Vad är hemligheten bakom ögonfägnaden?
    – Egentligen inget avancerat alls. För det första borstar jag aldrig svansen till vardags, spån och sådant får vara kvar, berättar Sandra.
    – Men om vi ska iväg någonstans tvättar jag med schampo och har sedan i pälsglans. Svansen får självtorka, vilket kan ta något dygn. Därefter har jag i mer pälsglans och borstar ut med en vanlig hårborste för människor.

    Sedan kommer kanske det avgörande knepet:
    – Jag börjar alltid med topparna, jobbar mig nerifrån och upp.

    Under normala tider – innan corona satte tävlingsverksamheten på paus – sker proceduren varannan vecka.

    Sekunden senare var Sandra i extas. Numret som lästes upp var identiskt med ett av hennes.
    – Det var självklart att vi skulle behålla Dynastie. Just då var jag dessutom på jakt efter en ny häst.

    Sandra-dahlin-ichi-12-200601-rt
    Det gamla travstallet som numera huserar dressyrhästar är luftigt och rymligt. Foto: Roland Thunholm

    Men säg den lycka som varar. Sandra hann aldrig starta Dynastie. Stoet skadade sig i hagen och karriären slutade innan den ens kommit i gång. Med mamma Birgittas avelsintresse fick de ändå nytta av stoet. De betäckte henne, med resultatet en hingst e Rubinrot och senare Ichi e Bocelli. Sandra ser ut att hejda sig, men berättar ändå:
    – Det låter så illa, att även Ichis storebror skadade sig i hagen och vi fick ta bort honom. Och jag som verkligen tycker att hästar ska få vara ute i hage!

    Hon vänder sig om och tittar ut genom de handblåsta fönstren i verandan.

    Sandra-dahlin-ichi-linda-2-200601-rt
    Sandra Dahlin lindar benen innan ett ridpass. Foto: Roland Thunholm
    Sandra-dahlin-chabrak-1-200601-rt
    På med schabraket. Foto: Roland Thunholm
    Sandra-dahlin-ichi-8-200601-rt
    Hästarna går i stora hagar och har första parkett till ridbanan där Sandra Dahlin rider stora delar av året. Foto: Roland Thunholm

    Utsikten består av hagar, där hästar betar bland maskrosor och vårgröna strån. En av dem går att känna igen, trots ett bylsigt täcke. Svansen avslöjar henne. Fyllig och blank glänser den i solskenet. Det är Ichi. Världscupfemman. Lotterihästens dotter.

    Min känsla är att många ryttare avancerar för snabbt. De rider på spänning.

    En bra historia kräver sina spännande sekvenser. Den om Sandra och Ichi är inget undantag. Som unghäst var Bocelli-dottern inte den vänaste varelsen. Tvärtom. Hon kunde ställa sig på bakbenen, vilja gå åt höger när Sandra ville vänster.
    – Vi lämnade iväg henne för inridning. Det gick bra, trots att hon har mycket integritet. Besvären kom lite senare, när hon var fyra år.

    Ger aldrig upp

    Om Ichi har sitt eget humör, är Sandra knappast sämre. Envis som få gav hon aldrig upp. Det tycks snarare som att hon såg en njutning i utmaningen, att försöka få stoet på sin sida.
    – Ge upp? Fanns inte på kartan. Ibland fick jag glimtar av hur bra hon kunde vara. En riktig wow-känsla. Jag tänkte att kan jag bara få viljan åt rätt håll kan det här bli hur bra som helst.

    Fakta

    Hingstvalen

    Det är mamma Birgitta Dahlin som väljer hingstar att betäcka med. Så här tänkte hon:

    Ichi

    (sto e Bocelli u Dynastie):
    ”Vid den tiden var det många i junior- och young rider-eliten som hade hästar med Bernstein i stammen; Bocellis mamma Ballerina är efter Bernstein. Jag tror på att använda bra stolinjer och hingstar som både presterar och har ett fint temperament; kan man inte rida hästarna spelar det ingen roll hur bra de än är.”

    Borichi

    (val f -16 e Van Vivaldi u Ichi):
    ”Van Vivaldi är känd för att ge harmoniska hästar med bra ridbarhet. Känsliga men snälla. Det kan vara skönt att blanda upp med lite enklare utmaningar ibland.”

    Avichi

    (sto f -15 e Zuidenwind u Ichi):
    ”Zuidenwind var riktigt i ropet då och presterade bra. Men kanske borde jag ha tänkt till före… Holländskt blod är känt för att ha mycket nerv och hästarna är ofta knepiga som unga. Med tanke på hur Ichi var som unghäst kanske det inte var idealiskt, men jag tänkte inte på det då. Å andra sidan behöver Sandra något att bita i, ha ha.”

    Michigan LVST

    (hingst f -18 e Van Vivaldi u Ichi):
    ”Samma som två år tidigare.”

    Expandera

    Taktiken? Sandra väntade helt enkelt ut stoet. Hon lät henne hålla på, och bråkade aldrig med henne. Ibland kunde det ta en halvtimma att ta sig från stallet till ridbanan. Hon skrattar åt minnet:
    – En dag när pappa såg oss sade han: ”skjut hästen innan hon har ihjäl någon”. Det har han fått äta upp många gånger.
    – Jag minns så väl när det började släppa, på hösten som 5-åring. Jag kunde bara tänka, så gjorde hon exakt så. Nu är vi så tajta. Det känns som att hon skulle kunna gå genom eld för mig.

    7ars-ichi_-lg-3
    2013 vinner Sandra 7-årschampionaten i Falsterbo och Flyinge med Ichi. Foto: Lottapictures

    Sedan gick det som på räls. Som 7-åring vann Ichi championaten i både Falsterbo och på Flyinge; som 11-åring vann hon sju av nio klasser innan hon tog hem GP kür i Strömsholm i september.
    – Hon är otroligt talangfull och lärde sig snabbt. Sedan måste jag säga att jag fick enorm hjälp av Kyra Kyrklund, som jag började träna för 2016 tack vare Ajax-stipendiet. Hon gav mig framför allt verktyg för att få en bra piaff. Vi började från marken, att hon bara skulle lyfta på benen. Förstå.

    Jag gillar heta ston. De passar min ridning, jag har en mjuk framtoning och tålamod.

    I Göteborg 2020 fick ekipaget en 10:a på piaffen. Sandra ser det som ett resultat av ett långsiktigt, hårt arbete.
    – Jag vet att ett väl utfört grundarbete ger resultat, och det var så skönt att få ett kvitto på det, att mitt tålamod lönade sig.

    Ajax-stipendiater_lg
    2014 fick Sandra Dahlin Ajax-stipendiet, 200 000 kronor som ska gå till träning. Foto: Lottapictures

    Klassisk träning ger harmoni

    Hon erkänner att det är ett karaktärsdrag. Kortsiktiga lösningar ligger inte för henne.
    – Ska jag starta i en klass, ska jag veta att jag har där att göra. Men min känsla är att många ryttare avancerar för snabbt. De rider på spänning. Men tack och lov verkar domarna mer och mer premiera harmoni, resultatet av klassisk träning.

    Vi kommer att prata om vad som hände, vad som fick trenden att vända, och enas om att Charlotte Dujardin och Valegro har betytt mer för dressyrsporten än vad vi kanske insett. Det är ett förlopp som hon gillar.
    – Utvecklingen är bra för den gynnar hästarna.

    Equestrian Sport
    Efter framgångarna på Göteborg Horse Show i våras omnämndes Sandra Dahlin och Ichi som ” the biggest shooting stars of 2020” av Eurodressage. Foto: Roland Thunholm

    På gården utanför Heby, med skogen om hörnan och travslingor att rida på, är Sandra en sann förespråkare av att hästen först och främst ska vara ett djur. Hon visar det stora stallet, som tidigare huserade travhästar, med praktiskt bred stallgång. Det är högt i tak, både bildligt och talat.
    – Här finns inga guldknoppar, säger hon i förbifarten, liksom urskuldande.

    Sandra-dahlin-ichi-6-200601-rt
    De tre bästa tävlingsplatserna enligt Sandra Dahlin: ”Det får bli tre svenska: Scandinavium, Falsterbo och Friends.” Foto: Roland Thunholm

    I stallet finns 19 boxar – och ett vattenband. Verksamheten på gården står på två ben: Sandras riddel där hon tränar och utbildar hästar samt mamma Birgittas rehab med vattenträning.

    Fakta

    Sandra Dahlin om…

    …att rida ston:
    Man bestämmer inte över ston. De kommer man överens med – jag älskar det.

    …motivation i coronatider:
    Jag försöker att ta tillvara på tiden och riktigt gå in i detaljer, i mig själv som ryttare och i mina hästar. Tävlingarna kommer ju i gång så småningom och då gäller det att vara redo.

    … embryo-transfer:
    En fantastisk möjlighet att få in de bästa stona i avel; vi har gjort tre embryotransfer på Ichi och det har fungerat jättebra. Det är viktigt att avla på ston med bra ridbarhet och hållbarhet. Se till att ha ett bra mottagarsto om du går i tankarna.

    …grundridning:
    Det är A och O. Oavsett hur långt du har kommit i utbildningen av din häst kommer du alltid tillbaka till grunderna. Det är viktigt att du har en tränare som är noggrann med detta.

    Hit kommer både friska hästar och konvalescenter. Även Ichi blöter ner sig med bestämda mellanrum.
    – Vi var bland de första i Sverige att börja med vattenträning och nu går alla våra hästar där någon gång per vecka. Det är jättebra även för friska hästar – Ichi älskar det! Hon går på av sig själv.

    Vattentraning-5-200601-rt
    17-åriga Don Dimpen får sin träning i på vattenbandet, dit han klev ner med spetsade öron. Foto: Roland Thunholm
    Birgitta-dahlin-vattentraning-1-200601-rt
    Mamma Birgitta vid vattenbandet som är hennes del av verksamheten på gården i Heby. Foto: Roland Thunholm

    Vattenträningen stärker musklerna

    Hästarna jobbar ungefär en halvtimma åt gången. Det pumpar bra i benen, men är skonsam träning.
    – Det stärker musklerna utan att belasta. Dessutom är det bra för rakriktningen, säger Sandra just innan 17-åriga Don Dimpen (e Don Primero, äg Maud Eduards) kliver ner med spetsade öron.

    Vattentraning-3-200601-rt
    Don Dimpen har spetsade öron i vattenbadet. Foto: Roland Thunholm

    Men åter till stona, som Sandra gjort sig känd för att hantera så bra. Hon gillar utmaningen, att känna samspelet när du väl vinner deras vilja. Vad gäller brunsten har det aldrig varit något problem med Ichi .
    – Jag gillar heta ston. Det passar min ridning, jag har en mjuk framtoning och tålamod. Med ston gör man saker tillsammans, och det blir roligare när man känner att hästen vill lika mycket som du.

    Vad gäller Avichi vet jag att det är värt att lägga ner jobbet, och jag kan hantera situationen.

    Så är även hennes nästa hopp ett sto, 5-åriga Avichi, äldst av de tre embryo-transfer som tagits på Ichi. Avichi är efter Zuidenwind och liknar sin mamma på många sätt. Inte minst humörmässigt.
    – Just nu har hon en bra period, men det har varit jobbigt ibland. Jag har använt samma taktik som med Ichi – bara att vänta ut.

    Sandra-dahlin-michigan-2-200601-rt
    Sandra tittar till Ichis avkommor Avichi, 5, Borichi, 4, och Michigan, 2 år. Foto: Roland Thunholm
    Sandra-dahlin-borichi-1-200601-rt
    Sandra Dahlin med Borichi. Foto: Roland Thunholm
    Sandra-dahlin-avichi-5-200601-rt
    Sandra med Ichis avkomma Avichi. Foto: Roland Thunholm

    Avichi ligger dock lite efter utbildningsmässigt, då hon skadade ett korsband i bakknäet för två år sedan, plus att hon har opererats för struppipning.

    De andra avkommorna är fyra respektive två år, båda efter Van Vivaldi.
    – Exteriört är de rätt lika allihop, de har samma bakdel. Bakbenen sitter på rätt plats, de har förutsättningarna för att bära sig.
    – Sedan är grabbarna lite enklare i temperamentet. Fast vad gäller Avichi vet jag att det är värt att lägga ner jobbet, och jag kan hantera situationen. Jag har ju redan gjort resan med Ichi.

    Fakta

    Sandra Dahlin

    Borichi-3-200601-rt
    Sandra Dahlin Foto: Roland Thunholm

    Namn: Sandra Birgitta Dahlin.

    Bor: Strax utanför Heby.

    Familj: Mamma Birgitta, pappa Göte, syster Merit, 33.

    Aktuell: Fick sitt internationella genombrott efter två femteplatser i WC-dressyren i Scandinavium i februari 2020.

    Bästa häst: Ichi (SWB sto f -06 e Bocelli-Donnerschlag, uppf Miota AB).

    Främsta merit: Femma och bästa svensk i WC-kvalet i Göteborg 2020 med nytt personbästa på 79,8.

    Tränar för: Louise ”Lussan” Nathhorst och Kyra Kyrklund, så ofta hon är här. Red för Eva-Karin Oscarsson fram till 2018.

    Äter helst: Pasta.

    Inspireras av: Drivna personer.

    Oanad talang: Hålla mig kvar på den mekaniska tjuren länge.

    Reser gärna till: Solen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden